Valikko
Ulkomaat

”Globaalin talouden rinnalla politiikka on pelkkää näytelmää" – reilun kaupan yrittäjä Anne Hildén uskoo, että omalla lompakolla voi käydä populismin kimppuun

Suomalainen Anne Hildén neuvoo kuluttajia tutustumaan omaan lähiympäristöön, sen leipomon- ja kioskinpitäjiin: ”Pidä oma korttelisi ja kaupunkisi elossa. Saat paremman vastineen rahallesi, henkilökohtaista palvelua, neuvoja ja elämyksiä.”

Mechelen

Anne Hildénillä on yllään musta mekko, jossa on valkoisia pilkkukuvioita. Se on valmistettu Intiassa, mutta ei missään työntekijöitä sortavassa hikipajassa.

Mekolla on GOTS-sertifiointi. Sellaisen saa firma, joka käyttää tekstiileissään ainakin 95-prosenttisesti luomukuituja ja joka tarjoaa työntekijöille reilun palkan ja turvalliset työolot. Lapsityötä ei sallita.

Tämä on Hildénille tärkeää. Hänen mielestään ihmisten pitäisi jaksaa tutkia, millaisissa olosuhteissa heidän vaatteensa on valmistettu. Etenkin, kun vaateteollisuus on toiseksi pahin saastuttaja öljyteollisuuden jälkeen. ”Ihmiset ovat tottuneet, että vaatteissa hinta painetaan niin alas kuin mahdollista. Ympäristön pilaantumista ei vain haluta nähdä”, Hildén, 40, sanoo.

Hildén on Heinolasta lähtöisin oleva kahden lapsen äiti, joka pitää belgialaisen avomiehensä Tonny Van Bavelin kanssa reilun kaupan Supergoods-muotiliikettä Mechelenin kaupungissa lähellä Brysseliä. Pariskunta selvittää jokaisen myyntiin otettavan tuotteen alkuperän.

Hyllyistä löytyy esimerkiksi Sveitsissä toimivan yrityksen olkalaukkuja, jotka on valmistettu kuorma-autojen pressuista ja polkupyörän kumista. Hihnojen raaka-aineina ovat autojen turvavyöt. Hintalapussa lukee 150 euroa.

”Näistä on maksettu eurooppalaisen työntekijän palkkaa, sosiaaliturva- ja terveydenhuoltomaksut. Ja kyllä se vähän hinnassa näkyy.”

Hildén on duunariperheen tyttö ja koulutukseltaan sosiologi Tampereen yliopistosta. Hän osallistui nuoruudessaan opiskelijapolitiikkaan ja toimi vuosien ajan Suomen vihreiden europarlamentaarikkojen avustajana Brysselissä.

Tausta kuuluu, kun hän analysoi kuluttamisen ja nykyisen maailmanmenon kohtalonyhteyttä. Hildénin mielestä kuluttajat ovat valinnoillaan ruokkineet Donald Trumpin ja Euroopan populistijohtajien menestystä, joka kumpuaa osin teollisten työpaikkojen katoamisesta ja hyvinvoinnin murenemisesta.

”Globaalin talouden rinnalla politiikka on pelkkää näytelmää. Luottamus poliittista järjestelmää kohtaan on rapautunut ja kaikupohja populismille on otollinen”, hän sanoo.

Kun vaateteollisuus on siirtynyt halpamaihin, länsimainen vaatetuotanto on kuristunut lähes hengiltä. Vastaava on toistunut monilla teollisuudenaloilla teräksestä elektroniikkaan.

Tämä kaikki on myös tuonut kauppoihin halvempaa tavaraa ja vapauttanut rahaa muihin tarpeisiin, synnyttänyt ostovoimaa ja vaurastumista kolmansien maiden lisäksi länsimaissa.

Mutta samalla kehityskulku on aiheuttanut aitoa tuskaa ja yhteiskunnan kyydistä putoamista. Ja kun perinteiset puolueet eivät osaa puhutella globalisaation häviäjiä, populisteilla on hullut päivät. ”Fakta on se, että äänestäjää v---ttaa”, Hildén pelkistää.

Hänen mukaansa ”aktiivisen kansalaisen ei kuitenkaan kannata vaipua epätoivoon, koska talous on jopa politiikkaa olennaisempi ase ongelmien ratkaisemiseen”.

Äänestäjä pääsee uurnille muutaman vuoden välein, mutta lompakolla saa äänestää joka päivä. Valitsetko veronvälttely­skandaaleissa rypevän monikansallisen kahvilajätin vai oman korttelin kahvilan, joka maksaa veronsa kiltisti? Jos jälkimmäisen, ”kyse on ikään kuin yhteisen hyvän jatkuvasta joukkorahoituksesta”, sanoo Hildén.

Hildén tarjoaa liikkeensä taka­osassa piparkakkuja, jotka ovat hänen kotikaupunkinsa Mechelenin Vanderbeek-leipomosta. Se on vuonna 1766 perustettu, seitsemännessä polvessa toimiva, perheyritys.

Hildén haluaa tukea paikallista yrittäjää, koska sillä tavalla hän pitää 85 000 asukkaan kaupunkiaan elossa ja osallistuu muiden työllistämiseen.

Hän myöntää, että taistelu reilumman kuluttamisen puolesta tuntuu toisinaan taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Halpatuotteiden lumovoima on valtaosalle kuluttajista ylitsepääsemätön.

Ja samaan aikaan ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän eettinen kuluttaminen. Eettisiä merkkejä tulee koko ajan lisää, niin paljon, että Hildénin mielestä voidaan puhua megatrendistä, joka muuttaa maailmaa.

Kuluttaminen voi aiheuttaa ähkyä ja huonoa omaatuntoa, minkä moni voinee joulun jälkihuumassa todeta. Mutta toisinkin voi asian nähdä. ”Tavara voi olla aarre, jos se on mieluisa ja tunnet tekijät. Kuluttamisen ei tarvitse olla ikävää tai paha asia.”

Kolme nopeaa

Miten kuluttaja voi muuttaa maailmaa?


1 ”Älä tunne huonoa omaatuntoa, jos välillä ’törsäät’ laadukkaaseen, kotimaiseen ja eettiseen vaatteeseen. Toisaalta voit säästää korjaamalla tai muokkaamalla vanhaa, lainaamalla tai kierrättä­mällä.”

 

2 ”Tutustu omaan kortteliisi, leipomon- ja kioskinpitäjiin. Pidä oma korttelisi ja kaupunkisi elossa. Hinnat ovat yleensä samat kuin tavarataloissa ja saat paremman vastineen rahallesi, henkilökohtaista palvelua, neuvoja ja elämyksiä.”

 

3 ”Toimi reilusti. Ne ihmiset, jotka työsken­televät kolmansien mai­den tehtaissa ovat oikeu­tettuja samaan hyvin­vointiin kuin sinäkin. Nämä ovat arjen eettisiä valintoja, pieniä investointeja.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää