Valikko
Ulkomaat

”Yksi presidentti ei voi kumota vuosisatojen historiaa” – tutkija arvioi Obaman viimeistä puhetta ja perintöä

Tunteikkaassa jäähyväispuheessaan Obama palasi alkuaikojensa teemoihin, yhtenäisyyteen ja erilaisuuden voimaan. Presidentti vaati yhdysvaltalaisia ottamaan vastuuta demokratiastaan, sanoo tutkija Peter Miller.

Presidentti Barack Obaman jäähyväispuheenvuoro oli vaatimus amerikkalaisille kantaa vastuuta demokratiansa tilasta, arvioi Yhdysvaltain politiikan tutkija.

Kahdeksan vuotta Yhdysvaltoja johtanut Obama piti viimeisen puheensa presidenttinä keskiviikkoaamuna Suomen aikaa kotikaupungissaan Chicagossa.

Tunteikkaassa ja yleisöä liikuttaneessa puheessaan presidentti Obama varoitti, että demokratia rapistuu, jos sen arvoista ja yhteishengestä ei pidetä kiinni. ”Nousemme ja kaadumme yhdessä”, Obama sanoi

”Hänen puheessaan oli viesti, että amerikkalaiset ihmiset ovat lopulta maan demokratian suojelijoita. Hän vaati ihmisiä tarttumaan toimeen, osallistumaan aktiivisesti ja kertomaan näkemyksensä”, arvioi tutkija Peter Miller, joka työskentelee Tampereen yliopistossa vierailevana Fulbright-professorina.

Obama on uransa aikana tullut tunnetuksi monista vahvoista puheistaan. Miller arvioi jäähyväissanojen jatkaneen hyvin tätä perinnettä.

Obama puhui paljon Yhdysvaltain yhtenäisyydestä ja monimuotoisuuden voimasta. Samaa teemaa hän on on toistanut vuodesta 2004, jolloin hän aloitteli uraansa valtakunnan politiikassa.

Puheessaan Obama muistutti Yhdysvaltain olevan maahanmuuttajien kansakunta, vaati hyväksyntää erinäköisille siirtolaisille ja kutsui amerikkalaisia muslimeita isänmaallisiksi.

Obama on ensimmäinen musta presidentti Yhdysvaltain historiassa. Hänen kautensa lopussa rotusuhteet ovat kuitenkin yhä Yhdysvaltoja voimakkaasti jakava tekijä, professori Miller arvioi.

”Oli kohtuuttomia odotuksia, että ensimmäinen afroamerikkalainen presidentti toisi vallankumouksen rotusuhteissa. Mutta ei yksi presidentti voi kumota vuosisatojen historiaa”, Miller sanoi.

Viime marraskuussa päättynyt vaalikamppailu kärjisti jälleen voimakkaasti erimielisten vastakkainasettelua Yhdysvaltoja.


Tutkija Millerin mukaan jakolinjat ovat aina kuuluneet Yhdysvaltain politiikkaan, mutta viime vuosina on kongressi ja koko yhteiskunta on jakaantunut entistä jyrkemmin.

”Obama muistutti amerikkalaisia, että erimielisyydessä ei ole mitään väärää, mutta pitää myös pystyä sovintoratkaisuihin. Muuten se on haitallista demokratialle”, Miller sanoi.

Obaman kausilla päätöksentekoa jumitti se, että republikaanit vastustivat kongressissa lähes kaikkea, mitä demokraattipresidentti yritti ajaa läpi.

Obama nosti puheessaan presidenttikautensa saavutuksiksi muun muassa talouslamasta nousemisen, uusien työpaikkojen luomisen, terveydenhuoltouudistuksen, terroristijohtaja Osama bin Ladenin tappamisen ja Iranin kanssa tehdyn ydinsovun.

Pyrkiessään presidentiksi yli kahdeksan vuotta sitten Obaman suuria teemoja olivat muutos ja toivo. ”Yes, we can”, eli ”Kyllä me pystymme”, oli yksi hänen kampanjansa iskulauseista.

Näihin sanoihin Obama myös palasi viimeisen puheensa lopussa. ”Yes, we did”, hän sanoi. Eli: ”Kyllä me teimme”.


Tutkija Millerin mukaan Obama kyllä toi monella tapaa toivoa ja muutosta. Valtaan tullessaan presidentit joutuvat kuitenkin aina huomaamaan vaikutusvaltansa rajat. Ihanteiden sijaan joutuu usein tyytymään siihen, mikä on mahdollista, hän sanoo.

Obama on ollut maailmalla suositumpi presidentti kuin kotimaassaan. Yhdeksän päivän päästä Yhdysvaltoja alkaa johtaa republikaanipresidentti Donald Trump, joka on arvoiltaan, politiikaltaan ja käytökseltään hyvin erilainen kuin Obama.

Muulla maailmalla on usein taipumus katsoa Yhdysvaltoja ja sen vallitsevia asenteita presidentin mukaan.

”On väistämätöntä, että presidentti nähdään laajemmin kansakunnan kuvana, että tuollaisia amerikkalaiset ovat. Enemmän kyse on kuitenkin stereotypioista”, Miller sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää