Ulkomaat

Kreikkalaisoikeus: Kolme vallankaappaukseen osallistumisesta epäiltyä sotilasta voidaan palauttaa Turkkiin

Ateenan vetoomustuomioistuimen mukaan kahdeksasta Kreikkaan paenneesta turkkilaissotilaasta kolme pitäisi lähettää Kreikkaan ”yrityksestä kumota laillinen valta”.

Kolme Turkin sotilasvallankaappausyritykseen osallistumisesta epäiltyä sotilasta voidaan palauttaa Turkkiin, kreikkalainen oikeusistuin päätti tiistaina.

Ateenan vetoomustuomioistuimen mukaan kahdeksasta Kreikkaan paenneesta turkkilaissotilaasta kolme pitäisi lähettää Turkkiin ”yrityksestä kumota laillinen valta”. Maanantaina sama oikeus päätti, että kolmea muuta Turkin vaatimaa sotilasta ei tarvitse palauttaa.

Aiemmin tiistaina Kreikan hallituksen tiedottaja Dimitris Tzanakopoulos sanoi, että Kreikan viranomaiset noudattavat oikeuden päätöstä ”riippumatta sen poliittisesta hinnasta”.

Kaksi turkkilaista komentajaa, neljä kapteenia ja kaksi kersanttia haki Kreikasta turvapaikkaa pian sen jälkeen, kun sotilasvallankaappaus oli epäonnistunut Turkissa viime heinäkuussa. Sotilaat saapuivat Kreikkaan helikopterilla.

Tapaus on kiristänyt Kreikan ja Turkin välejä. Turkki on vaatinut kaikkien kahdeksan palauttamista Turkkiin oikeudenkäyntiin.

”Kreikka on Turkin tavoin Natossa ja Nato-liittolaisemme. Oletamme Kreikan hallituksen tekevän kaikkensa heidän palauttamisekseen”, Turkin puolustusministeri Fikri Işık sanoi maanantaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi marraskuussa, että useat turkkilaisupseerit ovat hakeneet turvapaikkaa muista Nato-maista.

Sotilaat sanovat, etteivät he voi saada reilua oikeudenkäyntiä Turkissa. Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on pidätetty ja erotettu muun muassa kymmeniätuhansia sotilaita, virkamiehiä, tuomareita ja opettajia.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynnit ovat olleet puutteellisia.

Kreikka antoi sotilaille kielteisen turvapaikkapäätöksen syyskuussa. Sotilaat ovat valittaneet päätöksestä.

Syyttäjä puolestaan on valittanut oikeuden maanantaisesta päätöksestä, jonka mukaan kolmea sotilasta ei tarvitsisi palauttaa Turkkiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkin vallankaappausyritys
 • Turkki
 • Kreikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää