Ulkomaat

Skotlantilaiset saavat Suomen mallin mukaisen äitiyspakkauksen – sisällä huippulaatua ”köyhäinavun stigman” välttämiseksi

Skotlanti lähettää koe-erän äitiyspakkauksia tammikuussa. Kaikki skottivauvat alkavat saada pakkauksen kesästä lähtien. Pakkaukseen halutaan priimaa tavaraa, jotta vauvanvaatteisiin ei tule köyhäinavun leimaa. Lastenhoidosta vastaava ”Baby Box” -ministeri aikoo seurata reaktioita tarkkaan.

Edinburgh

Skotlanti alkaa seurata Suomen mallia: ensi kesästä lähtien kaikki Skotlannissa syntyvät vauvat saavat äitiyspakkauksen.

Suunnittelukilpailu on jo loppusuoralla. Äitiyspakkauksen muotoilusta kisaavat skotlantilaiset design-opiskelijat. Pakkauksen ulkonäkö ja sisältö ratkeavat keväällä.

”Emme halua lähettää perheille mitä tahansa pakettia. Laatikon tulee olla uniikki – sellainen, jossa vauva nukkuu pienenä, mutta jonka haluaa säilyttää rakkaana muistoesineenä koko loppuelämän”, Skotlannin lastenhoidosta ja varhaisvuosista vastaava ministeri Mark McDonald kertoo työhuoneessaan Skotlannin parlamentissa.


Äitiyspakkaus kuului hallitusvastuussa olevan Skotlannin kansallispuolueen SNP:n vaalilupauksiin. Tavoitteena on edistää lapsiperheiden tasa-arvoa ja antaa kaikille vauvoille yhtäläiset eväät elämän alkuun.

Suomalaisilta on kysytty vinkkejä ja neuvoja.

”Äitiyspakkaus on toiminut Suomessa niin hyvin, että oli itsestäänselvää, että haluamme samanlaisen myös Skotlantiin”, McDonald sanoo.

Ministerin työhuonetta koristavat lasten piirustukset. Ikkunaan on kiinnitetty askarreltu Skotlannin lippu. Omia lapsia ministerillä on kaksi: 8-vuotias poika ja 5-vuotias tytär.


Päätös äitiyspakkauksen – englanniksi baby box – lanseeraamisesta on saanut Skotlannissa innostuneen vastaanoton. Poliittisesta oppositiosta löytyy silti vastustajiakin. Kriitikoiden mielestä verovarat pitäisi keskittää vähävaraisten lapsiperheiden tukemiseen.

McDonald puolestaan painottaa, että äitiys­pakkaukseen ei saa liittyä minkäänlaista köyhäinavun leimaa. Siksi pakkaus pitää jakaa kaikille.


Nyt osa skoteista on ollut huolissaan siitä, että perheitä voi hävettää pukea vauva äitiys­pakkauksen vaatteisiin. Pakkaus voi yhdistyä mielikuvissa köyhyyteen.

”Pakkauksen tuotteiden pitääkin olla hyvin korkealaatuisia, jotta stigmaa ei syntyisi.”

Skotlannin hallitus on laskenut, että yksi äitiyspakkaus maksaa 100–125 puntaa eli 120–150 euroa. Parin vuoden aikana kokonaishinnaksi tulee näin 6–7 miljoonaa puntaa eli 7–8 miljoonaa euroa.

Skottipakkauksen pilotti käynnistyy jo tammikuussa. Koe-erä vauvanvaatteita ja hoitotarvikkeita lähtee Orkneysaarien ja Clackmannanshiren alueen uusille vauvoille.

Kokeiluerä pakataan vielä tavalliseen laatikkoon. Sisältö on hyvin samanlainen kuin Suomessakin: vauvanvaatteita ja -tarvikkeita sekä hygieniatuotteita. Tarkoitus ei ole lähteä revittelemään, vaan testata vastaanottoa.

Koe-erän suuruus on parisensataa kappaletta. Palautteen perusteella päätetään, mitä lopulliseen äitiyspakkaukseen tulee.

”Kokeilemme esimerkiksi sitä, olisiko kestovaipoille kysyntää. Niitä ei ole toistaiseksi paljoakaan Skotlannissa käytetty”, äitiyspakkauksesta vastaava McDonald kertoo.

Orkneysaaret valittiin pilottiin kaukaisen sijaintinsa takia. Siellä voidaan kokeilla, miten jakelu toimiin. Clackmannanshire on puolestaan kuin Skotlanti pienoiskoossa: on rikkaita ja köyhiä sekä maaseutu- ja urbaaniasutusta.

Skottihallitus ei halua tuputtaa perheille tavaraa, jota nämä eivät halua. Siksi lopullisesta äitiyspakkauksesta päätetään vasta testikierroksen jälkeen.

Edinburghissa asuva Ramsayn perhe ei ehtinyt saada äitiyspakkausta – ainakaan vielä tällä kertaa. Perheen kuopus ja kolmas poika syntyi joulukuun alussa yhdeksän viikkoa etuajassa.

Fraser-vauva painoi syntyessään vain 1 825 grammaa, mutta kasvaa ja voimistuu jo kovaa vauhtia.

”On olemassa pieni mahdollisuus, että Fraser pääsee jouluksi kotiin”, perheen isä Stephen Ramsay kertoo.

Toistaiseksi koko perhe käy päivittäin sairaalassa uutta tulokasta katsomassa. Angela-äiti imettää, ja isoveljet Ewan, 5, ja Arran, 2, ovat innokkaita hellimään vauvaa.

Miltä tuntuu olla kaksinkertainen isoveli, Ewan?

”Hyvältä”, poika kertoo.

Juuri taekwondosta tullut Ewan leikkii äitinsä ja Arranin kanssa olohuoneen lattialla. Radar-koira haluaa mukaan ja tunkee leikkiin omaa pehmoleluaan.

Ramsayn pariskunnan mielestä äitiyspakkauksen tuominen Skotlantiin on upea asia. ”Se asettaa vauvan saaneet perheet samalla tasolle, mikä on tärkeintä”, IT-alan yritystä vaimonsa kanssa pyörittävä Stephen Ramsay sanoo.

Perheen tuttavapiirissä on pohdittu kuitenkin myös sitä, voiko äitiyspakkauksesta tulla snobismin uhri.

Luokkaerot Skotlannissa eivät ole yhtä suuria kuin Englannissa, mutta snobismi jyllää pohjoisessakin. Osa perheistä voi pitää itseään liian ”hienoina” pukeakseen lapsensa äitiyspakkauksen vaatteisiin.

”Vaarana on, että äitiyspakkauksen tuotteet yhdistetään köyhyyteen. Siksi pakkauksen vaatteiden pitäisi olla ihan tavallisia hyvälaatuisia kaupasta saatavia vauvanvaatteita, jotta ne eivät erottuisi.”

Lapsiperheiden suurin ongelma Skotlannissa on Ramsayn mielestä kuitenkin kohtuuhintaisen päivähoidon puute.

Julkinen puoli tarjoaa päivähoitoa yleensä korkeintaan 30 tuntia viikossa. Käytännössä tämä johtaa siihen, että toinen vanhemmista – tavallisesti äiti – jää kotiin.

Yksityinen päivähoito on kallista. Täysipäivähoidosta pitää pulittaa kuukaudessa noin 800 puntaa eli 950 euroa.

”Sitä ei minimipalkalla makseta.”

Ramsayt kuuluvat Skotlannin kansallispuolueen kannattajiin, ja heistä päivähoitotilanne on parantunut puolueen valtakautena. Nykyinen pääministeri Nicola Sturgeon on ajanut lapsiperheiden asemaa.

Pienimmille koululaisille on saatu ilmainen lounaskin. Vegaaniperhettä arveluttaa kouluruoan laatu. Ewan-poika kertoo isälleen syöneensä edelliset kolme koululounasta pelkkää spaghettia.

”Olemme ruoan suhteen pragmaattisia, sillä eivät lapset parista kananuggetista kärsi. Mutta jos Skotlanti olisi itsenäinen, voisimme tehdä parannukset kertaheitolla”, Stephen Ramsay sanoo.

Fakta

Pakkauksen saavat kaikki perheet


 Skotlanti jakaa äitiyspakkauksen maassa syntyville vauvoille ensi kesästä lähtien.

 Tammikuusta alkaen koepakkauksia jaetaan 200 kappaleen pilottierä.

 Pakkauksen saavat kaikki perheet, jotka ovat Skotlannin sosiaalijärjestelmän piirissä kansalaisuuteen katsomatta. Linja on näin sama kuin Suomessa.

 Pakkauksen sisällöstä päätetään keväällä. Vaatteissa on tarkoitus korostaa laatua ja neutraaleja sävyjä.

 Itse paketista haluaan niin hieno, että perhe säilyttää sen lapsen muistoesineenä.  Äitiyspakkauksesta on meneillään muotoilukilpailu, jonka finaaliin pääsi kuusi design-alan opiskelijaa Skotlannissa. Voittaja selviää keväällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää