Valikko
Ulkomaat

Trump valitsi budjettipäälliköksi kulukuurista haaveilevan republikaanihaukan – kabinetissa jo 16 valkoista miestä

Trump on täyttänyt kabinettinsa itsensä kaltaisilla varakkailla ja valkoisilla miehillä. Moni heistä on Trumpin tuttu jo ennestään.

Tuleva presidentti Donald Trump on nimittänyt budjettipäälliköksi republikaanien kongressiedustajan Mick Mulvaneyn.

Trump tiedotti nimityksestä verkkosivuillaan. Mulvaney on perinteisesti kannattanut valtiollista vyönkiristystä ja säntillistä budjettikuria.

Jos republikaanien johtama senaatti hyväksyy nimityksen, Mulvaneysta tulee tärkeä taustavaikuttaja Trumpin hallinnossa. Hän on avainhenkilö Trumpin budjettiesityksen kokoamisessa.

Budjetti sisältänee Trumpin vaalilupausten mukaisesti demokraattipresidentti Barack Obaman läpi puskeman terveydenhuoltouudistuksen purkamisen joko osittain tai kokonaan.

Lisäksi Trump aikoo yksinkertaistaa ja keventää liittovaltion verotusta merkittävästi.

Washington Post -lehti kutsuu Trumpin vaatimaa verouudistusta ”suurimmaksi verojärjestelmän mullistukseksi sitten presidentti Ronald Reaganin”. Markkinaliberaaleista uudistuksistaan tunnettu Reagan hallitsi Yhdysvaltoja vuosina 1981–1989.

Samalla kun Trump suunnittele valtion tulonlähteiden tukkimista, hän haaveilee tuhannen miljardin dollarin kokoisesta infrastruktuuriohjelmasta ja puolustusministeriön menojen kasvattamisesta.

Mulvaneyllä on edessään aikamoinen työ, jos hän aikoo sovittaa tulevan presidentin ristiriitaiset toiveet budjettiin niin, että Yhdysvaltojen julkinen talous pysyy kestävällä pohjalla.

Juuri tätä Trump korosti lauantaina julkaistussa tiedotteessa Mulvaneyltä odottavansa.

”Meillä on lähes 20 000 miljardia dollaria velkaa, mutta Mick on erittäin energinen johtaja, jolla on syvät vakaumukset siitä, kuinka kansakuntamme raha-asioita hoidetaan vastuuntuntoisesti ja maamme pelastetaan ilman, että se hukkuu punaiseen musteeseen.”

Trump on tähän mennessä täyttänyt 21 kabinettipaikkaa, joista 16 on mennyt valkoisille keski-ikäisille tai sitä vanhemmille miehille, uutistoimisto Reuters laskee.

Jokainen kabinettinimityksistä vaatii vielä senaatin hyväksynnän.

Naisia kabinetissa on neljä, eikä yksikään tärkeimmistä viroista ole mennyt heille.

Trump on myös tehnyt kaksi merkittävää kabinetin ulkopuolista nimitystä: kansallisen turvallisuuden neuvonantaja ja CIA:n pääjohtaja. Molemmat paikat menivät niin ikään valkoisille miehille.

Kabinettiin on tulossa poikkeuksellisen paljon miljardöörejä tai vähintään kymmenien miljoonien dollarien omaisuuden kartuttaneita liikemaailman konkareita. Moni nimityksistä on Trumpin vanha tuttava.

Kabinetista erottuvat omana joukkonaan armeijataustaiset Obaman kauden kriitikot.

Presidentin nimitysvalta ulottuu yli tuhanteen pestiin, jotka vaativat senaatin vahvistuksen. Lisäksi presidentinkanslian tehtävänä on täyttää kolmisen tuhatta työtehtävää, joihin vahvistusta ei vaadita.

Trump tärkein työ kabinetin kokoamisessa alkaa kuitenkin olla loppusuoralla. Itse kabinetista puuttuu enää vain pari ministeriä, eikä presidentti osallistu henkilökohtaisesti satojen pikkuvirkojen täyttämiseen.

Nimitysnäytelmä jatkuu kuitenkin vielä ainakin korkeimman oikeuden tuomarin valinnalla. Trumpin valitseman tuomarin vaikutusvalta voi ulottua vuosikymmenien päähän.

Korkeimmasta oikeudesta vapautui tänä vuonna yksi paikka, kun tuomari Antonin Scalia kuoli helmikuussa. Myös tuomarinimitys vaatii senaatin siunauksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Yhdysvaltain presidentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  6. 6

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöttämisestä luovuttava – seuraa suoraa lähetystä HSTV:stä

  7. 7

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää