Ulkomaat

Vain Skotlannilla on suunnitelma – skotit kapinoivat kovaa brexitiä vastaan

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon haluaa Skotlannin jäävän EU:n yhteismarkkinoille. Jos Britannian pääministeri Theresa May ei taivu, edessä voi olla uusi kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä.

Lontoo–Edinburgh

Skotlanti ei aio taipua täydelliseen eroon Euroopan unionista eli niin sanottuun kovaan brexitiin. Skotlannin aluehallinnon johtaja, pääministeri Nicola Sturgeon haluaa, että Skotlanti voisi jäädä jatkossakin EU:n yhteismarkkinoille.

”Skotlannin asukkaat eivät äänestäneet brexitin puolesta, ja kova brexit vahingoittaisi vakavasti Skotlannin taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurillisia etuja”, Sturgeon sanoi tiistaina julkistetun raportin esipuheessa.

Skottihallituksen laskujen mukaan brexit uhkaa kutistaa Skotlannin bkt:ä vuodessa jopa yksitoista miljardia puntaa vuoteen 2030 mennessä.

Työpaikkoja uhkaa hävitä 80 000, ja vuosipalkat voivat laskea parisen tuhatta puntaa kymmenessä vuodessa.

”Haluamme säilyttää Skotlannin aseman osana yhteismarkkinoita”, Sturgeon vaati.

Skotlanti on nyt ainoa osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, jolla on suunnitelma EU-eron varalle.

Britannian pääministeri Theresa May ei ole tehnyt vielä selkoa brexit-tavoitteestaan. Mayn konservatiivihallituksen ministerit puolestaan ovat antaneet syksyn kuluessa keskenään ristiriitaisia kommentteja siitä, minkälaista asemaa Britannia tavoittelee EU:n ulkopuolella.

Yhdistynyt kuningaskunta äänesti EU-eron puolesta kesäkuussa. Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa äänestäjien enemmistö oli kuitenkin brexitiä vastaan.

Mayn on määrä käynnistää EU-eroneuvottelut 27 muun jäsenmaan kanssa maaliskuun loppuun mennessä.

Sturgeonin mielestä paras tapa suojella Skotlannin etuja Euroopassa olisi itsenäistyä ja tulla täysivaltaiseksi EU:n jäsenmaaksi.

”Itsenäistymisen mahdollisuus täytyy pitää pöydällä. Skotlanti ei ollut luomassa brexit-ongelmaa”, Sturgeon sanoi Edinburghissa tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, jonka Skotlannin hallitus välitti verkkosivuillaan.

Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue SNP kannattaa Skotlannin itsenäistymistä. Syyskuun 2014 kansanäänestys kuitenkin torjui Skotlannin eron Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Uhkaava EU-erokaan ei ole kääntänyt skotteja sankoin joukoin itsenäistymisen kannalle. Mielipidemittausten mukaan äänestäjien enemmistö valitsisi yhä jäämisen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Sturgeon tietää, että Skotlannin kansallispuolueella ei ole varaa hävitä itsenäisyysäänestystä toista kertaa. Siksi hän oli tiistaina varovainen aiheesta puhuessaan.

Skotlannin hallituksen ykköstavoite onkin nyt löytää ratkaisu, jolla koko Yhdistynyt kuningaskunta voisi jäädä EU:n yhteismarkkinoille Euroopan talousalueen eli ETA-sopimuksen kautta. Vastaava järjestely koskee jo nyt Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia.

Jos tämä ei onnistu, kakkostavoittena on pitää Skotlanti yhteismarkkinoilla samalla kun Englanti ja muut lähtevät kovan brexitin tielle. Tässä tilanteessa Skotlanti haluaisi lisää valtaa päättää myös EU-maahanmuutosta.

Siinä missä brittihallituksen tavoite on vähentää maahanmuuttoa, haluaa skottihallitus pitää tason ennallaan tai jopa lisätä sitä.

”Myös Lontoon pormestari [Sadiq Khan] on antanut ymmärtää haluavansa erityisjärjestelyjä Lontoolle erityisesti mitä tulee maahanmuuttoon.”

Tiistaina Edinburghissa puhunut Sturgeon painotti lähtevänsä neuvotteluihin brittihallituksen kanssa avoimin ja vilpittömin mielin. EU:n kanssa Skotlanti ei edes yritä aloittaa omia erillisiä neuvotteluja.

Haussa on nyt luova ratkaisu, jolla Skotlannin edut voitaisiin turvata.

Pääministeri May näkee asiat epäilemättä toisin. Lontoosta katsottuna Sturgeonin suunnitelma merkitsee uutta lisähuolta brexitin muutenkin raskauttamalle brittihallitukselle.

May ei voi kuitenkaan jättää huomioimatta Skotlannin näkemyksiä, sillä se voisi lisätä maan itsenäistymishaluja. Skotlannin ylenkatsominen ei olisi myöskään demokraattista.

”Hallitus on sitoutunut saavuttamaan sellaisen sopimuksen EU-erosta, että se palvelee Yhdistyneen kuningaskunnan jokaista osaa – Skotlanti selvästi mukaanlukien – sekä Yhdistynyttä kuningaskuntaa kokonaisuudessaan”, Mayn tiedottaja sanoi tiistana uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tiedottajan mukaan brittihallitus perehtyy Skotlannin suunnitelmaan kunnolla.

Skotlannin haluttomuus alistua täyseroon EU:sta on vain yksi monista mutkista Britannian brexit-tiellä.

Niin brittihallitus kuin brittiparlamentin selvä enemmistökin on sitoutunut käynnistämään EU-eron maaliskuun loppuun mennessä. Avoimena on silti ydinkysymys: Onko edessä kova brexit, vai yrittääkö Britannia säilyttää asemansa yhteismarkkinoilla.

Kova brexit on käynyt syksyn mittaan entistä todennäköisemmäksi. Toisaalta pääministeri May ei ole suostunut sulkemaan pois mahdollisuutta, että Britannia voisi jatkossakin maksaa EU:n kassaan.

Kynnyskysymys useimmille englantilaispoliitikoille ja brexit-leirin äänestäjille on se, että Britannian pitää saada rajoittaa EU-maahanmuuttoa. Muun EU:n mukaan taas Britannia ei saa poimia rusinoita pullasta eli hyötyä vapaasta kaupasta samalla kun rajoittaa vapaata liikkuvuutta.

CNN:n maanantaina julistaman mielipidemittauksen mukaan brittiäänestäjät eivät kadu brexit-päätöstä.

Äänestäjistä 47 prosenttia valitsisi yhä EU-eron, kun taas EU-jäsenyyden kannattajiksi tunnustautui 45 prosenttia. Kannastaan tietämättömiä on loput kahdeksan prosenttia.

Näin tavalliset skotit Edinburghissa ajatteleva brexitistä ja Skotlannin itsenäistymisestä.

Englannin maaraja herättää kysymyksiä

 Skotlannin hallitus haluaa maan pysyvän EU:n 500 miljoonan asukkaan yhteismarkkinoille.

 Skottihallituksen mukaan Skotlannin ja Englannin rajalle ei tarvita valvontaa, vaikka Skotlanti jäisikin yhteismarkkinoille.

 Skotlannille ovat tärkeitä myös mm. EU-lait työntekijöiden oikeuksista ja ympäristönsuojelusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää