Ulkomaat

Journalistitkin olivat rähmällään – Neuvostoliitto pyrki levittämään politiikkaansa muun muassa toimittajajärjestön avulla

Venäjän informaatiovaikuttaminen on jatkoa Neuvostoliiton informaatio-operaatioille. Kylmän sodan aikana muiden muassa suomalaiset toimittajat päättivät liittyä Neuvostoliiton peitejärjestöön, jota johti suomalainen professori.

Venäjän informaatiovaikuttaminen on noussut isoksi puheenaiheeksi. Suomen ja suomalaisten näkökulmasta se on kuitenkin kevyttä verrattuna Venäjän edeltäjän Neuvostoliiton informaatio-operaatioihin.

Nuoret toimittajat hämmästyvät, kun heille kertoo suomalaisten toimittajien kuuluneen järjestönsä kautta Neuvostoliitto-vetoiseen järjestöön International Organisation of Journalists (IOJ). Toimittajien oma ammattijärjestö päätti vuonna 1981 alkaa vapaaehtoisesti IOJ:n liitännäisjäseneksi.

Toimittajajärjestö oli vain yksi palanen laajassa ja näennäisesti puolueettomassa kansainvälisten järjestöjen verkostossa. Ennen internetin keksimistä peitejärjestöt olivat käyttökelpoinen tapa levittää Neuvostoliiton etuja ajavaa informaatiota.

Peitejärjestöjen liput liehuivat Helsingistä Kairoon. Omia kansainvälinen ja muodollisesti riippumattomia järjestöjä oli esimerkiksi opettajille, tiedemiehille, lakimiehille, nuorisolle, opiskelijoille ja naisille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Neuvostoliitto ajoi politiikkaansa myös eri teemojen alla: Euroopan turvallisuuden ja yhteistyön kansainvälinen komitea toimi Brysselistä, Vastarintaliikkeiden taistelijoiden kansain­välinen liitto ja Kansainvälinen rauhaninstituutti Wienistä, Afroaasialaisten kansojen solidaarisuusjärjestö Kairosta ja Maailman rauhanneuvosto Helsingistä.

Osa niistä kuten kansainvälinen opiskelijajärjestö IUS , ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto WFTU, demoraattisten nuorten järjestö WFDY ja jopa Maaiman Rauhanneuvosto toimivat edelleen – ainakin internet-sivujen perusteella.

Nyt katsottuna on kiinnostavaa, miten järjestö kykeni vaikuttamaan toimittajien sananvapauskäsitykseen. Suomalaiset toimittajat imaistiin kuin varkain kannattamaan neuvostoliitolaista sananvapautta – ja vieläpä oman ammattijärjestönsä välityksellä.

Tähän liittyi muun muassa se, että IOJ sulki silmänsä toimittajien ja valokuvaajien uhkailuilta ja pahoinpitelyiltä sosialistimaissa, kuten vuoden 1989 samettivallankumouksen aikaan Tšekkoslovakiassa. Journalistijärjestö IOJ ei ollut reagoinut myöskään vuosi aiemmin, kun poliisit kävivät kiinni länsimaisiin kirjeenvaihtajiin ja takavarikoivat heidän muistiinpanojaan.

Kaikki tapahtui journalisti­järjestön silmien alla: IOJ:n päämaja oli Prahassa.

Osa toimittajista muisti vielä hyvin Prahan kevään murskaamisen, jonka seurauksena noin 2 000 toimittajaa sai potkut töistään. He siirtyivät lämmittäjiksi, nosturinkuljettajiksi tai tehdastöihin. IOJ ei tehnyt mitään.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Suomen Sanomalehtimiesten Liitto eli nykyinen Journalistiliitto erosi IOJ:n jäsenyydestä Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Sitä ennen IOJ muun muassa vaati voimakkaasti rajoittamaan satelliittien käyttöä vapaaseen lähetystoimintaan. Tämä johtui siitä, että Neuvostoliitto pelkäsi vapaata tiedonvälitystä: sen mielestä oli väärin, että länsimaat saattoivat vapaasti lähettää ohjelmia sen alueelle ilman valtion kontrollia.

Neuvostoliiton pelko vapaata tiedonvälitystä kohtaan näkyi myös siinä, että maa kampanjoi IOJ:n rinnalla niin sanotun uuden kansainvälisen tiedotusjärjestyksen puolesta. Myös tässä korostettiin maiden oikeutta päättää rajojensa sisällä välitettävistä uutisista ja ohjelmista.

IOJ:n toiminnassa näkyivät selvästi muutkin Neuvostoliiton ulkopoliittiset tavoitteet. Kun Neuvostoliitto kohtasi kovaa arvostelua Afganistanin miehittämisen vuoksi, IOJ:n lehdet kertoivat säännöllisin väliajoin ”totuuden” miehityksestä.

Kun Neuvostoliitto alkoi jäädä häviölle kilpavarustelussa, IOJ ryhtyi varoittelemaan avaruuden aseistamisesta. Julisteessa järjestö vastusti muun muassa Tähtien sotaa, Yhdysvaltain avaruuteen suunnittelemaa ohjuspuolustusjärjestelmää.

Nykyisen Journalistiliiton silloinen johto on tosin selittänyt julkisuudessa, että liitännäis­jäsenyys ei oikeuttanut osallis­tumaan IOJ:n päätöksentekoon: näin ollen suomalaiset journalistit eivät myöskään kantaneet vastuuta IOJ:n politiikasta.

Kylmän sodan vuosina 1976–1990 IOJ:n puheenjohtaja oli Tampereen yli­opiston tiedotusopin laitoksen professori Kaarle Nordenstreng. Järjestön korkea-arvoisena toimihenkilönä oli vuodesta 1987 lähtien myös Leena Paukku, suomalaistoimittajien ammattiliiton lehden entinen päätoimittaja.

Nordenstreng on valmistellut IOJ:n historiasta kirjaa, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna. Onko siinä selvinnyt uusia tietoja Neuvostoliiton informaatio-operaatioista?

”Ei oikeastaan, siinä on ne ­tiedossa olleet vanhat”, Norden­streng sanoo.

Kun Neuvostoliitto hävisi, ­kutistuivat myös sen peitejärjestöt. Journalistijärjestö IOJ kituutteli vielä kuluvan vuoden kesä­kuuhun, jolloin järjestö lopetti toimintansa viimeisten puheenjohtajien päätöksellä.

IOJ:n kuolinilmoituksen viestinviejänä järjestömaailmaan oli Kaarle Nordenstreng.

Peitejärjestöt vaikuttivat mielipiteeseen

Peitejärjestöt olivat vain yksi väline, jolla Neuvostoliitto toteutti aktiivioperaatioitaan. Sana tar­koittaa salattuja tai peiteltyjä operaatioita, jotka tukivat maan vaikutusvaltaa ja voimaa ulko­politiikassa ympäri maailmaa.

Aktiivioperaatiot eivät olleet vakoilua tai tiedustelua eivätkä diplomatiaa, vaikka niiden kaikkien tavoite oli sama: vaikuttaa ihmisten, yhteisöjen ja hallitusten mielipiteisiin.

Aktiivioperaatiot veivät uskottavuutta Neuvostoliiton vihollismailta, erityisesti Yhdysvaltain politiikalta ja vaikutusvallalta.

Peitejärjestöjen ohella Neuvostoliitto käytti aktiivioperaa­tioissaan disinformaatiota ja väärennöksiä.

Tällainen harhatieto on suullista tai kirjallista.

Neuvostoliitto syötti lehtiin muun muassa väärennettyjä asiakirjoja, joilla se yritti horjuttaa yksityisten, yhteisöjen ja valtioiden luotettavuutta.

Ehkä kuuluisin aktiivioperaatio on presidentti Mihail Gorbatšovin kaudella kehitysmaiden leh­tiin syötetty väite, että hi-virus on kehitetty biologiseen sodankäyntiin Yhdysvalloissa.

Uutinen toistettiin kymmenissä lehdissä ympäri maailmaa. Suomessa harhatiedon julkaisi Kansan Uutiset aprillipäivänä 1987. Lehti tosin kertoi, että ky­seessä oli Neuvostoliiton uutistoimiston APN:n väite.

Samoihin aikoihin levisi toinenkin harhatietokampanja. Sen mukaan yhdysvaltalaiset sairaalat ostavat kehitysmaiden ihmisten sisäelimiä elinsiirtoja varten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  5. 5

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000 – HS:n Marko Junkkari kommentoi lukuja suorassa lähetyksessä juuri nyt

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää