Ulkomaat

Trump puolusteli herkkää twiittisormeaan: ”Olen hillitty ja puhun tärkeistä asioista”

Tuleva presidentti Donald Trump ylisti Obamaa ja teki suurlähettiläsvalinnan, jonka voi enteillä oletettua lempeämpää Kiina-politiikkaa.

Twitter on minulle nopein keino saada sanottavani ulos, Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump totesi keskiviikkona NBC:n haastattelussa.

”Olen hillitty ja hallittu ja puhun tärkeistä asioista”, Trump kuvasi sosiaalisen median käyttöään.

Trump totesi, että hänen somelinjansa on nykyään aiempaa kontrolloidumpi. Twitterissä ja Facebookissa hän saa viestinsä läpi välittömästi kymmenille miljoonille seuraajilleen. Se on modernia kommunikaatiota, tuleva presidentti totesi – eikä silloin tarvitse välittää ”epäluotettavista toimittajista”, hän jatkoi.

Esimerkiksi näin Trump on twiittailut valintansa jälkeen:Trumpin twiittisormen herkkyyttä on arvosteltu useasti. Tuorein tapaus on tiistailta, kun Trump twiittasi peruuttavansa uuden Air Force One -lentokoneen tilauksen, koska sen kulut olivat Trumpin mukaan karkaamassa käsistä.

Keskiviikon haastattelussa Trump kuitenkin jo pehmensi kantaansa ja kertoi neuvottelevansa asiasta yhdysvaltalaisen lentokonevalmistaja Boeingin kanssa.

Trump intoutui myös kehumaan istuvaa presidenttiä Barack Obamaa.

Se on merkittävää, sillä Trump on ollut näkyvä osa likakampanjaa, jossa kyseenalaistettiin Obaman syntyperä. Yhdysvaltain perustuslain mukaan presidentin on oltava syntyjään Yhdysvaltain kansalainen.

 

”Pidän Obamasta todella.”

”Nyt, kun olen tutustunut presidentti Obamaan, pidän hänestä todella”, Trump sanoi NBC:lle. ”Voin puhua vain omasta puolestani, mutta välillämme on todella hyvä kemia. Olemme keskustelleet.”

Trump totesi Obaman haluavan Amerikalle hyvää, vaikka istuvan ja tulevan presidentin poliittiset näkemykset eroavatkin laajalti.

”Tykkään hänestä silti”, Trump totesi.

Trump ja Obama ovat keskustelleet jopa virkanimityksistä. Obaman suositukset ovat painavat ja aion ottaa ne huomioon, Trump totesi haastattelussa.

Trumpin tuorein nimitys tuli julki keskiviikkona. Hän nimittää Iowan kuvernöörin Terry Branstadin Yhdysvaltain Kiinan-suurlähettilääksi.

 

Trumpin asenne Kiinaa kohtaan ei ehkä olekaan niin taistelutahtoinen kuin oletettiin.

Branstadia pidetään Kiinan-ystävänä. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan nimitys voidaan nähdä ystävällisenä eleenä Kiinaa kohtaan – että Trumpin asenne kilpailevaa suurvaltaa kohtaan ei ehkä olekaan niin taisteluntahtoinen kuin aiemmin oletettiin.

Tuleva suurlähettiläs Branstad esimerkiksi tuntee Kiinan presidentin Xi Jinpingin henkilökohtaisesti jo vuosien takaa.

Trump kertoi NBC:n haastattelussa, että hän julkaisee ulkoministerivalintansa todennäköisesti ensi viikolla. Mitt Romney on yhä todellinen vaihtoehto, hän sanoi.

 

Trump kertoi luopuneensa osakeomistuksistaan.

Liikemiehenä miljardinsa tehnyt Trump kertoi myös luopuneensa osakeomistuksistaan kesäkuussa, jotta välttyisi eturistiriidoilta.

”Ei ole sopivaa omistaa henkilökohtaisesti osakkeita samaan aikaan kun tekee sopimuksia koko maan edun nimissä”, tuleva presidentti totesi.

Osakemyynneistä ei ole esitetty tarkempia dokumentteja.


Korjattu 7.12.2016 klo 20: Jutussa kerrottiin ensin, että Trump aikoo luopua osakeomistuksestaan kesäkuussa. Todellisuudessa Trump kertoi luopuneensa niistä jo kesäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää