Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Pääministeri Renzin lähtö uhkaa jähmettää Italian – mutta Eurooppa voi saapastella läpi tästäkin sotkusta

Epävarmuus voi karkottaa pankkien tarvitsemat sijoittajat.

Italian pääministerin Matteo Renzin kirvelevä tappio sunnuntain kansanäänestyksessä voi osoittautua merkittäväksi lenkiksi Euroopan kohtaloa muuttavien äänestysten ketjussa.

Italialaiset tyrmäsivät Renzin ehdotuksen senaatin valtaa karsivasta perustuslain uudistuksesta lähes 60 prosentin enemmistöllä. Häviön seurauksena Renzi ilmoitti eroavansa pääministerin paikalta.

”Urani hallituksessa päättyy tähän”, Renzi sanoi maanantaiyönä pitämässään puheessa.

Italian äänestys on tärkein eurooppalaisten mielialoja mitannut äänestys sitten Britannian brexitin. Äänestys oli kansalaisilta selvä protesti paitsi itse lakiuudistusta myös Renziä ja hänen hallintoaan vastaan.

Muualla Euroopassa pelätään, että Italia voi ajautua Renzin eron seurauksena poliittiseen ja taloudelliseen sekasortoon, joka taas voi vaarantaa yhteisvaluutta euron tulevaisuuden.

Huolet euroalueen kolmanneksi suurimmasta taloudesta Italiasta ovat perusteltuja, mutta niitä ei kannata liioitella. Italiassa on nähty toisen maailmansodan jälkeen 65 hallitusta, ja maa on tottunut luovimaan poliittisissa kriiseissä.

Todennäköisintä on, että Ita­liaan tulee väliaikaishallitus, joka kaitsee maata seuraaviin, vuonna 2018 järjestettäviin vaaleihin saakka tai ainakin jonkin matkaa ensi vuoden puolelle.

Keskeinen rooli väliaikaishallituksen kätilöinnissä on presidentti Sergio Mattarellalla, joka nimittää uuden pääministerin. Veikkauksissa korkealla ovat parlamentin ylähuoneen eli senaatin puhemies Piero Grasso ja Renzin hallituksen valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan.

Toinen, epätodennäköisempi vaihtoehto on parlamentin hajottaminen ja pikaisten ennenaikaisten vaalien järjestäminen. Populistisen Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo on jo vaatinut vaalien aikaistamista.

Viiden tähden liikkeellä on hyvät mahdollisuudet nousta valtaan seuraavissa parlamenttivaaleissa. Puolue roikkuu kannatuskyselyissä toisella sijalla aivan Renzin hallitsevan demokraattipuolueen kintereillä.

Eurooppalaiselle yhteistyölle Viiden tähden liike tietäisi epävarmoja aikoja, koska Grillo haluaa järjestää kansanäänestyksen Italian eroamisesta eurosta.

Renzin eron välittömät vaikutukset tullaan näkemään varsinkin Italian pankkisektorilla. Ita­lian pankit ovat erityisen haavoittuvia, koska ne on marinoitu roskalainoilla.

Pahimmassa tilanteessa on vuosia vaikeuksissa paininut Monte dei Paschi di Siena, jonka pitäisi saada tänään tiistaina sovittua viiden miljardin euron pääomituksesta. Pääomitus on osa monimutkaista järjestelyä, jossa pankki pääsisi eroon suuresta osasta ongelmaluottojaan.

Poliittinen epävarmuus voi karkottaa mahdolliset sijoittajat ja vyöryttää tappioita pankkien velkakirjoja omistaville kotitalouksille. Valtiota taas uhkaa lisävelkaantuminen, jos se lähtee pelastamaan pankkeja. Italialla on jo nyt velkaa yli 130 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Pahimmillaan Italian kaaoksen pelätään syöksevän koko euroalueen uuteen kriisiin. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi maanantaina olevansa ”surullinen” äänestystuloksesta, mutta kunnioittavansa italialaisten äänestystulosta.

Renzin ajaman perustuslakiuudistuksen kaatuminen ei sinänsä ollut suuri yllätys. Oppositio kampanjoi raivokkaasti sitä vastaan ja monet lakioppineetkin pitivät uudistusta viallisena.

Renzin mukaan uudistus olisi helpottanut lainsäädäntöä, jota Italia tarvitsee uudistaakseen työmarkkinoitaan, koulutus- ja oikeusjärjestelmäänsä ja saadakseen talouden jälleen kasvamaan. Italian talouskehitys on laahannut pahasti perässä monia muita Euroopan maita.

Oli perustuslakiuudistuksen ansioista ja haitoista mitä mieltä tahansa, Renzin tappiolla on suora vaikutus Italian kaipaamiin uudistuksiin. Ne tulevat jähmettymään todennäköisesti ainakin vuodeksi.

Vaikka Italiaan saataisiin uusi väliaikaishallitus, sen koko energia tulee keskittymään viime vuonna hyväksytyn vaalilain remontointiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Italia
 • Kansanäänestys
 • Euro
 • Euroopan unioni
 • Populismi
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää