Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Obamalla menossa loppukiri – näitä päätöksiä nykyhallinto kiirehtii läpi ennen kuin Trump ottaa vallan

Väistyvä presidentti kiirehtii nyt muun muassa ympäristönsuojelua, Guantánamon sulkemista, Venäjä-pakotteita ja aborttirahoitusta. Donald Trumpin politiikasta odotetaan lähes päinvastaista.Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalla ja hänen demokraattihallinnollaan on menossa loppukiri oman politiikan ajamisessa. Aikaa on kuukausi: republikaani Donald Trump ja hänen uusi hallintonsa ottavat vallan 20. tammikuuta.

Obaman uusin veto oli tiistaina ilmoitettu öljynporauskielto pohjoisille merialueille. Kielto asettuu suoraan vastaan Trumpin aikeita laajentaa öljyteollisuutta uusille alueille. Obama määräsi kiellon poikkeuksellisella presidentin päätöksellä ilman kongressin käsittelyä.

Presidentin rynnistys kautensa viime viikkoina on Yhdysvalloissa tavallista silloin, kun ylin valta vaihtuu puolueelta toiselle. Edellisen kerran näin tapahtui kahdeksan vuotta sitten, kun republikaani George W. Bush jätti paikkansa demokraatti Obamalle. Yhdysvalloissa vallanvaihdossa vaihdetaan poliitikkojen lisäksi iso joukko virkamiehiä läpi hallinnon.

Obaman hallinto on viime päivinä tehnyt monia päätöksiä, joilla hänen politiikkaansa pyritään sementoimaan säännöiksi ja asetuksiksi. Obamalla on myös mahdollisuus luoda esteitä tai hidasteita Trumpin ilmoittamien suunnitelmien tielle.

Trumpin politiikasta odotetaan monella tapaa lähes päinvastaista Obamaan verrattuna.

Iso linjaero on esimerkiksi ympäristöasioissa. Maanantaina sisäministeriö kertoikin viimeistelevänsä sääntöä, jolla pyritään suojelemaan juomavetenä käytettäviä vesialueita kaivosteollisuuden haitoilta.

Trumpin siirtymäajan hallinto on jo uhannut kumota ympäristömääräysten kiristämisen. Sisäministeriö toimi Obaman kannalta viime hetkellä, sillä kuukauden määräajan vuoksi sääntö tulee voimaan päivä ennen kuin Trump astuu virkaan.

Obama ajaa myös Venäjä-linjaansa loppuun saakka. Tiistaina valtiovarainministeriö ilmoitti tiukennetuista pakotetoimista Venäjään ja Ukrainaan liittyviä henkilöitä ja yrityksiä kohtaan. Uudet määräykset osuvat venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.


Pakotteilla Yhdysvallat on – EU-maiden tapaan – pyrkinyt painostamaan Venäjää toteuttamaan Minskin rauhansopimusta Ukrainan sodan päättämiseksi. Sen sijaan Trump on sanonut haluavansa lämmittää Yhdysvaltain suhteita Venäjään ja kehunut Putinin johtamistyyliä.

Obama myös määräsi äskettäin tiedusteluelimiä tutkimaan, mikä osuus Venäjän hakkeroinnilla oli Yhdysvaltain vaaleissa. Tiedusteluraportin on määrä valmistua ennen kuin Obama jättää virkansa, mutta on epäselvää, kuinka paljon siitä julkistetaan ja mitä kongressi sille tekee.

Tammikuussa republikaanit saavat haltuunsa sekä Valkoisen talon että kongressin, joten Trumpilla on hyvät mahdollisuudet haudata tiedusteluraportti, joka voi olla hänelle itselleen kiusallinen.

Yksi kamppailu käydään Guantánamon sotilastukikohdan vankileiristä, jossa Yhdysvallat on vuosien ajan pitänyt terroristiepäiltyjä ilman oikeudenkäyntiä.

Vankilan sulkeminen oli Obaman ensimmäinen päätös presidenttinä kahden vuotta sitten. Obama perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että kyseenalaisen vankilan ylläpito on terroristeille propaganda-ase Yhdysvaltoja vastaan. Sulkemista ovat kuitenkin hidastaneet oikeudelliset seikat ja vaikeudet löytää terroristiepäillyille uutta sijoituspaikkaa.


Tiistaina julki vuosi suunnitelma, jonka mukaan Obaman hallinnon kerrottiin suunnittelevan kahdeksantoista vangin siirtämistä muihin valtioihin. Vankilassa on nyt 59 epäiltyä. Todennäköisesti Obama ei kuitenkaan tule ehdi sulkea Guantánamon vankilaa ennen virkakauden loppua.

Trump on julistanut pitävänsä vankilan auki ja täyttävänsä sen ”pahoilla tyypeillä”.

Perinteisiä väistyvän presidentin viime viikkojen toimia on määrätä armahduksia. Obama julisti joukon muutoksia vankeusrangaistuksiin tiistaina. Hän armahti 78 vankia ja lyhensi 153 tuomitun vankeusrangaistusta. Näistä suurin osa oli pienistä väkivallattomista huumerikoksista tuomittuja.

Myös monissa pienemmissä asioissa Obama pyrkii jättämään oman jälkensä ennen kuin Trump alkaa kumota sitä.

Tekeillä on esimerkiksi sääntö, joka helpottaisi ulkomaisten yritysten jäämistä Yhdysvaltoihin. Tällä viikolla Obaman hallinto laittoi myös eteenpäin määräyksen, joka kieltää osavaltioita jakamasta liittovaltion rahoitusta aborttia tekeville klinikoille.

Aiemmin syksyllä Obama määräsi Mainen osavaltioon uuden laajan suojelualueen, jota hallinnoi sama virasto kuin kansallispuistoja. Obaman valtuudet eivät riittäneet kansallispuiston luomiseen, mutta presidentin päätöksellä voi olla samantapainen merkitys alueen suojelulle.

Kahden suurpuolueen Yhdysvalloissa politiikasta on viime vuosina lähes kadonnut puoluerajat ylittävä yhteistyö. Obaman kahdeksanvuotisella kaudella republikaanit senaatissa ja edustajainhuoneessa keskittivät voimansa vastustamaan lähes kaikkea, mitä Obama presidenttinä yritti ajaa.

Jälkimmäisellä kaudellaan Obama on käyttänyt entistä enemmän presidentin omia valtaoikeuksia, jotta hän on saanut ajettua muutoksia ilman kongressin käsittelyä. Arvostelijoiden mielestä Obama on venyttänyt oikeuksiaan lähes äärirajoille asti.

Merkittävin kamppailu puolueiden välillä on käyty uuden korkeimman oikeuden jäsenen nimittämisestä. Vaikutusvaltaisen korkeimman oikeuden jäsenet nimittää perustuslain mukaan presidentti ja hyväksyy senaatti.

Obama nimitti tuomari Merrick Garlandin jo maaliskuussa. Senaatin republikaaniedustajat kuitenkin kieltäytyivät käsittelemästä nimitystä, mikä oli lähes ennennäkemätöntä Yhdysvaltain historiassa.

Näin ollen uuden tuomarin nimittäminen jää Trumpille. Hän odotetaan nimittävän konservatiivisen tuomarin, mikä kääntäisi korkeimman oikeuden voimatasapainon konservatiiveille vuosiksi eteenpäin.

Presidentti Obama ei ole vielä kertonut, mitä hän aikoo tehdä virkakautensa jälkeen. Hän on kuitenkin sanonut jäävänsä perheensä kanssa asumaan Washingtoniin.

Demokraattipuolueessa on nostettu esiin jopa toiveita, että Obama voisi jatkaa jonkinlaisena Trumpin vastaisena voimana. Tämä olisi kuitenkin epätavallista. Yleensä väistyvät presidentit pysyttelevät sivussa päivän politiikasta.

Obaman edeltäjä George W. Bush vetäytyi presidenttikautensa jälkeen hiljaiseloon ranchilleen Texasiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää