Ulkomaat

Mosulin valtaus jumittui Irakissa – miljoona ihmistä elää pitkittyvän kaupunkisodan keskellä

Irakin asevoimien ja liittolaisten hyökkäys on käytännössä pysähtynyt viime viikkoina. Isis käytää hyväkseen Mosulin asukkaita ja pakottaa heitä ihmiskilviksi.

Suurhyökkäys terroristijärjestö Isisin hallitsemaan Mosulin kaupunkiin Irakissa on jumittunut paikalleen.

Irakin asevoimien johtama hyökkäysjoukko on kärsinyt raskaita tappioita. Isisin taistelijat ovat pystyneet piiloutumaan Mosulin suurkaupungin asutuksen keskelle pakottaen siviileitä suojakseen.

Etulinja ei ole juurikaan liikkunut viime viikkoina, kertoo sotaa seuraava tutkimuslaitos Institute for the Study of War.

Taistelu Mosulista on ratkaiseva kamppailu Irakin kahden ja puolen vuoden sisällissodassa Isisiä vastaan. Mosul on viimeinen Isisin hallussa oleva kaupunki Irakissa.

Terroristijärjestön ”islamilainen kalifaatti” on kutistunut vuoden aikana huomattavasti, ja Mosulin menettäminen jättäisi sille enää alueita naapurimaa Syyriassa.

Jopa 100 000 Irakin armeijan sotilasta ja muuta taistelijaa aloitti hyökkäyksen Mosuliin kaksi kuukautta sitten. Kaupunkisodan pitkittyminen on piina Mosulin asukkaille, joiden määräksi arvioidaan yli miljoona ihmistä.

Asukkaat ovat käytännössä jääneet Isisin panttivangeiksi, sillä terroristiryhmä on estänyt ihmisiä pakenemasta. Isis on ampunut siviileitä, jotka ovat kieltäytyneet seuraamasta taistelijoita näiden vetäytyessä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tuoreessa raportissaan.

Siviileitä on myös kuollut Isisin tarkoituksellisissa kranaatti-iskuissa väkijoukkoihin, kertovat HRW:n haastattelemat silminnäkijät.

Samaan aikaan Mosulin miljoona ihmistä joutuvat elämään keskellä taisteluita. Sekä Isis että hyökkääjät ovat ottaneet asemia ihmisten kodeista ja asuinrakennusten katoilta, mikä on jättänyt siviileitä tulilinjalle.

Noin 700 siviiliä haavoittui ammunnasta, miinoista ja rakettitulesta joulukuun toisella viikolla, arvioi YK.

Tarkkoja uhrilukuja tai tietoja taisteluiden kulusta on nyt entistä vaikeampi varmistaa, koska Irakin asevoimat on lakannut päästämästä mediaa etulinjaan.

Ainakin 90 000 ihmistä on onnistunut pakenemaan Mosulista taisteluiden alettua, arvioi YK. Evakkoja majoitetaan uusilla telttaleireillä kaupungin laitamilla.

Osa Mosulin asukkaista on koko ajan tehnyt yhteistyötä Isisin kanssa, kertoivat Mosulista paenneet, kun HS vieraili evakkoleirillä marraskuussa.

Hyökkäyksessä ratkaisevassa roolissa on Irakin terrorisminvastainen erikoisjoukko. Se on kuitenkin viime viikkoina kärsinyt pahoja miestappioita ja joutunut osittain vetäytymään saamistaan asemista.

Erikoisjoukkoon kuuluu Yhdysvaltain kouluttama Kultainen prikaati.

Jopa puolet tähän mennessä taisteluun osallistuneista divisioonan taistelijoista on kuollut ,ja joukko voi olla toimintakyvytön kuukaudessa, jos sama tahti jatkuu, arvioi Institute for the Study of War.

Irakin asevoimat ei julkaise lukuja tappioistaan. Muiden lähteiden perusteella voi arvioida, että viime viikkojen taisteluissa on voinut kuolla useita satoja irakilaissotilaita.

Menetettyjen erikoissotilaiden tilalle Irakin sodanjohto on joutunut lähettämään vähemmän koulutettuja taistelijoita, muun muassa poliiseja.

Hyökkäystä Mosuliin tukee Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma, joka tekee ilmaiskuja ja tarjoaa logistiikka- ja tiedusteluapua. Ilmapommituksia voi kuitenkin käyttää vain rajallisesti tiheästi asutulla kaupunkialueella.

Hyökkäyksen aikana ilmaiskuilla on kuitenkin tuhottu noin 140 autopommia ja pommitehdasta, sanovat Yhdysvaltain sotilaslähteet.

Ihmisoikeustarkkailijoiden mukaan myös Irakin armeijan ja liittouman iskut ovat aiheuttaneet siviiliuhreja.

Mosulin valtaajat joutuvat etenemään talo talolta ja kortteli korttelilta. Vaikeutena on usein erottaa Isisin taistelijoita siviileistä. Isisin taktiikkaan kuuluvat itsemurhapommittajat ja räjähtein lastatut ajoneuvot, joita ajetaan päin hyökkääjiä. Isis on myös miinoittanut ja ansoittanut räjähteillä tienvarsia ja rakennuksia.

Hyökkäysjoukot ovat nyt lähimmillään vain muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta, jonka Tigrisjoki jakaa kahtia. Jo alkujaan kaupungin valtauksen arvioitiin vievän kuukausia.

Isisin taistelijoiden määräksi arvioitiin muutama tuhat ennen hyökkäyksen alkua. Joukossa uskotaan olevan monia ulkomaisia taistelijoita. Paikallisten Isisin jäsenten voi olla mahdollista soluttautua siviilien joukkoon ja livahtaa ulos kaupungista. Ulkomaisille taistelijoille vaihtoehtona on yleensä vain taistella loppuun asti.

Aiemmissa kaupunkitaisteluissa Irakissa monet Isisin jäsenet ovat saarretuksi jäätyään hyökänneet pommivyöllä varustautuneena vihollista kohti ja räjäyttäneet itsensä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis
 • Mosul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää