Valikko

Vuosi kuvina

HS:n kuvakooste kuljettaa läpi vuoden 2016 – Isisiä vastaan käytävän sodan tunnelmista Jukolan yöllisille rasteille.

Jos etsii suomalaisia menestystarinoita kuluneelta vuodelta, on mahdoton sivuuttaa kuvaa, jossa laulaja Saara Aalto kohtaa joulupukin hyisessä Helsingissä.

Valokuvaaja Akseli Valmusen takana tupaten täyteen ahtautuneella Senaatintorilla noin kymmenentuhatta suomalaista hurrasi sankarilleen – ja ehkä joulupukillekin.

Hyvässä tarinassa on usein mehevintä se, kun altavastaaja yllättää: Ruotsi on hallinnut MM-tasolla suvereenisti salibandykenttiä vuosikaudet, mutta niin vain Suomi tuli ja voitti mestaruuden. Ja kukapa olisi arvannut, että piskuinen Islanti peittoaa EM-turnauksessa sellaiset jalkapallon suurmaat kuin Espanjan tai Englannin.

Saara Aalto onnistui voittamaan yleisön puolelleen, vaikka brittimedia uumoili hänen putoavan ensimmäisten joukossa. Aalto oli X Factor -kilpailun taitavin laulaja ja rohkein esiintyjä, mutta se ei riittänyt. Britit äänestivät voittajaksi etelälontoolaisen Matt Terryn.

Toinen sija oli silti huima saavutus. 2,5 miljoonaa brittiä olisi valinnut Saara Aallon voittajaksi.


Potkonen pelasti

”Se piti nokialaisen perheenäidin käydä maailmalla näyttämässä, miten nyrkkeillään”, tiivisti nokialainen Mika Laakso tuntonsa ennen Mira Potkonen kotiinpaluun kunniaksi järjestetyn kyläjuhlan alkua. Ja kyllähän Potkonen näytti. Hän voitti Rion olympialaisissa pronssia – Suomen ainoan mitalin. Lentokentällä tuore olympiamitalisti sai lämpimät onnittelut perheeltään ja aviomieheltään Henri Potkoselta.

Lue lisää tästä linkistä.


Tähden makein kulta

Mitaliodotuksia oli paljon, mutta tarvittiin Leo-Pekka Tähti ennen kuin suomalainen urheilija sai kultaa Riossa. Tähti kelasi syyskuussa ylivoimaisen voiton paralympialaisten sadalla metrillä. Voitto teki Tähdestä yhden kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä vammaisurheilijoista. Porilainen oli ykkönen myös Ateenassa vuonna 2004, Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012.

Lue lisää tästä linkistä.


Ihanaa, leijonat!

Vihanpidon, yleisen lamaannuksen, piruilun ja selkäänpistämisen Suomessa hetki oli pieni mutta tärkeä: Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue voitti tammikuussa jääkiekon maailmanmestaruuden. Tietenkin se oli vain jääkiekkoa. Mutta noina muutamina loppuottelun tunteina se oli monelle suomalaiselle jotakin enemmän. Iloa, uskoa, me-henkeä – hyvää suomalaisuutta. Siinä on urheilun suuruus. Saa nauttia.

Lue koko kirjoitus Tätä Suomi tarvitsi.


Suomi 4, Ruotsi 3

”Täysiä päälle ja paareilla pois!” Tämä tsemppilause oli kiinnitetty Suomen salibandymiesten Leijonaluolaksi nimetyn hotellihuoneen oleskelutilaan Riian MM-kisoissa joulukuussa. Joukkue teki mitä lupasi. Se löi rangaistuslaukauskilpailussa MM-finaalissa Ruotsin niukimmalla ja siten makeimmalla mahdollisella tavalla maalein 4–3. Voitto katkaisi Ruotsin monen vuoden kultaputken.

Lue lisää tästä linkistä.


Peliteoria toi Nobelin

Bengt Holmström ei muista tarkkaa kellonaikaa, mutta lokakuisena aamuyönä hän heräsi kotonaan Bostonissa matkapuhelimen värinään.

”Kun näin, että puhelu tulee Ruotsista, mietin, että kyse on joko huonoista uutisista sukulaisista tai Nobelista”, Holmström kertoo.

Lauantai-iltana 10. joulukuuta tarunhohtoisen yhdysvaltalaisyliopiston Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) taloustieteen professori Holmström tanssi vaimonsa Annelin kanssa Tukholman kaupungintalolla, jossa hän hieman aiemmin pokkasi ensimmäisenä suomalaisena taloustieteen Nobelin. Sen hän sai peliteorian tutkimisesta.

Lue Kuukausiliitteen henkilökuva Nobel-voittajasta.


Muoti­gurumme New Yorkissa

Samu-Jussi Kosken perustama Samuji-muotimerkki avasi tänä syksynä New Yorkissa oman liikkeen. Siinä on harva suomalainen yritys onnistunut. Ja silti muotiguru itse kuulostaa saavutuksesta kovin vaatimattomalta:

”Eihän se vielä ole oikein mitään”, Koski vähättelee.

Toisin kuin moni muu muotialalla Koski ei nauti valokeilassa paistattelemisesta. Miettikääpä: jos Yves Saint Laurent ja Christian Dior vielä eläisivät, on melko varmaa, etteivät he kuvailisi itseään Twitterissä Kosken tavoin keski-ikäisiksi keskivertomiehiksi.

”Mitä muuta mä muka olen? Mä olen nimenomaan sitä”, Koski puolustautuu huvittuneena.

Lue laajempi juttu Samu-Jussi Koskesta tästä linkistä.


Kaura on uusi liha

Ensimmäiset kokeilut Reetta Kivelä teki kotonaan töölöläisen kivitalon keittiössä. Hän oli tutkinut väitöskirjassaan kauran kuitujen pilkkoutumista, ja nyt hän onnistui paistamaan kaurasta kasvispihvin, johon tuli kauniisti ruskistunut schnitzelmäinen pinta. Jatko onkin historiaa. Viime kesänä nyhtökaura oli sellainen hitti, että se loppui ruokakaupoista.

Lue lisää nyhtökauran synnystä tästä linkistä.


Musiikkihistorian lehti kääntyi

Susanna Mälkki on ikään kuin Helsingin kaupunginorkesterin uraauurtava Ms President. Hän on orkesterin ensimmäinen naispuolinen ylikapellimestari koko sen 130-vuotisen historian aikana. Se on historiallista. Joulukuussa Mälkki valloitti newyorkilaisyleisön säveltäjä Kaija Saariahon kanssa Kaukainen rakkaus -oopperan esityksellä.

Lue Mälkin haastattelu tästä linkistä.


Katkeamaton nousukiito

Cheekin keikan jälkeen Tavastian takapiha täyttyi faneista. Jare Tiihosen ura rap-artisti Cheekinä on ollut lähes katkeamatonta nousukiitoa jo kymmenisen vuotta. Uran käänteissä harva asia on ollut sattumaa. Saagaan tuli yksi yllättävä luku lisää, kun Tiihonen julkaisi syksyllä elämäkertansa JHT – musta lammas. Siinä hän paljasti muun muassa potevansa masennuskausia.

Lue Kuukausiliitteen henkilöjuttu Suomen suosituimmasta ja inhotuimmasta artistista.


Pyöräilevä miljonääri

Julkiset verotiedot kertovat innostavia tarinoita menestyneistä yrittäjistä. Yksi heistä on Jukka Hulkko Oulusta. Vuonna 1985 hän perusti ohjelmistoyhtiö Elektrobitin, ja viime vuonna Hulkko nousi eniten ansainneeksi suomalaiseksi. Nykyisin hän kantaa huolta maapallon tulevaisuudesta. Siksi Hulkko liikkuu pyörällä, ja hänen kotitalonsa nurkalla hurisee oma lämpövoimala.

Lue lisää Jukka Hulkosta tästä linkistä.


Kasvot kuolleelta

Tässä leikkaussalissa Töölön sairaalassa Helsingissä kirurgi Patrik Lassuksen johtama ryhmä suoritti tammi–helmikuussa leikkauksen, joita oli sitä ennen tehty maailmassa vasta noin 30 eikä Pohjoismaissa ensimmäistäkään: kasvojensiirron elävälle potilaalle.

Leikkausaamuna kello 4.30 Lassus nosti taksin takapenkiltä kylmälaukun, jossa odottivat aivokuolleelta elinluovuttajalta irrotetut kasvot: nenä, posket, yläleuka, valtaosa alaleukaa, hampaat, suu, huulet. Ne siirrettiin potilaalle, jonka kasvojen keskiosa oli painunut kasaan eikä hän voinut hengittää nenän kautta tai syödä normaalisti.

Maaliskuun loppuun mennessä potilas pystyi nielemään ruokaa ja sanomaan ensimmäiset sanansa. Hän oli toipunut hyvin.

Lue koko Kuukausiliitteen juttu uskomattomasta kasvojensiirto-operaatiosta.


Kohahdus planeetasta

Elokuussa maailma kohahti, kun naapuritähdeltämme oli löytynyt uusi planeetta. Ensimmäisen havainnon planeetasta teki tähtitieteen tohtori Mikko Tuomi. Planeetasta tiedetään nyt varmasti kaksi asiaa: se on kiveä ja siellä voi olla vettä. Muuta ei tarvita. Kun nämä tiedetään, planeetalla saattaa olla elämän edellytykset.

Lue koko juttu siitä, kuinka Tuomi löysi planeetan.


62 miljoonaa kertaa Bonfire

Pop-laulaja Alma vasta aloittelee uraansa, mutta hän saattaa hyvin olla Saara Aallon jälkeen seuraava suomalainen, joka nousee kansainvälisesti tunnetuksi. Alman ja saksalaistuottaja Felix Jaehnin Bonfire-kappaletta on kuunneltu Spotifyssa jo yli 62 miljoonaa kertaa. Se on suomalaiselta artistilta historiallisen kova luku. Kappale soi myös Rion olympialaisissa naisten 400 metrin välierissä.

Lue koko juttu Alman nousukiidosta.


Me tahdomme Suomeen

Norsunluurannikkolainen N’guessan Brou Rodrigue ja kongolainen Joseph Mbenza heräsivät maaliskuisena pakkasaamuna vanhasta Ladasta Kantalahdessa Vienanmeren pohjukassa Venäjällä. Alkuvuoden aikana 40 000 asukkaan Kantalahdesta muodostui odotuspaikka, jossa sadat eri maista tulleet ihmiset vartoivat sekavin tuntein pääsyä Suomeen. Moni pakeni sotaa ja vainoa. Odotus venyi, ja toivo vaihtui epätoivoon. Suomi päästi rajan yli Sallaan vain muutaman autollisen turvapaikanhakijoita päivässä.

Turvapaikanhakijat ovat olleet tämänkin vuoden puheenaihe – siitä huolimatta, että suurin aalto nähtiin jo vuosi sitten syksyllä. Viime vuonna Suomeen saapui kaikkiaan 32 476 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksia perustettiin pikavauhtia. Tunnelma kiristyi maahanmuuton puolesta ja vastaan.

Nyt pakolaisvirta vie pois Suomesta. Maahanmuuttoviranomaiset ovat kiristäneet seulaa ja lisänneet käännytyksiä. Nyt väitellään siitä, onko turvallisuustilanne oikeasti parantunut esimerkiksi Afganistanissa, Somaliassa tai Irakissa.

Lue koko juttu Kantalahdessa odottavista turvapaikanhakijoista.


Sipilä ja kaiken maailman dosentit

Yliopistoissa ei ole tänä vuonna kiitelty hallitusta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui ”kaiken maailman dosenteista”. Kansanedustaja Alexander Stubb (kok) vitsaili professorien pitkistä kesälomista. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) raivostutti paimenkirjeellään, jossa hän sätti yliopistoja ”keskinkertaisista yksiköistä”.

Kaiken lisäksi hallitus päätti niistää yliopistoilta runsaasti, vaikka ennen vaaleja avainministerit poseerasivat kädessään laput, joissa luki ”Koulutuksesta ei leikata!”.

Ei siis ihme, että opiskelija Patrik Nikanne askarteli maaliskuussa Senaatintorin mielenosoituksessa Sipilä-naamariinsa tekstin ”koulutuskusetus”.


Talvivaaraton vuosi – mahdottomuus?

Vuosi ilman Talvivaara-kohua? Tuntuu mahdottomalta. Viimeisin syntyi siitä, onko pääministeri Juha Sipilä jäävi päättämään tukirahoista, joita valtio pumppaa kaivosta pyörittävälle Terrafamelle? Hallitus myönsi kaivokselle 100 miljoonan euron uuden rahoituksen, ja pääministeri saapasteli kaivoksella Terrafame-pipo päässään. Sittemmin selvisi, että Sipilän sukulaisten omistama konepaja on saanut isoja kauppoja kaivosta pyörittävän Terrafamen kanssa.

Lue HS:n päätoimittajan analyysi Sipilästä ja Talvivaara-päätöksistä.


Likaista peliä Stubbin selän takana

Alexander Stubb syrjäytettiin kokoomuksen johdosta vain kahden vuoden jälkeen. Se oli likaista peliä. Kokoomuksen omat kansanedustajat haukkuivat Stubbin johtamista ”kohellukseksi”, ”kaaokseksi” ja ”poukkoiluksi”.

Joidenkin näkemykset olivat hyvinkin henkilöön käyviä, suorastaan ilkeitä. Stubbia kutsuttiin narsistiksi, pinnalliseksi ja ”tosi-tv-tähdeksi”. Tyytymättömyys johti siihen, että Petteri Orpo syrjäytti istuvan puheenjohtajan kesäkuun puoluekokouksessa. Sellaista ei ole tapahtunut kokoomuksen lähes satavuotisessa historiassa koskaan ennen.

Lue koko juttu tästä linkistä.


Paperittomien vuosi

Mitä tapahtuu heille, jotka eivät saa Suomesta turvapaikkaa tai oleskelulupaa? Tämän vuoden aikana Suomi tiukensi linjaansa turvapaikanhakijoita kohtaan. Entistä useampi sai kuulla, ettei oleskelulupaa myönnetä.

Syksyn aikana on kasvanut pelko paperittomista eli heistä, jotka jäävät maahan luvatta. Paperittomien määrän odotetaan kasvavan tänä vuonna reippaasti. Näin on käynyt jo Ruotsissa. Suomesta karkotettiin viime vuonna 103 ja käännytettiin 3 775 ihmistä.

Lue lisää paperittomista tästä linkistä.


A-olutta Ärrältä

A-olutta kioskilta, vahvaa limuviinaa kaupoista ja baarista olutta kotiin. Muun muassa tällaisia ehdotuksia sisältää kiistelty alkoholilain uudistus, joka lähti marraskuussa lausuntokierrokselle. Se herätti porun. Hyvää olisi se, että uudistus voisi vähentää alkoholishoppailua Virosta. Matkailijat toivat Suomeen viime vuonna 72 miljoonaa litraa alkoholijuomia.

Lue lisää tästä linkistä.


Pokémon-pelaajien paratiisi

Suomenlinnan lautalle oli kesänä aikana yli sadan metrin jonoja, koska saari on Pokémon Gon pelaamisen paratiisi. Lauttaliikenteessä on tehty tänä vuonna yhteensä jo kaksi miljoonaa matkaa.

Suomenlinnan veto pelaajien keskuudessa selittyy sillä, että siellä on noin 50 niin sanottua pokestoppia eli paikkaa, joista saa haettua lisää Pokémon-palloja. Pallot ovat tärkeitä pelissä: jos ne loppuvat, virtuaaliotuksia ei voi enää saada kiinni.

Lue lisää Pokémon-pelaajien vyörystä.


Miljoonien murheiden länsimetro

Espoon Keilaniemen metroaseman valvomosta seurattiin marraskuussa pelastusharjoitusta. Länsimetro on viivästynyt moneen otteeseen. Kymmenen vuoden aikana sen hinta-arvio on kaksinkertaistunut. Vuonna 2006 suunnitelmissa pyöri 450 miljoonan euron summa, vuonna 2007 hinta oli noussut 530 miljoonaan. Vuonna 2008 Espoon ja Helsingin valtuustot hyväksyivät metron hankesuunnitelman lopullisesti 714 miljoonan kohdalla. Tämänhetkinen hinta-arvio on 1 088 miljoonaa.

Lue lisää tästä linkistä.


Kynttilät uusnatseja vastaan

Kynttilät paloivat pitkälle marraskuun puolelle Helsingin asema-aukiolla, jossa nuori mies pahoinpideltiin Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa 10. syyskuuta. Mies kuoli myöhemmin vammoihinsa. Pahoinpitelystä epäilty Jesse Torniainen on pitkän linjan uusnatsi. Poliisin julkaisemassa valvontakamerakuvassa näkyy, kuinka hän otti vauhtia ja potkaisi uhria rintaan. Hänellä on useita tuomioita väkivaltarikoksista.

Lue lisää tästä linkistä.


Voitto Isisistä

Bashiqa on taajama Irakin pohjoisosassa. Harva on Bashiqasta kuullut, mutta syksyn ajan se on ollut sodan polttopisteessä.

Bashiqa tulee vastaan, kun matkaa koillista reittiä miljoonakaupunki Mosuliin. Irakin armeija ja kurdisotilaat käynnistivät lokakuun puolivälissä suurhyökkäyksen, jonka päämääränä oli kukistaa lopullisesti ääri-islamilainen Isis. Järjestö ehti pitää Mosulia kuristusotteessaan yli kaksi vuotta. Sinä aikana kymmenet tuhannet pakenivat kaupungista. Isisiltä takaisin vallatuilla alueilla ihmiset iloitsivat pelätyn terroristijärjestön kukistumista.

Katso lisää suomalaisen Niklas Meltion ainutlaatuisia kuvia kurdisotilaiden etenemisestä Mosuliin.


Isisin jälkeen alkoi uusi elämä

Mosulin miljoonakaupungin laitamilla Pohjois-Irakissa on eletty yli kaksi vuotta terroristijärjestö Isisin vallan alla. Nyt Isis on häädetty. Opettaja Riad al-Joboury oli jo lakannut uskomasta, että se olisi mahdollista. ”Tuntuu kuin olisin vasta aloittanut elämän. Minä synnyin uudelleen”, hän kertoi marraskuussa Irakissa vierailleelle HS:n toimittajalle. Leikkivien Amer Mezerin ja Abdulrazaq Wagaan takana savusivat öljyputket, jotka Isisin taistelijat sytyttivät paetessaan Irakin armeijan joukkoja.

Lue lisää ihmisten piinasta islamilaisessa kalifissa.


Muta elvyttää haavoja

Hammam al-Alil on kuivan puoliaavikon laidalla sijaitseva noin 14 000 asukkaan kylpyläkaupunki Pohjois-Irakissa. Sinne saapui terroristijärjestö Isisin kutsuun vastanneita muslimimiehiä joka puolelta maailmaa: Algeriasta, Marokosta, Ranskasta, tadzikkeja Keski-Aasiasta. Nyt Isis on häädetty, ja ihmiset kuorivat kuonaa ihostaan ja elvyttävät haavojaan rikinkatkuisissa mutalähteissä.

Lue juttu tästä linkistä.


Brexitin ilkkuvat kasvot

Missä sinä olit juhannusperjantaina 24.6.2016? Päivä jäänee historiaan, sillä silloin britit äänestivät EU-erosta. Irvokasta kyllä, yksi brexitin pääarkkitehti poistui takavasemmalle pian tuloksen selvittyä. Nigel Farage oli EU-vastaisen Ukip-puolueen puheenjohtaja, kunnes ilmoitti erostaan – juuri, kun erotyöt olisivat alkaneet. Juuri Farage loi paineen, joka sai pääministeri David Cameron lupaamaan kansanäänestyksen EU:ssa pysymisestä. Farage on ollut vuosikausia sitkein EU:n ilkkuja Britanniassa.

Lue lisää Nigel Faragesta ja siitä, kuinka Britannia jakautui äänestyksessä.


Lesboksen laupiaat naiset

Puolitoista vuotta sitten elämä Kreikan saarilla mullistui, kun merellä alkoi näkyä pelastusliivien täplittämiä veneitä. Lesboksella Emilia Kamvisi, 83, oli turvapaikanhakijoita vastassa ja antoi ruokaa kylmettyneille. Tänä syksynä hän oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Palkinnon sai kuitenkin Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos.

Lue juttu pakolaisten auttajista tästä linkistä.


Elämän ja kuoleman Syyria

Sisällissota Syyriassa on jatkunut jo viisi vuotta, eikä loppua näy. Se käynnistyi, kun arabikevään kansannousut levisivät Syyriaan. Presidentti Bashar al-Assadin hallinto vastasi ampumalla mielenosoittajia. Pian oli täysi sota päällä. Alla oleva kuva on otettu Homsin kaupungin pohjoispuolella al-Waerin lähiössä, jota Syyrian armeija piirittää. Siviilit tungeksivat paikallisen leipomon luukulla.

Lue lisää kranaatti-iskujen keskellä juhlivista nuorista, Syyrian sotasinkuista ja pakolaisleirin arjesta.


Aleppon tragedia

Aleppo oli melko tuntematon kaupunki Syyriassa siihen asti, kunnes järkyttävät kuvat taisteluissa loukkaantuneista lapsista levisivät uutisvälineisiin vuoden 2016 aikana. Syyrian sisällissodan inhimillisesti suurin tragedia on nähty juuri Aleppossa.

Nyt vuosien ankara taistelu näyttää päättyneen. Joulukuun viimeisinä viikkoina bussit ja ambulanssit kuljettivat turvaan siviilejä. Ennen evakuointien alkua arvioitiin, että Itä-Aleppossa, jota Syyrian hallitusta vastustavat kapinalliset ovat pitäneet hallussaan, oli yhä 50 000 ihmistä.

Mutta vaikka Aleppon taistelut päättyisivät, ei Syyrian sisällissota ole vielä ohi.

Lue, mitä paenneet kertovat Aleppon arjesta.


Vainojen Turkki

Onko Turkki matkalla kohti diktatuuria? Se on tullut mieleen nyt, kun maassa on käynnissä ennennäkemätön kampanja presidentti Recep Tayyip Erdoğanin arvostelijoiden vaientamiseksi.

Vainot alkoivat sen jälkeen, kun sotilaat yrittivät syrjäyttää presidentin heinäkuussa. Kansa tuli kaduille, ja vallankaappausyritys torjuttiin verisesti. Erdogan syytti vallankaappausyrityksestä entistä liittolaistaan Fethullah Gulenia.

Tiedotusvälineitä on nyt suljettu yli sata, ja vankiloista vapautettu lähes 34 000 vankia, jotta rangaistuslaitoksissa olisi tilaa niille kymmenilletuhansille, jotka Erdoğanin hallinto on luokitellut yhteiskunnan vihollisiksi.

Lue lisää tästä linkistä.


Trump – räjähtävä presidentti

Kova. Sotaisa. Uhkaava. Räjähtävä. Näin luonnehti kesäkuussa psykologi Dan MacAdams silloista presidenttiehdokasta Donald Trumpia. Monet amerikkalaiset asiantuntijat – demokraatit ja republikaanit – olivat varmoja, ettei Trump pääse edes puolueensa ehdokkaaksi. Nyt jännitetään, mitkä lupauksensa Trump aikoo presidenttinä pitää. Monia hän on jo ehtinyt perua.

Lue HS:n yritys analysoida, millainen Donald Trump todella on.


Valeuutisia teineiltä

Velesin kaupunki Makedoniassa nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen, kun paljastui, että paikalliset teinit tehtailivat lukuisia Donald Trumpia tukevia ja Hillary Clintonia parjaavia valeuutissivustoja. Valeuutisbisnes herättää huolta. Niiden takia ihmiset eivät ehkä tiedä, minkä puolesta taistella.

Lue lisää valeuutisia tehtailevista teineistä.


Dopingin synkkä vuosi

Oliko se vahinko? Norjan hiihtotähti Therese Johaug oli syyskuussa leirillä Italiassa, ja hänen huulensa rohtuivat. Lääkäri antoi auringon polttamiin voidetta, jossa luki isolla DOPING. Kuukautta myöhemmin selvisi, että Johaugin näytteestä on löytynyt anabolista steroidia.

Vuoden synkimmät dopinguutiset tulivat kuitenkin Venäjältä. Hieman ennen Rion olympialaisia selvisi, että Venäjällä on toiminut valtiojohtoinen doping-ohjelma. Huijauksesta epäiltyjä urheilijoita on jo yli tuhat.

Lue lisää Johaugin kärystä ja siitä, kuinka Venäjä manipuloi näytteitä Sotšin olympialaisissa.


Rakas kloonini

Huone on suuri, valoisa ja puhdas. Lattia on kestävää kumimattoa. Koiranpentujen aitaukset ovat ikkunaseinällä: 16 lasiovellista koppia, joiden seinät on kaakeloitu vaaleiksi. Pentuja on 17.

Kaikki tässä eteläkorealaisen Soamin tutkimuskeskuksen huoneessa olevat pennut ovat klooneja jostain toisesta koirasta, siis geneettisiä kopioita. Kloonatulla pennulla on sama perimä kuin sillä koiralla, josta se on kloonattu. Ne ovat siis kuin identtisiä kaksosia, jotka ovat syntyneet vuosia kaksoissisarensa jälkeen.

Jos rakkaalla koirallasi on paljon ikää ja sinulla paljon rahaa, voit teettää koirastasi tällaisen kopion. Soamin laboratoriossa on professori Hwang Woo-sukin johdolla kloonattu jo yli 800 koiraa.

Lue koko Kuukausiliitteen juttu koirien kloonauksesta tästä linkistä.


Silpomisen jälkeen

Kolme vuotta sitten valokuvaaja Meeri Koutaniemi seurasi, kuinka kenialainen Nasirian, 14, itki kivusta. Häneltä poistettiin ympärileikkauksessa klitoris ja häpyhuulet. Viime kesänä Koutaniemi tapasi Nasirianin uudelleen. Hän oli teini-ikäinen, ja kantoi harteillaan pientä vauvaansa sekä aikuisen naisen vastuuta.

Maasaiheimon perinteessä ympärileikkaus on siirtymäriitti lapsuudesta aikuisuuteen. Harva kyläläinen silti tietää, mitä leikkaus aiheuttaa tytön terveydelle. Infektioiden lisäksi esimerkiksi synnyttäminen voi olla hengenvaarallista sekä äidille että lapselle, sillä ponnistusvaiheessa arpikudos ei jousta.

Lue ensimmäinen juttu Hetki ennen silpomista sekä juttu siitä, mitä silvotulle tytölle tapahtui.


Uusi klitoris, lahja naiselle?

”Miksi minun pitäisi hävetä sitä, että minut on ympärileikattu?” kysyy espoolainen seitsemän lapsen äiti Habiba Ali, 29. Ali kommentoi keskustelua ympärileikattujen naisten ”korjausleikkauksista”.

Toisten mielestä klitoriksen korjausleikkaukset ovat naisille voimaannuttava lahja, toiset pitävät niitä uutena sorron ja hyväksikäytön muotona.

Lue lisää klitoriksen korjausleikkauksista tästä.


Setärokin tähti

Lukuisat kerrat Suomessa esiintynyt Iggy on jo 69-vuotias. Ikä on vähän hidastanut menoa, mutta ei Iggy vieläkään suostu olemaan hetkeäkään paikoillaan. 69-vuotiaana hän jaksaa yhä riehua. Sen sai todistaa viime kesänä myös Helsingissä Flow-festivaalin yleisö. Jos keikka jää Iggy Popin viimeiseksi Suomessa, hän jätti jäähyväisensä tyylillä ja anteeksipyytelemättä.


Minä, merenneito

Anni Perttula myy ammatikseen kenkiä, mutta muulloin hän viihtyy pinnan alla. Jo kahden vuoden ajan lappeenrantalainen on esiintynyt sukeltelevana merenneitona.

Esiintymiskeikoilla on aina mukana merenneidon turvallisuudesta ja aikatauluista huolta pitävä assistentti.

”Se on tärkeää, koska kun näyttelen, unohdan täysin ajantajun”, Perttula sanoo.

Perttulan ura alkoi netistä, jossa hän näki ihmisiä, jotka tienasivat leipänsä esiintymällä vedenalaisissa teattereissa. Amerikassa merenneidot ovat työskennelleet viihdeartisteina 1940-luvulta lähtien.

Kun Helsingin Linnanmäellä pudotettiin merenneitoja palloilla veteen 1950–1980-luvuilla, merenneidon ura ei vaatinut muuta kuin kykyä poseerata. Nykyään merenneidon on oltava vahva ja hyväkuntoinen ja osattava liikkua sulavasti veden alla.

Lue koko juttu merenneidosta tästä linkistä.


Palloilijan pettymys

HJK:n Nnamdi Oduamadin epätoivon ilme kauden viimeisessä ottelussa on hyvä tiivistys helsinkiläisen jalkapalloseuran koko kaudesta. Kaksi perättäistä kautta ilman mestaruutta on HJK:n resursseilla alisuoritus. HJK oli tällä kaudella ennalta arvattava vastustaja, joka ei pelottanut vastustajiaan edes kotikentällään.


Hyvää syntymäpäivää, heräävä Helsinki

Heräilevä Helsinki on henkeäsalpaavan kaunis. Siksi 17-vuotias balettitanssija Ruusa Vuori tanssi kesäkuussa syntymäpäiväänsä viettävän Helsingin aamuöisellä Aleksanterinkadulla. Kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Forsbyn eli Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle 12. kesäkuuta 1550.


Yöjunan tupakkavartija

Yöjuna IC 247 Kemijärveltä Helsinkiin tekee matkaansa madellen. Tällä junalla ei ole hoppu, sillä junasta puuttuvat kiireiset ihmiset.

Jokainen viettää yönsä tavallaan. Jotkut matkaavat makuuhytin rauhassa ja toiset ravintolavaunun hälinässä. Saattaapa kyytiin mahtua myös yksi tavaravaunussa pussikaljoitteleva.

Konduktööri Sari ”Säihky” Saarinen on kuljettajan lisäksi ainoa junahenkilökunnan edustaja Ylivieskan asemalta Helsinkiin. Hän huolehtii pysähdyksillä siitä, ettei yksikään aamuyön tupakoitsija unohdu. ”Kaikki meni jo sisälle. Olipa tunnollisia tupakoitsijoita. Yleensä saan hätyytellä.”


Vilskettä rallipaljulla

Illan hämärtyessä ralliautojen pärinä vaimenee ja varikkoalue hiljenee. Mutta rallikansa ei nuku, se herää uuteen elämään. Suomen liput liehuvat, kun yksi Suomen MM-rallin vieras grillaa makkaraa, toinen kuuntelee radiota ja kolmas laulaa karaokea. Pieneenkin henkilöautoon mahtuu makuuhuone ainakin kahdelle. Ouninpohjan sauna lämpiää tarvittaessa vaikka 125-asteiseksi. Saunalla ja paljulla käy yön mittaan vilskettä.


Katoavat punkkarit

Mikä ero nykyajan katukuvassa on verrattuna vuosituhannen alkuun? Punkkarit ovat likipitäen kadonneet. Niittinahkatakkeja ja vihreitä irokeesikampauksia löytääkseen on nähtävää vaivaa.

Kuvaaja Jonne Heinonen etsi, löysi ja kuvasi. Musiikki-ilmiöt liikkuvat sykleissä, mutta Heinosen eri puolilla Suomea kuvaamat hardcore-punkkarit eivät tästä piittaa. Heidän punkkinsa on ikuista. Kuvassa Gina Lappeenrannassa LPRHC Festillä.


17 000 teiniä metsäleirillä

Kesäyö pimenee 17 000 partiolaisen ympärillä Evon metsissä. Partiolaisten suurleiri Roihulla pienet valopilkut tanssivat puiden lomassa, kun otsalamput valaisevat öisiä touhuja. Osalle yö on varattu rauhoittumiselle, toisilla työt jatkuvat. Jotkut ovat niin innoissaan yhdessäolosta, että nukkumaan mennään vasta myöhään yöllä.

Hollolalainen Jesse Heiskanen, 17, viettää yönsä kahden puun välissä. Hän valitsi riippumaton, sillä se on hänen mukaansa lähempänä sänkyä kuin maa ja telttapatja. Kello näyttää jo yli kahta, mutta Heiskanen selaa vielä kännykästään päivän uutisia.


Kuorojen yö

Oopperakuorolaisten työ Olavinlinnassa ei ole vain laulamista ja lavalla kaikkensa antamista. Siihen kuuluu paljon sellaista, mitä yleisö ei näe.

Linnassa kuorolaisen elämä on loputonta jyrkkien rappusten kiipeämistä, aukoista ryömimistä, helmojen nostelua, tönimistä, jonottelua, natisevan lavan alla pimeydessä hiipimistä.

Basso Tiitus Ylipää ahtautui pienestä aukosta päästäkseen lavalta ulkomaailmaan Don Giovanni -oopperan jälkeen. Kuuden viikon työrupeamaa varten on syytä pakata mukaan niin toppatakkeja kuin hellevaatteitakin. 541-vuotiaan linnan seinien sisäpuolella ei keskivertoa ilmanalaa tunneta.


Rakkauden hetki

Kesäyö Tornion Suviseuroissa on nuorille rakkauden hetki. Kun kaiuttimista lakkaa Jumalan sanan tasainen virta, keskuskentän valtaavat katseet, kosketukset ja jännite. Lämmin kesäilma hellii, eikä hyttysten surina ympärillä haittaa.

Nämä nuoret ovat eläneet koko elämänsä ilmapiirissä, jossa perhe asettuu kaiken edelle. Perhe on tavoite.

Kun rakkaus syttyy, siitä pidetään kiinni. Itselle vakuutetaan jo suhteen alkuhetkillä, että hän on se, jonka kanssa perustetaan perhe.

Moni nuori pariskunta Suviseuroissa kertoo tämän olevan sitä lopullista rakkautta. Julia Tarvainen, 17, ja Elmeri Peltokorpi, 17, ovat olleet neljä kuukautta yhdessä. ”Ollaan, ollaan vakavissamme.”


Suunnistaja suviyössä

Metsästä puiden lomasta näkyy valojuova. Ensin putkahtaa esiin yksi märkä suunnistaja, sitten toinen ja kolmas. Kohta rastilla käy jo kuhina, kun kymmenet Jukolan viestin suunnistajat leimaavat korttinsa. Sitten he säntäävät takaisin metsän syvyyksiin. Maalilinjan jälkeen hiki ja kura valuvat suunnistajien kasvoilta. Räkääkin taitaa löytyä useamman poskilta.

”Tämä voisi olla aika hirveää, jos ei pitäisi suunnistuksesta”, joku nauraa vaihtoon tullessaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New York Times: Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  8. 8

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  9. 9

   Pankit kaikkoavat Lontoosta brexitin takia – Bank of America siirtää toimintojaan Dubliniin

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää