Ulkomaat

Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

Uudet tiedot perustuvat korkean amerikkalaisen virkamiehen jälkeensä jättämiin papereihin, jotka ovat tulleet julkisiksi.

Uusi arkistopaljastus on tuonut lisävaloa keskellä kylmää sotaa tapahtuneeseen salaperäisen kaksoisvälähdyksen arvoitukseen Etelä-Atlantilla.

Ennen julkaisemattomat yhdysvaltalaiset lähteet vahvistavat näkemystä, että yksi atomiaikakauden suurimmista mysteereistä oli ilmeisesti sittenkin salaa tehty ydinkoe.

Yhdysvaltalainen Vela-valvontasatelliitti havaitsi yöllä syyskuun 22. päivä vuonna 1979 Etelä-Atlantilla tutkijoita ja tiedusteluväkeä kummastuttaneen kaksoisvälähdyksen. Välähdyksen alkuperästä on keskusteltu siitä lähtien.

Kaksoisvälähdys kiinnostaa, koska se on ydinkokeille tyypillinen ilmiö. Yhdysvaltojen silloinen presidentti Jimmy Carter kirjoittikin huolestuneena päiväkirjaansa samana päivänä, että ”oli viitteitä ydinräjähdyksestä Etelä-Afrikan alueella, joko Etelä-Afrikka ja Israel käyttivät laivaa merellä tai ei mitään”.

Amerikkalainen tutkimuslaitos National Security Archive (NSA) on julkistanut uusia tähän niin sanottuun Vela-tapaukseen liittyviä asiakirjoja.

Niiden mukaan tiedustelupalvelu CIA:n tukema arvovaltainen tiedemiesjoukko oli tullut pian välähdyksen havaitsemisen jälkeen siihen tulokseen, että kyseessä oli todennäköisesti ydinkoe.

Tiedemiesten mukaan Vela-satelliitin havaitsemat ”signaalit olivat yhdenmukaisia ilmakehässä tapahtuvan ydinräjähdyksen kanssa”.

Uusista arkistolähteistä ilmenee muun muassa, että hydroakustiset signaalit eli äänihavainnot meressä viittasivat myös yksikäsitteisesti ydinkokeeseen.

Yhdysvaltain merivoimien tutkimuslaitos Naval Research Laboratory suoritti analyysin, jonka mukaan äänen lähde oli Etelä-Afrikan hallinnoimilla Prinssi Edwardin saarilla Intian valtamerellä.

Vela-satelliitit oli suunniteltu havaitsemaan ydinkokeita. Jo aikaisemmin on epäilty, että satelliitti havaitsi Israelin mahdollisesti Etelä-Afrikan tuella tekemän pienen ydinkokeen. Molemmat maat ovat kiistäneet väitteen.

Muina mahdollisina selityksinä on pidetty teknistä vikaa satelliitissa tai jotain tuntematonta luonnonilmiötä.

Kaksoisvälähdyksen havainnut Vela-satelliitti oli jo kymmenen vuotta vanha, mikä lisäsi epäilyksiä havaintoon liittyvästä teknisestä viasta. Havaintovirhettä tuki myös se, etteivät Yhdysvaltojen ilmavoimat onnistuneet yrityksistä huolimatta löytämään havaintoja radioaktiivisista päästöistä.

Valkoinen talo asetti oman tutkijaryhmänsä tutkimaan salaperäistä välähdystä. Ryhmä päätteli, että ydinkoe oli epätodennäköinen.

Tutkijaryhmä esitti, että satelliitin havainto johtui ”mahdollisesta auringonvalon heijastumasta pienestä meteoroidista tai satelliitin läheltä kulkeneesta avaruusromusta”.

NSA-tutkimuslaitoksen raportin mukaan Yhdysvaltalaisessa tiedusteluyhteisössä arvioitiin kuitenkin, että Valkoisen talon tutkijaraportti oli ”valkopesty poliittisista syistä”.

Valkoisen talon on arveltu tietoisesti vähätelleen ydinkokeen mahdollisuutta. Syynä olisi ollut se, ettei Yhdysvallat halunnut nostaa meteliä Israelin mahdollisesta ydinohjelmasta, josta amerikkalaisilla oli muutenkin erittäin huonot tiedot.

Edellä mainittuun viittaa sekin, että Valkoisen talon tutkijaryhmän päätelmistä huolimatta Jimmy Carter kirjoitti NSA:n mukaan päiväkirjaansa helmikuussa 1980, että ”tutkijoillamme on kasvava usko, että israelilaiset tekivät tosiaan ydinkokeen meressä lähellä Etelä-Afrikan eteläisintä osaa”.

NSA:n hankkimat uudet arkistotiedot perustuvat korkean amerikkalaisen virkamiehen Gerard Smithin (1914–1994) jälkeensä jättämiin papereihin, jotka ovat tulleet julkisiksi.

Smith toimi Yhdysvaltain edustajana Kansainvälisessä atomienergiajärjestössä IAEA:ssa. Osa hänen papereistaan on vielä salaisia.

Smith oli keskeinen virkamies, kun presidentti Carter pyrki estämään ydinaseiden leviämistä maailmalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kylmä sota
 • ydinkoe
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomi lähtee tuleviin olympialaisiin kovilla tulostavoitteilla – Mika Kojonkoskella vahva viesti sinivalkoisille urheilun seuraajille
  3. Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”
  4. Lentopallomaajoukkue on ollut kymmenen vuotta arvokisojen vakiovieras – ”Yhteinen tekemisen nälkä, halu pelata toiselle, niillä me on aina pärjätty”
  5. Suomi 100 -juhlat Tukholmassa: Alma, Arja Saijonmaa, muumit ja sukupuoli­neutraali puolisonkanto esittäytyvät ruotsalaisille
  6. Azerbaidžanilaisjoukkue teki HJK:n takavuosien tempun – Englannista peräti viisi joukkuetta Mestarien liigaan
  7. Yli 4 000 autoilijaa jäi kiinni poliisin nopeusvalvonta­maratonissa – Käryjä selvästi vähemmän kuin edellisessä tehovalvonnassa
  8. Tunti sitten
  9. Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
  10. HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen
  11. Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään
  12. Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump
  13. Näytä lisää