Ulkomaat

Entisessä autotehtaassa testataan nyt tulevaisuuden älykotia – Fiatin kotikaupunki Torino etsii uutta suuntaa, mutta haparoi

Italian Torinossa miljoonia neliömetrejä tyhjää teollisuustilaa on muutettu uuteen käyttöön. Keskustasta on kehkeytynyt turisteja vetävä magneetti. Silti nuorille ei löydy kaupungista töitä.

Torino. Kun Tommaso Laterzalla on asiaa Jasminalle, hän tarttuu puhelimeensa.

”Minulla on kylmä”, Laterza viestittää.

”Ok. Säädän lämpötilan 25 asteeseen”, Jasmina vastaa välittömästi.

Erikoista Laterzan ja Jasminan keskustelussa on se, että Jasmina on talo. Tai oikeammin älykäs huoneisto.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Huoneisto sijaitsee entisessä teollisuusrakennuksessa Torinossa Pohjois-Italiassa. Rakennus palveli ennen italialaisten Fiat-autojen tuotantoa, joka oli kaupungin talouden ja kasvun selkäranka.

Entisessä tehtaassa tuotetaan nykyään uutta älykästä teknologiaa, kulttuuria ja taidetta.


Torino esittäytyy mielellään menestystarinana siitä, miten globalisaation kurittama kuihtuva teollisuuskaupunki voi löytää uuden suunnan.

Fiatin kotikaupunkiin Torinoon muutti 1960–70-luvulla satojatuhansia ihmisiä teollisuuden työpaikkojen perässä varsinkin Etelä-Italiasta. Parhaimmillaan 1970-luvun alussa väkiluku lähenteli 1,3 miljoonaa.

Kaupunkia kutsuttiin Italian autoteollisuuden pääkaupungiksi ja Italian Detroitiksi. Valitettavasti sille myös kävi samalla tavalla köpelösti kuin Detroitille. Iski öljyn ja autoteollisuuden kriisi, ja globalisaatio vei työpaikat.

Väestön määrä romahti noin 800 000:een.


Entiseen tehtaaseen rakennettu Toolbox-niminen työtila on malliesimerkki siitä, miten Torino on pannut hanttiin perinteisen teollisuuden kuihtumiselle ja luonut nahkaansa viimeksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana.

Yli kuusi miljoonaa neliömetriä tyhjäksi jäänyttä teollisuusaluetta on muutettu uuteen käyttöön. Kiinteistöissä toimii ostoskeskuksia, pienyrityksiä, ravintoloita ja kulttuurijärjestöjä.

Torinon kasvojenkohotusta auttoivat erityisesti vuonna 2006 järjestetyt talviolympialaiset, joiden ansiosta kaupunkiin virtasi sijoituksia kotimaasta ja ulkomailta.

Toolbox on Italian suurin freelancereiden ja start-up-yrittäjien jakama työtila. Sen katon alla työskentelee päivittäin noin 350 ihmistä. Suurten työpöytien ääressä kokoontuu arkkitehtejä, bloggaajia, taiteilijoita ja videodokumentaristeja. Yläkerrassa on aloittelevien yritysten toimistoja.

Laterza, 24, työskentelee rakennuksessa toimivassa Fablabissa, jossa hyödynettään Arduino-ohjelmointia ja harjoitellaan esimerkiksi 3D-printtausta suurella robottikädellä.

Jasminan avulla Laterza yrittää selvittää, miten älykäs tulevaisuuden kodin oikeastaan on tarpeen olla. Hänen käsityksensä mukaan esimerkiksi jääkaappi pärjää vähemmilläkin älynlahjoilla.

”Kaikkea ei tarvitse yhdistää internetiin”, Laterza selittää Jasminan keittiössä.

Kaikista kuuluisin muodonmuutoksen kokeneista rakennuksista Torinossa on entinen Fiatin autotehdas Lingotto. Vuonna 1923 avattu Lingotto oli aikanaan Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin autotehdas.

Tehtaassa Fiatit kulkivat alhaalta alkavaa spiraalimaista kokoomalinjaa aina ylös katolle saakka. Katolla oli testiajoa varten rakennettu ovaalin muotoinen ajorata.

Nykyään Lingotton yhdessä päässä toimii ostos- ja viihdekeskus ja toisessa päässä teknillinen korkeakoulu. Katolla turistit juoksentelevat pitkin kaltevaa testirataa.


Torinon muutosta tuki se, että vuodesta 1993 lähtien kaupunkia hallitsi sama sosiaalidemokraattien koalitio. Poliittinen vakaus ja jatkuvuus mahdollistivat pitkäjänteiset suuret suunnitelmat.

”Se ei ole tavallista italialaisissa kaupungeissa. Torino hyötyi siitä”, sanoo professori Giovanni Semi Torinon yliopistosta.

Torinon keskustan kasvojenkohotus on kieltämättä ollut onnistunut. Kaupungissa on erinomainen kulttuuri- ja museotarjonta, sillä hallinto uskoi kulttuurin ja turismin tuovan uusia työpaikkoja teollisuudesta menetettyjen tilalle.

Kaupungissa järjestetään suuria elokuva- ja musiikkifestivaaleja ja kirjallisuustapahtumia. Egyptiläinen museo on kokoelmiltaan paras Kairon museon jälkeen.

Kaikki ei kuitenkaan ole mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Uusia työpaikkoja ei ole syntynyt lähellekään niin paljon kuin tarvetta olisi.

”Ei turismi tarvitse 300 000:a työntekijää Torinossa”, Semi sanoo.

Torinoon saapui vuonna 2015 noin 1,7 miljoonaa turistia, joista suurin osa oli italialaisia. Talviolympialaisia seuranneena vuonna 2007 Torinossa kävi runsas miljoona turistia. Turismi on siis kasvanut, mutta ei riittävästi.

Semi ei näe myöskään kulttuurialan ja innovaatioteknologian tuovan tarpeeksi työpaikkoja. Yritystä on ollut, mutta niin myös epäonnistumisia.

Torinon työttömyysaste on 9 prosenttia, eli hieman pienempi kuin koko Italian noin 11,6 prosenttia.

Nuorisotyöttömyys sen sijaan on suorastaan hälyttävä. Se on metropolialueella 42 prosenttia.

”Sosiaalinen muodonmuutos ei ole ollut samanlainen menestystarina kuin kaupunkiympäristön muutos”, Semi sanoo.

Semi puhuu ”suuresta murtumasta” Torinon keskustan ja muiden kaupunginosien välillä. Samalla kun keskusta-aluetta kehitettiin, muut osat jäivät jälkeen.

Torinoa rankasti kurittanut euroalueen talouskriisi ei juurikaan vaikuttanut esimerkiksi kiinteistöjen hintoihin keskusta-alueella. Vain 15 minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta hinnat romahtivat 30 prosenttia.

”Se on valtava kriisi.”

Kaupungin kesken jäänyt muodonmuutos on tänä vuonna näkynyt myös äänestyskäyttäytymisessä.

Torinoa johtaneet ja koko Italiaa hallitsevat sosiaalidemokraatit kokivat karvaan tappion viime kesänä järjestetyissä paikallisvaaleissa ja marraskuun kansanäänestyksessä.

Torinoa johtaa nykyisin populistinen Viiden tähden liike. Uusi hallinto on ilmoittanut leikkaavansa esimerkiksi kulttuurista, joka oli yksi sosiaalidemokraattien lempilapsista.

Viisi tähteä on hallinnut Torinoa vasta puolisen vuotta, mutta uudet vallanpitäjät ovat kohdanneet jo monta pientä kriisiä. Heitä on Semin mukaan arvosteltu siitä, etteivät he olekaan niin radikaaleja kuin vaalikampanjan aikana lupasivat.

”He ovat muuttumassa pragmaattisemmiksi, jopa varovaisiksi”, Semi sanoo.

Vielä on vaikea ennustaa, osoittautuuko Viiden tähden poliittinen kokemattomuus Torinolle voimavaraksi vai taakaksi.

Fakta

Fiatin kotikaupunki


 Luoteis-Italiassa sijaitsevassa Torinossa asuu noin 900 000 ihmistä. Kaupungissa ja sen ympäristössä yhteensä noin 2,2 miljoonaa.

 Fiatin kotikaupunkina tunnettu Torino nojasi ennen vahvasti autoteollisuuteen.

 Kaupungissa järjestettiin talviolympialaiset vuonna 2006.

 Torino on yrittänyt löytää uutta suuntaa panostamalla muun muassa innovaatioteknologiaan ja kulttuuriin.

 Torino sai viime kesän paikallisvaalien jälkeen johtoonsa populistisen Viiden tähden liikkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  4. 4

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  8. 8

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää