Ulkomaat

Kermankuorinta ei käy, sanovat EU-maat Britannialle – ”Ensin ulos ja sitten vasta katsotaan”

EU-huippukokous päättää dramaattisen brexit-vuoden. Suomen EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan EU-mailla on hyvin vähän kärsivällisyyttä jäljellä Britannian erityistoiveille.

Bryssel / Strasbourg.

Brysselissä meneillään oleva EU-huippukokous päättää dramaattisen vuoden EU:n historiassa, sillä kesäkuussa britit kertoivat kansanäänestyksessä haluavansa maansa ulos unionista. Jäljelle jäävien 27 jäsenmaan johtajat aikovat torstai-iltana keskustella ilman Britannian pääministeriä Theresa Mayta keväällä käynnistyvän brexit-prosessin kulusta.

EU-maiden päättäjät aikovat nimetä komission viralliseksi tahoksi, joka käy neuvotteluja 27 EU-maan puolesta. Lisäksi sovitaan, miten jäsenmaiden neuvosto ohjeistaa neuvotteluja ja miten Euroopan parlamenttia pidetään neuvotteluista informoituna.

Järjestely aiheutti jo ennalta purnausta. EU-parlamentin brexit-vastuulliseksi nimetty liberaaliryhmän johtaja Guy Verhofstadt uhkasi tiistaina, että EU-parlamentti käynnistää omat neuvottelunsa Britannian kanssa, ellei parlamenttia huolita mukaan päättäviin pöytiin.

Verhofstadtin mukaan EU-maiden pomojen pitäisi ymmärtää, että on parempi, että EU-parlamentti on ”teltan sisällä pissimässä ulospäin kuin teltan ulkopuolelle pissimässä teltan sisään”.

Britannian eroneuvotteluiden ennustetaan kestävän puolestatoista kahteen vuotta. Tulos vaatii myös EU-parlamentin hyväksynnän.

Neuvotteluita ei aloiteta, ennen kuin Britannia antaa virallisen eroilmoituksensa, ehkä maaliskuun loppuun mennessä.

Muut EU-maat ovat linjanneet, että Britannian on jatkossa turha haikailla pääsyä EU:n sisämarkkinoille, jos maa ei suostu sitoutumaan niin kutsuttuihin neljän vapauden periaatteisiin. Näillä tarkoitetaan ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palveluiden vapaata liikkuvuutta unionin alueella.

Suomen EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) mukaan EU:n jäsenmailla on nyt hyvin vähän kärsivällisyyttä jäljellä Britannian erityistoiveille.

”Britannia haluaisi neuvotella itseään yhtä aikaa ulos ja sisään. EU:n kanta on, että ensin ulos sitten vasta katsotaan”, hän selittää HS:lle Strasbourgissa EU-parlamentin meppikahvilassa.

Tällä Pietikäinen tarkoittaa, että Britannia yrittää jo nyt hahmottaa, minkälainen pääsy sillä voisi olla esimerkiksi EU:n sisämarkkinoille lähtönsä jälkeen. Pietikäisen mukaan ensin pitäisi kuitenkin antaa eroilmoitus.

”EU:n pointti on, että jos lähtee, niin lähtee. Piste.”

Britannia haluaisi esimerkiksi varmuuden siitä, että Lontoon finanssikeskus City saa jatkossakin riittävän pääsyn Euroopan finanssimarkkinoille. Jopa veto-oikeutta EU:n tulevaan finanssilainsäädäntöön on vaadittu. Tämä saa Pietikäisen pyörittämään päätään.

”Se alkaa jo kuulostaa paluulta lähtöruutuun, siis EU-jäsenyydeltä.”

Britannialle tärkeää on päästä rajoittamaan työvoiman vapaata liikkuvuutta Euroopasta Britanniaan. Se oli monen brittiäänestäjän toive. Tässä kohtaa esimerkiksi Puolan on kuitenkin lähes mahdotonta joustaa, Pietikäinen selittää. Suuret joukot puolalaisia ovat lähteneet Britanniaan töihin.

”Että myisitte finanssituotteitanne Puolaan, mutta meidän kansalaisemme eivät pääsisi teille tekemään töitä. Puolalaiset sanovat, että ei käy. Katsotaan tätä neuvottelutilannetta näin tai näin, se on vähän umpikuja.”

EU on toistaiseksi pysynyt viestissään yhtenäisenä. Jäsenmaiden päämies toisensa jälkeen on hokenut, että Britannialle ei saada sallia sopimusta, joka olisi edullisempi tai houkuttelevampi kuin varsinainen EU-jäsenyys. Kermankuorintaa tai edes vaikutelmaa siitä ei suvaita. ”Britannian sisällä on ollut henkeä, että totta kai saamme tämän ja tämän ja tämän. Se ei kuitenkaan nyt käy”, Pietikäinen toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • EU-huippukokous
 • Britannia
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  8. 8

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää