Ulkomaat

Radikaali kurdijärjestö ilmoittautui Istanbulin pommi-iskujen tekijäksi – räjähdykset tappoivat kymmeniä jalkapallostadionin edustalla

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan määritteli räjähdykset terrori-iskuiksi.

Radikaali kurdijärjestö TAK (Kurdistanin Vapauden Haukat) on ilmoittautunut Turkin lauantaisten pommi-iskujen tekijäksi.

Jalkapallostadionin ulkopuolella tapahtuneet tuhoisat räjähdykset tappoivat lauantaina 38 ihmistä Istanbulissa Turkissa. Iskuissa loukkaantui hallituksen tietojen mukaan 166.

Kuolleista 30 oli poliiseja, seitsemän siviiliä ja yksi on tunnistamatta, kertoivat viranomaiset.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäinen iskuista oli pommi, joka oli piilotettu Vodafone-areenan edustalla olleeseen autoon.

Vain 45 sekuntia myöhemmin stadionin vieressä sijaitsevassa Mackan puistossa räjähti. Kyseessä oli Turkin viranomaisten arvion mukaan itsemurhaisku.

Turkin sisäministerin Suleyman Soylun mukaan 27 iskuissa loukkaantuneista oli poliiseja ja kaksi siviilejä. Autopommi räjähti aivan mellakkapoliisin auton vieressä.

Soylu tiedottaa, että loukkaantuneista 17 kiidätettiin leikkaukseen. Lisäksi kuusi loukkaantuneista joutui hoitoon teho-osastolle.

”Se oli kuin helvetti. Lieskat nousivat ylös taivaalle. Ihmiset sukelsivat pöytien alle, naiset itkivät. Se oli hirvittävää”, kuvailee Reutersille läheisen kahvilan asiakas Omer Yilmiz.

Stadionilla oli kaksi tuntia aiemmin päättynyt kahden turkkilaisjoukkueen Beşiktaşin ja Bursasporin välinen ottelu. Poliisi katkaisi liikenteen stadionin lähikaduilta räjähdysten jälkeen. Ottelussa oli ollut tuhansia katsojia.

Sekä kurdit että jihadistijärjestö Isis ovat viime aikoina järjestäneet iskuja Turkissa.

Tuoreet iskut tapahtuivat vain viikko sen jälkeen, kun Isis kehotti kannattajiaan kohdistamaan hyökkäyksiä Turkin ”turvallisuuteen, armeijaan, talouteen ja valtamediaan”, Reuters kertoo.

Sunnuntaina TAK kertoi olevansa iskujen takana. TAK tavoittelee kurdialueiden itsenäistymistä Turkista. Sen on aiemmin sanottu olevan kytköksissä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, mutta TAK on sittemmin sanonut, että PKK on liian maltillinen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsui tiedotteessa räjähdyksiä terrori-iskuiksi. Hän arvioi, että iskujen päämääränä oli vahingoittaa mahdollisimman monia ihmisiä.

”Kenenkään ei pidä epäillä, että jumalan tahdon mukaisesti me lyömme terrorismin, terroristijärjestöt ja niiden takana piilevät voima maana ja kansakuntana”, Erdoğan tiedotti.

Erdoğan lykkäsi Kazakstanin matkaansa iskujen vuoksi ja julisti sunnuntain surupäiväksi.

Terrori-iskut todennäköisesti antavat itsevaltaisen presidentin aloittamille laajoille puhdistuksille lisää pontta. Viime kesän vallankaappausyrityksen jälkeen kymmeniätuhansia ihmisiä on joutunut vankilaan tai odottaa oikeudenkäyntiä.

Erdoğanin toimesta on pidätetty muun muassa kurdilaisen oppositiopuolueen HDP:n edustajia, koska hän epäilee puolueen tukevan PKK:ta.

Räjähdys tallentui videolle, jonka kuvasi joukko musisoivia nuoria.Terrorismi on ravisuttanut Turkkia tänä vuonna useaan otteeseen.

Esimerkiksi elokuussa pommi tappoi 30 ihmistä hääjuhlissa, kesäkuussa terrori-isku Istanbulin lentokentällä tappoi 41 ja maaliskuussa autopommi Ankarassa tappoi 37.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Istanbul
 • Pommi-iskut
 • Terrori-iskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää