Ulkomaat

Huippututkija ja romani – József Horváth väittelee, rakastaa teknomusiikkia ja antaa toivoa Euroopan syrjitylle vähemmistölle

József Horváth on Unkarin romani, joka päätti saada paremman elintason. Avain oli opiskelu, mutta vastassa olivat sekä omat että muiden asenteet.

Debrecen/Nyíregyháza

Heti ensisilmäyksellä selviää, mitkä ovat unkarilaisen József Horváthin kaksi intohimoa.

Työpöydän ylle on liimattu Rakastan teknoa -tarra. Työhuone sijaitsee itäisessä Unkarissa Debrecenin kaupungissa uudella yliopistokampauksella.

Horváth on genetiikan tutkija. Hän tekee parhaillaan Unkarissa yleisiin suusyöpiin liittyvää väitöskirjaa ja rakastaa sitä vähintään yhtä paljon kuin teknoklubeilla käymistä.

Teknoharrastus ja tiedeura eivät ole olleet Horváthille itsestäänselviä mahdollisuuksia.

Hän on romani.


Noin kymmenen miljoonan asukkaan Unkarissa asuu noin 750 000 romania.

Heidän asemansa on monin tavoin muuta väestöä heikompi. Unkarissa on avointa romanivastaisuutta, mitä äärioikeistolaisen politiikan vahvistuminen viime vuosina on ennestään lisännyt. Heillä on usein vaikeuksia saada koulutusta tai päästä työelämään.

Romaneista 30 prosenttia on työttömiä ja vain 19 prosenttia on suorittanut toisen asteen koulutuksen. Tämä on myös tutkija Horváthin perheessä tuttua.

Työhuoneen seinää koristaa suurennettu valokuva, jossa Horváth poseeraa yhdessä äitinsä kanssa.

Äiti ja isä eivät koskaan valmistuneet edes peruskoulusta. Heillä ei koskaan ollut ammattia.

József Horváth syntyi vuonna 1988 romanien asuinalueella Karcagissa nelilapsisen perheen kuopukseksi. Horváth päätti jo seitsemänvuotiaana, että hänen elämästään tulisi toisenlainen. Hän halusi muuttaa pois romanilähiöstä ja saada paremman elintason kuin hänen lapsuudenkodissaan oli.

Horváth sanoo tajunneensa jo lapsena, että tie ulos köyhyydestä oli hyvä koulutus.

”Se oli ainoa keino, että minut alettaisiin nähdä kuten muut unkarilaiset.”

Horváth on palkittu väitös­kirjatutkija, joka suunnittelee muuttoa Yhdysvaltoihin. Tavoitteena on tutkijapaikka jostain yhdysvaltalaisesta huippuyli­opistosta.

Kun Horváth päätti rikkoa perheensä perinteen ja hankkiutua yliopistoon, vastassa olivat sekä oma mieli että yhteiskunnan asenteet. Ensin piti muuttaa omaa ajattelutapaa. Monet romanilapset ja -nuoret kokevat, että heidän taustansa tuomitsee heidät työttömyyteen ja slummimaisiin romanilähiöihin.

”Romanilapset kokevat, etteivät he voi menestyä koska he ovat romaneita.”

Horváth sanoo olevansa myös onnekas. Hänen ympärillään oli ihmisiä, jotka tunnistivat pojan lahjakkuuden ja kannustivat eteenpäin.

”Perheeni kannusti minua. Lisäksi opettajani jo peruskoulussa halusivat minun parastani”, hän kertoo lapsuudestaan 1990-luvulla, kun kommunismi oli vasta kaatunut ja Unkari oli avautunut kohti länttä.

Ratkaisevin tuki Horváthin tiellä tieteentekijäksi oli lukion biologian opettaja. Vielä aiemmin Horváth halusi lääkäriksi tai asianajaksi, mutta biologian opettajan ehdottama tiedekilpailu osoittautui käännekohdaksi.

Horváth voitti valtakunnallisen kilpailun ja tajusi haluavansa tutkijaksi.

Horváthin lapsuudessa Karcagin koulussa opiskelivat romaneiden lisäksi myös valtaväestön lapset. Nykyään tilanne on monin paikoin vaikeampi.

Noin sata kilometriä Debrecenistä pohjoiseen sijaitsee Nyíregyházan romanialue. Keskellä asuinaluetta on koulu, jossa opiskelee vain romanilapsia. Koulujen eriytyminen on heikentänyt romanilasten asemaa.

Myös Euroopan unionin komissio on aloittanut selvityksen siitä, keskitetäänkö romanilapsia järjestelmällisesti erillisiin kouluihin. Se olisi järjestelmällistä syrjintää.


.László Glonczi on taistellut, että saisi tyttärensä Amandan, 12, niin kutsuttuun yhteiskouluun. Koulussa on lapsia kaikista väestöryhmistä.

Glonczi kertoo, että koulujen välinen tasoero on huomattava. Kun Amanda opiskeli romanikoulussa Nyíregyházan alueella, hänellä oli aina parhaat arvosanat. Yhteiskoulussa hänen arvosanansa romahtivat, mikä kertoo siitä, että romanikoulussa vaadittiin vähemmän ja annettiin liian helposti hyviä arvosanoja.

”Hänen piti kiriä luokkakavereitaan huomattavasti”, Glonczi sanoo. Nyt arvosanat ovat taas kiitettäviä.

Glonczin puoliso Eniko Szabo tarjoaa kahvia perheen keittiössä. Nyíregyházan romanialue on aiemmin toiminut armeijan kasarmialueena. Päällystön asuntola ja entiset hevostallit on muutettu yhteiskunnan tukemiksi romanien asunnoiksi.

Perhe haluaisi muuttaa pois alueelta, mutta rahat eivät riitä asunnon saamiseen yksityisiltä markkinoilta. Sekä Glonczi että Szabo ovat pääosin ilman työtä. Lapsille he haluavat paremman tulevaisuuden.

Amanda on koulussa, mutta kotona ovat arkipäivänä kuusivuotias Kinga ja kolmevuotias Dani. Szabo sanoo, että koulutus on erityisen tärkeää romanitytöille. Teiniraskaudet ovat yleisiä ja päättävät usein koulutien liian varhain.

Erityisesti tyttöjen koulutuksessa perheen tuki on tärkeä. Jos kotiolot ovat vaikeat tai tytöiltä vaaditaan liikaa kotitöiden tekemistä, houkutteleva poispääsykeino saattaa olla miehen etsiminen. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi joutua ihmiskaupan uhriksi.

Debrecenin yliopistolla tutkija Horváth sanoo yhteiskoulun olleen tärkeä edellytys hänen menestykselleen. Koulut eivät ole vain laadukkaampia vaan niissä oppii myös yhteiseloa valtaväestön kanssa.

Tämä helpottaa työnsaamista. Pitää osata puhua niin kuin muut puhuvat ja pitää osata so­siaaliset tavat. Työhaussa romanien pitää todistaa olevansa paitsi osaajia työntekijöitä myös luotettavia ihmisiä.

Romanivastaisuus on vahvaa, joten romanit joutuvat häivyttämään omaa taustaansa rikkoessaan muureja muualle yhteiskuntaan.

Horváth joutuu tekemään sen muun muassa pyrkiessään teknoklubeille. Ovimiehet eivät ole järin innokkaita päästämään nuorta romanimiestä sisään.

Silloin Horváth alkaa puhua heille. Hänen kielestään kuulee koulutuksen. Hänen lapsuutensa tavoite on toteutunut: hän osaa saada ovimiehetkin kohtelemaan itseään muiden unkarilaisten tavoin.

”Koulutuksen avulla pystyn avaamaan muuten suljettuja portteja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syrjintä
 • Romanit
 • Unkari
 • Koulutus
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää