Ulkomaat

YK: Aleppon pommitusten jatkaminen on hyvin todennäköisesti sotarikos – evakuointien alkamisesta vallitsi torstaiyönä epätietoisuus

Itä-Aleppon siviilit ovat turhaan odottaneet evakuointibusseja. Niiden sijaan hallinto on lähettänyt kapinallisalueelle uusia pommeja ja tykkitulta. Myöhään keskiviikkoiltana tulleen tiedon mukaan evakuointeja oltaisiin kuitenkin aloittamassa tuntien sisällä, mahdollisesti aamukuudelta.

Siviilien epätoivo syveni Aleppossa keskiviikkona, kun pommit alkoivat jälleen sataa kaupunkiin ja evakuointien alkamisesta vallitsi epätietoisuus.

Taistelujen näännyttämät perheet odottivat tiistain ja keskiviikon välisestä yöstä lähtien busseja, jotka hallituksen piti lähettää noutamaan heitä. Evakuointi lykkääntyi keskiviikkoaamuna. Myöhään illalla uutistoimistot kertoivat kuitenkin, että uusi sopu on saatu aikaan evakuointien aloittamisesta.

”Sopimus on syntynyt ja sen toimeenpano alkaa lähituntien aikana”, sanoi yhden kapinallisryhmän johtaja Abdul Salam Abdul Razak uutistoimisto Reutersille keskiviikkoiltana.

Aleppon kapinallisten hallussa olevilta alueilta oli määrä evakuoida taistelijoiden ja heidän perheidensä lisäksi siviilejä. Lisäksi kapinallisten piirittämistä, hallituksen hallitsemista kylistä Idlibin maakunnassa oli määrä evakuoida ihmisiä.

Tilanne oli kuitenkin epäselvä, sillä uutistoimisto AFP:n mukaan Syyrian hallitusta lähellä oleva lähde kiisti sopimuksen syntymisen.

Tarkkailujärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi AFP:n mukaan, että tulitus jatkui kiivaana Aleppossa keskiviikkoiltana.

Itä-Aleppon hyvin pieneksi kutistuneella kapinallisalueella on edelleen arviolta 50 000 siviiliä ja ehkä 1 500 kapinallistaistelijaa.

YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi keskiviikkona, että Syy­rian hallituksen joukot ja sen liittolaiset syyllistyvät mahdollisesti sotarikoksiin jatkaessaan Itä-Aleppon pommituksia alustavasta tulitaukosopimuksesta huolimatta.

”Syyrian hallituksen joukkojen ja sen liittolaisten jatkamat raskaat pommitukset siviilien kansoittamalla alueella rikkovat lähes varmasti kansainvälistä lakia ja ovat hyvin todennäköisesti sotarikoksia”, ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein sanoi.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot liittolaisineen ovat ahdistaneet kapinalliset vain muutaman neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Al-Assadia tukeva Venäjä ja kapinallisten puolella oleva Turkki kätilöivät tiistaina Aleppoon tulitauon, jonka piti mahdollistaa siviilien ja antautuneiden kapinallisten evakuoinnit. Hallinto ajatti busseja valmiiksi odottamaan kapinallisalueen laitamille.

Evakuoinnit kuitenkin lykkääntyivät, kun Syyrian hallintoa tukeva Iran asetti yllättäen uusia ehtoja sopimukselle.

YK arvosteli keskiviikkona myös kapinallisten toimintaa. YK:n saamien tietojen mukaan kapinalliset ovat estäneet siviilejä pakenemasta hallitsemaltaan alueelta ja näin käyttävät heitä ihmiskilpinä. He myös soluttautuvat siviilien joukkoon asettaen nämä siten alttiiksi vastapuolen hyökkäyksille.

Itä-Aleppossa edelleen olevat siviilit ovat viime päivinä lähettäneet kaupungista epätoivoisia videoita ja viestejä. Videoilta paistaa siviilien pelko siitä, että Syyrian hallintoa tukevat joukot ryhtyvät kostotoimiin siviilejä vastaan.

YK:n mukaan hallitusta tukevat joukot ovat jo tappaneet siviilejä alueilla, jotka ne ovat vallanneet kapinallisilta.

”Toivon, että voitte tehdä jotain estääksenne odotettavissa olevat joukkomurhat”, sanoi herra Almahdoksi nimetty huppariin pukeutunut mies AJ+:n eli Al Jazeeran julkaisemalla videolla.

”Me halusimme vapautta. Emme halunneet mitään muuta kuin vapautta. Toivottavasti muistatte meidät”, itkuiselta vaikuttava mies sanoo.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat keskiviikkoiltana puhelimessa tilanteessa. Presidentit olivat yksimielisiä siitä, että tulitauko täytyy saada voimaan ja evakuoinnit käynnistettyä.

Itä-Aleppo on ollut Bashar al-Assadin hallintoa vastustavien kapinallisten hallussa vuodesta 2012 lähtien. Syyrian armeija on viime viikkoina ajanut kapinalliset äärimmäisen ahtaalle Venäjän, Iranin, Irakin shiiajoukkojen ja Libanonin Hizbollah-liikkeen tuella.

Vaikka Aleppon taistelut päättyisivät, ei Syyrian sisällissota ole vielä ohi. Kapinallisten hallussa on edelleen alueita lännessä ja etelässä. Äärijärjestö Isis puolestaan hallitsee maan itäosia.

Assadin hallinto ei pysty saamaan koko maata hallintaansa ilman Venäjän ja muiden liittolaistensa vahvaa jatkuvaa sotilaallista tukea.

Kapinalliset puolestaan voivat muuttaa taktiikkaansa enemmän sissisodan suuntaan, ja ottaa käyttöön myös terrori-iskut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Aleppo
 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Venäjä
 • YK
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää