Valikko
Ulkomaat

Ainakin 30 ihmistä kuoli Afganistanissa kahdessa pommi-iskussa – räjähdykset tapahtuivat lähellä parlamenttitaloa

Uhrien joukossa on Afganistanin parlamentin työntekijöitä. Iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Taleban.

Ainakin 30 ihmistä on kuollut kahden pommin räjähdyksessä Afganistanissa tiistaina. Pommi-iskut tapahtuivat maan pääkaupungissa Kabulissa lähellä parlamenttitaloa.

Arviot uhrien tarkasta määrästä vaihtelevat. Terveysministeriön tiedottaja Waheed Majroh kertoi uutistoimisto AFP:lle, että iskuissa kuoli tiedettävästi 30 ihmistä ja haavoittui ainakin 80, osa heistä vakavasti.

Majroh varoittaa, että luvut saattavat vielä nousta. Uhrien määrä on jo kasvanut tiistain aikana.

Uhrien joukossa on parlamentin työntekijöitä ja neljä poliisi, jotka juoksivat auttamaan uhreja ensimmäisen räjähdyksen jälkeen.

”Ensimmäinen räjähdys tapahtui parlamentin ulkopuolella. Moni viaton työntekijä kuoli tai haavoittui. Räjähdyksen aiheutti jalan liikkunut itsemurhapommittaja” kertoi parlamentin turvamies Zabi AFP:lle.

Toinen pommi oli silminnäkijöiden mukaan autopommi, joka oli asetettu parlamenttitalon läheisen tien pieleen pysäköityyn autoon.

Iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Taleban, kertoo uutistoimisto Reuters. Jo ennen kuin iskusta tihkui virallista tietoa, Taleban ilmoitti räjäyttäneensä kaksi pommia.

Niiden kohteena oli järjestön mukaan minibussi, jossa oli matkustajina Afganistanin tiedustelupalvelun NDS:n työntekijöitä. Taleban väittääkin, että iskun uhrit olisivat pääosin tiedusteluviranomaisia.

Tiistaista on tulossa poikkeuksellisen verinen päivä Afganistaninkin mittapuulla. Aiemmin päivällä Lashkargahin kaupungissa itsemurhapommittaja räjäytti itsensä väkijoukossa tappaen seitsemän ihmistä, Reuters kertoo.

Sotilasliitto Natolla on yhä Afganistanissa joukkoja, joista valtaosa on yhdysvaltalaisia.

Presidentti Barack Obama kertoi viime heinäkuussa, että hänen kautensa lopussa nyt tammikuussa Afganistanissa olisi yhä 8 400 yhdysvaltalaista sotilasta.

Ulkomaiset sotilaat auttavat ja kouluttavat paikallista armeijaa taistelemaan Talebania vastaan. Myös Al-Qaida ja Isis ovat tehneet maassa terrori-iskuja.

Yhdysvaltojen tulevalla presidentillä Donald Trumpilla onkin pian edessään päätös, mitä tehdä Afganistanissa jäljellä oleville joukoille maassa, jonka tilanne on yhä hyvin epävakaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrori-iskut
 • Afganistan
 • Taleban

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää