Ulkomaat

Kolme Maastrichtin yliopiston nuorta arvioi HS:lle Euroopan tilaa – ”On nautinnollista katsoa, kuinka ihmiset väittävät maailman loppuvan”

Maastrichtin sopimus loi Euroopan unionin 25 vuotta sitten. Mitä tuumivat Euroopan nykytolasta historiallisen kaupungin opiskelijat?

Perjantaina tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Euroopan yhteisön johtajat kokoontuivat hollantilaiseen Maastrichtin kaupunkiin. Siellä he punnersivat kokoon sopimuksen, joka synnytti Euroopan unionin.


Maastrichtin sopimukseen kirjattiin esimerkiksi pyrkimys yhteisen valuutan luomisesta.

Historiallinen kokous 9.–10. jou­lukuuta 1991 oli myös pon­nahduslauta silloisen kahdentoista maan yhteisön laajenemiselle.

Neljännesvuosisata myöhemmin EU on monien kriisien repimä ja näyttää riitaisammalta kuin koskaan. Instituutioita, jäsenmaita ja kansalaisia vaivaa uskonpuute projektiin, jonka Britannia on jättämässä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta ei kaikki toivo ole mennyttä. Äskettäin julkaistun kyselyn mukaan nuorten selvä enemmistö uskoo yhä EU:hun.

EU-parlamentin kyselyssä 60 prosenttia 15–24-vuotiaista ajatteli, että EU on heidän kotimaansa näkökulmasta hyvä asia. Unionia piti huonona ratkaisuna vain kymmenen prosenttia nuorista.

HS matkasi EU:n synnyinkaupunkiin ja tiedusteli kolmelta Maastrichtin yliopiston opiskelijalta, millaiseksi he Euroopan ja unionin nykytolan näkevät.

Maataloustukiaisten voimin yliopistoon

Tällaista lausetta ei usein EU-kansalaisen suusta kuule, mutta näin sanoo 22-vuotias ranskalainen Louis Booth: ”Olen EU:n maatalouspolitiikan tuote.”


Ennen kuin Booth oli syntynyt, hänen brittivanhempansa toteuttivat unelman ja lähtivät viljelemään maata Keski-Ranskaan, noin 60 kilometrin päässä Poitiersin kaupungista. Silloin Ranskan frangi oli halpa, ja vanhemmat saivat punnillaan hankittua 192 hehtaarin tilan.

Mutta kun yhteisvaluutta euro otettiin käyttöön, ajat kovenivat.

”Tila olisi kaatunut vuodessa ilman tukiaisia. Vanhemmat halusivat, että me lapset menisimme opiskelemaan. Meistä ei saisi tulla maanviljelijöitä, kuten isästä, meidän olisi pystyttävä parempaan”, sanoo Booth, jolla on kaksi siskoa ja yksi veli.

Booth on äskettäin valmistunut Maastrichtin yliopiston Eurooppa-opinnoista. Hänen lopputyössään tarkasteltiin kriittisesti EU:n maatalouspolitiikkaa. Hän kuitenkin kiittää samaa politiikkaa siitä, että on voinut koulunsa käydä.

Boothille EU on vaurastumisen ja rauhan projekti, juuri sitä, mitä se on hänen kotimaalleen ja unionin perustajamaalle Ranskalle aina ollut.

Silti nyt Ranskastakin kuuluu kummia: EU-eroäänestystä lupaileva oikeistopoliitikko Marine Le Pen voi voittaa ensi vuoden presidentinvaalit.

Boothin mielestä Euroopassa on unohdettu se henki, mikä vallitsi toisen maailmansodan jälkeen tai Maastrichtin sopimuksen alla 1990-luvun alussa.

”Unohdamme EU:ta edeltäneet kielteiset asiat ja samalla unohdamme tämän päivän myönteiset asiat.”

Hän on huolissaan mutta ei usko, että koko unioni voisi luhistua: ”Liian monta palloa on ilmassa.”

Eurooppa on kietoutunut liian monella positiivisella tavalla yhteen, mistä hänenkin perheensä vapaan liikkuvuuden tarina todistaa.

Palloja on kuitenkin alkanut jo tipahdella, yksi isoimmista viime kesäkuussa. Booth on myös Britannian kansalainen. Hän ­järkyttyi, kun britit sanoivat kansanäänestyksessään hyvästi EU:lle.

Kaikki hänen Englannissa elävät neljä isovanhempaansa ­äänestivät EU-eron eli brexitin puolesta. Se lisäsi ”pettymyksen ja šokin” tunnetta.

”Populismi luo skismaa jopa perheiden sisälle. En ymmärrä, miksi se, mitä sanoin isovanhemmilleni, kaikui kuuroille korville. He eivät tiedä mitään EU:sta, olin hyvin vihainen.”

Pitäjämäen ala-asteelta federalistinuorten piireihin

Hanna Ojanen, 22, opiskelee maailmanpolitiikkaa Maastrichtin yliopistossa kolmatta vuotta. Käydessään ala-astetta Helsingin Pitäjänmäellä hän arveli jatkavansa isänsä ja äitinsä jalanjäljissä hotelli- ja ravintola-alalla.


Kun koulu vaihtui Munkkiniemeen ja lukioikäisenä Suomalaiseksi Yhteiskouluksi, hänestä alkoi kuitenkin muovautua eurooppalaisia ajatuksia ajatteleva teinityttö. 15-vuotiaana hän liittyi federalistihenkiseen Eurooppanuoret-järjestöön.

”Tämä on melko kliseistä sanoa, mutta yhdessä olemme vahvempia. Ei Suomi yksin pärjää maailmassa”, Ojanen kertoo.

Nyt populistiset liikkeet jylläävät Euroopan joka nurkalla. Perussuomalaiset nuoret puuhaavat kansalaisaloitteella äänestystä siitä, pitäisikö Suomenkin lähteä EU:sta.

Ojasen mielestä hanke alleviivaa ”huonoa Suomi-itsetuntoa”.

”Meillä on sananvaltaa Euroopassa. Parempi tapa vaikuttaa olisi kerätä nimiä sellaiseen ­adressiin, jossa vaaditaan Suomelle lisää päätösvaltaa EU:ssa”, Ojanen sanoo.

Hän tunnustautuu hyvin voimakkaaksi EU:n kannattajaksi. Yhdentymistä voisi syventääkin, jopa niin pitkälle, että unioni voisi taata Suomelle ”oikean turvan” sotilaallista uhkaa vastaan.

Ulkomailla asuessaan Ojanen on alkanut arvostaa sellaisia ­asioita kuin äidin lähettämä ruisleipä, talvisodan merkkipäivät sekä suomalainen musiikki ja taide. Hänen mukaansa kyse on terveestä suhtautumisesta omaan kansalliseen identiteettiin, mikä ei ole pois hänen eurooppalaisuudestaan.

Ojanen sanoo, että häntä hirvittää nykytilanne, jossa Yhdysvallat on jälleen kerran käpertymässä itseensä ja Euroopalta puuttuvat yhtenäisyyttä korostavat johtajat.

Kyselyt osoittavat, että Donald Trumpia ja Britannian EU-eroa äänestivät kaikkein innokkaimmin vanhemmat ikäluokat. Juuri varttuneet eurooppalaiset epäilevät yhteistä Eurooppaa eniten.

”Se on kummallista. Vanhemmilla sukupolvilla pitäisi olla vielä tuoreemmin muistissa, miksi EU ylipäätään perustettiin: välttämään uusi sota Euroopan sisällä.”

Brexit-miehestä tuli EU-myönteisen kampuksen kummajainen

Hän on arkeologin ja osteopaatin poika. Hän on nuori ja lukenut EU-osaaja, joka lainaa ulkomuististaan Maastrichtin sopimuksen artikloita.

EU-lainsäädäntöä kolmatta vuotta opiskeleva britti Joshua King, 21, on erittäin epätodennäköinen brexit-leirin kannattaja. Mutta sitä hän on, yksi niistä 17,4 miljoonasta britistä, jotka kansanäänestyksessä halusivat maansa eroavan Euroopan unionista.


King myöntää, että hän on Maastrichtin EU-myönteisen yliopiston kampuksella kummajainen, fruitcake, jonkin sortin sekopää. Välillä pitää luennoilla varoa sanomisiaan, toisinaan hänen Facebook-sivunsa on melkoinen taistelutanner, ”täydellistä kaaosta”.

Hän äänesti brexitin puolesta, koska ”EU ei ole pitänyt arvossa ihmisten tahtoa ja suvereniteettia”. Hän valitsi demokratian, ei rahan valtaa.

”Brexitissä ei kampanjoitu siitä, kuka on oikealla tai vasemmalla, vaan siitä, mikä on oikein tai väärin.”

Kun äänestystulokset alkoivat näyttää yllättäen brexit-leirin voittoa, King oli täynnä epä­uskoisia onnen tunteita.

”Se oli tärkein päivä Britan­nialle sitten toisen maailman­sodan.”

Britannian tai Brysselin eliitti ei voi loputtomiin jyrätä kansan tahtoa. Hänen mielestään EU – monista saavutuksistaan huolimatta – ei enää vastaa alkuperäistä tarkoitustaan, kun se kohtelee esimerkiksi velkaongelmaista Kreikkaa kuin diktatuurin alamaista.

Marraskuussa tuli lisää hyviä uutisia. Donald Trump päihitti Hillary Clintonin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Ja viime sunnuntaina Italian pääministeri Matteo Renzi savustettiin virastaan epäonnistuneen kansan­äänestyshankkeen myötä.

Nyt on Kingin mukaan menossa suuri ”rivien tarkistus”: vanha ja pinttynyt valta saa turpaansa muutoksen kaipuulta.

Vaikka King on eurooppalaisnuorten vähemmistössä, hänen tavallaan ajattelevia on kymmeniä miljoonia. He muuttavat parhaillaan Hollannin, Italian, Saksan, Ranskan ja muun Euroopan politiikkaa.

King huomauttaa, ettei hän allekirjoita jokaisen populistijohtajan lausahduksia, etenkään niitä rasistisia. Eikä hän pidä arvossa esimerkiksi Italian ja monen muunkaan maan euroskeptikkoja.

Hänen mukaansa on kuitenkin aika irrottautua siitä, että pieni eliitin kupla sanelee, miten ihmisten asioita hoidetaan.

Tämä politiikka olisi hänen mielestään jatkunut, jos Britannia olisi jäänyt unioniin ja Clinton voittanut Yhdysvaltain vaalit.

”On erittäin nautinnollista katsoa, kuinka ihmiset väittävät maailman loppuvan”, hän to­teaa.

Kingin mukaan vaalit molemmin puolin Atlanttia ovat uuden ja paremman alku. Heräämisen aika.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  7. 7

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää