Ulkomaat

Euroopassa kytee syvä tyytymättömyys, jota pelonlietsojat käyttävät hyväkseen – HS:n kirjeenvaihtajat kertovat hetkistä, jotka jäävät kuluneesta vuodesta mieleen

Vuosi 2016 muutti Eurooppaa monella tapaa.

Budapest: Uudet liikkeet nousevat äärilaidoilta

Istuin keittiön pöydän ääressä ja katsoin, miten slovakialainen Anna Matzenakerova, 82, pudisteli päätään.

Hän ei voinut käsittää, miten tässä oltiin taas. Hänen kotikylänsä oli vaaleissa noussut uusnatsistisen puolueen vahvimmaksi tukialueeksi alkuvuoden parlamenttivaaleissa.

Kylä oli sama, jossa natsit tappoivat toisen maailmansodan aikana Matzenakerovan äidin ja siskon. Hän oli 11-vuotias ja todisti, kun puolet perheestä vietiin teloitettavaksi yhdessä kymmenien muiden kanssa.

Vielä yli 70 vuotta myöhemmin tapahtumista kertominen järkytti häntä suuresti. Vaikeahan sitä oli tajuta.

Mitä Euroopassa oli tapahtunut, että natsien uhrien piti jälleen pelätä samankaltaisten aatteiden paluuta valtakunnan politiikkaan?

Kyläläiset olivat järkyttyneitä Marian Kotleban johtaman uusnatsistisen puolueen noususta. Kyse ei ollut ympäri Eurooppaa vahvistuneesta äärioikeistosta tai oikeistopopulisteista, vaan selvästi radikaalimmasta puolueesta.

Joku epäili ihmisten unohtaneen historian, mikä ei kyllä täysin pitänyt paikkansa. Uusnatsipuolue flirttaili avoimesti natsisymboliikan ja univormujen kanssa. Historiaa ei selvästikään oltu unohdettu, sitä käytettiin kampanjoinnissa.

Tämä ei tarkoita sitä, että Euroopan uuden Hitlerin nousu valtaan olisi vain ajan kysymys. Mutta se kertoo siitä, että Euroopassa kytee syvä tyytymättömyys, jota politiikkansa pelonlietsontaan perustavat voimat vauhdittavat.

Matzenakerovan kotikylä on tästä kuvaava esimerkki. Ostrý Grúň sijaitsee muuttotappioisella maaseudulla. Palkat ovat pieniä ja työttömyys yleistä. Moni on lähtenyt. Jäljelle jääneet ovat pettyneitä.

Mutta iso vastuu on myös niillä poliitikoilla, jotka eivät edusta radikaaleja äärilaitoja. Slovakian sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico puhui vaalikampanjassa erityisesti muslimimaahanmuuttajista halveksuen ja uhkana. Hän teki aiemmin äärioikeistolle kuuluneesta retoriikasta valtavirtaa ja normalisoi sen.

Uusnatsien äänestäminen ei yhtäkkiä näyttänytkään enää niin radikaalilta.

Suvi Turtiainen

Lontoo: Brexit-taikina sai nousta vuosien ajan

Yhden roisto on toisen sankari. Kaikki riippuu siitä, mistä kulmasta asiaa katsoo.

Ukipin entinen johtaja Nigel Farage on monelle englantilaiselle kansallissankari. Britannian EU-eroa 1990-luvulta saakka ajanut Farage sai kesäkuussa mitä halusi: äänestäjät valitsivat brexitin.


Todistin Farageen kohdistuvaa sankaripalvontaa brexit-kampanjatilaisuudessa Essexin Purfleetissä huhtikuun alussa. Tunnelma oli sähköinen ja innostunut. Tempauduin itsekin mukaan.

Armoitettu puhuja Farage löylytti EU:ta ja keräsi valtavat aplodit. Faktat eivät olleet aivan kohdallaan. Mutta mitä väliä. EU-jäsenyydestä oli tullut tunteen, ei tiedon, asia.

Purfleetin-tilaisuudessa kävi selväksi, että moni äänestäjä oli tehnyt päätöksensä EU-jäsenyydestä jo ajat sitten. Kirjoitin: ”Jos Britannian EU-tulevaisuus olisi päätetty Purfleetissä, ratkaisu olisi ollut helppo: Brexit.”

Tunnelmat olivat samat alkukesällä Itä-Englannin Peterborough’ssa. EU sai haukut, ja Farage kehut. EU-jäsenyyden kannattajia oli vaikea löytää.

Britannian EU-kampanjoita ei suinkaan käyty tänä vuonna. Brexit-kampanja aloitettiin jo vuosia sitten, ja jäsenyyttä puoltava kampanja ei päässyt koskaan kunnolla edes käyntiin.

Britannian EU-kielteinen lehdistö on nostattanut brexit-taikinaa jo vuosikymmenet. Tosiasioilla ei ole ollut väliä.

Kansanäänestyksen alla tahti kiihtyi. Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin selvityksen mukaan brittilehdistö oli selvästi EU-eron puolella.

Ehkä Britannian EU-erosta seuraa jotain hyvääkin. Brittejä ei ainakaan panna äänestämään uudelleen.

Ymmärrän myös Faragen suosion. Hän sai isot poliittiset ratkaisut kuulostamaan helpoilta ja mustavalkoisilta. Hän tiivisti, viihdytti – ja voitti.

Annamari Sipilä


Moskova: Indiefolk soi Euroopan alakulmassa

Jos
joku väittää, ettei Venäjään kuuluvan Tšetšenian pääkaupunki Groznyi ole Eurooppaa niin vetoan maantieteeseen: onpas. Eurooppa loppuu aikaisintaan Kaukasus-vuorten korkeimpien huippujen toisella puolen.

Elokuinen ilta Rosa Luxemburginkatu 19:n sisäpihalla oli tunnelmallinen. Tunnelmasta vastasivat nuori pari Hava Musajeva, 28, ja Selimhan Musajev, 26.

Yhdessä he muodostavat folkduon nimeltään Sobirateli Folka eli folkin keräilijät. Tai ehkä sen voisi kieron kaksikielisesti kääntää Kansan kokoajaksi.

”Folkia tämä on ehkä vähän niin kuin toisella tavalla”, Hava selvitti. ”Ehkä lähinnä indiefolkia. Ei mitään kovin tšetšenialaista.”

Folk on lähinnä angloamerikkalainen kansanmusiikin modernisointitapa. Indiefolk taas on nuorempien folkartistien musiikkia – niiden, jotka ovat pysyneet suurten studioiden ulkopuolella.

Hava ja Selimhan puolestaan ovat sitä sukupolvea, jonka vanhemmat pakkasivat laukkunsa ja lapsensa 1990-luvulla ja lähtivät Tšetšenian ensimmäisen sodan jaloista tiehensä.

Monet ovat jääneet sille tielleen, mutta jotkut ovat Musajevien vanhempien tapaan palanneet perheineen. Hava Krasnojarskista, Selimhan Kazakstanista.

”Vähitellen on palannut kaikenlaista väkeä”, Selimhan kertoi. ”Taiteilijoita, mutta myös fyysikkoja ja matemaatikkoja. Täällä oli ennen ennen vahvaa teknistä korkeakoulutusta, nyt on joitakin tekniikan tohtoreita palannut Englannista, ja he opettavat täällä.”

Istuin tällä Rosa Luxemburginkadun sisäpihalla edellisen kerran tasan 20 vuotta aikaisemmin, kun tämä oli Tšetšenian ensimmäisen sodan etulinjaa.

Indiefolkia kuunnellessa oli vaikea kuvitella, että asiat olisivat 20 vuoden kuluttua huonommin.

Tosin poliitikkoja kun kuuntelee, niin Tšetšenia ei mitään Eurooppaa ole eikä ole koko Venäjäkään.

Mitenkähän lienee, toimiiko noiden paasaajien muisti? Yltääkö heidän katseensa yli seuraavien vaalien?

"Sanoja – kaikki valehtelee", Hava hyräili venäjäksi. Sanos muuta.

Pekka Hakala


Tukholma: Ruotsalaiset arvot astuivat areenalle

Siinä hän
seisoi vaaleana ruotsalaisena, sinikeltainen lippu liehumassa taustallansa. Oli heinäkuun alku Gotlannin Visbyssä, politiikkaviikko Almedalenin vuotuisessa kuhinassa.

Symboliikka oli vahva, kun Ruotsin kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor nousi lavalle ja puhui ruotsalaisista arvoista.

Ne olivat hänen mielestään kriisissä. Eikä Busch Thor ollut ainoa. Kun puoluejohtajat ilta toisensa jälkeen pitivät puheitaan, kävi kuulijoille äkkiä selväksi, mikä olisi yhteiskunnallisen keskustelun seuraava suuri teema: Nyt puhuttaisiin ruotsalaisuudesta ja siitä, mitkä ovat ruotsalaisia arvoja.

Almedalenista on nyt kulunut puoli vuotta, ja arvodebatista tuli yksi Ruotsin vuotta 2016 määrittävistä keskusteluista. Se heijastaa ajan henkeä Euroopassa, joka kipuilee viime vuosien suuren turvapaikanhakijamäärän ja tulijoiden kotouttamisen kanssa.

Ruotsissa ruotsalaisuustematiikka oli pitkään varattu lähinnä nationalismia vaaliville maahanmuuton vastustajille, ruotsidemokraateille. Nyt – suuren turvapaikanhakijamäärän ja ruotsidemokraattien kasvun jälkimainingeissa – on uusi aika. Poliitikoilla miltei kautta linjan tuntuu olevan tarve määritellä, mikä on omaa ja mikä siis vierasta.

Ruotsin keskustelu on silti laimeaa naapuri Tanskaan verrattuna. Tanskassa on katsottu tarpeelliseksi linjata aivan virallisesti, mitkä ovat tanskalaisia arvoja. Kansalaiset saivat äänestää, ja kulttuuriministeri esitteli tulokset aiemmin joulukuussa.

Tanskalaisia arvoja ovat nyt muun muassa hyvinvointiyhteiskunta, vapaus ja kristillinen kulttuuriperintö. Toki myös ”hygge”, eli tapa vaalia hyvää oloa, kiireettömyyttä ja nautintoja.

Virallisesta arvolistasta syntyi arvatenkin kipakkaa keskustelua. Eikä Ruotsissakaan läheskään kaikilla ole ollut helppoa orientoitua poliitikkojen arvokeskustelussa. Dagens Nyheter tuotti hiljan laajan kyselyn siitä, mitkä voisivat olla ruotsalaisia arvoja. Suurimman prosenttiosuuden annetuista vaihtoehdoista sai vastaus ”en osaa sanoa.”

Elina KervinenBerliini: Saksalaiset osasivat surra

”Voihan se olla onnettomuus.” Niin sanoi ber
liiniläismies vieressäni, kun kurkottelimme poliisin eristysnauhan takaa sitä kaaosta, jossa vain hetki sitten oli nosteltu glühwein-mukeja yksillä Berliinin suosituimmista joulumarkkinoista.

Ei ollut edes häivähtänyt mielessä. Rekka oli syöksynyt väkijoukkoon, ambulansseja lähti Breitscheidplatzilta letkoina, poliisiautojen vilkkuvat valot tekivät koko aukiosta kuin valtavan teknoluolan.

Mutta voisiko silti? Jos kaahaa Kantstraßelta kännissä ylinopeutta…

Ei mitään mahdollisuutta. Tuijotimme Saksan ensimmäistä isoa terrori-iskua.

Eurooppa elää aikaa, jossa terrori-isku ei yllätä, ja sitä osataan odottaa. Saksan kaltaisissa avoimissa yhteiskunnissa ei ole absoluuttista turvallisuutta.

Berliiniläiset osoittivat viime viikolla, että iskua osataan myös surra.

Palasin Breitscheidplatzille iskun jälkeisenä päivänä. Ihmiset toivat paikalle kynttilöitä ja kukkia, muslimien kuoro lauloi. Jollakulla oli sähköpiano. Sen ympärille kerääntyi ihmisiä laulamaan We are the Worldia.

Illalla Brandenburgin portti valaistiin Saksan lipun värein. Se ei ollut kornia, vaan hienoa. Kollektiivisen suremisen taito on tärkeää. Se maltti ja rauhallisuus, jolla Saksassa surtiin, kertoo hyvää kansalaisten sietokyvystä.

Poliitikkojen sietokyky on asia erikseen.

Isku on myös poliittinen ase, ja se otettiinkin heti sisäpoliittiseen hyötykäyttöön. Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue yrittää ottaa kaiken hyödyn irti tilanteista, joissa viranomaiset vaikuttavat menettäneen kontrollin. Se väite ei vain pidä paikkansa.

On kuitenkin selvä, että iskulla on vielä iso rooli Saksan ensi vuoden vaaleissa. Vaalien ehdoton iskusana on turvallisuus.

Alla-Liina Kauhanen


Bryssel: Venäjä on äänetön yhtiömies

Joulukuun
puolivälissä EU-maiden johtajat kokoontuivat huippukokoukseensa Brysseliin. Vaikka Venäjä ei ollut varsinaisesti asialistalla, arvaamaton itänaapuri leijaili haamun lailla kokouspaikan joka nurkassa.

Monet päätökset ja julistukset liittyivät suoraan tai mutkan kautta Venäjään. Vladimir Putin onkin Eurooppaa muuttava ja varpaillaan pitävä voima: äänetön mutta vaikutusvaltainen yhtiömies.

EU-johtajat päättivät esimerkiksi jatkaa Ukrainan sotatoimista juontuvia Venäjän-vastaisia pakotteita, koska Venäjää haluttiin näpäyttää. Mutta Syyriaan liittyviä uusia pakotteita ei nostettu pöydälle, koska Venäjää ei haluttu ärsyttää liiaksi.

EU-pomot pääsivät myös yhteisymmärrykseen lisäasiakirjasta, jolla pyrittiin saamaan Hollanti ratifioimaan EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimus viimeisenä EU-maana. Tällä pyritään näyttämään, ettei kaikki suju Venäjän mielen mukaisesti.

EU-parlamentti ja Itävalta olisivat halunneet jäädyttää Turkin EU-jäsenyysneuvottelut, mutta EU-johtajat päättivät toisin. Jos Turkkia lyödään liiaksi, se saattaa kääntyä entistä tiukemmin Venäjän puoleen.

EU-johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, että unionin yhteistä puolustusyhteistyötä pitää tiivistää. Suomi on hankkeessa innokas puuhamies, minkä syyt ymmärtää ihan karttaa katsomalla.

Vuosi 2016 on ollut Putinille nautinnollinen. Britannia tekee eroa EU:sta, ja Venäjää myötäilevä ja sotilasliitto Natoa koetteleva Donald Trump nousee pian Yhdysvaltain presidentiksi.

Ensi vuonnakaan Venäjä ei katsele EU-maita sivusta. Saksan turvallisuusviranomaisten mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan Saksan mielipideilmastoon liittopäivävaalien alla.

Ranskassa pidetään tärkeät presidentinvaalit keväällä. Venäjän valtiollinen televisiokanava RT aloittaa parahiksi vaalien alla ranskankielisen palvelun.

Venäläispankki on myös antanut Kansallisen rintaman ehdokkaalle Marine Le Penille lainan kampanjan pyörittämiseen.

Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  4. 4

   Tekniikan Maailma testasi talvirenkaat: Uudet tulijat haastavat tuttujen rengas­valmistajien johtoaseman

  5. 5

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  6. 6

   Miksi Juha Sipilä hymyilee?

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Tämän parempaa mainoskanavaa Helsinki saa hakea: Kiinalainen jättiyritys WeChat luo Helsingille oman sovelluksen – käyttäjiä yli 960 miljoonaa

  9. 9

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  10. 10

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  7. 7

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Meksikon maanjäristyksen uhriluku nousee: Raunioista löytynyt jo yli 200 kuollutta, romahtaneeseen kouluun kuoli kymmeniä lapsia pääkaupunki Méxicossa
  3. Suurkaupunki maanjäristyksen armoilla – kuvakooste tuhoista ja pelastustöistä Méxicossa
  4. ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä
  5. Presidentti Niinistö HS:lle YK-puheen alla: Trump ja Putin ”käsittelevät toisiaan kohteliaasti”
  6. Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille
  7. Tekniikan Maailma testasi talvirenkaat: Uudet tulijat haastavat tuttujen rengas­valmistajien johtoaseman
  8. ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa
  9. Tämän parempaa mainoskanavaa Helsinki saa hakea: Kiinalainen jättiyritys WeChat luo Helsingille oman sovelluksen – käyttäjiä yli 960 miljoonaa
  10. Méxicossa asuva suomalainen oli hakemassa lapsiaan päiväkodista, kun maanjäristys alkoi: ”Kotikadullani kaksi kerrostaloa musertui maan tasalle”
  11. Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia
  12. Näytä lisää