Ulkomaat

Pikkukylän maastopukuinen eläkeläinen olikin uusnatsi ja yhteydessä Venäjään – Unkarissa on paljastettu Venäjän ja äärioikeiston kytköksiä

Unkarissa poliisin ampuminen paljasti, että venäläisdiplomaatit olivat säännöllisesti yhteydessä radikaaliin äärioikeistoryhmään.

Bőny

Unkarilainen Attila kuvailee naapuriaan perusystävälliseksi tyypiksi. Tämä tervehti tavatessa ja kyseli kuulumisia.

Mutta naapuri ei ollut aivan tavallinen. Hän oli lähes aina pukeutunut maastokuvioiseen univormuun.

Attila kävelyttää puolitoistavuotiasta poikaansa Zalania kotitalonsa edessä länsiunkarilaisessa Bőnyn pikkukylässä. Takana näkyy naapurin talo. Sen ulkoseinään on upotettu Neitsyt Mariaa esittävä patsas.


Aiemmin tänä vuonna naapuritalossa alkoi tapahtumasarja, joka muistuttaa enemmän vakoojatarinaa kuin pikkukylän arkea. Se osoitti, että Venäjän viranomaisilla on suora yhteys kylän radikaaliin äärioikeistoon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lokakuun lopussa Unkarin poliisi teki kotietsinnän 76-vuotiaalle István Győrkösille kuuluvaan taloon. He etsivät laittomia aseita.

Pian talosta alkoi kuulua laukauksia. Győrkös oli tarttunut aseeseen ja ampui yhtä poliiseista. Poliisi kuoli.

Tästä päivästä naapurin mies Attila ei saa puhua julkisuudessa. Häntä kuullaan tapauksen todistajana. Siksi hän ei halua kertoa sukunimeään.


Julkisuuteen tuli tieto, että Győrkös on tunnettu uusnatsistinen vaikuttaja ja puolisotilaalliseksi kuvatun MNA-järjestön johtaja. Lyhenne MNA tulee nimestä Unkarin kansallinen rintama. HS:n haastattelemien kyläläisten mukaan Győrkösin äärioikeistosympatiat olivat hyvin tiedossa.

Toiminta oli osittain avointa. Kerran kylään tuli joukko uusnatsihenkisiä ihmisiä muualta Unkarista. MNA piti kyläläisille avoimien ovien päivän.

Mutta osa toiminnasta tapahtui varjoissa. Pian ampumisen jälkeen Unkarin suurin riippumaton verkkolehti Index julkaisi uutisen, joka ei ollut kyläläisten tiedossa.

Indexin tutkivat toimittajat paljastivat Unkarissa oleskelevien venäläisdiplomaattien ja Venäjän sotilastiedustelun GRU:n pitäneen yhteyksiä MNA:han ja sen johtajaan Győrkösiin.

Unkarin parlamentin turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Molnár vahvistaa tiedot MNA:n yhteyksistä Venäjään oikeiksi.

”Kyllä, heillä oli yhteys”, sosialistipuolueen Molnár kertoo sähköpostitse HS:lle. Poliittisen tavan mukaisesti valiokunnan puheenjohtaja edustaa oppositiota.

”Venäläiset diplomaatit – henkilöt, joilla on diplomaattinen valtuutus – tapasivat MNA:n jäseniä suhteellisen avoimesti. Osassa tapaamisissa heillä oli univormut.”

Ympäri Eurooppaa on arveltu Venäjän pitävän yhteyksiä Euroopan äärioikeistoon. Osa ajaa Venäjän-mielistä politiikkaa ilman selvää yhteyttä Moskovaan. Toisiin Venäjä on solminut tiiviit suhteet. Usein yhteydet ovat epäselviä.

Julkisuudessa vain Ranskan äärioikeistopuolueen Kansallisen rintaman on vahvistettu saaneen rahoitusta venäläispankilta.

Unkarissa on kuitenkin onnistuttu paljastamaan yhteyksiä Venäjän ja äärioikeiston välillä. Sitä selittää parikin asiaa.

Ensinnäkin unkarilainen tutkimuslaitos Political Capital alkoi jo vuosia sitten kiinnittää huomiota Venäjän ja Euroopan äärioikeiston yhteyksiin. He tutkivat siteitä jo ennen Krimin valtausta ja sen yhteydessä lisääntynyttä informaatiovaikuttamista.

Toinen syy yhteyksien paljastumiseen on se, että Venäjän toiminta on Unkarissa avoimempaa kuin muualla EU:n alueella, arvioi Indexin tutkiva toimittaja András Dezső. Hän seuraa työssään Venäjän vaikuttamisyrityksiä Euroopassa.

Dezső myös paljasti MNA:n ampujan yhteydet Venäjän tiedustelupalveluun ampumistapauksen jälkeen.

Dezsőn mukaan Venäjällä on suhteellisen vapaat kädet toimia Unkarissa, koska Unkarin pääministeri Viktor Orbán sallii tämän. Orbán on EU:n silmissä musta lammas Unkarin heikentyneen demokratian vuoksi. Hän on pitänyt pelivaraa myös Venäjän suuntaan.

Orbán ei Dezsőn mukaan halua asettua poikkiteloin Moskovan eteen, minkä vuoksi Venäjällä on Unkarissa vapaammat kädet kuin esimerkiksi Baltian maissa tai Suomessa.

”Tämän vuoksi venäläisdiplomaatit voivat Unkarissa luoda suhteita äärioikeistolaisiin ryhmiin”, Dezső sanoo.

Pikkukylän uusnatsien lisäksi Unkarin äärioikeistopuolueella Jobbikilla on tiiviit yhteydet Moskovaan. Jobbik on Unkarin parlamentissa oleva puolue ja nykyisin Orbánin nationalistisen valtapuolueen Fideszin suurin haastaja.

Jobbikin jäseniä on ollut Krimillä Venäjän tukemina vaalivalvojina, ja puolueen EU-vastainen politiikkaa myötäilee usein Venäjän linjaa. Lisäksi Jobbikin euroedustajaa Béla Kovácsia epäillään vakoilusta Venäjän hyväksi.

Dezső huomauttaa, ettei vakoilututkinta ole johtanut yhdenkään venäläisdiplomaatin karkotukseen tai aiheuttanut poliittista kohua Unkarissa. Hänen mukaansa tämä on osoitus siitä, että Venäjän annetaan toimia Unkarissa muita EU-maita vapaammin.

Avaintermi Venäjän motivaatiossa tukea äärioikeistoa on Dezsőn mukaan ”aktiiviset toimet” (venäjäksi aktivnyje meroprijatija). Se on kuulunut Venäjän tiedustelupalvelun työkalupakkiin jo neuvostoaikana.

Aktiivisilla toimilla tarkoitetaan toimintaa, jolla kohdemaan politiikkaa yritetään ohjata Venäjää hyödyttävään suuntaan. Se ei aina tarkoita avoimen Venäjän-mielistä toimintaa vaan myös toimintaa, joka saattaa tehdä kohdemaasta alttiin ohjailulle. Esimerkiksi Jobbikin tukeminen saattaa auttaa nostamaan Unkarissa valtaan EU-vastaisen puolueen, mikä heikentäisi unionia entisestään. Se olisi Venäjän voitto.

Poliisin ampujaksi epäillyn Győrkösin johtama MNA on sen sijaan uneliaassa pikkukylässä toimiva puolisotilaallinen ryhmittymä. Mitä hyötyä sen tukemisesta on?

Dezsőn mukaan Venäjä pitää yllä yhteyksiä myös puolisotilaallisiin äärioikeistojärjestöihin, koska se käyttää niitä eri tarkoituksiin kuin poliittisia puolueita. Dezső kuvailee heitä ”hyödyllisten idioottien” reserviksi, jota Venäjä voi käyttää tarvittaessa.

Hyödyllinen idiootti on ilmaisu, jolla tarkoitettiin jo neuvostoaikana Kremlin hyväksi toimivia henkilöitä.

Turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Molnár sanoo, että Venäjä on käyttänyt MNA:ta erityisesti informaatiovaikuttamisessa, jolla julkista mielipidettä yritetään kääntää Venäjälle myötämieliseen tai muuten hyödyttävään suuntaan.

MNA on perustanut Venäjän-mielistä propagandaa tehtailevan Hídfő-nettisivuston. Nykyään propagandaa tuotetaan ammattimaisesti. Sisältö myötäilee Venäjän ulkopoliittista linjaa ja on länsivastaista.

Puolisotilaallisilla uusnatsiryhmittymillä voi olla myös toisenlaista käyttöä. Dezső muistuttaa Itä-Ukrainan kapinallisista, joihin kuuluu huomattava määrä muualta tuotuja Venäjän-mielisiä taistelijoita. Hänen mukaansa puolisotilaallisia ryhmiä voidaan mahdollisesti käyttää myös vaalien yhteydessä.

Balkanilla sijaitseva, Natoon pian liittyvä Montenegro on syyttänyt Venäjän-mielistä aseistettua joukkoa vallankaappausyrityksestä lokakuisten vaalien yhteydessä. Venäjän mahdollisesta osuudesta ei ole vahvistettua tietoa.

HS:n haastattelemien Bőnyn kyläläisten mukaan MNA:n jäsenet nähtiin usein lähimaastossa harjoittelemassa airsoft-aseilla.

Airsoft on täysin laillista harrastustoimintaa, jossa ammutaan oikean näköisillä aseilla. Luoteina on muovikuulia. Indexin mukaan airsoft-harjoituksiin osallistui toisinaan myös venäläisdiplomaatteja.

Helsingin Sanomien sarja käsittelee Venäjän vaikuttamista

HS julkaisee viikon ajan artikkeleita, joissa kerrotaan, miten Venäjä yrittää vaikuttaa eri Euroopan maissa.

Sarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin Pietarin trollitehtaasta ja sen kohtaamista ongelmista. Salaisena hankkeena käynnistetty Pietarin trollikeskus on nyt laajan yleisön tiedossa: vaikuttamiseen osataan varautua ja väärää tietoa torjua. Tammikuussa Pietarin nettihäiriköiden keskus joutuu jo toista kertaa oikeuteen. Lue juttu tästä.

Länsimaat osaavat itse sotkea asiansa, mutta Venäjä hieroo suolaa haavoihin, kirjoittaa toimittaja Suvi Turtiainen näkökulmakirjoituksessa. Lue juttu tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä vaikuttaa
 • Unkari
 • Venäjä
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  7. 7

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää