Ulkomaat

Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

Nettihäiriköksi palkattu Olga Maltseva haastoi entisen työnantajansa oikeuteen. Trollit vakiintuivat osaksi Venäjän vaikuttamiskeinojen työkalupakkia. Imatran surmien yhteydessä Suomessa jaettiin väärää tietoa, jonka leviäminen Venäjälle onnistuttiin torjumaan.

Pietari

Venäjän internetin häiriköillä ei mene hyvin. Salaisena hankkeena käynnistetty Pietarin trollikeskus on nyt laajan yleisön tiedossa, vaikuttamiseen osataan varautua ja väärää tietoa torjua. Tammikuussa Pietarin nettihäiriköiden keskus joutuu jo toista kertaa oikeuteen.

Trolleiksi kutsutaan nettiviestittelijöitä, joiden tarkoituksena on harhauttaa, hämmentää ja provosoida keskustelua. He voivat toimia tilauksesta tai palkatta. Pietarin tapauksessa he ovat Kremliä lähellä olevan liikemiehen Jevgeni Prigožiniin linkittyvien yritysten palveluksessa. Työntekijöitä keskuksessa on arviolta 300–1200. HS selvitti trollitehtaan toimintaa laajassa artikkelissa, jonka voit lukea tästä.

Tämän syksyn aikana on huhuttu isoista irtisanomisista, jonka jälkeen työntekijöitä olisi enää 150.

Yksi trolleista oli Olga Maltseva.

Puolentoista vuoden ajan Maltsevan päivä alkoi kello yhdeksältä Pietarissa osoitteessa Savuškinin katu 55. Nelikerroksinen rakennus näyttää tältä:


Maltseva täytti venäjänkielisiä keskustelupalstoja ja blogisivustoja kommenteilla ja teksteillä, joissa vyörytettiin Venäjän ylistystä: Venäjä auttaa hädässä olevia ukrainalaisia, taloudessa pyyhkii hyvin, Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat oikein, venäläiset oppositiojohtajat ovat pellejä.

Kommenteissa toistettiin avainsanoja – kuten Syyria ja Syyrian sota – jotta aiheet nousisivat keskustelluimpien joukkoon ja löytyisivät hakukoneissa.

Tietokoneen oikea ip-osoite salattiin välityspalvelimilla, jotta käyttäjiä ei heti arvaisi trolleiksi. Jokaiselle keskustelupalstalle oli oma muunnettu ip-osoitteensa, jonka kautta Maltseva kirjoitti. 12 blogitekstiä ja 50 kommenttia oli normi, joka piti täyttää yhden vuoron aikana.

Maltseva epäilee, että suurin osa keskustelijoista ymmärsi, että hän oli trolli. Jotta avainsanojen toistuva käyttö ja paasaava tyyli eivät heti paljastaisi käyttäjän kirjoittavan käskystä, blogeihin piti lisätä täytteeksi arkielämästä kertovia videoita ja tekstejä.

”Se oli niin suunnitelmallista, että minullakin oli seuraajissa paljon ihmisiä, jotka kuvittelivat minun olevan aito bloggaaja.”

Yhdeksältä illalla Maltsevan vuoro loppui, ja hänen tilalleen tuli yövuorolainen, joka jatkoi aamuun asti.

”Aluksi ilmapiiri oli hyvä ja saimme liikkua toimiston eri kerroksissa”, Maltseva kertoo.

 

”Trollaus on ilmiönä saanut painoarvoonsa nähden Suomen suojelupoliisin mielestä jo suhteettomasti huomiota.”

Tieto keskuksesta vuosi kuitenkin julkisuuteen pian, ja turvatoimet kiristyivät. Työntekijöiden tekemiset sosiaalisessa mediassa syynättiin. Oppositiosta ei saanut sanoa mitään myönteistä, tai potkut uhkasivat.

Maltseva oli ottanut itsestään kuvan töissä ja julkaissut sen kuvapalvelu Instagramissa. Kuva piti poistaa.

”Se tulostettiin ja ripustettiin pomojen työhuoneeseen seinälle, jotta häpeäisin.”

Viime vuoden keväällä työntekijäksi soluttautunut toimittaja Ljudmila Savtšuk oli ensimmäinen, joka haastoi työnantajansa oikeuteen.

Nyt myös Maltseva käy oikeutta entistä työnantajaansa vastaan. Hän vaatii Teka-nimellä toimivaa yritystä maksamaan äitiysrahat, jotka hänelle lakisääteisesti kuuluvat.

Maltsevan ansiosta paljastui yksi keskuksen käyttämä ip-osoite, joka johdatti venäläiset toimittajat netin mustamaalaussivustolle. Useita siellä haukuttuja netin toisinajattelijoita on pahoinpidelty.

Keskuksessa on myös kansainvälistä toimintaa. Maltseva tietää, että sieltä käsin tehdään töitä englanniksi ja ukrainaksi. Yksikään lähde ei ole vahvistanut, että Pietarin keskuksesta häiriköitäisiin suomen kielellä.

Suomen venäjänkielisiä yhteen kokoava keskustelupalsta Russian.fi taas pääsi eroon trolleista. Palstalla kirjoitetaan venäjäksi.

”Poliittinen keskustelu lähti Krimin liittämisen jälkeen käsistä niin pahasti, että siirsimme kuumimmat keskustelunaiheet suljetulle osastolle”, kertoo sivuston ylläpitäjä Veronika Solovian.

Kevääseen 2016 mennessä kiivain poliittinen vääntö lännestä, Venäjästä ja Ukrainan sodasta oli hiipunut.

Grafiikasta näkyy, kuinka provosoivien häirikköviestien piikki tuli heti keväällä 2014 ja loppui lähes kokonaan helmikuussa 2016.


Myös monet sivuston vanhoista käyttäjistä kirjoittivat Venäjä-myönteisiä näkemyksiä, eikä Solovian epäile, että heille olisi tästä kukaan maksanut. Alle kymmenen käyttäjää oli sellaisia, joita olisi voinut epäillä tilauksesta toimiviksi: he kirjoittivat erittäin paljon, pelkästään politiikkaa koskeviin osioihin, yksinomaan Venäjää tukevia näkemyksiä ja hyökkäävään sävyyn.

IP-osoitteiden perusteella kaikki tulivat Venäjältä, mutta yhteydestä Pietarin nettihäirikköjen keskukseen ei ole todisteita.

”Trollit on helppo tunnistaa ja helppo ohittaa, koska niiden käytös on niin ennustettavaa”, Solovian sanoo.

Trollaus on ilmiönä saanut painoarvoonsa nähden Suomen suojelupoliisin mielestä jo suhteettomasti huomiota, sillä korkean koulutustason maassa sen vaikutus ei ole suuri. Supon mielestä Suomessa vakavampi uhka on se, että päätöksentekijöihin vaikutetaan suoraan ja henkilökohtaisesti. Konkreettiseksi tapaukseksi se nimeää yrityksen vaikuttaa Suomen energiapoliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen energiapolitiikasta.

Nettihäiriköinti näyttää kuitenkin vakiintuneen osaksi työkalupakkia, jota Venäjä ja jotkut muut maat käyttävät informaatiovaikuttamisessaan. Lisäksi salaisempiin hankkeisiin verrattuna trollauksesta on paremmin avointa tietoa saatavilla.

”Ei ole lähteitä, jotka olisivat Pietarin keskuksessa työskennelleet monimutkaisempien operaatioiden parissa ja tulleet julkisuuteen”, huomauttaa asianajaja Ivan Pavlov Komanda 29 -liikkeestä. Se on erikoistunut puolustamaan informaation vapautta ja hoitaa oikeudenkäyntejä Pietarin trollikeskusta vastaan.

”Tavoitteenamme ei ole sulkea keskusta, vaan tuoda sen toiminta päivänvaloon.”

Muodollisen keinon siihen antaa Venäjän työlainsäädäntö, joka suojaa työntekijän oikeudet siinäkin tapauksessa, että virallisesti työsopimusta ei ole solmittu.

Näin on myös Maltsevan tapauksessa. Viimeistä palkkaa hakiessaan häntä yritettiin pakottaa allekirjoittamaan paperi, jonka mukaan hän erosi itse.

 

”Tässä haluttiin ehdoin tahdoin vaarantaa Suomen ja toisen valtion suhteet aggressiivisella informaatiovaikuttamisella.”

Imatran surmista levitetyt väärät tiedot torjuttiin nopeudella

Ei ole todisteita siitä, että Venäjältä käsin trollattaisiin suomen kielellä. Selvin esimerkki Venäjän informaatiovaikuttamisesta Suomen suhteen ovat lapsikiistat, joissa venäläisyleisölle välitetään määrätietoisesti kielteistä kuvaa Suomen lastensuojelusta. Samalla koetellaan suomalaisten viranomaisten pinnaa. Viime viikolla venäjänkielisillä huuhaasivustoilla väitettiin valheellisesti, että Suomi olisi luopumassa pakotteista.

Virallisesti ja avoimesti Venäjän puolesta puhuu suomalainen Johan Bäckman, joka edustaa venäläistä tutkimuslaitosta Risiä Suomessa. Lisäksi suomalainen Janus Putkonen toimii Itä-Ukrainan kapinallisten tiedonvälittäjänä.

Valeuutisten ja väärän tiedon leviämisen torjumisessa olennaista on nopeus. Twitterissä levitettiin suomeksi ja englanniksi väitettä, että lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Imatralla surmatut uhrit olisivat olleet venäläisiä. Lisäksi yksi ukrainalaistviittaaja vertasi Imatran surmia Itä-Ukrainan sotaan ja kirjoitti tviittinsä venäjäksi. Poliisi tiedotti nopeasti, että uhrit olivat suomalaisia, ja Yleisradio teki asiasta jutun venäjäksi. Näin tahallisesti syötetty väärä tieto ei lähtenyt leviämään venäläisviestimissä.

Muiden muassa ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen viestitti Twitterissä sunnuntaina, että Imatran tapauksesta leviää väärää tietoa.

”Valemedia, väärennetyt viestit ja uutiset ovat vaarallisia. Mukana on sekä valtiollista vaikuttamista että yksittäisten henkilöiden narsismia, mutta kannattaa pyrkiä puuttumaan aina, kun sananvapautta väärinkäytetään”, Häkkinen toteaa.

”Tässä haluttiin ehdoin tahdoin vaarantaa Suomen ja toisen valtion suhteet aggressiivisella informaatiovaikuttamisella. Yhtä hyvin kyseessä olisivat voineet olla Suomi ja Viro, Yhdysvallat tai Ruotsi. Virkamiehen ja kansalaisen velvollisuus oli sanoa silloin stop”, hän jatkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää