Ulkomaat

Marine Le Pen kutsuu HS:n haastattelussa perussuomalaisia avukseen – ”Rakennamme EU:n raunioille kansakuntien Euroopan”

Ranskan presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen tahtoo lopettaa EU:n ja euron. Hän on ehkä lähempänä onnistumista kuin moni uskookaan. HS:n haastattelussa populistijohtaja kertoo ajatuksensa perussuomalaisista ja tunnustaa ihailunsa Vladimir Putinia kohtaan.

Euroopan parlamentin rakennus Strasbourgissa on kuuluisa siitä, että siellä on helppo eksyä.

Marine Le Penin toimiston pitäisi sijaita kuudennessa kerroksessa, mutta hississä nappuloita on vain viidenteen asti.

Ehkä koko toimistoa ei ole edes olemassa. Se olisi vain loogista. Ranskalainen Le Pen on merkittävin niistä eri puolilla Eurooppaa voimiaan keräävistä poliitikoista, joiden mielestä koko EU:ta ei olisi alun perinkään pitänyt rakentaa.

Populistipuolue Kansallisen rintaman johtaja pääsee luultavasti toiselle kierrokselle Ranskan ensi kevään presidentinvaaleissa. Ja nyt – Brexit-äänestyksen ja Donald Trumpin voiton jälkeen – on lausuttu ääneen jo suora kysymys: Voisiko Le Pen jopa voittaa? Voisiko EU:n suuren perustajamaan johtoon nousta EU:n ja euron tuhoa toivova nainen, jonka isä Jean-Marie Le Pen vielä muutama vuosi sitten kutsui juutalaisten joukkomurhaa ”yksityiskohdaksi” toisen maailmansodan historiassa?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lopulta kuudes kerros löytyy. Toimiston seinällä on sekä lapsen piirustus että juliste, jossa vaaditaan huutomerkin kera loppua massamaahanmuutolle. Pöydällä ovat Ranskan lippu, espressokuppi, sähkötupakka ja kimaltein koristeltu älypuhelin.


Siinä Marine Le Pen istuu, selkä suorana tummansinisessä jakussa. Sormet naputtavat kärsimättöminä pöytää.

”Eletään yhden aikakauden loppua”, hän aloittaa.

Hermostuneisuus katoaa, kun Le Pen alkaa puhua. Hän on kotonaan ollessaan äänessä.

Puhujanlahjojensa lisäksi Marine Le Pen tunnetaan Ranskassa rajuista vaatimuksistaan. Hän haluaa järjestää EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, hylätä euron ja lopettaa maahanmuuton lähes kokonaan. Häntä vihataan ja pelätään, mutta myös rakastetaan. Yhä useampi ranskalainen ajattelee, että sosialisteja ja porvareita on kokeiltu, kokeillaanpa nyt jotakin uutta.

Ääni on matala ja käheä, tahti rivakka. Kerrontaa rytmittävät napakat tokaisut, kuten ”näin se vain on”. Le Penin mukaan maailma kääntää selkänsä ”totaaliselle” vapaakaupalle ja ”villille” globalisaatiolle, joiden puolustajana seisoo vielä toistaiseksi ”totalitaristinen” EU.

Le Pen on varma, että ajan henki on hänen puolellaan.

”Ihmiset ovat tajunneet, että se onnellinen globalisaatio, joka heille on myyty – rajojen katoaminen, ihmisten, pääomien ja tuotteiden vapaa liikkuvuus – onkin johtanut taloudelliseen romahtamiseen ja vakaviin siirtolaisuus- ja turvallisuusongelmiin.”

Maailmankaupan hyville puolille hän ei sanoja uhraa.

Jos Le Pen todella voittaisi, se tarkoittaisi loppua Euroopan yhteisölle sellaisena kuin me sen tunnemme.

”Se tarkoittaisi nousua, melko nopeasti, kansakuntien Euroopalle”, hän selittää.

Tähän projektiin Le Pen pyytää apua myös Suomen populistipuolueelta perussuomalaisilta.

”Tiedän, että perussuomalaiset eivät ole halunneet muodostaa suhteita meidän EU-poliittisen ryhmämme kanssa.”

”Toivon kuitenkin, että he muuttavat mieltään, koska aivan ilmiselvästi meillä on yhteisiä tavoitteita, vaikka kunnioitammekin suuresti erityispiirteitämme. Kun rakennamme Euroopan unionin raunioille kansakuntien Euroopan, silloin on totta kai tarvetta käydä tämän tyyppisiä keskusteluja.”

Le Pen tietää perussuomalaisten olevan hallituksessa. Itse hän sanoo suhtautuvansa hallitusyhteistyöhön muiden puolueiden kanssa ”epäilevästi”.

”Rehellisesti sanottuna se ei näytä koskaan onnistuvan hyvin. Kun olet hallituksessa, joudut väkisinkin hyväksymään päätöksiä, jotka ovat jopa päinvastaisia toiveisiisi nähden.”

Suomen järjestelmää hän silti kehuu. ”Teidän maanne kunnioittaa demokratiaa. Jos teillä puolue saa 30 prosentin kannatuksen, nuo äänestäjät on pakko ottaa huomioon. Meillä se ei mene niin.”

Ranskan vaalitapa, jossa kustakin vaalipiiristä pääsee läpi yksi ehdokas, on kieltämättä Kansalliselle rintamalle myrkkyä. Vuoden 2012 parlamenttivaaleissa puolue sai lähes 14 prosentin kannatuksen, mutta vain 2 paikkaa 577-paikkaiseen parlamenttiin.

Perussuomalaiset ovat pitäneet Kansalliseen rintamaan etäisyyttä alusta asti. Syynä on pelko siitä, että ranskalaispuolueen äärioikeistolainen historia alkaisi leimata heitäkin.

EU-parlamentissa puolueet ovat eri ryhmissä. Ohjelmia lukiessa yhteneväisyyksiä ei kuitenkaan voi olla näkemättä. Sen on huomannut myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

”Kumpikin puolue haluaa vähentää haittamaahanmuuttoa, asettaa omien kansalaisten edun ajamisen valtion ydintehtäväksi ja irtisanoutuu ideologisesta monikultturismista”, hän kirjoittaa HS:lle sähköpostissaan.

Valiokuntatyössä Halla-aho sanoo tekevänsä toisinaan yhteistyötä myös Kansallisen rintaman edustajien kanssa.

Suvereniteetti, itsemääräämisoikeus. Tämä käsite toistuu Le Penin puheessa useimmin heti kansakunnan ja kansan jälkeen. Le Penin mielestä Euroopan kansallisvaltioiden pitäisi saada aina täysin itse päättää, missä asioissa ne tekevät yhteistyötä.

Tässä kohtaa hän ottaa esiin lempimaalitaulunsa, EU-komissiota johtavan luxemburgilaisherran Jean-Claude Junckerin. Pikkukupin espresso seisoo yhä koskemattomana.

”Mitä tahansa kansat äänestävät, Juncker seisoo siinä edessä ja sanoo, että teidän äänellänne ei ole tarkalleen ottaen mitään väliä.”

Erityisesti Le Penin hampaankoloon on jäänyt vuosi 2005. Ranskalaiset sanoivat silloin kansanäänestyksessä ”ei” EU:n uudelle perustuslaille. Myöhemmin lähes samat periaatteet ujutettiin perussopimuksiin Lissabonin sopimuksessa.

Euroopan yhdentymiselle on syynsä, ja ne ulottuvat vuosikymmenien taa.

Tarina on tuttu: Toinen maailmansota, Eurooppa raunioina, Euroopan maiden halu tehdä rauhanomaista ja kaikkia vaurastuttavaa yhteistyötä, sisämarkkinat, tarve yhteisille pelisäännöille ja lopulta kansallisten hallitusten yläpuolelle toisinaan asettuva EU-päätöksenteko, jotta noista säännöistä saataisiin joskus jotain sovittua.

Suomi hyppäsi tähän junaan vuonna 1995, kansanäänestyksen jälkeen. Meidänkin uutisissamme alkoivat esiintyä sanat EU-parlamentti, komissio ja direktiivi. Joku lähti Erasmus-vaihtoon ja toinen löysi töitä Saksasta. Ensimmäiset eurosetelit, nousukausi, eurokriisi, pakolaiskriisi, brexit.

Tätä kelloa nainen pöydän takana haluaa pyöräyttää roimasti taaksepäin. ”Kansakuntien Eurooppa” näyttää Le Penin kuvausten perusteella pitkälti Euroopalta toisen maailmansodan jälkeen.

Se ei välttämättä ole hyvä uutinen pienelle pohjoiselle maalle, joka on taloudessaan ja turvallisuudessaan erityisen riippuvainen kansainvälisistä yhteyksistä.

Vieläkö Suomesta pääsisi Ranskaan vaihtoon? Pitääkö Ranskaan tuotteitaan vievien suomalaisyritysten olla huolissaan?

Le Pen haluaa rauhoitella. Ranska rankaisisi tullimuureilla vain ”epäreilua kilpailua” harjoittavia maita.

”Käytämme tietynlaista protektionismia niiden maiden kanssa, joiden palkkataso ja esimerkiksi ympäristönormit ovat selvästi huonommat kuin meillä”, Le Pen selittää. Suomi on näissä asioissa karkeasti ottaen Ranskan tasolla.

Le Pen myös lupaa, ettei opiskelijavaihto lakkaisi. ”Me vain päätämme, keitä tulijoita hyväksymme ja ketä emme hyväksy. Nykyään on piikki auki.”

Le Penillä on kyky luvata uskottavasti hyvinkin epäuskottavia asioita. Hän esimerkiksi väittää silmääkään räpäyttämättä, että eurosta eroaminen ja tullien nostaminen parantaisivat ranskalaisten ostovoimaa. Hän väittää euron laukaisseen hinnat taivaisiin. ”Se mikä ennen maksoi yhden frangin, maksaa nyt yhden euron.”

Ranskan tilastokeskuksen mukaan ranskalaisten käytettävissä olevien tulojen ostovoima kasvoi selvästi euron käyttöönotosta vuoteen 2010. Sen jälkeen työttömyys painoi luvun lähelle lähtötasoa, kunnes viime vuonna päästiin taas pieneen nousuun.

Tällainen trumpmainen väljyys suhteessa todellisuuteen antaa Le Penille vaalikamppailussa suuren edun. Kun keskustaoikeiston ehdokas François Fillon lupaa panna valtion tilit täsmäämään terveydenhuollon leikkauksilla, Le Pen voi luvata matalimpien palkkojen korotusta ja alempaa eläkeikää ja siihen päälle vielä kommentoida, että Fillonin terveyssäästöt saavat hänet ”voimaan pahoin”.

Trumpin hyvistä puolista Le Pen tekeekin pitkän listan: Trump vastustaa USA:n ja Euroopan vapaakauppasopimusta ja Yhdysvaltojen Lähi-itää horjuttaneita ”sotaseikkailuja” ja torjuu ”sellaisen Amerikan, joka yrittää pakottaa malliaan kaikille muille”.

Trumpin voiton jälkeen Le Penillä oli tokaisu valmiina. ”Tämä ei ole maailmanloppu. Tämä on yhden maailman loppu.”

Nyt Le Pen haluaisi saada aikaan yhden Euroopan lopun.

Le Penin lupaukset toimivat. Hän on onnistunut houkuttelemaan leiriinsä duunareita, jotka ennen äänestivät aina sosialisteja. He ovat alkaneet kokea, että Kansallisen rintaman äänestäminen on sallittua.

Puolue sai euro- ja aluevaaleissa tuen neljännekseltä ranskalaisäänestäjistä. Se tuskin olisi mahdollista, jos Marine Le Pen ei olisi siivonnut Kansallisesta rintamasta pois pahimpia rasisteja ja erottanut puolueesta isäänsä, puolueen ikonia Jean-Marie Le Peniä.


Tuoreen kyselyn mukaan porvari Fillon murskaisi yhä Le Penin toisella kierroksella prosentein 65– 35. Vaaleihin on kuitenkin vielä monta kuukautta. Eivätkä mielipidemittaukset ole viime aikoina juuri onnistumisilla juhlineet.

Marine Le Pen on oppinut varovaiseksi. Hän ei sano tässäkään haastattelussa mitään rasistisessa mielessä törkeää. Islamia hän luonnehtii kysyttäessä uskonnoksi, ”jota täytyy kohdella kuten muitakin uskontoja”.

Radikaalin islamin uhkakuvia hän kyllä maalailee aina kun tilaisuus tarjoutuu. Kuten kysymyksessä naisten oikeuksista. Ne tulevat Le Penin mukaan olemaan tärkeä osa hänen kampanjaansa.

”Ranskassa feministit ovat nykyään täysin kuutamolla. He ovat juuri tehneet näyttävän kampanjan kieltääkseen Miss Ranska -kilpailun. Samalla näemme reportaaseja siitä, että naisilla ei ole Ranskassa pääsyä tietyille kaduille tai tiettyihin kahviloihin radikaalin islamin vuoksi. Siinä on meillä todellinen naisten oikeuksien ongelma.”

Aika on loppu. Le Pen huomaa kahvinsa jäähtyneen ja pyytää avustajaltaan uuden.

Siinä hän on. Ranskan epätodennäköinen mutta mahdollinen tuleva presidentti.

Dynamiitista selvinnyt presidenttiehdokas

1968

Marine Le Pen syntyy Pariisin seudulla perheen kolmanneksi tyttäreksi. Isä Jean-Marie kerää jo kansakunnan huomiota tulenpalavana oikeistopopulistina.

1972

Jean-Marie Le Pen on mukana luomassa Ranskaan uutta nationalistipuoluetta nimeltä Front National, Kansallinen rintama. Logoksi valikoituu liekki, jossa on Ranskan lipun värit. Se muistuttaa suuresti italialaisen fasistipuolueen tunnusta.

1976

Marine Le Pen on vasta 8-vuotias ja nukkuu siskojensa kanssa lastenhuoneessa, kun joku räjäyttää viisi kiloa dynamiittia Le Penien talon alla. Iso osa taloa muuttuu kraateriksi. Kuin ihmeen kaupalla kellekään perheestä ei käy mitään. Tekijöitä ei saada kiinni, mikä jättää Marine Le Penille ensimmäistä kertaa tunteen siitä, että valtio ei kohtele hänen perhettään samalla tavalla kuin muita.

1984

Teini-ikäisen Marine Le Penin vanhemmat eroavat. Äiti päätyy riidan päätteeksi poseeraamaan Playboy-lehdessä ja muuttaa toisen miehen luo. Marine Le Penille kyseessä on ensimmäinen oppitunti mediaskandaalista. Isästä tulee yhä läheisempi. Koulussa osa opettajistakin paheksuu ”fasistin tytärtä”.

1992

Marine Le Pen saa luvan toimia asianajajana valmistuttuaan oikeustieteellisestä. Hän juhlii usein nationalistinuorten kanssa, mutta haaveilee normaalista elämästä politiikan ulkopuolella. Isänsä puheenlahjat perinyt nainen päätyy kuitenkin pian töihin Kansalliselle rintamalle.

1997

Marine Le Pen menee naimisiin puolueessa työskennelleen miehen kanssa ja saa tämän kanssa kolme lasta. Pari eroaa jo ennen kaksosten syntymää. Samalla Le Pen luo poliittista uraansa. Myöhemmin elämäkerrassaan hän korostaa tietävänsä, millaista on olla yksinhuoltaja ja tehdä samalla paljon töitä.

2002

Rääväsuinen Jean-Marie Le Pen pääsee presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle, mikä on valtaosalle ranskalaisista järkytys. Siellä hän häviää murskaluvuin keskustaoikeiston Jacques Chiracille.

2004

Marine Le Pen valitaan ensimmäistä kertaa Euroopan parlamenttiin. Hänen palkkaansa alkaa maksaa instituutio, jonka hän haluaisi nähdä katoavan maan päältä.

2010

Marine Le Pen vertaa puheessaan muslimien katurukouksia natsien miehitykseen.

2011

Marine Le Pen nousee isänsä seuraajaksi puolueen johtoon. Äiti luonnehtii tytärtään haastattelussa ”isänsä klooniksi, jolla on hiukset”. Tytär alkaa kuitenkin tehdä pesäeroa isän linjaan. Hän ei salli puolueessa avointa rasismia eikä varsinkaan juutalaisvastaisuutta, mutta puhuu yhä voimakkain sanankääntein Ranskan ”islamisaation” vaaroista.

2012

Marine Le Pen saa presidentinvaaleissa ensimmäisellä kierroksella lähes 18 prosenttia äänistä.

2015

Jean-Marie Le Pen vähättelee jälleen holokaustia sekä natsien Ranskan-miehityksen kauhuja. Tämä on tyttärelle viimeinen pisara. Isä erotetaan puolueesta. Aluevaaleissa Kansallista rintamaa äänestää noin neljännes ranskalaisäänestäjistä.

2016

Marine Le Pen käynnistää presidentinvaalikampanjansa tunnuslauseella ”Au nom du peuple”, kansan nimeen. Vaalijulisteissa ei liekkitunnusta enää näy.

Fakta

Ranskan johtaja vaihtuu


 Ranska äänestää presidentistä Suomen kaltaisessa kahden kierroksen vaalissa huhti- ja toukokuussa 2017.

 Vuodesta 2012 hallinnut sosialisti François Hollande ei yritä jatkokaudelle.

 Tämän hetken suosikit toiselle kierrokselle ovat Kansallisen rintaman Marine Le Pen ja keskustaoikeistolaisten Tasavaltaisten ehdokas François Fillon.

 Vasemmisto järjestää tammikuussa oman esivaalin, jossa vahvoilla on oikean laidan sosialisti Manuel Valls.

 Ranskassa presidentillä on selvästi enemmän valtaa kuin Suomessa. Hän johtaa ulko- ja sisäpolitiikkaa, nimittää pääministerin ja voi hajottaa parlamentin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää