Valikko
Ulkomaat

”Tulkoon vain asevarustelukilpa, me päihitämme kaikki” – Trump vastasi kysymykseen kohutusta ydinaseviestistään

Tulevan presidentin epämääräinen Twitter-purkaus ei avustajien mukaan tarkoita muutosta Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan. Asiantuntijat syyttävät Trumpin toimintaa farssiksi.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump pysyy sotaisalla linjallaan twiitistään syntyneessä kohussa.

”Tulkoon vain asevarustelukilpa. Me päihitämme kaikki muut joka käänteessä ja kestämme heitä kaikkia pidempään”, hän sanoi uutiskanava MSNBC:lle, kun häneltä kysyttiin hänen kohua herättäneestä ydinaseita koskeneesta twiitistään.

Pian Trumpin avustajat riensivät rauhoittelemaan NBC-kanavalle, että varustelukilpaa ei tulisi, ”koska muut maat tulevat järkiinsä”.

Jo aiemmin Trumpin avustajat olivat yrittäneet selittää parhain päin esimiehensä Twitter-viestejä. Tällä kertaa kyse oli poikkeuksellisen vakavasta asiasta eli ydinaseista.

Trumpin avustajien mukaan Trumpin kohuviesti Twitterissä ”ei tarkoita uutta linjausta” Yhdysvaltain ydinasepolitiikkaan.

Trump kirjoitti torstaina lempiviestintäkanavassaan viestipalvelu Twitterissä, että Yhdysvaltain on ”vahvistettava ja laajennettava” ydinasekykyään. Hän ei kertonut yksityiskohtia, ja epäselväksi jäi, onko kyseessä Trumpin tulevan hallinnon poliittinen linjaus.

Epämääräinen viesti nostatti nopeasti arvostelua Yhdysvalloissa. Ydinaseasiantuntijat kuvasivat Trumpin toimintaa ”farssiksi” ja ”vastuuttomaksi”.

Valtion turvallisuusstrategiaan ja ydinasearsenaaliin liittyvät linjaukset ovat yleensä laajapohjaisia ja huolellisesti harkittuja päätöksiä, joihin liittyy mutkikkaita kansainvälisiä sopimuksia.

”On täysin vastuutonta tulevalta presidentiltä tehdä muutoksia Yhdysvaltain ydinpolitiikkaan 140 merkin viestissä ilman, että ymmärtää seurauksia”, sanoi asevalvontajärjestö Arms Control Associationin johtaja Daryl Kimball uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin Twitter-viesti herätti kysymyksiä muun muassa siitä, haluaako hän irtautua Venäjän kanssa vuonna 2010 tehdystä uudesta Start-sopimuksesta, jonka perusteella molemmat maat vähentävät merkittävästi strategisten ydinaseidensa määrää.

Tutkimuslaitos Center for Nonproliferation Studiesin tutkija näki riskin, että Trumpin viesti lietsoo uutta asevarustelukierrettä Venäjän ja Kiinan kanssa.

”Meillä on ihan tarpeeksi ydinaseita”, sanoi laitoksen tutkija Miles Pomper Reutersille. Hänen mukaansa ydinarsenaalin laajentaminen ”ei auta yhtään” estämään ydinaseiden kulkeutumista vääriin käsiin tai niillä tehtävien terrori-iskujen mahdollisuutta.

Trumpin avustajat kiirehtivät selittelemään esimiehensä Twitter-purkausta. Eri avustajat esittivät kuitenkin eri tulkintoja siitä, mitä Trump oikeastaan tarkoitti.

”Hän tarkoittaa sanoa, että hän haluaa meidän olevan valmiit puolustamaan itseämme. Hän ei ole tekemässä uutta linjausta”, sanoi neuvonantaja Kellyanne Conway MSNBC-kanavan haastattelussa.

Tiedottaja Jason Millerin mukaan Trump viittasi tarpeeseen estää ydinaseiden päätyminen vääriin käsiin. Hänen mukaansa viestiä ei pidä tulkita ehdotukseksi uudesta politiikasta eikä Trump puhunut ydinaseiden käytön puolesta.

Trumpin Twitter-kirjoitus saattoi olla vastaus Venäjän presidentti Vladimir Putinin ulostuloon aiemmin torstaina. Putin vaati asevoimia varmistamaan Venäjän ydinaseylivoiman ”kaikkia olemassa olevia ja tulevia ohjustorjuntajärjestelmiä vastaan”. Putin esitti kantansa tapaamisessa asevoimien kenraalikunnan kanssa.

Trump kirjoitti virallisella Twitter-tilillään:

”Yhdysvaltain täytyy suuresti vahvistaa ja laajentaa ydinkyvykkyyttään, kunnes maailma tulee järkiinsä ydinaseista.”On epäselvää, millainen harkinta millaisella kokoonpanolla on edeltänyt Trumpin twiittiä.

Presidentti Barack Obaman presidenttikauden pääpyrkimyksiä on ollut maailmanlaajuinen ydinaseiden riisunta. Hän piti aiheesta kuuluisan puheen Prahassa vuonna 2009 pian noustuaan presidentiksi.

Yhdysvallat on yksi viidestä maasta, joilla kansainvälisen ydinsulkusopimuksen mukaan saa olla ydinaseita. Muut ovat Venäjä, Britannia, Ranska ja Kiina.

Yhdysvalloilla arvioidaan olevan noin 7 000 ydinkärkeä ja Venäjällä joitain satoja enemmän, kertoo uutistoimisto AFP. Valtava ydinasearsenaali rakennettiin pääasiassa kylmän sodan vuosikymmeninä, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto eri ideologioineen kilpailivat johtoasemasta maailmassa.

Yhden ydinpommin voimalla voi tuhota suurkaupungin. Olemassa olevat ydinaseet riittäisivät lopettamaan ihmiselämän maapallolta.

Yhdysvalloissa vain presidentti voi määrätä ydinaseiden käytöstä. Vaalikamppailun aikana vastaehdokas Hillary Clinton kyseenalaisti Trumpin harkintakyvyn tämän Twitter-purkausten perusteella.

”Kuvitelkaa, että vihaisena hänellä ei olisi käytössään vain Twitter-tili, vaan koko Amerikan ydinasearsenaali. Haluammeko hänet tekemään niitä päätöksiä? Jonkun niin herkkänahkaisen ja äkkipikaisen, joka suuttuu pienimmästäkin kritiikistä? Haluammeko hänen sormensa lähellekään laukaisunappia?” Clinton sanoi.

Avustajat ovat monesti aiemminkin joutuneet selittelemään Trumpin lausuntoja tai Twitter-viestejä. Aiemmin tällä viikolla epäselvyyttä syntyi, kun Trump kommentoi Berliinin terrori-iskua sanoen sen todistavan, että hän on ”koko ajan ollut oikeassa”.

Trumpilla on Twitterissä 17,7 miljoonaa seuraajaa. Hän käytti viestipalvelua tehokkaasti vaalikampanjoinnissaan. Tultuaan valituksi presidentiksi Trump on kuitenkin jatkanut viestittelyä huomiota herättävän epäpresidentilliseen sävyyn.

Trumpin ilmaisulle tyypillistä on ollut huutomerkkien, isojen kirjaimien ja pisteettömien virkkeiden käyttö. Hän on Twitterissä ottanut kantaa asiakysymysten lisäksi muun muassa itseään käsitteleviin lehtikirjoituksiin ja Saturday Night Live -viihdeohjelmaan.

Trumpin on määrä vannoa virkavalansa 20. tammikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  7. 7

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää