Ulkomaat

Trump kyseenalaistaa jälleen vaalien rehellisyyden: ”Voitin äänimäärässä, jos vähennetään miljoonat laittomasti äänestäneet”

Tammikuussa Yhdysvaltojen presidenttinä aloittava Donald Trump palasi sunnuntaina väitteisiinsä ”peukaloiduista vaaleista”. Hän ei kertonut perusteita väitteilleen, joiden mukaan miljoonat ihmiset olisivat äänestäneet laittomasti.

Yhdysvaltojen vaalitulosta kyseenalaistetaan nyt sekä oikealta ja vasemmalta. Tuleva republikaanipresidentti Donald Trump väittää, että ”laittomat äänestäjät” vääristivät lopputulosta tappion kärsineen Hillary Clintonin hyväksi.

”Sen lisäksi, että voitin ylivoimaisesti valitsijamiehissä, voitin myös äänimäärässä, jos vähennetään miljoonat laittomasti äänestäneet”, Trump kirjoitti yhteisöpalvelu Twitterissä sunnuntaina.

Muutamia tunteja myöhemmin Trump kirjoitti myös, että Virginian, New Hampshiren ja Kalifornian osavaltioissa olisi ollut ”vakavaa” vaalivilppiä. Clinton voitti näissä kolmessa osavaltiossa.

Väitteet vilpistä ja laittomista äänestäjistä ovat vakavia, eikä Trump kerro, mihin hän ne perustaa.

Trump voitti marraskuun 8. päivän presidentinvaalit, koska hän sai taakseen enemmistön valitsijamiehistä. Valitsijamiehet äänestävät joulukuun 19. päivä kunkin osavaltion äänestystuloksen perusteella.

Trump on kuitenkin häviämässä äänimäärässä Clintonille yli kahdella miljoonalla äänellä. Uutistoimisto Reutersin mukaan ero venyy todennäköisesti 2,5 miljoonaan ääneen.

Äänten laskenta on yhä kesken joissain osavaltioissa, kuten Kaliforniassa, joskin Trumpin presidenttiyttä viimeiset äänet eivät enää uhkaa. Hän on jo varmistanut tarvittavat 270 valitsijamiestä.

Trump totesi Twitterissä sunnuntaina myös, että hän olisi voittanut ”helposti” myös äänimäärässä, jos hän olisi keskittänyt kampanjansa muutamaan suureen osavaltioon.

Washington Post -lehti arvelee, että Trumpin heitto laittomista äänestäjistä juontaa juurensa sosiaalisessa mediassa vaalien jälkeen levinneisiin valheellisiin äänimääriin.

Trumpilla on ollut aiemminkin tapana suosia kyseenalaisia uutislähteitä, ja hän on valinnut päästrategikseen oikeistopopulistisen Breitbart-lehden hallituksen puheenjohtajan Stephen Bannonin.

Trump saattaa viitata laittomilla äänestäjillä paperittomiin maahanmuuttajiin. Washington Postin mukaan ei kuitenkaan ole mitään todisteita, että miljoonat tai edes tuhannet paperittomat olisivat äänestäneet vaaleissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Trump on heittänyt epäilyksen varjon Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän ylle, joskin hän tekee sen nyt ensimmäistä kertaa tulevana presidenttinä.

Trump on valittanut vaalijärjestelmästä vuosien ajan, ja vuonna 2012 hän totesi, että valitsijamiesjärjestelmä on ”katastrofaalinen demokratialle”.

Marraskuun vaaleissa hän tosin voitti juuri valitsijamiesten ansiosta.

Lisäksi Trump totesi useaan otteeseen kampanjansa aikana, että vaaleja ”peukaloidaan”. Hän palasi väitteisiin lokakuussa, kun Clintonin voitto näytti kannatuskyselyjen mukaan lähes varmalta.

”Epärehellinen ja vääristynyt media peukaloi vaaleja kannattamalla kieroa Hillaryä, mutta samaa tapahtuu myös monissa äänestyspaikoissa. Surullista”, hän kirjoitti.

Tuolloinkaan Trump ei esittänyt mitään todisteita vaalivilpistä. Viimeisessä vaaliväittelyssä Trump jopa väläytti mahdollisuutta, että hän ei hyväksyisi vaalitulosta, jos Clinton voittaa.

Trump ei ole ainoa vaalituloksen tarkkuutta epäilevä poliitikko.

Vihreiden presidenttiehdokas Jill Stein vaatii demokraattien tuella äänten tarkistuslaskentaa kolmessa osavaltiossa. Steinin mukaan äänestyspaikkoja on saatettu hakkeroida.

Wisconsinissa uudelleenlaskentaa on jo aloiteltu. Clintonin kampanja ilmoitti lauantaina osallistuvansa äänten tarkistukseen ja tukevansa uudelleenlaskentaa Wisconsinissa ja tarvittaessa myös Michiganissa sekä Pennsylvaniassa.

Clintonin kampanjan lakimies Marc Elias tosin totesi, että mitään merkkejä hakkeroinnista ei ole löydetty ja että on äärimmäisen epätodennäköistä, että uusi laskenta muuttaisi lopputulosta.

Vaikka Trump pauhaa vaalivilpistä Twitterissä, hän pitää samanaikaisesti äänten tarkituslaskentaa ”huijauksena”.

”Tämä on vihreän puolueen huijaus vaaleissa, joiden tulos on jo tunnustettu. Vaalien tuloksia pitäisi kunnioittaa sen sijaan, että niitä kyseenalaistetaan ja väärinkäytetään, mitä Jill Stein nyt tekee”, hän totesi tiedotteessa lauantaina.

Trump on aiemminkin pyörtänyt sanojaan nopeasti tai ilmaissut kaksi aivan päinvastaista mielipidettä samassa lausunnossa.

Nykyisen presidentin Barack Obaman hallinto on uutistoimisto Reutersin mukaan painottanut, että vaalivilpistä ei ole mitään todisteita. Ainoa tapa varmistaa tulos on kuitenkin tarkistuslaskenta.

Trump ja hänen tukijoukkonsa jatkavat maanantaina tulevan presidentin hallinnon rakentamista. Trump tapaa lukuisia kandidaatteja Trump Towerin asunnossaan alkuviikolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  5. 5

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Saksalaislehden kannessa Trump tekee Hitler-tervehdyksen – monet muutkin lehdet ovat julkaisseet Trumpista kuvia rasistina

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  9. 9

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää