Valikko
Ulkomaat    |   Näkökulma

Jos Castro olisi saanut tahtonsa läpi ydinaseissa, ei ketään olisi jäljellä kirjoittamaan hänen kuolemastaan

Yhdysvallat oli Castrolle korvaamaton vihollinen kun hän tuki vallankumouksia Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Kerran 90 vuotta kestäneen elämänsä aikana Fidel Castro järjesti Neuvostoliiton vastaisen mielenosoituksen.

Marraskuussa 1962 Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov määräsi Kuubaan sijoitetut 42 ydinohjusta vedettäviksi pois. Castro järjesti mielenosoittajat kadulle Havannassa.

”Nikita, mariquita, lo que se da, nos se quita!”, eli ”Nikita, pikku homo, sitä mitä annetaan, ei oteta pois”, oli heidän iskulauseensa.

Jos Castro olisi saanut tahtonsa läpi, ei hänen muistoteksteilleen eikä millekään muullekaan olisi jäljellä kirjoittajia.

Lokakuussa maailma oli ollut vajaat kaksi viikkoa ydinsodan partaalla ohjusten vuoksi. Riittävän moni siviili ja sotilas sekä Yhdysvalloissa että Neuvostoliitossa kuitenkin ymmärsi, ettei ydinsota olisi ollut hallittavissa eikä voitettavissa.

Kuuban johto uskoi, että se olisi voinut selvitä ydinaseiden käytöstä voittajana.

Ohjuskriisi on ollut hankala aihe Castron muiston vaalijoille, ja heitä on paljon sekä Kuubassa että maailmalla. Havannassa on järjestetty kokonaisia historiakonferensseja, joissa on kiistetty Castron valmius ydinsotaan.

Castron toiminnan ohjuskriisissä voi käsittää paremmin, kun sen suhteuttaa hänen muuhun toimintaansa. Hän oli epäilemättä vakaumuksellinen kommunisti, mutta ennen kaikkea hän oli vallankumouksellinen.

Kyse ei ollut vain vallankumouksesta Kuubassa, vaan Castro uskoi vakaasti vallankumouksen edistämiseen muissa maissa.

Kuuballa oli sormensa pelissä lukuisten vasemmistolaisten hallitusten ja sissiliikkeiden tukemisessa Angolasta Nicaraguaan ja Salvadoriin. Internationalismi on ollut tähän asti Kuuban keskeisiä hokemia.

Sodat Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa nähtiin maailmalla ennen kaikkea osana Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välistä kylmää sotaa, ja sitä ne olivatkin. Castron into osallistua niihin oli kuitenkin huomattavasti suurempi kuin hänen venäläisten tukijoidensa kiinnostus olisi muuten ollut.

Kylmän sodan jälkeen Castron viimeinen suuri kansainvälinen hanke oli Hugo Chávezin vasemmistohallituksen tukeminen Venezuelassa. Sillä on ollut ratkaiseva merkitys Kuuban kommunistihallitukselle.

Castron valta ei ehkä enää jatkuisi Kuubassa hänen veljensä Raúlin kautta, ellei Kuuba olisi koko 2000-luvun ajan saanut Venezuelasta halpaa öljyä vastineeksi sinne lähetetyistä lääkäreistä ja sisäisen turvallisuuden eli urkinnan asiantuntijoista. Oppositiojärjestöihin soluttaminen on ollut yksi Castron hallinnon erityistaidoista.

Latinalaisessa Amerikassa Castron muistolle on toinen vallankumouksellisuuttakin vahvempi perusta, ja se on Yhdysvaltojen vastustaminen.

Jopa Latinalaisen Amerikan 1980-luvun oikeistodiktaattorit joutuivat osoittamaan hieman kunnioitusta Castroa kohtaan, koska hän uhmasi yli puoli vuosisataa valtiota, jonka ylivoima on muuten ollut Amerikan mantereilla täysin kiistaton.

Yhdysvaltojen Kuubaan kohdistama kömpelö kauppasaarto takasi Castron aseman. Se osui suoraan Latinalaisessa Amerikassa vahvana jatkuvaan interventioiden vastaisuuteen.

Tällä yhdistelmällä Castro pysyi vallassa paljon pitempään kuin suuri joukko kommentaattoreita, tämä kirjoittaja mukaan lukien, ehti matkan varrella ennustaa.

Vasta loppusuoralla yksi Yhdysvaltain presidentti ehti himmentää Castron vallan perintöä. Fidel Castro seurasi tiettävästi hyvin epäluuloisena, kun Yhdysvallat Barack Obaman johdolla avasi taas suhteitaan pieneen naapuriinsa. Castro tiesi, miten korvaamaton vihollinen Yhdysvallat oli hänelle ollut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fidel Castro
 • Kuuba

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  6. 6

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  7. 7

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää