Ulkomaat

Alkuperäiskansa öljyputken tiellä – Poliisi suihkuttanut pakkaskelillä vettä mielenosoittajien niskaan Pohjois-Dakotassa

Putken vastustajat on määrätty häipymään ensi viikon maanantaihin mennessä. Mielenosoittajaleiriä on kutsuttu suurimmaksi alkuperäiskansojen kokoontumiseksi yli vuosisataan.

Öljyputken rakentamista vastustavat ihmiset uhmaavat talvea ja viranomaisten uhkaavia käskyjä Pohjois-Dakotan osavaltiossa Yhdysvaltain Keskilännessä.


Alkuperäiskansa Standing Rock sioux’n maat sijaitsevat alle 800 metrin päässä öljyputken reitiltä. Vastustajien mielestä putki uhkaa vesivaroja ja pyhiä hautapaikkoja.


Ihmiset ovat osoittaneet mieltään suunniteltua öljyputkea vastaan keväästä asti, ja protestit ovat kasvaneet ja kiihtyneet syksyn mittaan. Mielenosoittajien edustajien mukaan paikalla on noin 5 000 ihmistä. Oceti Sakowin -nimistä mielenosoittajaleiriä on kutsuttu suurimmaksi alkuperäiskansojen kokoontumiseksi yli vuosisataan.


Viime viikolla mielenosoittajat saivat käskyn poistua alueelta ensi viikon maanantaihin mennessä. Niin linjasi Yhdysvaltain armeijan alaisuudessa toimiva virasto (Usace), joka hallinnoi kiistan kohteena olevia liittovaltion maita. Mielenosoittajat eivät ole olleet käskystä moksiskaan.


Sunnuntaina virasto tarkensi uutistoimisto Reutersin mukaan, että sillä ei ole suunnitelmia poistaa mielenosoittajia pakkokeinoin. Virasto kuitenkin huomautti tiedotteessa, että alueelle jäävien ihmisten läsnäoloa pidetään luvattomana, mikä voi johtaa oikeustoimiin. Se myös muistutti, että alueelle voi olla hankala toimittaa mahdollisesti tarvittavia hätäapuyksiköitä.


”Tavoitteena on rauhallinen ja järjestäytynyt siirtyminen turvallisempaan paikkaan. – – Tämä vähentää leiriytyneiden ihmisten vahingoittumisriskiä Pohjois-Dakotan rankoissa talviolosuhteissa”, virasto tiedotti Reutersin mukaan.


Viikko sitten poliisi suihkutti vettä pakkaskelillä hajottaakseen noin 400 aktivistin joukon putkityömaan lähistöllä. Mielenosoittajien mukaan heistä 17 vietiin sairaalaan, osa ruumiinlämmön alenemisen takia.


Tällä viikolla yölämpötilan ennustetaan laskevan yli kymmeneen pakkasasteeseen.


Poliisi on käyttänyt mielenosoittajia vastaan myös kyynelkaasua ja kumiluoteja. Öljy-yhtiön vartijat ovat turvautuneet niin ikään koviin otteisiin ja usuttaneet koiria mielenosoittajien kimppuun.


Texasilaisen Energy Transfer Partners -yhtiön rakentaman öljyputken on määrä toimittaa liuskeöljyä Pohjois-Dakotasta lähes suoraa linjaa kaakkoon Etelä-Dakotan ja Iowan läpi Illinois’n osavaltioon, jossa putki yhdistyy laajempaan verkkoon. Yhtiön mukaan putki on rekkoja ja junia turvallisempi tapa kuljettaa öljyä.


Lähes 2 000 kilometrin ja yli 3,5 miljardin euron hanke on lähes valmis lukuun ottamatta Oahejärven ali kulkevaa alle kilometrin kiistanalaista osuutta.


Uutistoimisto AP:n mukaan mielenosoitukset ovat johtaneet jo yli 500 ihmisen pidätykseen. Pidätetyt ovat kotoisin eri puolilta maata.


Pohjois-Dakotan viranomaisten mukaan mielenosoitukset ovat maksaneet osavaltiolle ylimääräisten turvallisuusjoukkojen tarpeen takia noin 20 miljoonaa euroa.


Öljy-yhtiö on pyytänyt toimiensa tueksi erillistä oikeuden lausuntoa, että se voi vetää putken Oahejärven ali. AP:n mukaan päätös on luvassa aikaisintaan tammikuussa. Presidentti Barack Obama otti marraskuun alussa esiin mahdollisuuden muuttaa putken reittiä.


Marraskuun alussa miljoonat ihmiset ympäri maailman, tuhannet suomalaisetkin, ilmoittivat yhteisöpalvelu Facebookissa olevansa paraikaa Standing Rock -reservaatissa Pohjois-Dakotassa.


Outo netti-ilmiö oli tuenosoitus putken vastustajille ja selittyi perättömällä huhulla, jonka mukaan viranomaiset olisivat jahdanneet mielenosoittajia Facebook-läsnäoloilmoitusten perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Alkuperäiskansat
 • Öljy
 • Mielenosoitukset
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 2. 2

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 3. 3

  ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

 4. 4

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 5. 5

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 6. 6

  Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

 7. 7

  Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

 8. 8

  Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

 9. 9

  Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

 10. 10

  Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 2. 2

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 3. 3

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 4. 4

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 5. 5

  Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

 6. 6

  Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

 7. 7

  Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

 8. 8

  Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

 9. 9

  Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

 10. 10

  Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 8. 8

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 9. 9

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää