Ulkomaat

Tuhansilla lentäjillä on itsetuhoisia ajatuksia, laaja tutkimus paljastaa – Finnair: ”Lentäjillä voi olla korkeampi kynnys kertoa psyykkisistä ongelmista”

Kun maailmassa on päivittäin noin 100 000 lentoa, on itsetuhoisia ajatuksia ehkä jopa 4 000 lennon lentäjällä.

Ainakin sadoilla ja ehkä jopa tuhansilla kaupallisilla lennoilla on päivittäin lentäjä, jolla on ollut itsetuhoisia ajatuksia kahden edellisen viikon aikana, uusi tutkimus kertoo.

Harvardin yliopiston tutkijoiden ympäri maailmaa nimettömästi toteuttamaan kyselytutkimukseen kokonaan vastanneista 1 837 lentäjästä 4,1 prosenttia kertoi, että heillä oli ollut itsetuhoisia ajatuksia 14 edellisen päivän aikana.

Kun maailmassa on päivittäin noin 100 000 lentoa, on itsetuhoisia ajatuksia ehkä jopa 4 000 lennon lentäjällä.

Lukema ei ole erityisen iso, sanovat mielenterveyshäiriöiden asiantuntijat, tutkimusprofessorit Jaana Suvisaari ja Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meidän kyselyissä, joissa itsemurha-ajatusten esiintyvyyttä arvioidaan, lukemat ovat kuuden prosentin luokkaa. Lentäjillä ei siis näyttäisi olevan masennusta sen enempää kuin muilla”, Suvisaari sanoo ja lisää, että tietyssä mielessä näin pitääkin olla, jos lentäjien valintaprosessi toimii.

”Lentäjiin valikoituu todennäköisesti terveempiä ihmisiä.”

”Jos lentäjät valikoidaan huolellisesti ammattiin, itsemurha-ajatuksia ei pitäisi esiintyä yhtä usein kuin sattumalta kadulta kysyttävillä”, sanoo Partonen.

Näin näyttää Harvardin yliopiston tutkimuksen perusteella maailmanlaajuisesti siis olevan, vaikka tutkimuksesta ei tutkijoiden mukaan voikaan tehdä suuria yleistyksiä.

Kyselytutkimukseen vastanneista 12,6 prosenttia sai mielenterveyteen keskittyvässä niin sanotussa PHQ-9-seulontakyselyssä yli 10 pistettä, mikä tutkijoiden mukaan ylittää lievän masennuksen rajan.

”Kyselytutkimuksissa pitää aina olla varovainen. Tämäkin instrumentti on tarkoitettu perusterveydenhuoltoon masennuksen kartoitusta varten. Se on karkea seula, ei diagnostinen haastattelu”, sanoo tutkimusprofessori Partonen.

Jos kyselyn perusteella masennuksen oireista kärsivät haastateltaisiin, masennusdiagnoosin saavia olisi Partosen mukaan paljon vähemmän.

Oireista kärsivien lentäjien suhteellinen määrä on joka tapauksessa lähellä suomalaisissa väestöntutkimuksissa havaittua yleistä tasoa, todennäköisesti jopa hieman harvinaisempaa kuin muussa väestössä, sanoo tutkimusprofessori Suvisaari.

”Samaa mittaria ei ole käytetty suomalaisissa väestötutkimuksissa, ja siksi täysin vertailukelpoista tietoa ei ole.”

Tutkimus toteutettiin vuoden 2015 huhtikuun ja joulukuun välillä sen jälkeen, kun lentoyhtiö Germanwingsin lentäjä ohjasi täyden matkustajakoneen tahallaan vuoren seinään Alpeilla.

Nyt tehty tutkimus on tutkijoiden mukaan ensimmäinen laatuaan, sillä aiemmat samankaltaiset tiedot ovat joko salattuina lentoyhtiöiden sisäisissä raporteissa tai lentoviranomaisten toteuttamissa onnettomuustutkintaraporteissa.

Kaiken lisäksi lentäjillä on suuri houkutus olla kertomatta masennusoireista työnantajalleen tai alaa valvovalle viranomaiselle, tutkijat sanovat Harvardin yliopiston tiedotteessa.

Uusi tutkimus kommentoikin mielenterveyteen liittyvää salailua erityisesti lentoalalla. Sen mukaan sadat jatkuvasti lentävät pilotit yrittävät pärjätä masennusoireiden kanssa ehkä vailla mahdollisuutta hakea apua, koska avun hakeminen vaikuttaisi negatiivisesti uran jatkoon, sanoo tutkimusta johtanut professori Joseph Allen yliopiston tiedotteessa.

Akuutin depression diagnoosiin saaneet lentäjät laitetaan ympäri maailman välittömään lentokieltoon. Asiantuntijat ovat pitkään epäilleet lentäjien piilottelevan mahdollisia masennusoireitaan töiden menettämispelon vuoksi.

Ilmailulääkäri ja lentoyhtiö Finnairin johtava työterveyslääkäri Kimmo Ketola sanoo HS:lle sähköpostitse, että ”luottamukselliset välit työterveyshuollon ja lentäjien välillä ovat keskeisen tärkeä tekijä lentäjien hyvinvoinnin kokonaisvaltaisessa tukemisessa, ja tähän Finnairissa on panostettu”.

Ketolan mukaan esimerkiksi Finnairilla on tiedostettu, että ”lentäjillä voi toki olla korkeampi kynnys kertoa psyykkisistä ongelmistaan hoitavalle lääkärilleen tai tarkastavalle ilmailulääkärille lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen menettämisen pelon vuoksi”.

”Siksi Finnairin lentäjille on myös järjestetty mahdollisuus hakeutua yhteistyöpsykologillemme omatoimisesti suoraan ilman lähetettä. Finnairin työterveyshuoltoon tai työnantajalle ei näistä käynneistä tule tietoja, ei edes tietoa siitä ketkä psykologipalvelua ovat käyttäneet”, Ketola sanoo.

Psykologilla on terveydenhuollon ammattihenkilönä mahdollisuus ilmoittaa ilmailuviranomaiselle, mikäli hän epäilee vastaanotolleen hakeutuneen lentäjän olevan vaaraksi ilmailuturvallisuudelle, Ketola sanoo.

”Lisäksi lentäjillä on nimettyjä vertaistukihenkilöitä, joita voi lähestyä kun haluaa keskustella luottamuksellisesti”, Ketola sanoo.

Tutkimusprofessori Suvisaaren mukaan avun hakematta jättäminen on koko väestön laajuinen ongelma.

”Siihen voi olla hyvin erilaisia syitä, joista yksi on se, kuinka hyvin ihmiset ylipäätään tunnistavat oireilun, johon voi ja kannattaa hakea apua. En tiedä, kuinka vahvasti sellaisen päätelmän voi tehdä, että avun hakematta jättäminen linkittyisi erityisesti johonkin ammattiin”, Suvisaari sanoo ja jatkaa:

”Joka tapauksessa on hyvä, että asiaan kiinnitetään huomiota ja että masentuneet lentäjät pääsisivät hoitoon. Se on ammatti, jossa tämä on erityisen tärkeää.”

Harvardin T.H. Chan School of Public Health -instituutiossa tehty tutkimus julkaistiin torstaina Environmental Health -tiedejulkaisussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Masennus
 • Lentäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  2. 2

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  6. 6

   THL:n työntekijä latasi tuhansien henkilötietoja ja laboratoriotuloksia sisältäneen esityksen internetiin – Sieltä tietoja ladattiin viisi kertaa, ja niitä päätyi hakukoneisiin

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää