Ulkomaat

Laaja tutkimus: Entistä useampi hyväksyy kidutuksen – amerikkalaisista lähes puolet uskoo, että siitä voi olla hyötyä

Kansainvälisen Punaisen Ristin tutkimuksen mukaan ilmapiiri on muuttunut suopeammaksi kidutusta kohtaan, vaikka kyse on sotarikoksesta.

Entistä useampi ajattelee kidutuksen kuuluvan sotaan, paljastaa maanantaina julkaistu kansainvälisen Punaisen Ristin teettämä mielipidekysely. Tutkimukseen vastanneista alle puolet sanoi, että on väärin kiduttaa vastapuolen sotilasta taistelutietojen saamiseksi.

Näkemys on paitsi hätkähdyttävä, myös ihmisoikeussopimusten vastainen. Kidutus on sotarikos. Kidutus kielletään esimerkiksi sekä YK:n että Euroopan ihmisoikeussopimuksissa.

Kansainvälisen Punaisen Ristin tekemään tutkimukseen osallistui yli 17 000 ihmistä 16:sta eri maasta. Tutkimus tehtiin kesä–syyskuussa 2016.

Vastaajista 48 prosenttia oli sitä mieltä, että vihollissotilaan kiduttaminen kuulustelutilanteessa on väärin. 36 prosenttia vastaajista katsoi, että kiduttamalla tehty tiedonhankinta oli sallittua. 16 prosenttia ei osannut sanoa.

Kun sama tutkimus tehtiin vuonna 1999, vastaajista 66 prosenttia tuomitsi kiduttamisen avulla tehdyt kuulustelut. Ilmapiiri on siis kääntynyt kidutukselle suopeammaksi.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Peter Maurer on huolissaan tuloksista.

”Meidän täytyy jatkaa alleviivausta, että kidutus on väärin kaikissa olosuhteissa, kaikissa tilanteissa”, hän kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Poikkeuksellisen laaja kyselytutkimus toteutettiin kymmenessä maassa, jotka ovat tai ovat olleet sodassa. Lisäksi kysyttiin Sveitsiltä sekä viiden YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan kansalaisilta Yhdysvalloissa, Kiinassa, Ranskassa, Venäjällä ja Britanniassa.

Esimerkiksi amerikkalaisista lähes puolet eli 48 prosenttia vastasi, että kidutus on ok, jos sillä saadaan tiedustelutietoa.

Tutkimuksessa kysyttiin kidutuksen ohella myös esimerkiksi sitä, onko väärin pommittaa sairaaloita tai onko Geneven sopimusten kaltaisilla sopimuksilla ylipäätään merkitystä.

Geneven sopimuksissa säädetään sodassa haavoittuneiden, sotavankien ja siviiliväestön inhimillisestä kohtelusta. Niitä pidetään humanitäärisen oikeuden ytimenä.

Valtaosa vastaajista piti Geneven sopimuksia ja sen kaltaisia tärkeinä. Myös sairaaloiden pommittaminen ja terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuva uhka ja riski tuomittiin laajalti vastaajien keskuudessa.

Osassa kysymyksistä vastaukset erosivat maittain. Yleinen havainto oli, että sota-alueita lähempänä olevat maat suhtautuvat kysymyksiin humaanimmin.

Esimerkiksi 78 prosenttia sotamaissa asuvista ihmisistä vastasi, että on väärin iskeä vihollisjoukkoihin, jos lähialueella on paljon siviilejä, jotka joutuvat vaaraan. Turvallisempien maiden vastaajista vain puolet oli samaa mieltä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  3. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  4. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  5. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  6. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  7. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  8. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  9. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  10. Tunti sitten
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää