Ulkomaat

Uskaltaako Turkkiin enää matkustaa? HS tapasi suomalais­runoilijan, joka pelkäsi vainoa ja pakeni Turkista Jyväskylään

Riitta Cankoçak kehottaa suomalaisia tutustumaan Turkkiin pommi-iskuista ja vainoista huolimatta.

”Ovatko kaikki kunnossa”, kysytään Turkissa asuvien suomalaisten somesivustolla sen jälkeen, kun sunnuntaina kymmeniä ihmisiä kuoli Istanbulissa tehdyssä terrori-iskuissa.

Terrori-isku oli vain yksi monista, joita Turkkia vastaan on tehty. Asialla ovat olleet maan hallinnon mukaan niin terrorijärjestöt, kurdien PKK kuin ääri-islamistien Isiskin.

Uskaltaako suomalaisten lempikohteeseen Turkkiin enää matkustaa?

Jos asiaa kysyy Suomen ulkoministeriöltä, on vastaus varauksellinen. Ulkoministeriön mukaan Turkkiin matkustavien tulee noudattaa ”erityistä varovaisuutta”, eikä ”uusien terrori-iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Turvallisuustilanne on ennalta-arvaamaton. Koko maassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta sekä välttää suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia”, toteaa ulkoministeriö matkustustiedotteessaan. Kehotukseen ei ole näillä näkymin tulossa muutoksia.

Mutta jos asiaa kysyy Istanbulissa vuosikausia asuneelta suomalaiselta runoilijalta Riitta Cankoçakilta, on vastaus moniselitteisempi.

”Kyllä Istanbuliin voi tulla hyvillä mielin. Ja kannattaakin”, Cankoçak sanoo.

”Turkki on kulttuurisesti ja historiallisesti hyvä peili länsimaille. Mika Waltarin romaani Johannes Angelos Konstinopolin (nyk. Istanbulin) valloituksesta sisältää niin paljon sitä, mitä me kutsumme länneksi”, Cankoçak sanoo.

”Waltari osasi verrata Turkkia Suomen historiaan. Molemmilla mailla onkin paljon samaa. Kaikki se, mitä Suomi on urhoollisesti käynyt läpi ja yrittänyt löytää oman kauneutensa, heijastuu Turkkiin. Turkki ei ole vielä omaa kauneuttaan löytänyt. Voidaan sanoa, että suomalaiset voivat tulla Turkkiin katsomaan peiliin”.

Modernin Turkin perustaja, Mustafa Kemal Atatürk, halusikin ajatella Turkin kuuluvan ”länsimaihin”. Esimerkiksi perustuslaissa otettiin mallia Euroopasta, muun muassa Ranskasta ja Sveitsistä.

Atatürkin jälkeen Turkki on hakenut suuntaansa. Maassa on koettu lukuisia sotilasvallankaappauksia, kunnes valtaan astui presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johtama islamistinen AK-puolue.

Itsevaltaisen Erdoğanin johdolla Turkki on kuitenkin nyt muuttumassa yhä islamistisemmaksi valtioksi.

Erdoğan haluaa perustuslain muutoksella lisää valtaa itselleen ja kesällä tapahtuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen kymmeniätuhansia turkkilaisia viranomaisia on potkittu pois. Tilalle on nimitetty Erdoğania tukevia islamisteja.

”Turkki on paikka, jossa historiaa tapahtuu tässä ja nyt. Koko maailma voi seurata Turkin haavaa, joka on tuore”, Cankoçak toteaa.

Runoilija Cankoçak muistuttaa, ettei Turkki ole sotatilassa, vaikkakin poikkeustilassa. Poikkeustilan vuoksi Cankoçak muuttikin Istanbulista syksyllä Jyväkylään, koska pelkäsi tulevansa vainotuksi Turkissa.

”En ole tottunut pelkäämään, mutta täällä alkaa olla hikiset paikat”, Cankoçak kertoi HS:lle Istabulissa syyskuussa.

Cankoçakin epäilyit Turkin turvallisuusviranomaisten seurannasta saavat vahvistuksen Gezin puistossa.

Kun HS haastatteli Cankoçakia, kaksi puiston penkillä istunutta turvallisuusviranomaisten agenttia raportoivat puhelimillaan jatkuvasti esimiehilleen siitä, missä Cankoçak kulloinkin oli.

Ja kun Cankoçakista haluttiin ottaa kuvia, tulivat turvallisuusviranomaiset keskeyttämään ja vaativat saada tietää, mitä HS on paikalla tekemässä.

Turkin matkailusektori on kärsinyt ankarasti maan levottomuuksista ja valtionjohdon julistaman poikkeustilan aiheuttamasta epävarmuudesta.

Maan hotellit ovat vähentäneet henkilökuntaa 40 prosenttia ja poikkeuksellisen monet ovat sulkeutuneet talven ajaksi kokonaan.

Hotellien täyttöaste on tänä vuonna ollut alan tuoreen raportin mukaan Euroopan matalin, keskimäärin puolet hotellihuoneista on ollut tänä vuonna tyhjillään. Matkailu tuo Turkille normaalivuonna noin 30 miljardia euroa tuloja.

Raportin mukaan hotellihuoneen keskimääräinen hinta Istanbulissa on laskenut noin 25 prosenttia.

Cankoçak muistuttaa kaikesta huolimatta, että turistina Turkkiin tuleminen on aivan eri asia kuin maassa asuminen.

”Turkissa on kyllä turvallista. Turkissa on rumaa ja kaunista, ja erityisesti valtava kokoama hyvää ja kaunista. Turkki on vastakohtien valtio.”


HS haastatteli Riitta Cankoçakia Istanbulissa syyskuussa.

Fakta

Riitta Cankoçakin top 5 -kohdetta Istanbulissa


 Gezin puisto. ”Aukion laidalta ammuttiin mielenosoittajia. Paikalta löytyy ottomaanien aikainen vesipalatsi.”

 Fatihin kaupunginosa. ”Siellä kokee ääri-islamistisen kylätunnelman, se ei ole mitään teatteria. Voi mennä turvallisesti.”

 Hagia Sofia: ”Sieltä löytyvät kerrokset jokaisen länsimaan omasta historiasta ja myös islamistisesta kulttuurista.”

 Lautat. ”Lautoilla voi kokea hetken, jolloin etäisyys lännen ja idän välillä tulee konkreettisesti esiin. Lauttamatkalla matkustaja on pakotettu kokemaan sensualismia, jota ei tule unohtaa kun puhutaan Istanbulista.”

 Kadiköy. ”Terveisiä Säkkijärveltä, polkkaa kandee tanssia Istanbulissa! Kadiköy on voimakas ja nuorekas. On hurmaava ajatus, että itä voi olla sellainen kuin Kadiköy.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Terrorismi
 • Terrori-iskut
 • Istanbul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  5. 5

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000 – HS:n Marko Junkkari kommentoi lukuja suorassa lähetyksessä juuri nyt

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää