Ulkomaat

Kiristäjät iskivät San Franciscon joukkoliikennejärjestelmään – kaupunkilaiset saivat matkustaa ilmaiseksi

Hakkerit kertoivat lukinneensa joukkoliikenneviraston tietojärjestelmän ja vaativat kymmenien tuhansien lunnaita. Vastaavat tapaukset yleistyvät myös Suomessa.

San Franciscon joukkoliikennevirasto joutui viikonloppuna verkkohyökkäyksen kohteeksi, kertovat useat uutislähteet.

Lauantaina viraston tietokoneiden ruuduille ilmestyi paikallisen San Francisco Examiner -lehden mukaan viesti, jonka mukaan tietojärjestelmään oli murtauduttu ja tiedot kryptattu eli muutettu salakielisiksi.

Hyökkäyksestä kertoi myös BBC, jonka mukaan verkkoon liitetyt lipunmyyntilaitteet poistettiin varotoimena käytöstä. Kanavan mukaan joukkoliikenne kulki normaalisti, vaikka lippuja ei voinut maksaa, joten ainakin osaa liikennevälineistä pääsi käyttämään ilmaiseksi.

Sunnuntaina paikallista aikaa ainakin osa tietokoneista ja lipunmyyntilaitteista oli San Francisco Examinerin mukaan taas toiminnassa. Nimettömät joukkoliikenteen työntekijät kommentoivat lehdelle, että tietojärjestelmissä oli edelleen ongelmia.

Sitä, kuinka laaja hyökkäys oli tai kuinka suureen tietomäärään hyökkääjät pääsivät käsiksi, ei ole kerrottu julkisuuteen.

San Franciscon joukkoliikennevirastosta kommentoitiin BBC:lle, että asiakkaiden henkilötiedot ja liikenteen turvallisuus eivät ole olleet vaarassa. Viranomaiset tutkivat tapausta.

San Francisco Examiner kertoi ottaneensa yhteyttä sähköpostiin, jonka hakkerit olivat ilmoittaneet yhteystiedokseen. Osoite oli luotu venäläisen sähköpostipalvelun kautta.

Sähköpostiin vastanneen henkilön mukaan virastolta vaadittiin sadan bitcoinin lunnaita maanantaihin mennessä. Bitcoin-virtuaalirahan kurssi vaihtelee voimakkaasti, mutta tämänhetkisen kurssin mukaan summa vastaa runsasta 68 000:ta euroa.

Vastaavaa on tapahtunut ennenkin. Esimerkiksi alkuvuodesta losangelesilainen sairaala maksoi noin 17 000 dollarin lunnaat hakkerille, joka oli kaapannut ja lukinnut sen tietojärjestelmät, uutisoi Los Angeles Times.

San Franciscon tapauksen taustalla arvioidaan olleen niin sanottu ransomware-haittaohjelma. Tiedostoja lukitsevat ja niiden avaamisesta maksua vaativat kiristysohjelmat ovat yleistyneet myös Suomessa.

Aleksi Tarhonen Viestintäviraston Kyberturvallisuus­keskuksesta kertoi viikonloppuna Helsingin Sanomille, että vastaavanlaisista tapauksista tulee ilmoituksia lähes viikoittain. Keskusrikospoliisista kerrottiin, että kiristysohjelmista on tullut neljän viime vuoden aikana vajaa sata rikosilmoitusta.

”Rikosilmoituksia ei juuri tehdä, saastuminen on moninkertaista ilmoitusten tekoon nähden”, arvioi ylikomisario Timo Piiroinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Verkkohyökkäykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää