Ulkomaat

Koko maailman tuhon mahdollistava salkku vaihtaa pian omistajaa – sisältä löytyy kuvallinen ohje ydinsodan käynnistämiseksi

Ydinaseiden laukaisukoodit ovat hukkuneet niin Carterilta kuin Clintoniltakin. Bill Clintonin aikaan koodit olivat hukassa kuukausia.

Kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama lomaili joulun aikaan Havaijilla, häntä seurasi hiekkarannalla, puutarhassa sekä golfkentällä kaiken aikaa vain muutaman metrin päässä salaperäinen mies salkun kanssa.

Kuten Yhdysvaltojen presidenttiä aina aiemminkin. Jo vuosikymmenien ajan.

Salkku on sisältönsä puolesta poikkeuksellisen painava, sillä se pitää sisällään tuhovoiman, jolla maailma voitaisiin tuhota moninkertaisesti. Salkussa on koodit Yhdysvaltojen ydinaseiden laukaisemiseksi.

Salkkua kutsutaan lempinimellä ”jalkapallo” (football). Lisäksi Yhdysvaltojen presidentillä on erillinen koodikortti, joka on saanut lempiminen ”keksi” (biscuit).

Ydinasesalkku nousi keskustelunaiheeksi aiemmin tällä viikolla, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump kilvoittelivat ydinpelotteella.

Asia nousi esille aiemmin myös Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjan aikana, kun Trumpin vastaehdokas, demokraattien Hillary Clinton kyseenalaisti Trumpin kyvykkyyden vastata maan ydinaseista.

”Haluammeko todellakin, että Trumpin sormi on lähellä ydinasenappia”, Clinton kysyi.

Putin kertoi tiedotustilaisuudessa aiemmin tällä viikolla, että asevarustelun kiihtyminen on alkanut siitä, kun Yhdysvallat alkoi rakentaa ohjuspuolustusjärjestelmäänsä.

Putinin mielestä on ilmiselvää, että tämä johtaa asevarusteluun.

”Venäjän on pakko vastata Yhdysvaltain asettamaan haasteeseen ydinasevarustelussa, mutta tekee tämän sopimusten rajoissa eikä riko mitään”, Putin sanoi.

Trump puolestaan oli sotaisalla linjallaan ydinaseita koskevasta twiitistään syntyneessä kohussa.

Viestissään Trump totesi, että Yhdysvaltojen on vahvistettava ydinpelotettaan.

Pian Trumpin avustajat riensivät kuitenkin rauhoittelemaan, että varustelukilpaa ei tulisi, ”koska muut maat tulevat järkiinsä”.”Tulkoon vain asevarustelukilpa. Me päihitämme kaikki muut joka käänteessä ja kestämme heitä kaikkia pidempään”, Trump totesi uutiskanava MSNBC:lle.

Trumpin Twitter-viesti herätti kysymyksiä muun muassa siitä, haluaako hän irtautua Venäjän kanssa vuonna 2010 tehdystä uudesta Start-sopimuksesta, jonka perusteella molemmat maat vähentävät merkittävästi strategisten ydinaseidensa määrää.

Trump on aiemminkin puhunut ydinaseista provosoivaan sävyyn.

”Jos meillä kerran ydinaseita on, miksi emme niitä käyttäisi”, Trump totesi presidentinvaalikampanjan aikana.

Yhdysvallat ja Venäjä voisivat laukaista esimerkiksi lounasajan kuluessa tuhansia ydinaseita.

Jos niin kävisi, aseiden tuhovoimalla voisi tappaa kaikki ihmiset niin Yhdysvalloissa, Venäjällä kuin muuallakin maailmassa.

Tähän mennessä ydinpommeja on käytetty sodassa vain kaksi kertaa, kun Yhdysvallat pommitti Japanin Hiroshimaa ja Nagasagia vuonna 1945.


Yhdysvaltojen ja Venäjän lisäksi ydinasevaltoja ovat ainakin Britannia, Ranska, Kiina, Israel, Pakistan, Intia sekä Pohjois-Korea.

Itse asiassa mitään ”ydinasenappia” ei varsinaisesti ole kuitenkaan olemassa.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinavustajan salkussa on ohjeet ydiniskun varalta, minkä lisäksi presidentillä on koodikortti ohjusten lähettämiseksi.


Venäjällä vastaavaa salkkua kutsutaan ”pikkusalkuksi”

”Varuillaan on oltava kaiken aikaa. Ydinaseen lähettämisen on tapahduttava nopeasti, koska ohjukset kulkevat nopeasti”, totesi Yhdysvaltojen ydinasesalkkua presidentti Ronald Reaganin kaudella kantanut Pete Metzger brittilehti Guardianin mukaan.

Reaganin kaudella ydinasesalkku päätyi myös Moskovan Punaiselle torille presidentin vierailun yhteydessä.


Vanhassa valokuvassa Reaganin sotilasneuvonantaja näyttää huolettomalta laskettuaan maailman tuhoisimman salkun torin katukiveykselle.

Kuka tahansa ei ole kelvollinen kantamaan ydinasesalkkua.

Kirjassaan Metzker kertoo, että ennen salkun saamista hän oli pitkään kuulusteltavana niin puolustusministeriön, presidentin turvallisuudesta vastaavan salaisen palvelun sekä liittovaltion poliisin FBI:n toimesta.

Yhdysvaltojen presidentillä on ollut mukanaan ”keksi” sekä ”jalkapallo” aina presidentti John Kennedystä lähtien. Ydinkeksi on luottokortin kokoinen laite, jossa on tarvittavat koodin ydinaseiden laukaisemiksi.

Presidentti Jimmy Carterin on kerrottu hukanneen ydinkeksin 70-luvulla, kun hän toimitutti vaatteensa kuivapesulaan.

Kämmi ei ollut ainoa laatuaan.

Presidentti Bill Clintonin aikaan koodit olivat hukassa kuukausia, kertoo esikuntapäällikkö, kenraali Hugh Stanton Guardianin mukaan.

”Koodit olivat hukassa kuukausia. Aikamoinen juttu, oikeastaan valtava”, Stanton kirjoitti muistelmissaan Without Hesitation, ilman epäilystä.

Clintonin sotilasavustaja, everstiluutnantti Robert Patterson muistelee puolestaan kirjassaan Dereliction of Duty: Eyewitness Account of How Bill Clinton Compromised America’s National Security, kuinka Clintonilla ei ollut hajuakaan siitä missä ydinasekoodit olivat.

”Etsimme koodeja Valkoisessa talossa, ja lopulta Clinton tunnusti, että oli hukannut (ydinkeksin). Hän ei muistanut, missä oli sen viimeksi nähnyt”, Patterson muisteli.

Ydinasesalkkuja on Yhdysvalloissa tiettävästi kolme eri kappaletta.

Yksi seuraa presidenttiä, toinen varapresidenttiä ja kolmatta pidetään varmuuden vuoksi Valkoisessa talossa.

Myös Venäjällä salkkuja kerrotaan olevan kolme. Venäjällä lisäsalkut ovat yleisesikunnan päälliköllä ja puolustusministerillä.

Tutkija Pavel Podvigin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen laukuissa on sama perusajatus: molemmat mahdollistavat mahdollisimman nopean vastaamisen ydinasehyökkäykseen.

Sen lisäksi, että laukulla voi laukaista ydinaseen, se myös hälyttää havaituista uhkista.

”Toisaalta ainakin Venäjän järjestelmä on alusta pitäen suunniteltu niin, että se ei kannusta hätäisiin päätöksiin”, totesi Podvig HS:n jutussa jutussa vuodelta 2012.

Podvigin mukaan ydinasesalkku ei ole pelkkä puhelin. Ainakin yhden version laukusta on sanottu painavan noin 20 kilogrammaa ja siinä on viestintäväline yhteydenpitoa varten maan sotilasjohtoon.

Laukkuun on rakennettu monivaiheinen tunnistautumisjärjestelmä, joka varmistaa, että herra presidentti todella on herra presidentti.

Yhdysvaltojen salkussa on myös ohjekirja.

Ohjekirjassa presidentille tarjotaan valmiita vaihtoehtoja, jotka vaihtelevat taktisesta iskusta laajamittaisen ydintuhoon. Presidentti Carter piti ohjeita monimutkaisina ja määräsi niihin lisättäväksi yksinkertaistetun tiivistelmän.

Tiivistelmän kerrotaan muistuttavan kuvallista ruokalistaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinaseet
 • USA
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  3. 3

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  4. 4

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  8. 8

   Suomalais­jäänmurtaja teki historiaa läpäisemällä Luoteisväylän ennätysaikaisin – upeat kuvat kertovat myös ilmaston­muutoksesta

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Turun puukotukset mietityttävät Helsingin keskustassa liikkuvia naisia – ”Äidiksi tulemisen jälkeen ahdistuneisuus on kasvanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää