Ulkomaat

Syyrian tulitauko rikkoutui – taisteluita ja ilma-iskuja eri puolilla maata

Yöllä voimaan tullut aselepo ei kestänyt edes päivää.

Taistelut ja ilma-iskut keskeyttivät Syyrian tulitauon perjantaina. Keskiyöllä alkanut tulitauko näytti aluksi pitäneen, mutta perjantain kuluessa yhteenottoja hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä puhkesi eri puolilla maata, kertoivat kansainväliset uutistoimistot.

Venäjän ja Turkin neuvottelema maalaajuinen tulitaukosopimus astui voimaan puolilta öin torstain ja perjantain välillä. Siinä on mukana useita keskeisiä kapinallisryhmiä mutta ei Isisin ja al-Nusran terroristijärjestöjä eikä kurdien YPG-joukkoja.

Perjantaina Syyrian ilmavoivat teki ainakin 16 iskua kapinallisia vastaan maaseudulla Haman kaupungin ulkopuolella, kertoi Syrian Observatory for Human Rights -tarkkailujärjestö.

Myös pääkaupunki Damaskoksen ulkopuolella kerrottiin taisteluista. Hallituksen sotilaat tulittivat helikopterista oppositiotaistelijoiden ja jihadistiryhmä Fateh al-Shamin asemia, kertoivat tarkkailijat uutistoimistojen mukaan.

Tulitauko on uusin yritys päättää verenvuodatus lähes kuusi vuotta kestäneessä Syyrian sodassa.

Viimeksi koko maan kattavaa aselepoa yritettiin syyskuussa. Silloin taistelut vaimenivat viikoksi.

Tulitauon on tarkoitus tasoittaa tietä Kazakstanissa pidettäville, Venäjän ja Turkin tukemille rauhanneuvotteluille.

Syyria-asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativesta sanoi HS:lle torstaina, että uusi tulitaukosopimus on vasta ensimmäinen askel kohti rauhaa.

”Vielä on pitkä matka poliittiseen ratkaisuun ja siitä vieläkin pidempi matka kestävään rauhaan.”

Aiemmat yritykset saada tulitauko koko Syyriaan ovat epäonnistuneet. Syyskuussa taistelut hiljenivät vain viikoksi.

Uusi sopimus on Patokallion mukaan rakenteeltaan samantyyppinen kuin aiemmat. Siinä osapuolet sitoutuvat kolmeen keskeiseen elementtiin. Ensimmäinen niistä koski tulitaukoa, toinen tulitauon valvomiskeinoja, ja kolmas oli sopimus rauhanneuvotteluiden aloittamisesta.

Nyt tehty sopimus on siltä osin erilainen kuin aiemmat, että Turkki oli ottanut Yhdysvaltojen paikan neuvotteluiden välittäjänä.

”Se että Turkki on ottanut Yhdysvaltain paikan neuvotteluissa, on merkittävä muutos. Turkilla on erilainen suhde Syyrian oppositioon kuin Yhdysvalloilla”, Patokallio sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  8. 8

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä – HS näyttää noin kello 9.30 alkaen suorana, mitä kärkipoliitikot sanovat maailman tilasta Turun iskun jälkeen

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää