Valikko
Ulkomaat

Liekkien, yrittäjien ja matkailijoiden kiduttama turistipyydys antoi periksi: Myrsky repi tikuiksi Kalifornian kuulun tunnelipetäjän

Kalifornian matkailuyrittäjät keksivät 1880-luvulla houkutella turisteja kovertamalla tunneleita tuhatvuotisiin jättipuihin. Niissä ajettiin autolla ja niihin kaiverrettiin nimikirjaimia.

Maailmassa on nyt yksi matkailunähtävyys vähemmän, kun Kalifornian kuuluisa läpikäveltävä mammuttipetäjä antoi periksi luonnonpuistossa riehuneelle myrskylle.

Pystyssä ollessaan puu kertoi ajasta, jolloin niin reiän kuin nimikirjaimienkin kaivertamista puuhun pidettiin ihan vain näppäränä liiketoimena.

Lauantaina kaatunut Pioneer Cabin Tree sijaitsi Calaverasin luonnonpuistossa parisataa kilometriä San Franciscosta sisämaahan päin.

Puu versoi maasta tuhat tai jopa parituhatta vuotta sitten, mutta sen kuuluisuus alkoi 1880-luvun lopulla paikallisen hotellinomistajan älynväläyksestä.

Yrittäjä kopioi ideansa Yosemiten kansallispuistosta, jossa puuhun koverrettu tunneli oli jo aikaisemmin osoittautunut melkoiseksi vetonaulaksi.

Vauraassa Kaliforniassa kukoisti luontohenkinen jättipuuturismi, ja koska hotellin mailla sattui olemaan metsäpalon tyvestä vaurioittama puujättiläinen, omistaja päätti antaa kirveelle töitä.

Puun tarina jatkuu kuvakaappauksen jälkeen.Ajatus kantoi. Aluksi puun vaiheilla käyskentelivät San Franciscon alueen olkihattuiset, pitkähameiset luontoromantikot, ja loppuvuosikymmeninä siinä kuvasivat itseään shortsijalkaiset retkeilijät.

Autojen yleistyttyä sen läpi oli muotia ajaa autolla, ja 1930-luvulle asti kävijöitä kannustettiin kaivertamaan nimensä sen runneltuun runkoon. Loppuaikoina puun saattoi alittaa enää jalan.

Puiston työntekijöiden mukaan se oli silti jo heikossa kunnossa ja kenollaan, ”99-prosenttisesti kuollut”.

Lauantaina runko taittui, ja yksi ensimmäisiä paikalle ehtineitä oli luonnonpuistossa työskentelevä Jim Allday.

”Se ei ollut enää puu”, Alldau sanoi The Los Angeles Times -lehden mukaan. ”Se oli. . . tikkukasa.”

Pioneer Cabin Tree ei ollut ensimmäinen, mutta se oli yksi viimeisistä koverteluvillityksen edustajista. Sen esikuva Yosemitessa kaatui talvimyrskyssä vuonna 1969.

Vielä jäljellä olevat muutamat tunnelipuut sijaitsevat The New York Times -lehden tietojen mukaan yksityisissä puistoissa. Ainakin Leggettissä San Franciscon pohjoispuolella sijaitsevan puun läpi saa ajaa maksua vastaan autolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalifornia
 • Puut
 • Yhdysvallat
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää