Ulkomaat    |   Kolumni

Intian pääministeri julisti, että suurimmat setelit menettävät arvonsa ”kolmen ja puolen tunnin kuluttua” – voiko ihmelääke korruptioon oikeasti toimia?

Intia ajautui valuuttakaaokseen, kun pääministeri Narendra Modi laukaisi iltayhdeksältä kolmen ja puolen tunnin uutispommin.

Maailmassa ei välttämättä ole toista valtiojohtajaa, joka pystyisi peilityynesti, kulmakarvankaan värähtämättä ilmoittamaan yhtäkkisestä kansantalouden šokkihoidosta.

Intian pääministeri Narendra Modi osoitti pystyvänsä. Työkseen hän johtaa maailman suurinta demokratiaa, noin 1,3 miljardia ihmistä.

Modi pelmahti Intian tv-kanaville kaksi viikkoa sitten. Kello oli puoli yhdeksän illalla 8. marraskuuta 2016. Modilla oli uutispommi, jonka hän oli suunnitellut etukäteen.

Hän julisti ensin hindiksi ja sitten englanniksi, että maan kaksi suurinta käteisrahaa, 500:n ja 1 000 rupian setelit, mitätöidään välittömästi. Operaatio on monimutkainen ja valtava, sillä Intiassa arvioidaan olleen kierrossa noin 20 miljardia 500:n ja 1 000 rupian seteliä, ja niiden yhteisarvo on noin 200 miljardia euroa.

Se on 86 prosenttia kaikesta Intian käteisestä.

Modi polkaisi ohjelman käyntiin kuin poliisioperaation. Uudistus astuu voimaan kolmen ja puolen tunnin kuluttua, hän ilmoitti kansalle puoli yhdeksältä illalla.

Siis keskiyöllä.

Pääministeri Modi on tunnettu retorikko. Keskiyöllä on Intiassa aivan tietty poliittinen kaiku.

Intia itsenäistyi keskiyöllä 15. lokakuuta 1947. Tuosta ”maagisesta” hetkestä alkaa esimerkiksi Intian modernin kirjallisuuden ehkä tunnetuin teos, Salman Rushdien Keskiyön lapset. Keskiyö on Intiassa herkkä hetki, voiton hetki, kellonlyömä, jolloin maa vapautui brittien siirtomaavallasta.

Pääministeri Modi ei tosin ollut televisiossa herkällä tuulella. Hän oli jäätävä ja pragmaattinen: Keskiyön jälkeen Intian kaksi suurinta seteliä on arvotonta jätepaperia. Sen verran Intian hallitus antoi panikoivalle kansalle aikaa, että 500:n ja 1 000 rupian seteleitä saa vaihtaa pankeissa joulukuun loppuun asti. Vanhat setelit korvataan uusilla 2 000 rupian seteleillä, joihin tehdään useita ”korkean turvallisuuden ominaisuuksia”.

Modin operaatio on niin raju, että sen jälkijäristykset tuntuivat 5 200 kilometrin päässä Helsingin Alppilassa. Avasin pöytälaatikon ja tarkistin vanhasta nahkaisesta matkalompakostani, kuinka paljon olin juuri menettänyt. Koska käyn säännöllisesti Intiassa, lompakossani oli 3 000 rupiaa 500 rupian seteleinä.

Se ei ole kovin paljon, noin 41 euroa. Menköön. Äiti-Intialle.

Ei Intian johto operaatiota lämpimikseen tehnyt.

Keskustaoikeistolaisella ja hindunationalistisella valtapuolueella BJP:llä on toimelle isot tavoitteet. Ne ovat sekä talouspoliittisia, yhteiskuntapoliittisia että vaalistrategisia.

Delhin suuren setelisirkuksen tehtävä on kitkeä Intian harmaata taloutta ja pakottaa ihmiset epävirallisesta taloudesta ja ruskeista kirjekuorista sähköisen rahan ja pankkien asiakkaaksi. Kun ihmiset pakotetaan setelinvaihto-operaatiolla pankkeihin, heidät yritetään samalla saada avaamaan pankkitili.

Se on valtion etu. Kun raha liikkuu pankkijärjestelmässä, siitä jää jälki. Se taas helpottaa valtiota paljastamaan veronkiertoa ja rahanpesua. Käteistä korruptiorahaa jemmailevat poliitikot ja virkamiehet taas eivät voi tuoda pulskia setelisäkkejään pankkiin vaihdettavaksi, sillä palkkatasoon nähden selittämättömän suuret seteliomaisuudet herättäisivät epäilyksiä.

Jos pääministeri Modin operaatio onnistuu, se voi olla Intian valtiolle lottovoitto. Eri lähteiden mukaan vain 1–4 prosenttia intialaisista maksaa tuloveroa. Ajatelkaapa, kuinka pulska olisi maailman seitsemänneksi suurimman talouden verokirstu, jos kaikki palkansaajat osallistuisivat talkoisiin!

Se olisi avain valtionbudjetin vallankumoukseen Intiassa, jossa on edelleen laskutavasta riippuen noin 300–800 miljoonaa köyhää.

Jokainen terve Intian politiikan seuraaja on minimissäänkin varttikyynikko. Niinpä on otettava laskuun raaka valtapeli. Se kuuluu aina kuvioon tällaisissa Delhin suuroperaatioissa.

Moni Intian politiikan kommentaattori teki ensiarvion, että Modi teki masterstroken, kutsutaan sitä suomalaisittain vaikkapa poliittiseksi ilmaveiviksi. Kun kansa jonottaa pankkiautomaateilla painokoneesta vasta pullahtaneita uusia ”turvaseteleitä”, se samalla todistaa omin silmin, kuinka valtapuolue BJP kitkee harmaata taloutta ja jahtaa rötösherroja.

Ajoitus ei ole sattumaa: Intiassa on tulossa vuonna 2017 elintärkeät osavaltiovaalit Uttar Pradeshissa (220 miljoonaa asukasta), Gujaratissa (66 miljonaa asukasta) ja Punjabissa (30 miljoonaa asukasta). Näiden vaalien tulokset vihjaavat siitä, kuinka valtapuolue BJP:lle käy kevään 2019 parlamenttivaaleissa. Sen pahimmat uhkaajat ovat vanha ja kankea jättiläinen Kongressipuolue ja äkäinen nuori protestipuolue Aam Aadmi Party.

Entä kuinka Intian suuressa valuuttaoperaatiossa käy?

Sitä ei tiedä vielä kukaan. Lähiviikot kertovat, rauhoittuuko alkukaaos. Lähivuodet taas kertovat sen, toteutuvatko operaation varsinaiset päämäärät. Oppositiopuolueet – erityisesti Aam Aadmi Party – kiekuvat jo raivosta punaisena, mutta mitäpä muuta niiden kannattaisi valuuttakaaoksen keskellä tehdäkään.

Jos Intialle oikein huonosti kävisi ja valuuttakaaos purskahtaisi talouskriisiksi, Modin uhkapelistä voisi alkaa maailman seitsemänneksi suurimman talouden laskukausi. Se tosin näyttää epätodennäköiseltä, sillä pahin kaaos on jo ohitse.

Jonot pankkiautomaateilla lyhenevät, panikoiville maanviljelijöille taas on annettu erivapaus ostaa siemeniä vanhoilla 500:n ja 1 000 rupian seteleillä. Arki palaa pätkittäin.

Jos taas hyvin käy, operaatio voi osoittautua historialliseksi täysosumaksi, jolla 1 300 miljoonan ihmisen kansakunta pakotetaan pankkijärjestelmän ja virallisen talouden piiriin. Siinä tapauksessa on todennäköistä, että Intian-mallia kopioidaan moniin muihin harmaan talouden kurjistamiin valtioihin.

Kun protestihuuto yltyi, pääministeri Modi palasi televisioon. Tällä kertaa hän vetosi tunteisiin. Hän pyysi kansaa jaksamaan 50 vuorokautta. Sitten valuuttasotku olisi ohitse.

”Jos joulukuun 30. päivän jälkeen päätöksessäni on vielä puutteita, virheitä tai huonoja päämääriä, olen valmis siihen rangaistukseen, jonka maa minulle päättää”, Modi sanoi ja murtui Indian Express -lehden mukaan kyyneliin puolivälissä puhetta.

Edellinen pääministeri, Kongressipuolueen veteraani Manmohan Singh, vastasi pian lähes erkkituomiojamaisen puolikuivalla piikillä: ”Niiden, jotka sanovat, että setelioperaatio on hyväksi pitkällä aikavälillä, pitäisi muistaa, että pitkällä aikavälillä me kaikki olemme vainajia.”

Epäilijöitä on paljon: The Economist -lehti arvioi tuoreeltaan, että setelisirkus voi osoittautua ”Modin uran pahimmaksi virheeksi”. Skeptinen on myös Intian taloutta tunteva Suomen Pankin neuvonantaja Jouko Rautava.

”Olisi ollut pehmeämpiäkin tapoja pakottaa ihmiset käyttämään pankkitilejä”, Rautava sanoo.

”Operaatio on tuonut tiettyä epäluuloa Intian omaa rahaa kohtaan. On ostettu kultaa, koruja ja rannekelloja, että on päästy eroon isoista seteleistä.”

Tämä on tyypillistä Intiaa. Aina, kun taloudessa tapahtuu jokin pelottava heilahdus, kymmenet miljoonat intialaiset muuttavat omaisuuttaan kullaksi. Intia on tuhansia vuosia vanha sivilisaatio, ja siellä on opittu vuosisatojen melskeissä, että kullan arvo ei heilu maailman myrskyissä.

Se on valuutoista vakain.

Ainakin yksi maailman mahtavimmista ihmisistä uskoo Modin jättioperaatioon.

Hän on maailman rikkain ihminen, Microsoftin perustaja ja nykyinen suurlahjoittaja Bill Gates.

Gates uskoo, että operaatio voi heikentää Intian harmaata taloutta ja ohjata maata kohti digitaalista aikakautta. Vielä enemmän innoissaan Gates on Aadhaarista, maailman suurimmasta digitaalisesta henkilörekisteristä, johon tarkoitus on rekisteröidä joka ikinen 1,3 miljardista intialaisesta.

Vuoden 2016 lokakuussa Aadhaarissa oli jo 1,07 miljardia intialaista.

Modin suuri setelioperaatio ja Aadhaar tähtäävät periaatteessa täsmälleen samaan asiaan: siihen, että lähitulevaisuudessa joka ikinen intialainen olisi valtion ja virallisen talouden piirissä.

Se olisi merkkipaalu. Tähän asti Intian syrjä­kylissä ja kaupunkien jättislummeissa on elänyt kymmeniä miljoonia rutiköyhiä ja kouluttamattomia ihmisiä, joiden syntymääkään ei ole virallisesti rekisteröity.

Heitä ei ole Delhin keskusvallan näkökulmasta edes olemassa.

He odottavat vielä omaa keskiyötään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahapolitiikka
 • Intia
 • Korruptio
 • Käteinen
 • Pankkiasiakkuus
 • Vero
 • Kolumnit
 • Tommi Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää