Valheet nurin twiitti kerrallaan

HS:lle esiteltiin ensimmäisenä ulkomaisena mediana uutta keskusta, jonka avulla Tšekki pyrkii kampittamaan Venäjän-mielistä disinformaatiota.

Odotuksiin nähden Tšekin uusi rautanyrkki Venäjän informaatiovaikuttamista vastaan näyttää varsin vaatimattomalta.

Nyrkki on Twitter-tili, jota seuraa toistaiseksi alle 800 ihmistä. Aiemmissa twiiteissä kerrotaan, miten suojautua väkivaltaisen iskun aikana ja mikä osuus terrori-iskuista tapahtuu konsertissa, kouluissa ja muissa ”pehmeissä kohteissa”.

Tammikuusta alkaen Twitter-tili muuttuu virallisesti osaksi Tšekin taistelua Venäjän harjoittamaa informaatiovaikuttamista vastaan. Tšekin sisäministeriön alaisuudessa aloittaa silloin uusi terrorismin ja hybridiuhkien vastainen keskus, jonka tarkoitus on aktiivisesti puuttua muun muassa valeuutisten ja propagandan leviämiseen. Twitter on yksi työkaluista.

HS:lle esiteltiin ensimmäisenä ulkomaisena mediana tammikuussa aloittavan uuden keskuksen toimintaa.

Tšekin sisäministeriö on laatikkomainen rakennus Prahassa lähellä Letnán puistoa. Rakennuksesta käsin aletaan johtaa keskusta, joka tarkoittaa käytännössä noin 20:tä henkilöä tietokoneiden ääressä. Työntekijät ovat taustaltaan turvallisuuspuolen osaajia, joiden pitää opetella nyt myös viestintäammattilaiseksi oikomaan valheellisia väitteitä.

Avoin viestintä on jotain mitä turvallisuuspuoli on ennen vältellyt, myöntää virkamies, jonka vastuulla uuden keskuksen perustaminen on.

Hän saapuu haastatteluun t-paidassa ja farkuissa.

Virkamiehen nimeä ei saa julkaista, koska hän työskentelee sisäisen turvallisuuden osastolla. Silti hän haluaa puhua hankkeesta julkisesti. Tshekin johto haluaa osoittaa – paitsi omalle kansalle myös Venäjälle – ettei se aio seurata toimettomana, kun julkista mielipidettä hivutetaan Venäjälle myötämieliseen suuntaan.

Tšekki on yksi Venäjän informaatiovaikuttamisen pääkohteista Keski-Euroopassa, arvioi Tšekin sotilastiedustelua 2000-luvun alussa johtanut Andor Šándor.


”Propaganda on tärkein työkalu yrittää vaikuttaa ihmisiin ja ennen kaikkea poliitikkoihin”, nykyään turvallisuuskonsulttina toimiva Šándor sanoo.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik pyörittää tšekinkielisiä uutisia. Lisäksi Tšekissä toimii HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan noin 40 Venäjän-mielistä verkkosivustoa, joiden tekijät, rahoituskanavat ja taustat ovat usein hämärän peitossa.

Sivuilla tuetaan muun muassa Venäjän ulkopoliittista linjaa ja arvostellaan Euroopan unionia sekä maahanmuuttoa.

Sisältö on usein yhtenäinen eri sivujen välillä.

Juuri tästä syystä Tšekki kokee olevansa vaikutusvaltaisen informaatiokampanjan kohteena. Kyse ei ole sisäministeriön virkamiehen mukaan vain yksittäisistä toimijoista.

”Uhkan aiheuttaa järjestelmällinen luonne”, virkamies sanoo Venäjän-mielisistä sivuista.

”Olemme massiivisen informaatiokampanjan kohteena.”


Tilanne muuttui radikaalisti vuonna 2014, kun Venäjä valtasi Krimin ja alkoi tukea Itä-Ukrainan taistelijoita.

Venäjän-mielistä aineistoa alkoi puskea yhtäkkiä hyvin monenlaisista lähteistä. Esimerkiksi aeronet.cz-sivusto toimi vielä aiemmin lentoharrastelijoiden kanavana. Nyt se on yksi Venäjän-mielisen ja EU:ta hajottavan sisällön levittäjistä.

Entisen sotilastiedustelujohtaja Šándorin mukaan venäläiset käyttävät propagandaa heikentääkseen EU:n ja Naton yhtenäisyyttä. Tavoitteena ei ole vain saada tukea Venäjän politiikalle Ukrainassa tai Syyriassa vaan iskeä kiiloja kansallisen yhtenäisyyden heikentämiseksi.

Tšekkiin kohdistunut informaatiokampanja onkin sisäministeriön virkamiehen mukaan keskittynyt nimenomaan Euroopan pakolaiskriisiin. Tai pikemminkin siihen, minkälaisia reaktioita se saa ihmisissä aikaan.

”Maahanmuutto on aihe, jossa on tunnepotentiaalia. Se vaikuttaa ihmisten äänestämiseen ja saa heidät liikkeelle”, virkamies sanoo.

Venäjän-mielisillä sivuilla on toistettu maahanmuuton uhkia ja liitetty se terrorismiin. Samaan aikaan Tšekkiin on tullut vain todella vähän turvapaikanhakijoita eikä maa ole joutunut islamistiterroristien kohteeksi, virkamies muistuttaa.

Silti reaktioista maahanmuuttoon on tullut yhteiskuntaa kuohuttava asia. Äärioikeistoliikkeet ovat vaihtaneet lennosta romanivihansa maahanmuuttovastaisuuteen.

”Puoli totuutta on se, miten asiasta puhutaan”, virkamies sanoo.

Tämä vuoksi Tšekin viranomaiset aikovat jatkossa osallistua entistä aktiivisemmin julkiseen keskusteluun.

”Jos sekava vaihtoehtomedia alkaa puhua ihmisten päitä syövistä avaruusolennoista, se voidaan sivuuttaa jonkin aikaa. Mutta jos iso kansasta uskoo siihen, asiaan pitää puuttua”, virkamies sanoo viitaten hypoteettiseen esimerkkiin.

Myös Suomessa viranomaiset korjaavat jatkuvasti valheellisia väitteitä Twitterissä ja muualla julkisuudessa.

Tšekissä uutta on se, että valheita aletaan torjua strategisesti osana sisäistä turvallisuutta.

Sisäministeriö aikoo uuden keskuksen avulla tunnistaa vaikutuskampanjat nopeasti ja oikoa valheellisia väitteitä ennen kuin ne leviävät laajalle.

Tavoitteena ei ole olla mielipidevaikuttaja. ”Kaikilla voi olla mielipide, mutta valheet eivät ole mielipiteitä”, sisäministeriön virkamies sanoo.

Yksi haasteista on se, että keskus taistelee osin haamuvastustajaa vastaan. Sputnik ja televisiokanava RT ovat Venäjän valtiollisia uutispalveluita, mutta disinformaatiota levitetään lukuisilla muillakin verkkosivuilla. Tšekissä niitä on väkilukuun suhteutettuna paljon.

Tšekissä on muiden Euroopan maiden tavoin yritetty selvittää Venäjän-mielisten verkkosivujen taustoja ja suoria yhteyksiä Venäjään tai sen tiedusteluun. Edessä on ollut usein vesiperä.

”Ympäri Eurooppaa valtaosa niistä toimittajasta, jotka tekevät samaa kuin minäkin, ei ole pystynyt löytämään mitään konkreettista”, sanoo sivujen taustoja selvittänyt Respekt-lehden tutkiva toimittaja Ondřej Kundra.

Hän uskoo silti tutkimuksensa perusteella, että osa sivuista toimii jollain tavalla Kremlin ohjauksessa. Venäjän-mielisiä sivuja ylläpidetään myös muista syistä kuin Venäjän pyynnöstä.

Tšekissä on paljon ihmisiä, jotka ovat pettyneitä maan nykyjohtoon ja kommunismin jälkeiseen aikaan. Siihen, ettei 1989 samettivallankumous tuonut muutosta, jota he odottivat.

Sisäministeriön virkamies allekirjoittaa tämän. On Venäjän valtiollisia uutispalveluita ja on yksittäisiä ihmisiä, jotka omasta halustaan tuottavat Venäjän-mielisiä sivuja.

Mutta väliin jää harmaa vyöhyke systemaattisesti johdettuja verkkosivuja. Näillä sivuilla saattaa olla yhteys Kremliin.

Virkamies vertaa selvitystyötä mafian paljastamiseen Yhdysvalloissa 1920–30-luvuilla. Kesti pitkään ennen kuin tutkijat, toimittajat ja poliisit ymmärsivät, että yksittäisten tapausten taustalla oli järjestäytynyt rikollisuus.

Ex-tiedustelujohtaja Šándor sanoo, että sivustojen yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun on vaikea, jopa mahdotonta todistaa. Hän myös sanoo, ettei sivujen vaikutusvaltaa pidä liioitella.

”Elämme ajassa, jossa tietoa liikkuu todella paljon. Kaikki huijaussivut eivät liity Venäjään.”

Tšekin tilanteen Euroopassa tekee poikkeukselliseksi maan presidentin Miloš Zemanin avoin Venäjän-mielisyys. Tšekki on yhdessä muiden EU-maiden kanssa päättänyt Venäjän-vastaisista pakotteista, mutta Zeman vastustaa niitä avoimesti eikä usko Venäjän olevan mukana Itä-Ukrainan sodassa.

Zemanilla on tiiviit suhteet Venäjään. Hänen lähiavustajansa Martin Nejedlý on työskennellyt venäläiselle Lukoil-öljyfirmalle.

Mutta Zemanin Venäjä-mielisellä politiikalla on myös aitoa tukea kansan parissa. Moni kysyykin, että eikö Venäjän linjaa saa enää tukea ilman epäilyä Kremlin painostuksesta.

Venäjän informaatiovaikuttamista selvittävän European values -keskuksen Jakub Janda sanoo presidentin politiikan olevan ongelmallinen, koska se on vastoin hallituksen linjaa ja ristiriidassa sekä EU:hun että Natoon kuuluvan maan turvallisuusintressejä. Janda kutsuu Zemania Venäjän troijanhevoseksi.

”Hän on käytännössä kopioinut Venäjän linjan Syyrian, Ukrainan ja maahanmuuton suhteen.”

European valuesin tutkimuksen mukaan 25 prosenttia tšekeistä uskoo Venäjän viestiä tukevia vaihtoehtomedioita, joiden sisältö on tutkimuksen mukaan usein valheellinen.

Jandan mukaan presidentti Zeman sekä Venäjän-mieliset vaihtoehtosivustot ovat kaksi merkittävintä syytä, miksi Venäjän-mielinen informaatiokampanja on tehonnut Tšekissä. European valuesin tutkimuksessa 38 prosenttia esimerkiksi arvioi, että Ukrainan kriisi on Yhdysvaltain ja Naton syytä.

Janda sanoo disinformaation uppoavan Tšekissä myös historiallisista syistä. Maassa on pitkät perinteet suhtautua epäluuloisesti instituutioihin ja valtaapitäviin pitkälti kommunismin ajan perintönä. Silti osa kansasta kokee, että asiat olivat paremmin ennen kommunismin kaatumista 1989, mikä ruokkii EU-vastaisuutta.

Toisaalta Tšekkoslovakian miehitys 1968 ja sen jälkeinen aika Moskovan tiukassa ohjauksessa loivat syvää epäluuloa Venäjää kohtaan.

Yksi Venäjän-mielisiksi luokitelluista vaihtoehtosivuista on Parlamentní listy -niminen sivusto, jonka sisältö on usein maahanmuuttokielteistä ja Venäjän-mielistä. Parlamentní listy on myös presidentti Zemanin suosima kanava: hän antaa sivustolle toistuvasti haastatteluita.

Parlamentní listyn perustaja ja johtaja Jan Holoubek tyrmää väitteet, että sivusto olisi Venäjän-mielinen ja puolueellinen tai että se levittäisi valheellista sisältöä.

Hän kertoo sähköpostitse HS:lle, että perinteinen media pelkää hänen uutissivustonsa suosiota ja siksi mustamaalaa sitä. Holoubekin mukaan sivusto antaa Zemanille näkyvyyttä, koska tämä on tunnettu poliitikko, joka tuo lukijoita.

Holoubekin mukaan presidentti on puolestaan kiittänyt heitä siitä, ettei sivusto ole muuttanut yhtäkään hänen lausuntoaan.

Sisäministeriön uusi vastapropagandakeskus on siis ison haasteen äärellä. Vastapuoli toimii monin tavoin varjoissa ja toimijat on vaikea nimetä.

Viranomaiset ymmärtävät myös sen, että totuuden kertominen ei ole aina se yleisöön eniten vetoava tekijä.

”Ihmiset eivät näe maailmaa faktojen vaan erilaisten narratiivien kautta”, Tšekin varapuolustusministeri Jakub Landovsky sanoo HS:lle.

Venäjän vahvuus narratiivien luomisessa on hänen mukaansa se, ettei se rajoita itseään totuuksien kertomiseen. Silti Tšekki yrittää vastata infohyökkäykseen nimenomaan tarjoamalla faktoja. Landosky uskoo, että pitkällä aikavälillä se on informaatiosodan voittoresepti.

”Paras tarina on totuudenmukainen tarina.”

Helsingin Sanomien sarja käsittelee Venäjän vaikuttamista

HS julkaisee viikon ajan artikkeleita, joissa kerrotaan, miten Venäjä yrittää vaikuttaa eri Euroopan maissa.

Sarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin Pietarin trollitehtaasta ja sen kohtaamista ongelmista. Salaisena hankkeena käynnistetty Pietarin trollikeskus on nyt laajan yleisön tiedossa: vaikuttamiseen osataan varautua ja väärää tietoa torjua. Tammikuussa Pietarin nettihäiriköiden keskus joutuu jo toista kertaa oikeuteen. Lue juttu tästä.

Länsimaat osaavat itse sotkea asiansa, mutta Venäjä hieroo suolaa haavoihin, kirjoittaa toimittaja Suvi Turtiainen näkökulmakirjoituksessa. Lue juttu tästä.

Sarjan toisessa osassa vierailtiin unkarilaisessa pikkukylässä, jossa selvisi, että maastopukuinen eläkeläinen olikin uusnatsi ja yhteydessä Venäjään. Unkarissa on paljastettu muitakin Venäjän ja äärioikeiston kytköksiä. Lue sarjan toinen osa tästä.

Kolmannessa osassa käsiteltiin Pyhän Yrjön nauhaa Venäjän onnistuneena vaikutustoimintana. Pyhän Yrjön nauha palvelee Venäjän historiantulkintaa, jossa suuren isänmaallisen sodan eli toisen maailmansodan paino­arvo kasvaa. Samalla nauha edustaa jatkuvuutta, joka yhdistää toisiinsa tsaarin Venäjän, Neuvostoliiton ja kommunismin jälkeisen nyky-Venäjän. Lue juttu täältä.


Tästä on kyse

Keskus aloittaa tammikuussa


 Hybridiuhkien ja terrorismin vastainen keskus perustetaan osana Tšekin hallituksen uutta selontekoa. Tšekki pitää ulkovaltojen vaikuttamista turvallisuusuhkana.

 Keskus toimii sisäministeriön osana, sillä propaganda nähdään jo sisäistä turvallisuutta vaarantavana tekijänä. Muissa EU-maissa vastaavaa työtä tehdään yleensä ulko- ja puolustusministeriöissä.

 Uusi keskus seuraa ja analysoi Tšekkiin kohdistuvaa infovaikuttamista. Lisäksi se pyrkii torjumaan sisäistä turvallisuutta vaarantavien valheiden leviämistä aktiivisella tiedottamisella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  8. 8

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää