Ulkomaat

Kun vanhempia näkee kerran vuodessa – Kiinassa kymmenet miljoonat maaseudun lapset elävät arkeaan ilman äitiä ja isää

Kiinassa maaseutu tarjoaa vain vähän työpaikkoja. Lapset ja isovanhemmat jäävät, kun muut lähtevät työn perässä kaupunkeihin.

Xuchang

Lapsia kärrätään alakoulun portille sähkömopoilla ja kolmipyöräisillä koppimopoilla Qiwangin kylässä Xuchangin kaupungissa Kiinan Henanin maakunnassa. Koululaiset ovat käyneet kotona syömässä ja palaavat iltapäiväksi kouluun.


Lasten tuojat ovat lähes kaikki eläkeikäisiä. Lastenhoito näyttää olevan isovanhempien työtä.

”Hoidan mielelläni poikani lasta. Haluan, että poika voi keskittyä työhönsä ja ansaita mahdollisimman paljon rahaa tulevaisuutta varten”, sanoo 60-vuotias herra Shi.

Hänen seitsemänvuotias pojanpoikansa Shi Yadi juoksee koulun portista sisään. Kotona odottaa Shin toisen pojan runsaan vuoden ikäinen tytär.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiinassa on tavallista, että isovanhemmat hoitavat lapsia, kun lasten vanhemmat ovat töissä. Joissakin perheissä lapset ovat käytännössä kokonaan isovanhempien hoidossa ja näkevät vanhempiaan vain kerran vuodessa, kiinalaisena uutenavuotena.

Herra Shin pojanpoika on isovanhempiensa hoidossa vain päivisin, koska hänen vanhempansa asuvat lähellä. Pojantytärtä Shi ja hänen vaimonsa sen sijaan hoitavat vuorokauden ympäri.

Tytön isä eli Shin poika on töissä noin 150 kilometrin päässä Kaifengin miljoonakaupungissa. Myös tytön äiti asuu muualla. Shin mukaan tytön äiti käy melko usein kotona.

”Mutta minä ja vaimoni olemme tytölle tutumpia kuin hänen vanhempansa.”

Qiwangin kylänraitilla näkee lapsia ja eläkeikäisiä. Vastaan kävelee vain harvoja työikäisiä.

Kiinan vuosikymmeniä jatkunut voimakas talouskasvu on jakautunut epätasaisesti. Kasvun tuomat työpaikat ovat lähinnä kaupungeissa. Maaseudun työikäisten on mentävä kaupunkeihin, jos he haluavat tehdä töitä ja tienata.

Lähtiessään niin sanotuiksi siirtotyöläisiksi useimmat perheelliset jättävät lapset kotikylään. Lokakuussa julkaistun kyselytutkimuksen mukaan 61 miljoonaa alle 17-vuotiasta kiinalaista elää ilman päivittäistä kontaktia vanhempiinsa. Kyselyn teki Kiinan valtion terveys- ja perhesuunnittelukomissio.

Siirtotyöläisistä valtaosa jättää lapset maalle, koska kaupungeissa on kallista elää ja koska lapset eivät saa kaupungeissa julkisia palveluja. He eivät pääse esimerkiksi kouluun eivätkä saa maksutonta terveydenhuoltoa.

Palvelujen saantia rajoittaa Kiinan niin sanottu hukou- eli asumislupajärjestelmä. Jokaisen kiinalaisen hukou on rekisteröity jollekin paikkakunnalle, ja hän on oikeutettu useimpiin julkisiin palveluihin vain sillä paikkakunnalla.

Tietyissä tapauksissa hukoun voi siirtää uudelle paikkakunnalle, mutta usein se ei käytännössä onnistu. Prosessi on työläs, ja joillekin se merkitsee maaoikeuksien menetystä kotikylässä.

Maalle jätettyjä lapsia on Kiinassa ollut koko talouskasvun ajan, mutta viime vuosina heistä on alettu puhua yhä enemmän julkisuudessa. Ihmisiä ovat järkyttäneet perhekohtalot, joista on kerrottu uutisissa.

Esimerkiksi viime vuoden kesäkuussa herätti huomiota tapaus, jossa neljä maalle jätettyä sisarusta teki itsemurhan juomalla hyönteismyrkkyä köyhässä Guizhoun maakunnassa. Valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan lasten vanhemmat olivat muualla töissä ja isovanhemmat olivat kuolleet, joten 5-13-vuotiaat sisarukset elivät keskenään.

Yleensä tällaisia maalle jätettyjä lapsia hoitavat heidän isovanhempansa. Tutkimusten mukaan Kiinassa on kuitenkin myös satojatuhansia lapsia, joista kukaan aikuinen ei huolehdi.

Henanilaisessa kylässä lastenhoito on arka aihe. Juuri kukaan ei halua puhua siitä, ainakaan nimellään. Herra Shi esiintyy vain sukunimellä. Tässä kylässä melkein kaikkien sukunimi on Shi.

”Riippumatta siitä, puhunko minä teille, joidenkin lasten vanhemmat lähtevät muualle töihin”, sanoo toinen herra Shi, 68-vuotias. ”Asiasta puhuminen ei tuo tehtaita tänne.”

Hän on itse ollut aiemmin töissä sekä kotikylässä että kaupungissa.

”Minunkin vanhempani hoitivat aikoinaan minun lapsiani sillä aikaa kun tein maatöitä. Itse olen huolehtinut omista lapsenlapsistani.”

Shi vanhempi puhuu maaseudun oloista suoraan.

”Tässä kylässä ei todellakaan ole työpaikkoja. Eikä niitä ole lähialueillakaan. Tällä kylällä ja kyläläisillä ei ole mitään toivoa.”

Kylä ei ole kiinalaisen maaseudun mittakaavassa mitenkään erityisen surkea. Sen pääkadulla on rautakauppa, kenkäkauppa ja sekatavarakauppa. Kulman takana on jopa pankin konttori. Kylän vierestä kulkee maantie, jonka varrella on kauppoja ja huoltoasemia.

Shin mukaan paikalliset kaupat ja isommat maatilat tarjoavat palkkatöitä muutamille paikallisille asukkaille. Sen sijaan esimerkiksi koulun opettajat ja huoltoasemien työntekijät tulevat muualta.

”Tiedän ihmisiä, jotka ovat myyjinä tämän kylän kaupoissa. He tienaavat vain seitsemänsataa yuania kuussa.”

Summa on alle sata euroa. Kiinan maaseudulla sillä saa ostettua enemmän kuin suurkaupungissa, mutta ei se lapsiperheen elättämiseen riitä. Näin huonoilla palkoilla suostuvat Shin mukaan tekemään töitä lähinnä äidit, jotka eivät halua jättää lapsiaan ja lähteä kaupunkiin.

Maaseudulta riittää todennäköisesti kaupunkiin lähtijöitä vielä pitkälle tulevaisuuteen, sillä kylien lapset tuskin jäävät aikuistuttuaan kotikylään. Monien heistä vanhemmat ovat siirtotyöläisinä paljolti siksi, että voisivat kustantaa lapsilleen kunnon koulutuksen.

Pääkaupungissa Pekingissä tapaa toisinaan tällaisista kylistä lähteneitä nuoria aikuisia, joilla on korkeakoulututkinto ja joista on tullut kaupunkilaisia. Yleensä heillä ei ole mielessä maalle paluu.

Tausta

Talouskasvu teki Kiinasta kaupunkilaisen


 Kiina on kaupungistunut sitä mukaa kun sen talous on kasvanut. Sadat miljoonat ihmiset ovat muuttaneet kaupunkeihin teollisuuden palvelukseen.

 Kiinan kaupungistumista on sanottu maailmanhistorian suurimmaksi muuttoliikkeeksi.

 Kiina oli vuosikymmeniä sitten maatalousyhteiskunta, mutta nykyisin yli puolet kiinalaisista on kaupunkilaisia.

 Kaupungistuminen johtuu osin maaseudun huonoista elinoloista, osin Kiinan hallituksen tietoisesta politiikasta, jolla maalaisia rohkaistaan muuttamaan asutuskeskuksiin.

 Kiinassa kaupungistuminen tuo hallinnon haluamaa talouskasvua: maalla asuvat ostavat ja kuluttavat vähemmän kuin kaupungissa asuvat.

 Myös kaupunkien rakentaminen ylläpitää talouskasvua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin

  8. 8

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Shakiran piti blondata hiuksensa ja La Bamba -hitin tekijän vaihtaa nimensä – espanjankielinen musiikki kelpaa listoille vain valkopestynä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää