Ulkomaat

Italialainen Francesco Farina opiskeli maisteriksi, mutta päätyi puhelinkeskukseen – tänään hän äänestää pääministeri Renziä vastaan

Torino. Hetkessä on jotain hyvin kaurismäkeläistä.

Francesco Farina, 39, istuu vahakankaalla peitetyn pienen ruokapöytänsä ääressä Torinossa ja siemailee viiniä kahvimukista. Miehen selän takana televisiossa pelaavat milanolainen jalkapallojoukkue Inter ja firenzeläinen Fiorentina. Tupakansavu on tanakka, mutta lattiat on joku hiljattain luutunnut.

Farina on maisteri. Hän opiskeli Rooman yliopistossa markkinointitutkimusta, ja pääsi sen jälkeen harjoitteluun koulutusta vastaaviin tehtäviin.

Sitten tuli talouskriisi ja yritys leikkasi. Farina sai lähteä.

”Olen kriisin uhri”, Farina sanoo.


Farina ei ole yksin. Monien tavallisten italialaisten elämänsuunnitelmat ovat heittäneet häränpyllyä maata koetelleen talouskriisin myllerryksessä. Työttömyysaste oli lokakuussa 11,6 prosenttia, nuorisotyöttömyys 36,4 prosenttia.

Kapinan ja katkeruuden odotetaan purkautuvan sunnuntaina järjestettävässä kansanäänestyksessä. Siitä voi tulla yksi lenkki Euroopan kohtaloa muuttavien äänestysten sarjaan brittien brexit-äänestyksen jälkeen.

Myös Italiassa katkeruus kohdistuu poliittiseen eliittiin, eritoten pääministeri Matteo Renzin johtamaan keskustavasemmistolaiseen hallitukseen.

Sunnuntain kansanäänestys koskee Italian perustuslain uudistusta, joka karsisi parlamentin ylähuoneen senaatin valtaa.

Farina aikoo äänestää ei uudistukselle. Hän vastustaa sitä, että uudistus veisi kansalaisten oikeuden valita senaatin jäsenet. Pelkona on myös se, että yhdessä Renzin viime vuonna läpi ajaman vaalilakiuudistuksen kanssa valta keskittyisi liikaa yhden puolueen ja pääministerin käsiin.

Kuten kansanäänestyksistä usein, sunnuntain äänestyksestä näyttäisi tulevan myös testi pääministerin kannatuksesta. Viimeisimpien kyselyiden mukaan Renzi on saamassa nenilleen. Häviö voi johtaa Renzin eroon ja väliaikaishallitukseen. Yksi mahdollisuus ovat myös ennenaikaiset vaalit, joissa valtaan voi nousta kannatustaan koko ajan kasvattava populistinen Viiden tähden liike.

Ei sillä, että torinolainen Francesco Farina varsinaisesti valittaisi tilanteestaan. Hänellä on työ, joka tuo elannon. Farina työskentelee puhelinkeskuksessa, jonka palkkalistoilla on puhelinmyyjiä ja asiakaspalvelijoita.

Sillä työllä hän osti kuukausi sitten tämän pienen asunnon, joka sijaitsee siirtolaisten kansoittamassa Borgo Vittoria -nimisessä lähiössä Torinon pohjoispuolella. Asunto maksoi 50 000 euroa. Lähistöllä on katu, jolla käydään huumekauppaa.

Farinalla on myös romanialainen naisystävä, jota hän on nyt tapaillut pari viikkoa. Melkein naisystävä siis.

Tämä ei kuitenkaan ole aivan sitä, mitä Farina elämältään toivoi.

”Se ei ollut unelmani. En opiskellut sitä varten”, hän sanoo.

Aiemmin Farina kannatti keskustavasemmistolaisia demokraatteja, siis pääministeri Renzin puoluetta. Runsas neljä vuotta sitten hän huomasi, että oli alkanut äänestää vähiten huonoja ehdokkaita. Ei suinkaan parhaimpia.

Siinä oli jotain pahasti vialla.

”He eivät enää edustaneet minua”, Farina sanoo.

”He eivät tienneet, miltä tuntuu mennä bussilla töihin.”

Silloin Farina alkoi seurata internetissä koomikko Beppe Grilloa. Grillo haistatti piutpaut poliittiselle eliitille ja perinteisten puolueiden hierarkialle ja pauhasi suoran kansalaisvaikuttamisen puolesta.

Farinaan tämä vetosi. Hän oli saanut tarpeekseen Italian urapoliitikoista. Grillon perustaman poliittisen puolueen Viiden tähden liikkeen edustajat vaikuttivat tavallisilta ihmisiltä. Virka-autojen sijaan he ajoivat polkupyörällä ja käyttivät julkista liikennettä. He myös sitoutuivat leikkaamaan palkkaansa ja rajoittamaan kautensa politiikassa kahteen.

Myös moni muu Italiassa tuntee samoin. Viiden tähden liike tuli vuoden 2013 parlamenttivaaleissa kolmanneksi keräten yli 25 prosenttia äänistä. Viime kesän paikallisvaaleissa puolue nappasi pormestarin paikat Torinossa ja maan pääkaupungissa Roomassa. Mielipidemittauksissa se roikkuu tällä hetkellä aivan hallitsevan demokraattipuolueen kintereillä.


Euroopassa Viiden tähden liike nähdään populistipuolueena, jonka valtaannousu voisi johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Varsinkin, koska Grillo haluaisi järjestää kansanäänestyksen Italian eroamisesta yhteisvaluutta eurosta.

Monille italialaisille puolue näyttäytyy kuitenkin virkistävänä vaihtoehtona korruptoituneelle poliittiselle eliitille. Liike on onnistunut vetämään äänestäjiä erilaisista sosiaalisista taustoista vasemmalta ja oikealta. Suurin osa Viiden tähden liikkeen äänestäjistä on itseasiassa keskiasteen tai korkeamman koulutuksen saaneita kolmi-nelikymppisiä – aivan kuten Farina. Puolue vetoaa myös työttömiin, mutta ei juurikaan esimerkiksi eläkeläisiin tai kotiäiteihin.


Myös sellaiset, jotka eivät koskaan ennen ole äänestäneet, äänestävät nyt Viiden tähden liikettä. Sellaiset kuten kahvilanpitäjä Katia Freschini, 37.

Aina ennen hän kävi jättämässä vaaleissa kelvottomaksi laskettavan äänestyslipun, johon tuhersi mitä sattuu. Nyt tilanne on toisin.

”Viisi tähteä on todella kaunis liike”, Freschini sanoo samalla kun tarjoilee espressoja Caffeteria Centrale -kahvilassaan työläiskaupunginosa Nizza Millenfontissa Torinon eteläpuolella. Tämä alue on autovalmistaja Fiatin työntekijöiden entistä asuinaluetta.

Freschini on eronnut 9-vuotiaan tytön yksinhuoltaja. Hän näkee lapsensa tulevaisuuden Italiassa erittäin huonona. Edes koulutus ei takaa nuorille töitä. Verot ovat Freschinin mukaan niin korkeita, ettei hän pysty palkkaamaan ulkopuolista työntekijää. Julkisen terveydenhuollon jonot ovat pitkiä, yksityinen hoito liian kallista.

”Maksamme niin paljon veroja, että meidän pitäisi päästä punaista mattoa pitkin terveyskeskukseen.”

Farinan tavoin Freschini aikoo äänestää ei sunnuntain kansanäänestyksessä.

Euroopan pörssikurssit ovat tällä viikolla luisuneet siinä pelossa, että Renzi todella häviää äänestyksen. Italian ajautuminen poliittiseen epävarmuuteen voisi romahduttaa maan roskalainoilla ladatun pankkijärjestelmän ja velkaisen valtiontalouden.

Pahimmillaan Italian kriisi voi levitä koko euroalueen kriisiksi, jota minkäänlaiset eurooppalaiset pelastusrahastot eivät kykene taltuttamaan.

Mutta vielä ei olla aivan siinä pisteessä. 65 hallitusta toisen maailmansodan jälkeen nähnyt saapasmaa on tottunut tallomaan kriiseissä, ja selvinnyt niistä tähän saakka jotenkuten kuivin jaloin.


Neljä kysymystä kansanäänestyksestä

1. Mistä äänestetään?

Italiassa äänestetään huomenna sunnuntaina perustuslaki­uudistuksesta, joka koskee parlamentin ylähuoneen eli senaatin vallan karsimista. Senaatilta vietäisiin oikeus puuttua useimpiin lakihankkeisiin. 315-jäseninen senaatti kutistettaisiin sataan jäseneen, jotka valittaisiin vaalien sijaan alueiden edustajista. Lisäksi myös alueiden valtaa karsittaisiin ja keskitettäisiin takaisin Roomaan.

2. Miksi?

Uudistuksen on tarkoitus helpottaa Italian kipeästi kaipaamia uudistuksia ja lainsäädäntöä ja leikata hallinnon kuluja. Lakihankkeet jäävät usein jumiin vuosikausiksi, kun parlamentin ylä- ja alahuone kinaavat niistä. Kahden tasa-arvoisen kamarin järjestelmä luotiin toisen maailmansodan jälkeen estämään Benito Mussolinin kaltaisten fasistidiktaattorien nousu valtaan.

3. Meneekö läpi?

Mittausten mukaan italialaiset tyrmäävät perustuslakiuudistuksen. Tilanne voi kuitenkin vielä kääntyä. Uudistusta ajavat pääministeri Matteo Renzi puolueineen sekä monet liike-elämän edustajat. Vastustajia ovat oppositiopuolueet kuten Viiden tähden liike, äärioikeistolainen Pohjoisen liitto ja Silvio Berlusconin oikeistolainen Forza Italia. Myös monet lakioppineet pitävät uudistusta huonona.

4. Mitä seurauksia?

Jos kyllä-ääni voittaa, Renzin asema vahvistuu ja hän voi jatkaa uudistusten ajamista. Jos ei-ääni voittaa, Renzi luultavasti eroaa ja Italiaan muodostetaan väliaikainen hallitus. Tämä voi johtaa jyrkkiin markkinareak­tioihin, jotka syöksevät Italian ja euron kriisiin. Mahdollista on myös, että Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit, joiden voittajaksi voi nousta populistinen Viiden tähden liike.

Fakta

Nämäkin vaalit tulossa


Itävallan presidentinvaalit

4. joulukuuta 2016

Presidentinvaalien uusinta, jossa Itävallan johtoon voi nousta oikeistopopulistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer

 

Hollannin parlamenttivaalit

15. maaliskuuta 2017

Geert Wildersin johtama maahanmuutto- ja EU-vastainen Vapauspuolue PVV kisaa tämänhetkisen valtapuolueen VVD:n kanssa suosituimman puolueen asemasta. 

 

Ranskan presidentinvaalit

huhti–toukokuussa 2017

Oikeistopopulistista Kansallista rintamaa johtava Marine Le Pen pääsee todennäköisesti toiselle kierrokselle, mutta ennusteiden mukaan häviää keskustaoikeiston ehdokkaalle François Fillonille

 

Saksan liittopäivävaalit

syksyllä 2017

Liittopäiville ponnistaa hyvin todennäköisesti oikeistopopulistinen, maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD). Tämänhetkisten mittausten mukaan siitä tulisi kolmanneksi suurin puolue liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien ja so­siaalidemokraattien jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  3. 3

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  4. 4

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Vieraana sukellusveneessä, josta ruotsalais­toimittaja katosi –  HS julkaisee yksinoikeudella keksijä-Madsenin haastattelun

  7. 7

   Miksi suomalaiset vähättelevät itseään? Tutkija vastaa

  8. 8

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  7. 7

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää