Ulkomaat

Rahauudistusta kiirehtivä Venezuela sulki rajan estääkseen käteisen karkaamisen Kolumbiaan

Venezuelalaiset ostavat kulutustuotteita Kolumbiasta kotimaansa pahan tarjontapulan takia.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro sulki maanantaina maansa Kolumbian-vastaisen rajan kolmen vuorokauden ajaksi. Uutistoimisto AFP kertoo, että Maduro perusteli määräystä rajaseudun rikollisjengeillä, jotka hänen mukaansa salakuljettavat maasta Venezuelan valuuttaa.

”Tuhotaan mafia ennen kuin se tuhoaa maamme ja taloutemme”, Maduro sanoi tv-puheessa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Rahaa vievät maasta myös aivan tavalliset venezuelalaiset, jotka käyvät ostamassa kulutustuotteita Kolumbian puolelta kotimaansa pahan tarjontapulan takia. Jotkut puolestaan myyvät Venezuelasta ostamiaan, sosialistihallituksen hintasäätelyn halpoina pitämiä tuotteita kuten polttoainetta suurella voitolla Kolumbian puolella.

Yli 2 000 kilometrin rajan sulkeminen liittyy siihen, että Maduro päätti sunnuntaina poistaa käytöstä Venezuelan suurimman käteisrahan, sadan bolívarin setelin. Mustan pörssin nykykurssilla se vastaa vain noin kahta eurosenttiä.

AFP:n mukaan venezuelalaiset ovat saattaneet joutua kantamaan valtavia setelitukkoja pieniäkin ostoksia varten. Korttimaksun vaatimiin tietoliikenneyhteyksiin ei voi luottaa kaikilla seuduilla.

Maduron hallitus aikoo painaa satasten tilalle uusia seteleitä, joiden arvo on jopa 200-kertainen.

Maduron mukaan rajaseudun kolumbialaiskaupungeissa on ”kokonaisia varastohalleja täynnä sadan bolívarin seteleitä”.

Rajan on määrä avautua, kun satanen on saatu poistettua käytöstä torstaihin mennessä. Keskuspankki ottaa seteleitä vastaan kymmenen päivän ajan. Venezuelalaiset yrittävät paraikaa siis päästä eroon arvottomiksi muuttuvista seteleistään. Ihmisten turhautumista lisäsi, että pankit olivat maanantaina kiinni.

”Tämä tuntuu hullulta. Ihan kuin hallitus olisi tehnyt tämän hetken mielijohteesta. En tiedä, mitä teen”, Luis Volcanes sanoi uutistoimisto Reutersille. Hän oli käynyt neljällä pankilla etsimässä toimivaa talletusautomaattia – turhaan.

Moni pienituloinen yrittäjä otti silti mieluusti vastaan satasia.

”Otan kaiken mitä saan, jotta voin syödä tänään”, taksinkuljettaja José Manuel Henrique sanoi Reutersille.

Venezuelalla on maailman suurimmat raakaöljyvarannot, mutta sen talous on romahtanut. Terveydenhuolto ei toimi, sähköstä ja kulutustuotteista on pulaa ja väkivalta lisääntyy. Lue Venezuelan kriisin syistä lisää tästä.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela
 • Latinalainen Amerikka
 • Etelä-Amerikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää