Ulkomaat

Googlen hakutulosten järjestys muokkaa maailmaa – miksi esimerkiksi natsipropaganda nousee hakutuloksissa korkealle?

Miksi monet kyseenalaiset näkemykset nousevat niin korkealle Googlen hakutuloksissa?

Menepä Googleen ja kysy, mitä on kansallissosialismi. Voit tehdä sen ihan kysymysmuodossa, sillä juuri niin suomalaiset yhä useammin hakevat tietoa.

Ensimmäisenä tuloksena hakukone antaa verkkotietosanakirja Wikipedian artikkelin, joka on hyvin tyypillinen ykkösosuma aiheesta kuin aiheesta.

Yllättävämpänä voi pitää, että jo kakkostuloksena Google tarjoaa Suomen vastarintaliikkeen sivua otsikolla ”Mitä kansallissosialismi on?” – tai tarjosi ainakin vielä tätä kirjoittaessa.

Juttu jatkuu kuvakaappauksen jälkeen.


Linkistä aukeava sivu näyttää päällisin puolin asialliselta. Se on kuitenkin propagandaa uusnatsijärjestöltä, jonka poliisihallitus haluaa lakkauttaa, koska pitää toimintaa lakien ja hyvien tapojen vastaisena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kuten historiakin jo näyttää, on yhteiskunnan kantavana voimana ollut yllättävän usein sen yhtenäinen verilinja”, sivu kertoo.

”Kansallissosialismi painottaa vahvuutta ja viisautta kuuluisuuden sijaan. Se korostaa terveitä roolimalleja ja kansallista yhtenäisyyttä sirpaleisen kulttuurin ja individualismin sijasta, ja mikä tärkeintä, se korostaa rotua keinotekoisen pääoman sijaan.”

Suuri osa sivulle päätyvistä lukijoista varmasti osaa suhtautua kriittisesti tällaiseen tekstiin, osa ehkä ei.

Natsipropagandaa ei saa verkosta pois, eikä sananvapauden takia pidäkään. Mutta miksi se nousee niin korkealle Googlen hakutuloksissa?

Kukaan hakukoneyhtiössä ei ole päättänyt niin, vaan tietokone muodostaa tuloslistan monimutkaisen algoritmin perusteella. Algoritmi on Googlen liikesalaisuus.

Tuloslistan järjestyksen tiedetään selittyvän hakusanojen osumatarkkuuden lisäksi sillä, miten paljon kullekin sivulle on ohjattu linkkejä muilta sivuilta ja miten tärkeiksi nämä linkittävät sivut on puolestaan arvioitu.

 

”Monelle ihmiselle Google on sama kuin internet.”

Google ei ole silkka hakutyökalu vaan suosionsa takia maailman vaikutusvaltaisin internetsivu. Miljardit ihmiset hakevat tietoa sen kautta – useinhan puhummekin hakemisen sijaan googlaamisesta.

”Monelle ihmiselle Google on sama kuin internet. Jos jonkin sivun poistaa hakutuloksista, se on käytännössä sama kuin poistaisi sivun internetistä”, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Petri Myllymäki sanoo.

Siksi tulosten järjestyksellä on suuri merkitys. Harva selaa hakutuloksia jatkosivuille, hyvä jos viitsii vilkaista lainkaan muutaman kärkituloksen alapuolelle.

Siten Google muokkaa vahvasti kuvaamme todellisuudesta.

Asia on erityisen ajankohtainen, koska laajalle levinneiden valeuutisten on arveltu vaikuttaneen jopa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen. Viestinnän professori Jonathan Albright Elonin yliopistosta Pohjois-Carolinasta havaitsi, että vaalien alla lukijat päätyivät valeuutissivustoille sosiaalisen median ohella usein Google-hakujen kautta.

HS tapasi Velesin kaupungissa Makedoniassa valeuutisia tehtailleita teinejä. Heistä kertovan jutun voit lukea tästä.

Google kehittää jatkuvasti algoritmiaan vaikeuttaakseen tulosten manipulointia, jota sivujen ylläpitäjät saattavat yrittää tehdä muun muassa tehtailemalla lukemattomia linkkisivuja. Myllymäki puhuu ”internetdopingista”, jota Google pyrkii rajoittamaan käyttöehdoillaan. Esimerkiksi autoyhtiö BMW on yrittänyt manipuloida sivuaan suositummaksi kielletyin keinoin, minkä seurauksena Google poisti sen kokonaan näkyvistä vuonna 2006.

Google julistaa haluavansa tarjota hakujen kärkituloksiksi relevanteimmat eli merkityksellisimmät sivut. Relevanttius on sana, jota yhtiön Suomen-maajohtaja Antti Järvinen toisteli joulukuun puolivälissä Musiikkitalossa Helsingissä, kun Google esitteli tiedotusvälineille suomalaisten eniten googlaamia asioita menneenä vuonna.

Kansallissosialismi ei pärjännyt hauissa jääkiekon MM-kisoille, Saara Aallolle tai edes Ylivieskan kirkolle. Mutta onko uusnatsijärjestön määritelmä kansallissosialismista todella relevanteinta sisältöä aiheesta, Googlen maajohtaja Antti Järvinen?

”Jos siellä tulee Wikipedia ensimmäisenä ja vastarintaliike toisena, niin varmaan se on ihan relevanttia, eikö niin? Mehän uskomme länsimaisessa yhteiskunnassa, että kuluttajilla, ihmisillä ja kansalaisilla on vastuu itsestään.”

Etkö näe asiassa mitään ongelmaa?

”Tämähän liittyy varmaan sananvapauteen, eikö niin? Että sitten pitäisi rajoittaa lehtien kirjoittamista kansallissosialismista. Minun nähdäkseni disinformaatiota on, jos räikeästi valehdellaan tai rikotaan lakia. Muuten kansalaisilla pitää olla oikeus ilmaista itseään, vaikka se sivistyneistön mielestä olisi vastenmielistä”, Järvinen sanoo.

”Näinhän sen pitääkin mennä. Muuten kyse olisi sensuurista. Sensuuri ei tietenkään edistä demokratiaa millään tavalla.”

Google kuitenkin sensuroi verkon sisältöjä. Eurooppalaiset voivat pyytää itseään koskevien tietojen poistamista hakutuloksista, mikä perustuu EU-tuomioistuimen päätökseen oikeudesta tulla unohdetuksi. Kiinassa Google sensuroi muun muassa Tiananmenin verilöylyä ja Falun Gong -liikettä koskevia hakuja – muuten se ei yhtiön mukaan saisi toimia Kiinassa lainkaan.

Muissakin maissa Google on poistanut hakutuloksista yksittäistapauksia, usein yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Professori Myllymäki suhtautuu Googlen sensuuriin varauksella.

”Ongelma on, että he eivät kerro, miten haku tarkalleen ottaen toimii. Olisi kiva selittää ihmisille, miksi esimerkiksi vastarintaliikkeen sivu päätyy kakkostulokseksi, kun se ei varmaankaan heijasta kansakunnan yleistä mielipidettä kansallissosialismista”, Myllymäki sanoo.

 

Google sensuroi myös käyttäjälle tarjoamiaan hakukentän täydennysvaihtoehtoja.

”Toivottavasti Google osaisi vääntää algoritmiaan niin, että hakutulosten kärki alkaisi vastata yleistä mielipidettä. Mieluummin niin kuin että Googlella olisi joukko ihmisiä pääsensoreina, jotka päättäisivät hakutulosten järjestyksestä.”

Google sensuroi myös käyttäjälle tarjoamiaan hakukentän täydennysvaihtoehtoja – siis ensimmäisten kirjainten ja sanojen perusteella syntyviä arvauksia siitä, mitä käyttäjä luultavasti tarkoittaa.

Jos esimerkiksi kirjoittaa hakukenttään ”onko Suomi”, Google tarjoaa hakuja ”onko Suomi hyvinvointivaltio” ja ”onko Suomi Natossa”.

Brittilehti The Observer huomautti joulukuun alussa, että englanniksi kirjoitetut kysymyslauseen alut ”are jews” ja ”are women” tuottivat Googlelta ehdotukset ”are jews evil” ja ”are women evil”, suomeksi siis ”ovatko juutalaiset pahoja” ja ”ovatko naiset pahoja”.

Kun niillä sanoilla teki haun, kymmenestä kärkituloksesta yhdeksän tuki ajatusta juutalaisten pahuudesta ja kaikki kymmenen tukivat ajatusta naisten pahuudesta.

”Sama kuin menisi kirjastoon, kysyisi henkilökunnalta juutalaisuudesta ja saisi kymmenen vihakirjaa. Tässä tapauksessa Google suoriutuu kamalan huonosti vastausten toimittamisesta. Se pystyy parempaan ja sen pitäisi suoriutua paremmin”, Marylandin yliopiston oikeustieteen professori Frank Pasquale sanoi The Observer -lehdelle.

Uutinen sai Googlen poistamaan juutalaisten ja naisten pahuutta koskevat kysymyslauseet tarjoamistaan hakusanavaihtoehdoista. Hakutuloksiin yhtiö ei ilmeisesti kajonnut, mutta algoritmi vaikuttaa sittemmin nostaneen ”are jews evil” -hakutulosten kärkisijoille artikkeleita, jotka koskevat aiheesta herännyttä kohua.

Professori Myllymäki sanoo, että Google ja Facebook pyrkivät tiettävästi kehittämään tapoja seuloa epätosia väittämiä puolustavia sisältöjä.

”Tämä on hyvä suunta. Ainakin käyttäjää tulisi jollain tavalla auttaa löytämään lähde, josta faktana esitetty asia on peräisin.”

Syvällisemmän analyysin tekeminen vie kuitenkin enemmän aikaa, koska tietokoneen pitää suoriutua niin valtavasta joukosta laskutoimituksia. Nykyään Google lyö tulokset ruudulle usein alle puolessa sekunnissa hakunapin painalluksesta.

Ripeyteen tottuneet ihmiset eivät luultavasti jaksaisi odotella useita sekunteja, koska se tuntuisi paluulta alkukantaisten rätisevien modeemien aikakaudelle.

”Siinä Google on oikeassa, että on arkaluontoinen kysymys, kuinka pitkälle he lähtevät hakutulosten järjestyksen arvottamisessa”, Myllymäki sanoo.

”Koska heillä on niin paljon valtaa, toivon heidän käyttävän sitä mahdollisimman harkitusti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Google-haut
 • Tietojärjestelmät
 • Tekoäly
 • Algoritmi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 32,9 prosentin kannatuksella

  7. 7

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  9. 9

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  10. 10

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 32,9 prosentin kannatuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää