Valikko
Ulkomaat

CNN: Venäjällä mahdollisesti arkaluonteisia tietoja Trumpista – Tuleva presidentti kutsuu valeuutiseksi: ”Elämmekö natsi-Saksassa?”

Uutiskanava CNN:n mukaan tiedot Venäjän hallussa mahdollisesti olevasta materiaalista on peräisin Britannian tiedustelupalvelun luotettavana pidetyltä entiseltä agentilta. The Guardianin mukaan tiedot välitti FBI:lle republikaanisenaattori John McCain.

Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden päälliköt ovat varoittaneet väistyvää presidentti Barack Obamaa ja tulevaa presidentti Donald Trumpia siitä, että Venäjällä saattaa olla hallussaan Trumpille vahingollisia tietoja, uutisoi CNN.

Vahvistamattomien lähteiden mukaan tiedot koskisivat muun muassa Trumpin talousjärjestelyjä sekä mahdollisesti myös hänen henkilökohtaista elämäänsä.

Tiedot epäilyistä julkaistiin CNN:n mukaan tiedustelupalveluiden viime perjantaina julkaistun raportin liitteenä. Toisin kuin varsinainen raportti, liitettä ei kuitenkaan annettu julkiseen jakeluun sen sisältämien arkaluonteisten väitteiden vuoksi.

Varsinainen raportti käsitteli Venäjän pyrkimyksiä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Tiedustelujohtajat tapasivat siihen liittyen sekä Obaman että Trumpin.

Väitteet Venäjän hallussa olevista tiedoista ovat CNN:n mukaan peräisin entiseltä Britannian tiedustelupalvelun agentilta, jonka aiempaa työtä Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset pitävät luotettavana.

Brittilehti The Guardian uutisoi, että vahvistamattamat tiedot sisältäneen asiakirjan välitti FBI:lle viime kuussa Trumpin republikaanipuolueen johtohahmoihin kuuluva John McCain, joka toimii senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

Venäjän mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa ja ovat vain yritys heikentää Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä suhteita, uutistoimisto Reuters kertoo. Trump kiisti asian jyrkästi totuttuun tapaan yhteisöpalvelu Twitterissä. Hän kutsui väitteitä valeuutisiksi ja sanoi, että kyse on median ”poliittisesta noitavainosta”.Myöhemmässä twiitissään Trump kysyi: ”Elämmekö natsi-Saksassa?”Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n tutkijat selvittävät nyt väitteiden luotettavuutta ja tietojen tarkkuutta. FBI ei ole vahvistanut tai tarkentanut, millaisista Trumpia koskevista tiedoista on kyse.

Monien lähteiden mukaan Yhdysvaltojen neljän tiedustelupalvelun (NIC, FBI, CIA ja NSA) johtajien kerrotaan liittäneen tiedot raporttinsa liitteeksi, koska he halusivat saattaa maailman tiedustelupiireissä liikkuvat väitteet myös tulevan presidentin tietoon.

Tiedustelujohtajat halusivat lähteiden mukaan myös osoittaa, että Venäjä on kerännyt haitallista tietoa molemmista presidenttiehdokkaista, vaikka se vaalien alla julkistikin niistä vain Hillary Clintonia ja demokraattipuoluetta vahingoittavat tiedot.

CNN on vahvistanut tiedon, että lyhennelmä Venäjän mahdollisista Trumpia koskevista tiedoista oli liitteenä tiedustelupalveluiden raportissa. Siitä uutiskanavalla ei ole varmuutta, otettiinko niitä erikseen puheeksi Trumpin kanssa.

Trumpin hallinto on CNN:n mukaan kieltäytynyt toistuvasti kommentoimasta asiaa uutiskanavalle.

CNN kertoo, että sillä on hallussaan myös 35-sivuinen kooste eri muistioista, joihin raporttiin liitetty lyhennelmä pohjautuu. Uutiskanava kertoo valmistelevansa niiden pohjalta myöhemmin julkaistavaa juttua.

Brittilähde, jolta tiedot ovat peräisin ja johon yhdysvaltalaisviranomaiset luottavat, on CNN:n mukaan Britannian tiedustelupalvelu MI6:n entinen agentti, jonka asemapaikka oli 1990-luvulla Venäjä. Nykyään entisen agentin kerrotaan johtavan omaa yksityisellä sektorilla toimivaa tiedusteluyritystään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  7. 7

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  8. 8

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä – HSTV näyttää suorana perustuslaki­valiokunnan tiedotus­tilaisuuden kello 12

  9. 9

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat