Valikko
Ulkomaat

Obama iski ennen Trumpia – kielsi öljynporauksen arktisilla vesillä ”pysyvästi”

Presidentti Barack Obama käytti poikkeuksellisessa omavaltaisessa päätöksessä vuodelta 1953 peräisin olevaa lakia. Tulevan presidentin Donald Trumpin voi olla vaikea kumota päätöstä.

Presidentti Barack Obama on virkakautensa loppuhetkillä kieltänyt ”pysyvästi” öljynporauksen Yhdysvaltain pohjoisilla merialueilla. Kyse on poikkeuksellisesta presidentin omalla päätöksellä tehdystä kiellosta. Kiellolla Obama pyrkii sinetöimään merialueiden suojelun öljyteollisuudelta ennen kuin seuraaja Donald Trump astuu virkaan.

Obama ilmoitti päätöksestä myöhään tiistaina Suomen aikaa. Kielto koskee erikseen nimettyjä alueita Pohjoisella jäämerellä ja Atlantin valtamerellä, yhteensä pinta-alaltaan lähes Espanjan kokoista aluetta. Obaman mukaan päätös kieltää ”pysyvästi” lupien myöntämisen öljyn- ja kaasunporaukselle.

Yhdysvallat teki julistuksen samaan aikaan Kanadan kanssa. Kanada lupautui samanlaisiin suojelutoimiin omilla pohjoisilla merialueillaan.

Tuleva presidentti Trump on sanonut haluavansa laajentaa öljy- ja kaasuteollisuutta merellä. Hän astuu virkaan kuukauden päästä.

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin voi olla vaikea saada kumottua Obaman ratkaisua. Se voisi edellyttää päätöksen haastamista oikeudessa.

Obama turvautui määräyksessään vanhaan ja vähän käytettyyn lakiin vuodelta 1953. Valkoisen talon mukaan laki antaa presidentille oikeuden kieltää omalla päätöksellään luonnonvarojen käyttö merialueilla. Kongressin hyväksyntää ei tarvita.

Aiemmin presidentit ovat kuitenkin soveltaneet lakia vain suojellakseen väliaikaisesti pieniä merialueita, kertoi The New York Times -lehti. Sen sijaan Obaman kielto on pysyvä ja koskee laajaa aluetta.

”Tätä ei ole tehty koskaan aiemmin. Ei ole aiempaa lakijuttua”, sanoi ympäristöoikeuden professori Patrick Parenteau lehdelle.

Obama perusteli määräystään ”herkän ja ainutlaatuisen ekosysteemin” suojelulla ja tieteellisesti todetuilla syillä. Hän myös varoitti, että öljyvuotojen riski on suuri ja merialueiden vaikeissa oloissa vuotoja on vaikea siivota.

Yhdysvaltain julistama kieltoalue liittovaltion vesillä on laajuudeltaan 46,5 miljoonaa hehtaaria, kertoi uutistoimisto Reuters. Alue kattaa myös Tšuktšimeren ja suurimman osan Beaufortinmerta. Molemmat ovat alueita, jotka Trumpin siirtymähallinto nimesi äskettäin muistiossaan mahdollisiksi uusiksi porausalueiksi.

Obaman päätös sai nopeasti kiitosta monilta ympäristöjärjestöiltä. Öljyalan lobbausryhmät puolestaan arvostelivat sitä.

Öljyteollisuuden eturyhmä American Petroleum Institute sanoi toivovansa, että kielto kumotaan. Maan ystävät -järjestö puolestaan kommentoi: ”Jos Donald Trump yrittää kumota presidentti Obaman päätöksen, hän löytää itsensä oikeudesta”, sanoi kampanjajohtaja Marissa Knodel lausunnossaan.

Presidentti Obaman johdolla Yhdysvallat ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen. Trump on sanonut pyrkivänsä kumoamaan sen. Liike-elämästä politiikkaan siirtyvä Trump on nimennyt tulevaksi ulkoministerikseen öljy-yhtiö ExxonMobilin pääjohtajan Rex Tillersonin.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti omasta porauskiellosta yhtäaikaisesti Yhdysvaltain kanssa myöhään tiistaina. Kanada kieltää öljyn- ja kaasunporauksen kaikilla omilla merialueillaan. Kanadan päätöstä arvioidaan uudelleen viiden vuoden välein.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Arktinen alue
 • Öljy
 • Donald Trump
 • Ympäristönsuojelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää