Valikko
Ulkomaat

”Tulkoon vain asevarustelukilpa, me päihitämme kaikki” – Trump vastasi kysymykseen kohutusta ydinaseviestistään

Tulevan presidentin epämääräinen Twitter-purkaus ei avustajien mukaan tarkoita muutosta Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan. Asiantuntijat syyttävät Trumpin toimintaa farssiksi.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump pysyy sotaisalla linjallaan twiitistään syntyneessä kohussa.

”Tulkoon vain asevarustelukilpa. Me päihitämme kaikki muut joka käänteessä ja kestämme heitä kaikkia pidempään”, hän sanoi uutiskanava MSNBC:lle, kun häneltä kysyttiin hänen kohua herättäneestä ydinaseita koskeneesta twiitistään.

Pian Trumpin avustajat riensivät rauhoittelemaan NBC-kanavalle, että varustelukilpaa ei tulisi, ”koska muut maat tulevat järkiinsä”.

Jo aiemmin Trumpin avustajat olivat yrittäneet selittää parhain päin esimiehensä Twitter-viestejä. Tällä kertaa kyse oli poikkeuksellisen vakavasta asiasta eli ydinaseista.

Trumpin avustajien mukaan Trumpin kohuviesti Twitterissä ”ei tarkoita uutta linjausta” Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan.

Trump kirjoitti torstaina lempiviestintäkanavassaan viestipalvelu Twitterissä, että Yhdysvaltain on ”vahvistettava ja laajennettava” ydinasekykyään. Hän ei kertonut yksityiskohtia, ja epäselväksi jäi, onko kyseessä Trumpin tulevan hallinnon poliittinen linjaus.

Epämääräinen viesti nostatti nopeasti arvostelua Yhdysvalloissa. Ydinaseasiantuntijat kuvasivat Trumpin toimintaa ”farssiksi” ja ”vastuuttomaksi”.

Valtion turvallisuusstrategiaan ja ydinasearsenaaliin liittyvät linjaukset ovat yleensä laajapohjaisia ja huolellisesti harkittuja päätöksiä, joihin liittyy mutkikkaita kansainvälisiä sopimuksia.

”On täysin vastuutonta tulevalta presidentiltä tehdä muutoksia Yhdysvaltain ydinpolitiikkaan 140 merkin viestissä ilman, että ymmärtää seurauksia”, sanoi asevalvontajärjestö Arms Control Associationin johtaja Daryl Kimball uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin Twitter-viesti herätti kysymyksiä muun muassa siitä, haluaako hän irtautua Venäjän kanssa vuonna 2010 tehdystä uudesta Start-sopimuksesta, jonka perusteella molemmat maat vähentävät merkittävästi strategisten ydinaseidensa määrää.

Tutkimuslaitos Center for Nonproliferation Studiesin tutkija näki riskin, että Trumpin viesti lietsoo uutta asevarustelukierrettä Venäjän ja Kiinan kanssa.

”Meillä on ihan tarpeeksi ydinaseita”, sanoi laitoksen tutkija Miles Pomper Reutersille. Hänen mukaansa ydinarsenaalin laajentaminen ”ei auta yhtään” estämään ydinaseiden kulkeutumista vääriin käsiin tai niillä tehtävien terrori-iskujen mahdollisuutta.

Trumpin avustajat kiirehtivät selittelemään esimiehensä Twitter-purkausta. Eri avustajat esittivät kuitenkin eri tulkintoja siitä, mitä Trump oikeastaan tarkoitti.

”Hän tarkoittaa sanoa, että hän haluaa meidän olevan valmiit puolustamaan itseämme. Hän ei ole tekemässä uutta linjausta”, sanoi neuvonantaja Kellyanne Conway MSNBC-kanavan haastattelussa.

Tiedottaja Jason Millerin mukaan Trump viittasi tarpeeseen estää ydinaseiden päätyminen vääriin käsiin. Hänen mukaansa viestiä ei pidä tulkita ehdotukseksi uudesta politiikasta eikä Trump puhunut ydinaseiden käytön puolesta.

Trumpin Twitter-kirjoitus saattoi olla vastaus Venäjän presidentti Vladimir Putinin ulostuloon aiemmin torstaina. Putin vaati asevoimia varmistamaan Venäjän ydinaseylivoiman ”kaikkia olemassa olevia ja tulevia ohjustorjuntajärjestelmiä vastaan”. Putin esitti kantansa tapaamisessa asevoimien kenraalikunnan kanssa.

Trump kirjoitti virallisella Twitter-tilillään:

”Yhdysvaltain täytyy suuresti vahvistaa ja laajentaa ydinkyvykkyyttään, kunnes maailma tulee järkiinsä ydinaseista.”On epäselvää, millainen harkinta millaisella kokoonpanolla on edeltänyt Trumpin twiittiä.

Presidentti Barack Obaman presidenttikauden pääpyrkimyksiä on ollut maailmanlaajuinen ydinaseiden riisunta. Hän piti aiheesta kuuluisan puheen Prahassa vuonna 2009 pian noustuaan presidentiksi.

Yhdysvallat on yksi viidestä maasta, joilla kansainvälisen ydinsulkusopimuksen mukaan saa olla ydinaseita. Muut ovat Venäjä, Britannia, Ranska ja Kiina.

Yhdysvalloilla arvioidaan olevan noin 7 000 ydinkärkeä ja Venäjällä joitain satoja enemmän, kertoo uutistoimisto AFP. Valtava ydinasearsenaali rakennettiin pääasiassa kylmän sodan vuosikymmeninä, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto eri ideologioineen kilpailivat johtoasemasta maailmassa.

Yhden ydinpommin voimalla voi tuhota suurkaupungin. Olemassa olevat ydinaseet riittäisivät lopettamaan ihmiselämän maapallolta.

Yhdysvalloissa vain presidentti voi määrätä ydinaseiden käytöstä. Vaalikamppailun aikana vastaehdokas Hillary Clinton kyseenalaisti Trumpin harkintakyvyn tämän Twitter-purkausten perusteella.

”Kuvitelkaa, että vihaisena hänellä ei olisi käytössään vain Twitter-tili, vaan koko Amerikan ydinasearsenaali. Haluammeko hänet tekemään niitä päätöksiä? Jonkun niin herkkänahkaisen ja äkkipikaisen, joka suuttuu pienimmästäkin kritiikistä? Haluammeko hänen sormensa lähellekään laukaisunappia?” Clinton sanoi.

Avustajat ovat monesti aiemminkin joutuneet selittelemään Trumpin lausuntoja tai Twitter-viestejä. Aiemmin tällä viikolla epäselvyyttä syntyi, kun Trump kommentoi Berliinin terrori-iskua sanoen sen todistavan, että hän on ”koko ajan ollut oikeassa”.

Trumpilla on Twitterissä 17,7 miljoonaa seuraajaa. Hän käytti viestipalvelua tehokkaasti vaalikampanjoinnissaan. Tultuaan valituksi presidentiksi Trump on kuitenkin jatkanut viestittelyä huomiota herättävän epäpresidentilliseen sävyyn.

Trumpin ilmaisulle tyypillistä on ollut huutomerkkien, isojen kirjaimien ja pisteettömien virkkeiden käyttö. Hän on Twitterissä ottanut kantaa asiakysymysten lisäksi muun muassa itseään käsitteleviin lehtikirjoituksiin ja Saturday Night Live -viihdeohjelmaan.

Trumpin on määrä vannoa virkavalansa 20. tammikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää