Valikko
Ulkomaat

Teinit tehtailivat Makedoniassa valeuutisia Trumpista ja Clintonista –  nyt yksi heistä kertoo HS:lle, miten bisnes toimii

HS vieraili valeuutissivuja tehtailevassa kaupungissa Makedoniassa. Kävi ilmi, että valhebisnes on paljon Trumpia suurempi ilmiö ja siitä hyötyy rahallisesti myös Facebook. Velesin pikkukaupungin teinit kertovat ansainneensa tuhansia euroja Trump-valeuutisilla. Nyt mietitään, auttoivatko ne samalla Trumpin presidentiksi. HSTV lähettää torstaina suorana keskustelun valeuutisten vaikutuksista.

Veles. Jos rahaa on, se myös näytetään. Pöydällä makaa satojen eurojen arvoinen älypuhelin ja iso pullo kallista vodkaa. Taustalla säksättävät strobovalot ja teknomusiikki.

Simona täyttää tänään 15 vuotta. Hän juhlii sitä yökerhossa kavereidensa kanssa. Meikki, hiukset ja vaatteet ovat kaikilla viimeisen päälle. He ovat lukiolaisia pienessä Velesin kaupungissa, joka sijaitsee Makedoniassa Länsi-Balkanilla.

Makedonia on eurooppalaisvaltioksi köyhä maa, mutta velesiläisteineillä näyttää nyt olevan rahaa.

Velesin kaupunki nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen Yhdysvaltain vaalien yhteydessä, kun uutissivusto Buzzfeed kertoi paikallisten teinien tehtailleen lukuisia Donald Trumpia tukevia valeuutissivustoja.

Siis sivustoja, joiden sisältö on keksitty tai kopioitu jostain internetin lukuisista lähteistä. Nuoret saavat rahaa sivuilla olevista mainoksista.


Kun joku Yhdysvalloissa avasi teinien tekemän sivun, nuoret saivat esillä olleiden mainosten perusteella rahaa. Pienistä puroista kertyi parhaimmillaan heidän mukaansa tuhasien eurojen ansiot.

Makedoniassa tavallinen palkka on 300–400 euroa kuussa.

”Nyt meillä on varaa juoda kalliita juomia, polttaa hyviä savukkeita ja ostaa iphoneja”, Simonan ystävä, 17-vuotias Kristijan sanoo ja viittaa noin kymmenen nuoren seurueeseen.

”Puolet tästäkin pöytäseurueesta on mukana nettisivubisneksessä.”


Enempää he eivät kerro. Kohun jälkeen sivustojen ylläpitäjät ovat salanneet yhteystietonsa ja kieltäytyneet haastatteluista. Sivuja on suljettu, sillä muun muassa Googlea ja Facebookia on vaadittu puuttumaan valeuutisbisnekseen.

Yökerhon ovella nuori mies bongaa suomalaistoimittajan. Hän sanoo tietävänsä, miksi Veles kiinnostaa nyt mediaa.

”Tulitte siksi, että teimme Trumpista presidentin”, parikymppinen mies sanoo.

Hän ei ole täysin väärässä. Yhdysvalloissa pohditaan parhaillaan, oliko valeuutisilla vaikutusta nimenomaan siihen, että Trump voitti vaalit.

Velesiläisnuoret tehtailivat erityisesti Trumpia tukevia ja Hillary Clintonia parjaavia sivustoja.

Valesivujen vaaliuutiset saivat vaalien alla enemmän Facebook-huomiota kuin oikeat vaaliuutiset, kertoo Buzzfeedin selvitys, jossa vertailtiin suosituimpien valeuutissivujen vetovoimaa eniten huomiota saaneisiin oikeisiin uutissivustoihin. Huomio tarkoitti selvityksessä jakoja, kommentteja ja rea­gointeja Facebookissa.

Kaksi paljon Facebook-huomi­o­ta saaneesta valeuutisesta oli peräisin Makedoniassa tehdyiltä nettisivuilta. Toinen väitti Clintonin kehuneen vuonna 2013, että Donald Trump olisi hyvä presidentti. Toinen sanoi Clintonin joutuneen syytteeseen.

Väitteet ovat perättömiä.

Myös presidentti Barack Obama on huolissaan ilmiöstä. Hän huomautti marraskuisella Saksan-vierailuillaan valeuutisten saattavan johtaa siihen, etteivät ihmiset enää tiedä, minkä puolesta taistella. Se saattaa horjuttaa länsimaisia yhteiskuntia.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on vähätellyt Facebookissa levinneiden valeuutisten merkitystä Yhdysvaltain vaaleissa. Hänen mielestään on ”hullu ajatus”, että Facebookin valeuutiset olisivat vaikuttaneet vaalitulokseen, mutta hän on luvannut kiinnittää asiaan enemmän huomiota.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Velesissä ilmenee, ettei valeuutisbisnes toimisi ilman Facebookia. Facebook myös hyötyy valesivuista taloudellisesti.

Tapaamme valeuutisia tehtailevan velesiläislukiolaisen hotellissa. 18-vuotias nuorukainen on luvannut näyttää, miten valeuutisbisnes toimii – mutta vain sillä ehdolla, ettei hänen nimeään tai ylläpitämiensä nettisivustojen osoitteita julkaista.

Valeuutissivustoja on helppo perustaa. Tärkeintä tienestien kannalta on luoda Facebook-sivu, jonka kautta ihmisiä saadaan ohjattua näille valeuutissivuille. Nuorukainen kertoo perustaneensa kaksi Yhdysvaltain vaaleihin ja Donald Trumpiin liittyvää Facebook-fanisivua. Hän näyttää niistä toisen.

Vähän ennen vaaleja perustetun Facebook-fanisivun nimi kääntyy suomeksi suurin piirtein muotoon ”Yhdysvaltain nykypolitiikka”. Sen väitetään olevan New Yorkissa toimiva poliittinen järjestö.

Sillä on oma logo ja hyvin uskottava ulkoasu. Sivulla on jo lähes 85 000 tykkäystä. 18-vuotias päivittää sivua haastattelun aikana, mikä todistaa hänen olevan sivun ylläpitäjä.

Velesiläisnuori kertoo maksaneensa Facebookille saadakseen näkyvyyttä. Tämän vuoksi kymmenettuhannet ihmiset ovat nähneet sivun ja tykänneet ryhmästä.

Facebook-ryhmä on hänen yleisönsä. Sitä kautta hän ohjaa ihmisiä itse tehtailemilleen vale­uutissivuille.

Avaan Facebook-ryhmään linkatun sivun, jossa pohditaan, pitäisikö Obaman lopettaa kautensa jo ennen Trumpin virallista virkaanastujaispäivää tammikuussa.

Sivu tuo eteeni mainoksen, jossa markkinoidaan lomia Thaimaassa ja Teneriffalla. Se ei ole sattumaa. Mainokset esittelevät samoja hotelleja ja matkatoimistoja, joita googlasin viime viikolla etsiessäni perheelleni talvilomakohdetta.

Google muistaa käyttäjien sivu­historian ja räätälöi mainokset sen mukaan. Näistä mainoksista maksetaan velesiläisteineille. Tämän vuoksi 18-vuotiaalla on varaa maksaa Facebookille näkyvyydestä. Se on sijoitus mainostulojen saamiseksi.

Nettimainonnan logiikka tai Facebook eivät tunnista ainakaan heti, onko sivun sisältö totta vai ei. Mahdollinen rangaistus tulee vasta, jos esimerkiksi Google havaitsee valesivun ja jäädyttää mainostilin.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Valesivutehtailija ei usko Mark Zuckerbergin olevan tosissaan, kun tämä lupasi Facebookin puuttuvan entistä tarmokkaammin valeuutisten nujertamiseen.

”Facebook rakastaa sitä, mitä me teemme. Meidän ansiostamme se saa rahaa ja enemmän kävijöitä”, teini sanoo.

Velesiläisnuorta ei kalva ajatus siitä, että hän on voinut auttaa Trumpia nousemaan presidentiksi. Päinvastoin.

Käy ilmi, että hän tukee Trumpia. Hän kunnioittaa Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä samasta syystä kuin monet yhdysvaltalaisäänestäjätkin: Trump on bisneksillä rikastunut liikemies, joka ei omien sanojensa mukaan ole riippuvainen kenestäkään.

Trumpilainen unelma on myös velesiläinen unelma.

18-vuotias alkaa kertoa, miten hänen elämänsä muuttui nettibisneksen myötä. Hän näyttää kännykästään kuvia 18-vuotisjuhlistaan. Pöydällä on merkkivodkaa ja laatusamppanjaa.

Hän kokee, että nyt häntä kunnioitetaan. Tytöt, yökerhojen ovimiehet ja omistajat. Hän selittää tätä paikallisella mentaliteetilla. Raha tuo arvostusta.

Hän sanoo tavoitteekseen työelämässä sen, ettei hänen koskaan tarvitse kutsua ketään pomoksi.

Haastattelua on kestänyt yli tunnin, ennen kuin hän suostuu kertomaan, paljonko hän on nettisivuilla ansainnut. Tavoite tälle vuodelle oli ansaita miljoona Makedonian denaaria eli yli 16 000 euroa. Hän väittää, että tavoite on saavutettu.

Valeuutisbisnes on paljon Trumpia isompi ilmiö, mikä näkyy Velesin katukuvassa. Raitille on parkkeerattu Mercedes-Benz, jonka kerrotaan kuuluvan valeuutisbisneksen pioneereille.

Ohi jolkottavat aasi ja hevonen puukuormaa vetäen.


Velesiläisten mukaan ensimmäiset tekijät alkoivat takoa rahaa valeuutisilla jo noin kaksi vuotta sitten. Velesissä legendaksi on noussut veljeskaksikko, jonka tehtailemien terveysruokasivujen Facebook-ryhmissä on satojatuhansia seuraajia.

Sivun ylläpitäjillä on kuulemma jo varaa palkata työntekijöitä. Osa sisällöstä tuotetaan itse, mutta totuus ei ole pääperiaate.

Muut ovat nyt kopioineet veljesten liikeidean.

”Keitetty kananmuna vähentää sokerin määrää elimistössä.”

”Tutkijat löysivät yrtin, joka estää dementiaa ja parantaa muistia 75 prosenttia.”

Nämä valheelliset väitteet ovat makedonialaiselta nettisivulta nimeltä Healthyfoodteam.com.

Velesin yökerhossa tavatut teinit kertovat kuulleensa juhlista, joissa valheellisten terveysruokasivujen tehtailijat juhlivat ensimmäistä ansaitsemaansa miljoonaa euroa.

Mutta se saattaa olla pelkkä huhu. Viidakkorumpu valeuutismiljonääreistä toimii samalla logiikalla kuin valeuutiset itse.


Veles on runsaan 50 000 asukkaan kaupunki, jossa kaikki tuntevat toisensa. Kun juoru lähtee kiertämään, se tavoittaa nopeasti koko kaupungin. Pian kuitenkin alkuperäislähde häviää. Ei ole varmaa, oliko se luotettava.

Näin toimii myös netin kaikukammio. Velesin nettisivujen tuottajat kopioivat surutta sisältöä sivustoilleen niistä lähteistä, joita sattuvat löytämään.

Kaikukammiossa suurinta huomiota ei saa uskottavin väite vaan se, jolle on ostettu näkyvyyttä ja joka vetoaa ihmisiin.

Lukiolaispoika sanoo testaavansa jatkuvasti, mitkä uutiset kiinnostavat lukijoita.

Suosituimpia vaalien aikaan olivat Trump, Isis ja kohu-uutisiksi naamioidut väitteet. Vaalikamppailun aikana hän kokeili myös Clinton-myönteisiä uutisia. Ne eivät vetäneet.

Lukiolaispoika ei koe tunnontuskia siitä, että on mukana syytämässä valheellista tietoa verkkoon. Rahan ansaitseminen Googlen ja muiden yhtiöiden mainoksilla on laillista. Nuori kertoo maksavansa verot saamistaan mainostuloista, koska ei halua ongelmia viranomaisten kanssa.

Yhdysvaltalaiset internetjätit, kuten Google ja Facebook, ovat kehittäneet pelin. Hän vain pelaa mukana.

Nykyään nuori antaa rahansa vanhempiensa sijoitettavaksi. Isä tukee toimintaa täysillä ja kannustaa keksimään uusia tapoja ansaita. Velesissä puhutaan nyt Saksan ja Ranskan ensi vuoden vaaleista. Valeuutisbisnes saattaisi toimia niidenkin aikana.

Äiti on nuoren mukaan huolissaan. Koulu ei enää kiinnosta, koska valeuutiset tuovat rahaa. 18-vuotiaan elämänkatsomus on yksiselitteinen. Hänen mukaansa rikkaat omistavat köyhät.

”Jos sinulla on rahaa, saat tehdä tässä maassa mitä haluat.”


Kommentti heijastelee Makedonian poliittista kulttuuria. Pääkaupunki Skopje on rakennettu täyteen patsaita, joiden tarkoitus on korostaa Makedonian suuruutta. Tyrmistyttävin niistä on parinkymmenen metrin korkuinen patsas Aleksanteri Suuresta.

Samaan aikaan poliittinen järjestelmä on kulisseissa luhistumassa. Maata myllertää jo toista vuotta kohu vuodetuista nauhoista. Niiden väitetään todistavan, että hallitus kuunteli salaa 20 000:ta ihmistä. Reilun kahden miljoonan asukkaan maassa se olisi paljon.

Viime keväänä tuhannet ihmiset protestoivat viikkokausia, kun presidentti armahti kymmeniä tutkinnassa olleita poliitikkoja. Vaalit ovat joulukuussa.

Skopjelainen ohjelmistosuunnittelija Marjan Chaushevski häpeää sitä, että Makedonia on noussut maailmanlaajuiseen julkisuuteen valesivujen takia. Hän ei kuitenkaan syytä ilmiöstä vain velesiläisteinejä, joista iso osa on vielä lapsia. Chaushevskin mukaan he toimivat kuten poliitikot ja ajattelevat nopeita voittoja. Moraali on murenemassa.

”Kun eliitti käyttäytyy tällä tavalla, miten voit odottaa lapsilta parempaa käytöstä.”


Tutkija: Sama uhka on Suomessakin

Myös Suomessa toimii valeuutissivustoja. Viime vuonna maahanmuuton yltyessä huomiota sai MV-lehti, jonka julkaisemia huhuja, perättömiä tietoja ja kopioituja juttuja yhdistää maahanmuuton vastainen sisältö.

Suurimmillaan valeuutisten lukijamäärät ovat olleet samassa mittaluokassa maakuntalehtien lukijamäärien kanssa. Viime kuukausina valesivustot ovat kuitenkin olleet vaikeuksissa, kun niiden luonne on ymmärretty ja kun mainostajat ovat sulkeneet rahahanojaan.

Sanomalehtien liiton tutkimuksessa vain prosentti suomalaisista yläkouluikäisistä nuorista piti MV-lehden tai Magneettimedian kaltaisia julkaisuja luotettavina.

Tutkimusjohtaja Katja Valaskivi toteaa, että valeuutisten merkitystä Suomessa ei pidä ­liioitella. Esimerkiksi internet-keskusteluissa ja verkkolehtien kommenttipalstoilla valeuutisten toistelijat ovat innokkuutensa vuoksi usein suuresti yliedustettuina. ”Valeuutiset eivät ole ainoa ongelma, mutta ne ovat kuitenkin osa sellaista mediaympäristön muutosta, jossa demokraattisen yhteiskunnan periaatteet ovat uhattuna.”

Valaskivi johtaa Tampereen yliopistossa journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskusta Cometia. Mediaympäristön muutoksella hän viittaa Suomessakin havaittavissa olevaan kehitykseen, jossa ihmisryhmien ”omat todellisuudet” ajautuvat yhä kauemmas toisistaan.

”Etenkin Facebookin ja muun sosiaalisen median myötä on tullut helpommaksi elää omassa ’kaikukammiossaan’”, tutkija kuvaa.

Näissä kaikukammioissa myös epämääräisestä lähteestä peräisin oleva valhe alkaa näyttää todelta, jos sitä jakaa riittävän moni omista ystävistä.

Samasta syystä Valaskivi perää tarkkuutta myös perinteiseltä medialta. Hän sanoo liian usein nähneensä tapauksia, jossa valesivuston väite on päätynyt poliitikon sitaattina uutisiin tai lehteen sellaisenaan ilman selitystä asioiden oikeasta tilasta.

Sananvapautta tutkija ei halua liiaksi rajoittaa.

”Väkivaltaa pitää torjua, ei radikaaleja ajatuksia itsessään.”

”Mutta sananvapauteenkin liittyy aina vaatimus totuudessa pysymisestä.”

Tukija HSTV:n keskustelussa: Valtamediasta puhuminen pitäisi lopettaa

Keskustelu valeuutisista jatkui torstaina HS:n sovelluksessa ja verkkosivuilla. HSTV:n puolen tunnin lähetyksessä valeuutisten vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan arvioi mediatutkija Anu Koivunen Helsingin yliopistosta. Lähetyksen juonsi HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli. Koko keskustelu on katsottavissa alla olevalta videolta.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Natalie Portmanin tähdittämä Planetarium ei tiedä, mitä ideoillaan tekisi ja viisi tärppiä elokuvista, jotka kannattaa katsoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää