Ulkomaat

Turkkilainen toimittaja Canan Coşkun mainitsi jutussaan väärän laulun ja sai heti syytteet – ”Ei tällaista tapahdu kuin diktatuureissa”

Monet turkkilaiset pelkäävät, mitä maassa uskaltaa enää sanoa. Sananvapaustilanne on Turkissa yhä heikompi.

Turkkilaisen Cumhuriyet-sanomalehden pihalla Istanbulissa turvamies tarkkailee tilannetta konepistoolin kanssa.

Sisällä toimituksen aulassa seinälle on tulostettu turvamiehen taakse valokuva epäillystä Istanbulin verisen terrori-iskun tekijästä uudenvuoden yökerhossa. Jälleen kerran terroristit iskivät Turkin sydämeen.

Seinällä on valokuvia myös lehden toimittajista, jotka on pidätetty.

Heitäkin Turkin johto epäilee terrorismista, koska he ovat kirjoittaneet esimerkiksi kurdeista sekä heinäkuussa epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä. Maan johdon silmissä he ovat terroristeja tai siitä epäiltyjä.

Sananvapaus on kärsinyt Turkissa pahoin maata johtavan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja hänen islamistisen AK-puolueen alaisuudessa.

Yli 150 tiedotusvälinettä on suljettu ja toimittajia on passitettu vankilaan.

Tilanteesta ovat kärsineet myös tavalliset kansalaiset: presidentti Erdoğanin arvosteleminen on maassa kielletty. Erdoğan on itse haastanut oikeuteen useita häntä arvostelleita turkkilaisia.

Olosuhteisiin nähden Cumhuriyetin oikeustoimittaja Canan Coşkun vaikuttaa rohkealta.

Häntä vastaan on nostettu kolme syytettä muun muassa siksi, että hän kirjoitti uutisen siitä, että kurdit olivat laulaneet kurdilaulua. Tekstissä oli lähinnä vain syyttäjän sitaatti tapahtuneesta.

”On täysin selvää, että Turkissa kyse on diktatuurista. Niin monia tiedotusvälineitä on suljettu, ettei vastaavaa tapahdu muualla kuin diktatuureissa”, Coşkun sanoo lehden toimituksen kattoterassilla.

On hyvinkin mahdollista, että pian myös Cumhuriyet-lehti tullaan sulkemaan.

Cumhuriyet kun on arvostellut useaan otteeseen maan johtoa. Viimeksi perjantaina yksi lehden journalisteista pidätettiin.

”Pelote sekularisteille”, kertoi lehden pääotsikko Istanbulin terrori-iskun jälkeen.

”Meidän on jatkettava kirjoittamista niin kauan kuin voimme. Hiljaa pysyminen ei ole mikään vaihtoehto. Niin kauan kuin Erdoğan on vallassa, mikään ei tule muuttumaan. Turkki on vajonnut pimeyteen”, Coşkun pelkää.

Toimittajien ajojahti on koskenut myös ulkomaisia toimittajia.

Maan viranomaiset pidättivät esimerkiksi yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden toimittajan lähes kolmeksi päiväksi ilman, että hänellä oli mahdollisuutta olla yhteydessä asianajajansa kanssa.

Häntä syytetään ilmeisesti terroristijärjestö Isisin materiaalin levittämisestä.

Isis julkaisi hiljattain videon, jossa terroristijärjestö polttaa kaksi turkkilaista sotilasta elävältä. Turkissa on Erdoganin alaisuudessa annettu virallisia ohjeita siitä, mistä maassa saa uutisoida ja mistä ei. Turkkilaisten sotilaiden tappiot Syyrian sodassa kuuluvat kiellettyjen aiheiden listalle.

Eläkkeellä oleva opettaja Tacim Kala ostaa Cumhuriyet-lehden kioskilta tunnetulla turistien suosimalla Istiklal-kadulla.


Vanha herrasmies luottaa enää lähinnä Cumhuriyetin uutisointiin. Eläkeläinen vaivaantuu haastattelutilanteesta, sillä vieressä Istiklal-kadulla turvallisuusviranomaiset valvovat tilannetta.

”Vallankumousyrityksen jälkeen Turkki on mennyt kohti diktatuuria. Pelkään, että askel askeleelta täällä otetaan sharia-laki käyttöön. Esimerkiksi koulutuksessa aletaan opettaa kuteen imaamit sanovat”, Kala arvioi.

Kala tunnustautuu olevansa niin sanottu kemalisti eli modernin Turkin isän Mustafa Kemal Atatürkin kannattaja.

Atatürk halusi luoda 1920-luvulla Turkista modernin valtion, joka otti yhteiskunnassa mallia Euroopasta kuten Ranskasta ja Sveitsistä.

Atatürk vastusti jyrkästi sitä, että islamia olisi sekoitettu maan politiikkaan. Erdogan on näin juuri tehnyt ja maata on johdettu islamistien haluamaan suuntaan.

”Meidän olisi jatkettava Atatürkin viitoittamalla tiellä. Muuta vaihtoehtoa Turkille ei ole”, Kala sanoo.

Päivän lehtiä Istanbulissa on tullut ostamaan myös Kemal Soylo.

Mies on silmin nähden peloissaan, eikä halua kommentoida sananvapautta.

”Pelkään, että minut vangitaan, jos sanon jotain kriittistä. Turkissa ihmiset eivät voi enää sanoa, mitä he oikeasti ajattelevat”, Soylo-nimellä esiintyvä mies sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, että maan tiedotusvälineiden uutisointia on peukaloitu maan johtajan Erdoganin mieltymysten mukaisesti.

Luotettavaa tietoa on hänen mukaansa maan tilanteesta enää vaikea saada.


Tausta: Turkki on vanginnut eniten toimittajia

Maailmassa on työnsä takia vangittuna 259 journalistia, heistä 81 on turkkilaisissa vankiloissa. Missään muussa maassa median edustajia ei ole vangittu yhtä kerkeästi. Kiinassa sama luku on 38.

Tilastotiedot ovat joulukuulta, ja lähteenä on lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ). Turkin osalta tilanne tuskin on vuodenvaihteessa muuttunut ainakaan parempaan suuntaan.

Sananvapausjärjestöt ovat jo vuosia ilmaisseet huolensa Turkista. Sananvapauden tila on heikentynyt rajusti Recep Tayyip Erdoğanin valtakaudella. Erdoğan on johtanut Turkkia vuodesta 2003.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön viime huhtikuussa julkaistussa lehdistönvapausmittarissa Turkki oli sijaluvulla 151. Mukana oli 180 maata.

Viime kevään jälkeen Turkin sananvapaudessa tapahtui jyrkkä käänne huonompaan. Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen hallitus tiukensi otetta mediasta entisestään.

Seurasi pidätysaalto, joka ulottui myös mediataloihin. Perusteena on ollut ”valtionvastainen toiminta”. Satoja journalisteja on ollut pidätettynä, ja ainakin 150 uutisvälinettä on määrätty suljettavaksi. Tuhansia toimittajia on jäänyt työttömiksi.

Turkin hallitus on toistuvasti kiistänyt syytökset. Kuten pääministeri Binali Yildirim totesi marraskuussa: ”Meillä ei ole mitään ongelmia lehdistönvapauden kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  7. 7

   Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

  10. 10

   Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää