Valikko
Ulkomaat

”Tulkoon vain asevarustelukilpa, me päihitämme kaikki” – Trump vastasi kysymykseen kohutusta ydinaseviestistään

Tulevan presidentin epämääräinen Twitter-purkaus ei avustajien mukaan tarkoita muutosta Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan. Asiantuntijat syyttävät Trumpin toimintaa farssiksi.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump pysyy sotaisalla linjallaan twiitistään syntyneessä kohussa.

”Tulkoon vain asevarustelukilpa. Me päihitämme kaikki muut joka käänteessä ja kestämme heitä kaikkia pidempään”, hän sanoi uutiskanava MSNBC:lle, kun häneltä kysyttiin hänen kohua herättäneestä ydinaseita koskeneesta twiitistään.

Pian Trumpin avustajat riensivät rauhoittelemaan NBC-kanavalle, että varustelukilpaa ei tulisi, ”koska muut maat tulevat järkiinsä”.

Jo aiemmin Trumpin avustajat olivat yrittäneet selittää parhain päin esimiehensä Twitter-viestejä. Tällä kertaa kyse oli poikkeuksellisen vakavasta asiasta eli ydinaseista.

Trumpin avustajien mukaan Trumpin kohuviesti Twitterissä ”ei tarkoita uutta linjausta” Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan.

Trump kirjoitti torstaina lempiviestintäkanavassaan viestipalvelu Twitterissä, että Yhdysvaltain on ”vahvistettava ja laajennettava” ydinasekykyään. Hän ei kertonut yksityiskohtia, ja epäselväksi jäi, onko kyseessä Trumpin tulevan hallinnon poliittinen linjaus.

Epämääräinen viesti nostatti nopeasti arvostelua Yhdysvalloissa. Ydinaseasiantuntijat kuvasivat Trumpin toimintaa ”farssiksi” ja ”vastuuttomaksi”.

Valtion turvallisuusstrategiaan ja ydinasearsenaaliin liittyvät linjaukset ovat yleensä laajapohjaisia ja huolellisesti harkittuja päätöksiä, joihin liittyy mutkikkaita kansainvälisiä sopimuksia.

”On täysin vastuutonta tulevalta presidentiltä tehdä muutoksia Yhdysvaltain ydinpolitiikkaan 140 merkin viestissä ilman, että ymmärtää seurauksia”, sanoi asevalvontajärjestö Arms Control Associationin johtaja Daryl Kimball uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin Twitter-viesti herätti kysymyksiä muun muassa siitä, haluaako hän irtautua Venäjän kanssa vuonna 2010 tehdystä uudesta Start-sopimuksesta, jonka perusteella molemmat maat vähentävät merkittävästi strategisten ydinaseidensa määrää.

Tutkimuslaitos Center for Nonproliferation Studiesin tutkija näki riskin, että Trumpin viesti lietsoo uutta asevarustelukierrettä Venäjän ja Kiinan kanssa.

”Meillä on ihan tarpeeksi ydinaseita”, sanoi laitoksen tutkija Miles Pomper Reutersille. Hänen mukaansa ydinarsenaalin laajentaminen ”ei auta yhtään” estämään ydinaseiden kulkeutumista vääriin käsiin tai niillä tehtävien terrori-iskujen mahdollisuutta.

Trumpin avustajat kiirehtivät selittelemään esimiehensä Twitter-purkausta. Eri avustajat esittivät kuitenkin eri tulkintoja siitä, mitä Trump oikeastaan tarkoitti.

”Hän tarkoittaa sanoa, että hän haluaa meidän olevan valmiit puolustamaan itseämme. Hän ei ole tekemässä uutta linjausta”, sanoi neuvonantaja Kellyanne Conway MSNBC-kanavan haastattelussa.

Tiedottaja Jason Millerin mukaan Trump viittasi tarpeeseen estää ydinaseiden päätyminen vääriin käsiin. Hänen mukaansa viestiä ei pidä tulkita ehdotukseksi uudesta politiikasta eikä Trump puhunut ydinaseiden käytön puolesta.

Trumpin Twitter-kirjoitus saattoi olla vastaus Venäjän presidentti Vladimir Putinin ulostuloon aiemmin torstaina. Putin vaati asevoimia varmistamaan Venäjän ydinaseylivoiman ”kaikkia olemassa olevia ja tulevia ohjustorjuntajärjestelmiä vastaan”. Putin esitti kantansa tapaamisessa asevoimien kenraalikunnan kanssa.

Trump kirjoitti virallisella Twitter-tilillään:

”Yhdysvaltain täytyy suuresti vahvistaa ja laajentaa ydinkyvykkyyttään, kunnes maailma tulee järkiinsä ydinaseista.”On epäselvää, millainen harkinta millaisella kokoonpanolla on edeltänyt Trumpin twiittiä.

Presidentti Barack Obaman presidenttikauden pääpyrkimyksiä on ollut maailmanlaajuinen ydinaseiden riisunta. Hän piti aiheesta kuuluisan puheen Prahassa vuonna 2009 pian noustuaan presidentiksi.

Yhdysvallat on yksi viidestä maasta, joilla kansainvälisen ydinsulkusopimuksen mukaan saa olla ydinaseita. Muut ovat Venäjä, Britannia, Ranska ja Kiina.

Yhdysvalloilla arvioidaan olevan noin 7 000 ydinkärkeä ja Venäjällä joitain satoja enemmän, kertoo uutistoimisto AFP. Valtava ydinasearsenaali rakennettiin pääasiassa kylmän sodan vuosikymmeninä, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto eri ideologioineen kilpailivat johtoasemasta maailmassa.

Yhden ydinpommin voimalla voi tuhota suurkaupungin. Olemassa olevat ydinaseet riittäisivät lopettamaan ihmiselämän maapallolta.

Yhdysvalloissa vain presidentti voi määrätä ydinaseiden käytöstä. Vaalikamppailun aikana vastaehdokas Hillary Clinton kyseenalaisti Trumpin harkintakyvyn tämän Twitter-purkausten perusteella.

”Kuvitelkaa, että vihaisena hänellä ei olisi käytössään vain Twitter-tili, vaan koko Amerikan ydinasearsenaali. Haluammeko hänet tekemään niitä päätöksiä? Jonkun niin herkkänahkaisen ja äkkipikaisen, joka suuttuu pienimmästäkin kritiikistä? Haluammeko hänen sormensa lähellekään laukaisunappia?” Clinton sanoi.

Avustajat ovat monesti aiemminkin joutuneet selittelemään Trumpin lausuntoja tai Twitter-viestejä. Aiemmin tällä viikolla epäselvyyttä syntyi, kun Trump kommentoi Berliinin terrori-iskua sanoen sen todistavan, että hän on ”koko ajan ollut oikeassa”.

Trumpilla on Twitterissä 17,7 miljoonaa seuraajaa. Hän käytti viestipalvelua tehokkaasti vaalikampanjoinnissaan. Tultuaan valituksi presidentiksi Trump on kuitenkin jatkanut viestittelyä huomiota herättävän epäpresidentilliseen sävyyn.

Trumpin ilmaisulle tyypillistä on ollut huutomerkkien, isojen kirjaimien ja pisteettömien virkkeiden käyttö. Hän on Twitterissä ottanut kantaa asiakysymysten lisäksi muun muassa itseään käsitteleviin lehtikirjoituksiin ja Saturday Night Live -viihdeohjelmaan.

Trumpin on määrä vannoa virkavalansa 20. tammikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  8. 8

   Suomalaiset juovat juhannuksena kymmeniä miljoonia tölkkejä olutta – tältä näyttää, jos niistä tekisi röykkiön Senaatintorille

  9. 9

   Vankeuteen tuomitut Jukka Peltomäki ja Leila Tuominen ovat yhä vapaalla jalalla, aikovat valittaa tuomioistaan hoviin

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   Tuhannet etsivät kuumeisesti miljonäärin kätkemää aarretta – jo kaksi aarteenetsijää kuollut Kalliovuorilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää