Ulkomaat

Flunssa katkaisee Britannian kuninkaallisen joulun perinteitä: Kuningatar jää pois joulukirkosta, mutta tv-puhe on kuvattu etukäteen

Kuningatar Elisabet, 90, ja prinssi Philip, 95, toipuvat kovasta flunssasta. Cambridgen herttuapari lapsineen viettää osan joulusta Katen vanhempien luona. Kuningattaren joulupuhe kuuluu Britanniassa joulupäivän suosituimpiin televisio-ohjelmiin – myös Sandringhamin kuninkaallisessa kartanossa.

Lontoo. Joulupäivänä kello kolme iltapäivällä miljoonat britit kellahtavat sohvalle television ääreen. On aika sulatella joululounasta – useimmiten kalkkunaa ruusukaalin ja perunoiden kera – ja katsoa tv:stä kuningattaren joulupuhe.

Kuningatar Elisabet on pitänyt joulupuheen vuodesta 1952 lähtien vain yhtä vuotta lukuun ottamatta. Vuonna 1969 kuningatar pani puheen katkolle, koska katsoi perheensä saaneen aivan tarpeeksi televisiojulkisuutta. Kansa oli toista mieltä. Joulupuhe palasikin jo heti seuraavana vuonna.

Joulupuheperinteen aloitti kuningattaren isoisä Yrjö V vuonna 1932. Aluksi puhe kuului vain radiosta. Nyt kuningatar ilmestyy televisioruutuun vuosi toisen jälkeen samannäköisenä: vakavailmeisenä, pöyheäksi kammattuna, kolminkertainen helminauha kaulassaan ja rintarossi leninkinsä vasemmassa rintamuksessa.

Viime vuonna kuningattaren kymmenminuuttinen oli joulupäivän katsotuin televisio-ohjelma. Miksikään uutislähetykseksi sitä ei voi kutsua. Kuningatar yllättää harvoin. Hänen joulupuheensa sanavarastokin on tutkitusti suppea.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyse onkin perinteistä ja pysyvyydestä. Ei se, mitä sanoo, vaan kuka sanoo.

Kuningattaren, 90, joulupuhe on merkki jatkuvuudesta. Olipa poliittinen ja taloudellinen tilanne mikä hyvänsä, kuningatar muistuttaa kansalaisia (kukaan ei käyttäisi enää sanaa ”alamaisia”) joulun sanomasta.

Joulupuhe antaa samalla televisiokatsojille tilaisuuden kurkistaa kuninkaalliseen joulunviettoon.

Ennalta kuvatun puheen lavastus toistaa mielikuvaa Britannian kuninkaallisen perheen loistokkaasta mutta samalla perinteikkäästä joulunvietosta. Taustalla voi pilkahtaa joulukuusi ja perhekuvia. Takanreunalla voi vilahtaa joulukortteja. Vähän niin kuin kellä tahansa kotona.

Paitsi että ei ihan.

Kuninkaallinen perhe viettää joulua tiukan käsikirjoituksen mukaan. Joulunpyhiksi on tapana matkustaa Sandringhamin kartanoon Norfolkin kreivikuntaan. Paikalle on kutsuttu yleensä noin kolmisenkymmentä vierasta.

Sandringham on kuningattaren yksityisessä omistuksessa. Kartanon on perinteikäs, mutta makuuhuoneiden sanotaan olevan pikkuruisia. Mitä kaukaisemmat sukulaiset, sitä todennäköisemmin heidät pakataan kuin sillit suolaan.

Kuningattaren ja hänen puolisonsa prinssi Philipin, 95, on tapana matkustaa Sandringhamiin junalla hyvissä ajoin ennen joulupäivää. Tänä vuonna keskiviikoksi suunniteltu lähtö lykkääntyi. Sekä kuningatar että Philip olivat pahassa flunssassa ja lennähtivät Sandrighamiin helikopterilla torstaina.

Britannian rojalistien joukosta kuului silloin syvä ja kollektiivinen helpotuksen huokaus.

Pariskunta on ylittänyt eläkeiän vuosikymmeniä sitten, mutta jatkaa vielä työntekoa. Kuningattarella on yhä lähes 200 julkista esiintymistä vuodessa.

Kuluvalla viikolla kuningatar tosin siirsi 25 suojeluksessaan ollutta hyväntekeväisyysyhdistystä lähisukulaistensa hoiviin. On aika ottaa hieman kevyemmin.

Britannian kuningasperheen joulunvietto ei ole aivan niin brittiläistä kuin luulisi. Kuningattaren isoisän isoäiti kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert toi Saksasta mannermaisia joulutapoja. Kuninkaallinen perhe avaakin joululahjansa jo jouluaattona – aivan kuten suomalaisetkin.

Lahjojen valinta voi kuitenkin olla vaikeaa perheelle, jolla on jo kaikkea. Kuningattaren jalokivi- ja taidekokoelmat ovat mittavat. Hevosiakin on tallissa useita. Palatseissa ja kartanoissa lienee tarpeeksi myös leivänpaahtimia.

Lehtitietojen mukaan kuningatar lähipiireineen suosii käytännöllisiä tai vitsikkäitä lahjoja. Rahaa ei sovi käyttää ylettömästi. Se olisi mautonta.

Kuninkaallisen perheen – eli ”Firman” – on raportoitu antaneen toisilleen muun muassa kynnysmaton, suihkuhatun, nahkaisen wc-istuimen kannen sekä hupileluja.

Kuninkaallisen perheen jouluaaton ohjelmaan kuuluu myös illallinen, jonne miehet sonnustautuvat smokkeihin ja naiset iltapukuihin. Sandringhamiin ei tulla kotoilemaan vapaamuotoisesti oloasussa. Tanskalaistyylinen hygge on Britanniassa muodikasta, mutta kuningattaren talossa mennään vanhalla kaavalla. Hygge tulee sitten sivutuotteena, jos tulee.

Prinssi Albert toi 1800-luvulla Saksasta myös joulukuusi- ja joulukorttiperinteet. Kuusen koristelu kuuluu kuninkaallisessakin perheessä lapsille.

”Yksi pitkän elämän iloja on nähdä lasten, lastenlasten ja lastenlastenlasten auttavan joulukuusen koristelussa. Tänä vuonna meillä on perheessä uusi jäsen nauttimassa tästä riemusta. Tutut joulukoristeet eivät ole paljoa muuttuneet sitten Viktorian ja Albertin aikojen, vaikka sähkökynttilät ovatkin korvanneet aidot”, kuningatar sanoi vuoden 2015 joulupuheessaan.


Uudella perheenjäsenellä kuningatar tarkoitti Cambridgen herttuaparin eli prinssi Williamin ja tämän puolison Katen tytärtä Charlottea. Prinsessa Charlotte syntyi viime vuoden toukokuussa.

Lehtitietojen mukaan William, Kate, Charlotte ja isoveli George, 3, viettävät tänä vuonna ainakin osan joulua Katen vanhempien eli Middletonien luona. Näin silti, vaikka Cambridgen herttuaparin maaseutukoti Anmer Hall sijaitsee aivan Sandringhamin naapurissa.

Cambridget ovat suosineet Middletonien keskiluokkaista porvarisjoulua aiemminkin eli 2011.

Sandringhamissa ei nähdä myöskään prinssi Harryn uutta amerikkalaista näyttelijätyttöystävää Meghan Marklea. Pariskunta bongattiin joulun alla joulukuusiostoksilla Lontoon Battersean kaupunginosassa, mutta sen jälkeen Harry on jo pakannut Meghaninsa Amerikan-koneeseen.

Sandringhamiin ei pääse joulunviettoon ennen kuin suhde on vakaalla pohjalla. Käytännössä tämä tarkoittaa papin aamenta vihkikirkossa.

Kirkkoon oli määrä matkata myös kuninkaallisen perheen joulupäivänä, mutta viime hetkellä hovi ilmoitti, että kuningatar on yhä liian kipeä osallistuakseen jouluaamun jumalanpalvelukseen. Se jää häneltä väliin ensimmäisen kerran sitten vuoden 1988.

Kuninkaallisilla on ollut tapana saapua 1500-luvulta peräisin olevaan Pyhän Maria Magdalenan kirkkoon jalkaisin, olipa sää mikä hyvänsä. Tarkoitus on osoittaa, että joulu ei ole päässyt pehmittämään karskeja ulkoilmaihmisiä.

Joulukirkkoperinne tarjoaa kuningashuoneen faneille tyypillisesti tilaisuuden päästä huiskuttaman kruunupäille sekä ojentamaan kukkia ja joulutervehdyksiä. Kirkon lähelle kokoontuukin joka vuosi sankka joukko rojalisteja.


Kuningattaren joulupuhe katsotaan joukolla myös Sandringhamin kartanon televisiosta. Ei olisi kohteliasta emäntää kohtaan vetäytyä yksin makuuhuoneeseen joululahjakirjaa lukemaan.

Kuningattaren itsensä on tosin raportoitu katsovan televisiopuheensa ylhäisessä yksinäisyydessään omassa huoneessaan.

Tai mistä sitä tietää, mitä kuningatar oikeasti tekee. Ehkä hän haluaa vain vetää hetken rauhassa henkeä ja nauttia corgi-koiriensa seurasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  5. 5

   Palkat nousevat ja verotus kevenee, mutta ostovoimasi ei välttämättä kasva – HS:n laskuri kertoo, mihin rahasi riittävät ensi vuonna

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  8. 8

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  9. 9

   Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen useilla mattoveitsen iskuilla Aleksis Kiven kadulla Helsingissä – HS seuraa murhaoikeudenkäyntiä

  10. 10

   Alkon nostalginen palvelutiski palasi, kun Töölöntorin uusi Alko avasi ovensa kello 10

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää