Ulkomaat

Britannian suomalaiset pysyvät tyyninä brexitin edessä, mutta brittipassi alkoi kiinnostaa – EU aloitti erovalmistelut

Brexit vaivaa, vaan ei pelota Britannian suomalaisia. EU alkoi tiistaina Brysselissä valmentautua Britannian eroon EU:sta.

Lontoo. Viisitoista vuotta Britanniassa asunut suomalainen Jenni Barry epäröi vielä heinäkuussa kannattaako hänen hankkia Britannian passia.

Britannian EU-kansanäänestys oli päätynyt parisen viikkoa aiemmin EU-eron eli brexitin kannalle. Tulos oli Barrylle pettymys, mutta hän uskoi elämän jatkuvan kuten ennenkin.

Nyt vajaat viisi kuukautta myöhemmin Barry on passin­hakuprosessin alkuvaiheessa.

”En ole huolissani omasta puolestani. Olen asunut täällä kauan, ja olen britin kanssa naimisissa. Minulla on hyvä ja vakaa työpaikka. Silti tuntuu, että olisi pitänyt hakea Britannian passia jo aiemmin”, Barry kertoo.

Brittipassin saaminen ei ole helppoa. Ensin pitää täyttää noin 80-sivuinen hakemus, jolla saa todistuksen pysyvästä oleskeluoikeudesta. Vasta kun tämä menee läpi, voi anoa passia. Lasku on noin 1 500 euroa.

”Jotkut samassa tilanteessa olevat suomalaiset ja muiden EU-maiden kansalaiset ovat myös hakemassa brittipassia”, Barry sanoo.

Mitään paniikkia brexit ei ole kuitenkaan aiheuttanut.

Myös lehdistöneuvos Pekka Isosomppi Suomen Britannian-suurlähetystöstä kertoo, että suomalaiset suhtautuvat Britannian lähestyvään EU-eroon tyynesti.

Pitkään Britanniassa asuneet luottavat siihen, että oikeusvaltio ei potki ulos maasta.

Lyhyemmän aikaa maassa viipyneet puolestaan uskovat, että koulutettujen oleskelua tuskin rajoitetaan.

Suurlähetystö ei ole saanut viime aikoina suomalaisilta juuri kyselyitäkään brexit-kuvioista.

Brysselissä puolestaan alkoi tiistaina tekninen valmistautuminen Britannian EU-eroon.

Komission brexit-työryhmä valmensi 27 jäsenmaata brexitin varalle ja varmisti, että kaikilla on perustiedot. Paikalla oli myös neuvoston ja EU-parlamentin edustajia. Kokousta veti brexit-ryhmän johtaja eli entinen ranskalaiskomissaari Michel Barnier. Brittejä ei oltu kutsuttu.

Suomi lähetti kokoukseen kolme korkean tason virkamiesedustajaa.

Kokouslähteiden mukaan keskustelu liikkui vielä hyvin yleisellä tasolla. Komissio alusti muun muassa brexitin vaikutuksista EU-budjettiin ja rajavalvontaan sekä tulevien neuvottelujen marssijärjestyksestä.

Muu EU odottaa nyt, että Britannia käynnistää eroneuvottelut. Asioista ei haluta sopia etukäteen, ei edes brittien ja muiden EU-kansalaisten oikeuksista.

Pääministeri Theresa May on kieltäytynyt takaamasta sitä, että EU-kansalaiset saisivat jäädä Britanniaan EU-eron jälkeenkin. Syynä on se, että kiistakysymys on yksi Mayn harvoja neuvotteluvaltteja.

Samalla May pyrkii varmistamaan muissa jäsenmaissa asuvien brittien oikeudet.


Maanantai-iltana May väläytti kuitenkin ensimmäistä kertaa mahdollisuutta, että EU-kansalaisten oikeudesta jäädä asumaan Britanniaan – ja vastaavasti brittien oikeudesta jäädä EU-maihin – voitaisiin mahdollisesti saavuttaa sopimus jo ennen muusta brexitistä sopimista.

May vihjaisi asiasta lausunnossa, joka jaettiin medialle Puolan pääministerin Beata Szydłon Lontoon-vierailun päätteeksi.

Puolalaisten mukaan taas puolalaisten ja muiden EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa ovat ”brexit-neuvottelujen prioriteetti”.

Diplomaattilähteiden mukaan erityissopimus EU-kansalaisten asemasta ei ole ollut keskusteluissa esillä. Toisaalta brexit-keskustelut ovat olleet muutenkin niukat, sillä muu unioni odottaa Britannian käynnistävän pelin.

EU-neuvotteluille tyypillistä on myös se, että ”mistään ei ole päätetty, ennen kuin kaikesta on päätetty”. Siksi EU-kansalaisten asemaa on vaikea nostaa erilleen muusta neuvotteluvyyhdistä.

Puolan roolista veikataan näkyvää, kun muut EU-maat hiovat kantojaan. Puolalle brexit on iso asia, sillä Britanniassa asuu lähes miljoona puolalaista.

Britannianpuolalaiset ovat joutuneet myös monien viha­rikosten kohteeksi EU-kansan­äänestyksen jälkeen. May pitikin maanantaina Szydłosta hyvää huolta ja vakuutti maiden suhteiden syvenevän Britannian EU-erosta huolimatta.

Suomen roolista brexit-neuvotteluissa tulee tuskin yhtä suurta kuin Puolan. Ennakkotietojen mukaan komission brexit-ryhmän johtaja Barnier matkustaa Helsinkiin joulukuussa kyselemään Suomen brexit-kantoja.

Britanniassa asuu kuitenkin noin 20 000–25 000 suomalaista, joiden arkeen ja elämään brexit vaikuttaa suoraan.

”Pitkään Britanniassa asuneet suomalaiset ovat rauhallisia. Mutta huolestuneitakin on. Meiltä brexitistä kyselevät muun muas­sa opiskelijat ja Britanniaan muuttoa harkitsevat”, Lontoon merimieskirkon johtaja Marjaana Härkönen kertoo.

Kyselijöille ei kuitenkaan voi jakaa varmaa tietoa, sillä sitä ei ole vielä kellään.

Brexit vaikuttaa myös muihin Britannian ja Suomen suhteisiin, kuten kulttuuri- ja tutkimus­yhteistyöhön.

”Brexit vaikuttaa tulevien projektien rahoitukseen sekä siihen, kenen kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä. Myös taiteilijat ovat huolissaan tulevaisuudesta”, kertoo Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.

Fakta

Kukaan ei tiedä neuvottelujen kestoa


 Britannian kansanäänestys päätti kesäkuussa, että maa eroaa EU:sta.

 Kyseessä on ensimmäinen jäsenmaan ero ja samalla ennakkotapaus.

 Eroneuvottelut kestävät kaksi vuotta Britannian eroilmoituksesta, jos määräaikaa ei pidennetä kaikkien EU-maiden suostumuksella.

 Tämän lisäksi neuvoteltavina ovat tulevat kauppa- ja muut suhteet sekä mahdollinen siirtymäsopimus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  3. Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?
  4. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  5. Chris Froome nappasi Vueltassa johtajan punaisen liivin ensi kertaa sitten vuoden 2011
  6. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  7. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  8. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  9. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  10. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  11. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  12. Näytä lisää