Ulkomaat

Tällainen on Donald Trumpille suorat sanat kertova Kellyanne ”Trumpin kuiskaaja” Conway, joka nousee presidentin pääavustajaksi

Trumpin kampanjapäällikkö nostettiin Valkoisen talon pääavustajien joukkoon.

Valkoisen talon korkea-arvoisin naispuolinen työntekijä on tammikuusta alkaen Kellyanne Conway, yksi tulevan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pääavustajista. Trump kertoi nimittäneensä Conwayn neuvonantajakseen torstaina tiedotteessa, jossa hän kehui Conwayn ”uskomattomia viestintätaitoja”.

Conway antoi näytteen taidoistaan vastatessaan uutiskanava Foxilla kysymykseen, onko hänellä aikaa sekä vaativaan työhön että päätoimiseen äitiyteen.

”En pelaa golfia enkä pidä rakastajattaria, joten minulla on paljon aikaa, jota monille miehillä ei ole”, Conway sanoi.

49-vuotias Conway oli Trumpin kampanjapäällikkö ja ensimmäinen nainen, joka on johtanut republikaaniehdokkaan presidentinvaalikampanjaa.

Conway liittyi Trumpin kampanjaan vasta elokuussa, kun se oli pahoissa vaikeuksissa, ja tuli tunnetuksi Trumpin väsymättömänä puolustajana television keskusteluohjelmissa erityisesti naisia koskevien skandaalien aikana.

The New Yorker -lehti kutsui Conwayta ”Trumpin kuiskaajaksi”, koska tämä pystyi välittämään kärsimättömälle ja omapäiselle ehdokkaalle myös huonoja uutisia.

Conway kasvoi italialaistaustaisen äitinsä, isoäitinsä ja kahden naimattoman tätinsä kanssa New Jerseyssä lähellä Philadelphiaa. Hän itse luonnehti The New Yorker -lehdessä lapsuudenkotiaan ”South Jerseyn Tyttökulliksi” suositun tv-sarjan mukaan. Isä oli rekkakuski, joka katosi Conwayn elämästä, kun tämä oli kaksivuotias.

Perhe oli katolinen, ja Conway vastustaa edelleen aborttioikeutta. Maaliskuussa Conway kuitenkin paheksui Trumpin lausuntoa, jonka mukaan abortin tehneitä naisia pitäisi rangaista. Conwayn mielestä abortin tehneitä naisia ei saa syyllistää, vaan kohdella uhreina, jotka ovat tehneet väärän valinnan.


The Cosmopolitan-lehden mukaan nuori Conway voitti vuonna 1982 New Jerseyn Mustikkaprinsessa-kauneuskilpailun. Hän sai myös Mustikanpakkaajien maailmanmestari -arvonimen työskenneltyään kahdeksana kesänä marjanpakkaajana, missä hän oli tunnettu nopeudestaan.

Conwaysta tuli republikaani lukiossa presidentti Ronald Reaganin ansiosta. The New Yorker -lehden mukaan häneen vetosi Reaganin optimistinen ja kovismainen tyyli.

Conway valmistui erinomaisin arvosanoin juristiksi ja perusti oman, poliittisiin mielipidemittauksiin erikoistuneen yrityksen vuonna 1995. Ennen Trumpia hän työskenteli muun muassa republikaanien entiselle puhemiehelle Newt Gingrichille ja Trumpin kilpakumppanille, senaattori Ted Cruzille. Conway on läheisissä väleissä myös nationalistisista ja äärilaidan oikeistolaisista mielipiteistä tunnettua Breitbart-uutissivustoa rahoittavan Mercerin perheen ja Breitbartin perustajan Steve Bannonin kanssa.

Conwayn puoliso, juristi George T. Conway III, oli 1990-luvulla keskeisessä asemassa oikeusjutussa, jonka seurauksena presidentti Bill Clinton päätyi valtakunnanoikeuteen. Juuri George Conwayn on väitetty vuotaneen oikeistolaiselle uutissivusto Drudge Reportille tietoja Clintonin peniksen ulkonäöstä.

Conwayn pariskunnalla on neljä 6–11-vuotiasta lasta.

Enemmistö republikaanipuolueen kannattajista ja poliitikoista on miehiä, kuten näiden avustajistakin. Siksi Kellyanne Conway on erottunut joukosta, ja samasta syystä hän on Trumpin miehisessä avustajakunnassa erityisen tärkeä esimerkki siitä, että Trump palkkaa myös naisia.

”Olen naiskonsultti republikaanipuolueessa, mikä tarkoittaa, että kävellessäni republikaanipuolueen kansalliskomitean tai vastaavan ryhmän kokoukseen oloni on kuin miesten pukuhuoneessa pidettävissä polttareissa”, Conway on sanonut.

 

Conway puolusti Trumpia vetoamalla omiin kokemuksiinsa.

Kun lokakuussa julki tuli vanha nauha, jolla Trump sanoi voivansa ”kouria naisia pillusta”, toistakymmentä naista tuli julkisuuteen syyttämään Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta 1970–2000-luvuilla. Tuolloin Conway puolusti esimiestään vetoamalla omiin kokemuksiinsa.

”Olen ollut monta kertaa kaksin hänen kanssaan, eikä hän ole koskaan ollut muuta kuin kohtelias ja herrasmiesmäinen”, Conway sanoi Trumpista uutiskanava CNN:lle. ”Hän on nostanut minut kampanjansa johtoon, kuten hän on tehnyt naisille yrityksessään vuosikymmenten ajan.

Se, missä Conway on aiemmin ollut Trumpin kanssa eri mieltä, on tämän kovan linjan siirtolaispolitiikka.

Senkin suhteen Conway saattoi myöhemmin pehmentää Trumpin mielipiteitä.

Vuonna 2014 Conway tuki aloitetta, jonka mukaan Yhdysvaltain yli 11 miljoonalle luvattomalle siirtolaiselle tulisi antaa oleskelulupa.

Trump lupasi kampanjan aikana karkottaa kaikki luvattomat siirtolaiset, mutta viime viikkoina hän on puhunut rikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta, mikä vastaa nykypresidentti Barack Obaman politiikkaa.

Conway asettui julkisesti esimiehensä kanssa eri linjoille myös ulkoministerivalinnasta.

Kun Trump ei vielä ollut tehnyt päätöstään, Conway ilmoitti Twitterissä, että entinen presidenttiehdokas ja Trumpin arvostelija Mitt Romney ei ole kenttäväelle mieluisa vaihtoehto. Näin Conwayn katsottiin vetävän rajaa republikaanipuolueen vanhan eliitin vaikutusvallalle Trumpin Valkoisessa talossa.

The Politico -lehti arvioikin, että Conwayn nimitys loi Valkoiseen taloon kolmannen kilpailevan valtakeskuksen. Conway on nyt yksi Trumpin kolmesta pääavustajasta kansliapäällikkö Reince Priebusin ja neuvonantaja ja päästrategi Steve Bannonin lisäksi. The Politicon mukaan Conway tulee avustamaan Trumpia sekä lain että viestinnän suhteen.

Kolmen muodollisen pääavustajan lisäksi Trumpin epämuodollisia, mutta ehkä kaikkein vaikutusvaltaisimpia neuvonantajia ovat tämän aikuiset lapset sekä vävy Jared Kushner.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laura Saarikoski
 • USA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää