Valikko
Ulkomaat

Pääministeri Sipilä: Tietojen vaihto on olennaisessa osassa Berliinin kaltaisten iskujen torjunnassa

Sisäministeri Paula Risikon mukaan suomalaisten ei pidä antaa pelolle sijaa, mutta valppaana pitää olla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja sisäministeri Paula Risikon (kok) mukaan suomalaiset voivat edelleen liikkua turvallisesti, eikä pelolle pidä antaa sijaa Berliinin rekkaiskun jälkeenkään.

”Mutta kyllä tämä yhteinen Eurooppa on, ja Suomen valmiutta ja resursseja on näissä asioissa lisätty”, Sipilä sanoi tiistaina eduskunnassa.

Sipilän mukaan terrorismin vastaista toimintaa pitää Euroopassa edelleen tiivistää.

”Tietojen vaihto on olennaisessa osassa”, Sipilä sanoo.

”Suomi on samalla lailla mukana tietojen vaihdossa, ja hallitus on lisännyt Suojelupoliisin ja poliisin resursseja”, Sipilä sanoo.

Sipilä tuomitsee iskun ja kertoo lähettäneensä surunvalittelut Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

Sisäministeri Risikon mukaan suomalaisten ei pidä antaa pelolle sijaa.

”Kotiin ei voi jäädä, sieltä on myös poistuttava välillä. Me pyrimme tekemään kaikkemme”, Risikko sanoo.

”En itse näe, että meillä suurta huolta siinä mielessä, että Suomi ei ilmeisesti ole minkään terroristijärjestön ensisijainen kohde. Mutta valppaana pitää olla”, Risikko sanoo.

Hänen mukaansa rekalla tehty terroristi-isku antaa aihetta arvioida tapauskohtaisesti turvatoimet yleisötilaisuuksissa ja myös sitä, millä tavoin suhtaudutaan autojen pääsyyn tilaisuuksien lähistölle.

Risikon mukaan arviointeihin vaikuttaa se, mitä tietoa Berliinin iskun tekijän motiiveista saadaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) luonnehtii Berliinin iskua järkyttäväksi tapahtumaksi. Soini sanoo olevansa huolestunut myös Venäjän suurlähettilään ampumisen heijastusvaikutuksista.


”Tämä on vakava paikka, missä nyt Euroopassa elämme. Meihinkin tämä koskee, vaikka vaikutukset molemmista tapahtumista tulevat Suomeen epäsuorasti”, sanoi Soini tiistaina eduskunnassa.

Soinin mukaan terrorismi tulee lähemmäksi Suomea.

”Jos Berliinin isku osoittautuu terroriteoksi, niin kuin vaikuttaa, nämä teot tulevat pikkuhiljaa myös fyysisesti lähemmäs Suomea.”

”Jos osoittautuu, että Berliinin isku on tahallinen, niin kuin näyttää, seuraava kysymys on, että kun tällainen on tapahtunut Nizzassa ja Berliinissä, niin voiko tämä tapahtua muualla?”

Soini pitää selvänä, että Venäjän suurlähettilään ampuminen Turkissa kiristää Turkin ja Venäjän välejä.

”Se on huono asia myös Suomelle. Turkin sisäinen tilanne voi kiristyä ja se voi heijastua turvapaikka-asioihin. Toivottavasti [EU:n ja Turkin välinen] sopimus ei ole vaarassa.”

Soini myös varoittaa mahdollisista hybridi- ja propagandavaikutuksista. Joku voi alkaa levittää epäluuloa, ovatko asiat hallinnassa.

”Kuka tiesi, mitä tiesi? Oliko suunniteltu? Ketkä kaikki ovat mukana? Siis yleinen epäluulon lisääntyminen ja kuvan antaminen, että onko asia kenenkään hallussa Suomessa, Euroopassa, missä vaan”, Soini täsmentää.

”Informaatiovaikuttaminen tulee saman tien. Murha on jo netissä nähtävänä aivan pöyristyttävällä tavalla.”

Soinin mukaan hallitus myös keskustelee mahdollisesta terroriuhkan lisääntymisestä.

”Meillä tätä asiaa jatkuvasti prosessoidaan hallituksen, suojelupoliisin ja tiedustelun kanssa. Ja näistä asioista varmaan nyt keskustellaan uskoakseni vielä tällä viikolla.”

”Aina kun tällaisia tapahtumia tulee, meillä tehdään suojaavia toimenpiteitä. Käsitykseni mukaan niin on tehty nytkin. Mihinkään hysteriaan ei ole mitään syytä. Mutta kehitys on tietysti huolestuttava.”

Soini painottaa, että Suojelupoliisi vastaa suojaavista toimista. Yksityiskohdista hän ei halua puhua.

”Se on tiedustelua ja kansainvälistä tietojenvaihtoa. Varmaan tiettyjä ihmisiä seurataan, jotka ovat seurannassa laajemminkin.”

Soini pitää itsestään selvänä, että Berliinin tapahtumat vaikuttavat tuleviin Saksan vaaleihin syyskuussa.

”Kyllä minä veikkaan, että näillä terroriteoilla on selviä vaikutuksia myös vaalituloksiin.”

”Elämme maailmassa, jossa terrorismia ei täysin pystytä juurimaan pois. Se on vakava asia, ja se vaikuttaa ihmisten korvien väliin. Siihenhän terroristit pyrkivät.”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) luonnehtii Berliinin tragediaa äärimmäisen valitettavaksi tapahtumaksi.

”Vaikuttaa vahvasti siltä, että kyseessä on suunniteltu terrori-isku, vaikka viranomaiset eivät tätä vielä ole vahvistaneet.”

Vanhasen mukaan Saksassa on jo pitkään odotettu, että jotain tällaista saattaa tapahtua. Varautuminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa.

”Milläs tällaiseen voi varautua? Riski sitä paitsi on, että tämänkaltaisilla tapahtumilla on aina sytykevaikutus.”

Vanhasen mukaan Berliini vaikuttaa olevan kopioitu malli Nizzan terrori-iskusta.

”Joulun ja joulumarkkinoiden valinta kohteeksi kertoo siitä, että kyseessä on mitä todennäköisimmin terrori-isku. Tapahtuma kertoo ajan rikkinäisyydestä ja levottomuudesta, ja kun siihen yhdistyy vielä Venäjän suurlähettilään ampuminen Turkissa edellispäivänä.”

Vanhanen pitää diplomaatin ampumista äärimmäisen vakavana asiana.

”Diplomaattien koskemattomuus on ollut kansainvälisissä suhteissa erittäin kunnioitettu periaate. ”

Vanhasen mukaan Venäjän ensi reaktiot kertovat maltista.

”Se, että Turkin tapahtuma on nähty Venäjällä terroristitekona, kertoo siitä, että selvästi Venäjän puolella halutaan malttia ylläpitää.”

Koosteen Berliinin epäillyn terrori-iskun tapahtumista voi lukea täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Berliinin terrori-isku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää