Valikko
Ulkomaat

”Yksi presidentti ei voi kumota vuosisatojen historiaa” – tutkija arvioi Obaman viimeistä puhetta ja perintöä

Tunteikkaassa jäähyväispuheessaan Obama palasi alkuaikojensa teemoihin, yhtenäisyyteen ja erilaisuuden voimaan. Presidentti vaati yhdysvaltalaisia ottamaan vastuuta demokratiastaan, sanoo tutkija Peter Miller.

Presidentti Barack Obaman jäähyväispuheenvuoro oli vaatimus amerikkalaisille kantaa vastuuta demokratiansa tilasta, arvioi Yhdysvaltain politiikan tutkija.

Kahdeksan vuotta Yhdysvaltoja johtanut Obama piti viimeisen puheensa presidenttinä keskiviikkoaamuna Suomen aikaa kotikaupungissaan Chicagossa.

Tunteikkaassa ja yleisöä liikuttaneessa puheessaan presidentti Obama varoitti, että demokratia rapistuu, jos sen arvoista ja yhteishengestä ei pidetä kiinni. ”Nousemme ja kaadumme yhdessä”, Obama sanoi

”Hänen puheessaan oli viesti, että amerikkalaiset ihmiset ovat lopulta maan demokratian suojelijoita. Hän vaati ihmisiä tarttumaan toimeen, osallistumaan aktiivisesti ja kertomaan näkemyksensä”, arvioi tutkija Peter Miller, joka työskentelee Tampereen yliopistossa vierailevana Fulbright-professorina.

Obama on uransa aikana tullut tunnetuksi monista vahvoista puheistaan. Miller arvioi jäähyväissanojen jatkaneen hyvin tätä perinnettä.

Obama puhui paljon Yhdysvaltain yhtenäisyydestä ja monimuotoisuuden voimasta. Samaa teemaa hän on on toistanut vuodesta 2004, jolloin hän aloitteli uraansa valtakunnan politiikassa.

Puheessaan Obama muistutti Yhdysvaltain olevan maahanmuuttajien kansakunta, vaati hyväksyntää erinäköisille siirtolaisille ja kutsui amerikkalaisia muslimeita isänmaallisiksi.

Obama on ensimmäinen musta presidentti Yhdysvaltain historiassa. Hänen kautensa lopussa rotusuhteet ovat kuitenkin yhä Yhdysvaltoja voimakkaasti jakava tekijä, professori Miller arvioi.

”Oli kohtuuttomia odotuksia, että ensimmäinen afroamerikkalainen presidentti toisi vallankumouksen rotusuhteissa. Mutta ei yksi presidentti voi kumota vuosisatojen historiaa”, Miller sanoi.

Viime marraskuussa päättynyt vaalikamppailu kärjisti jälleen voimakkaasti erimielisten vastakkainasettelua Yhdysvaltoja.


Tutkija Millerin mukaan jakolinjat ovat aina kuuluneet Yhdysvaltain politiikkaan, mutta viime vuosina on kongressi ja koko yhteiskunta on jakaantunut entistä jyrkemmin.

”Obama muistutti amerikkalaisia, että erimielisyydessä ei ole mitään väärää, mutta pitää myös pystyä sovintoratkaisuihin. Muuten se on haitallista demokratialle”, Miller sanoi.

Obaman kausilla päätöksentekoa jumitti se, että republikaanit vastustivat kongressissa lähes kaikkea, mitä demokraattipresidentti yritti ajaa läpi.

Obama nosti puheessaan presidenttikautensa saavutuksiksi muun muassa talouslamasta nousemisen, uusien työpaikkojen luomisen, terveydenhuoltouudistuksen, terroristijohtaja Osama bin Ladenin tappamisen ja Iranin kanssa tehdyn ydinsovun.

Pyrkiessään presidentiksi yli kahdeksan vuotta sitten Obaman suuria teemoja olivat muutos ja toivo. ”Yes, we can”, eli ”Kyllä me pystymme”, oli yksi hänen kampanjansa iskulauseista.

Näihin sanoihin Obama myös palasi viimeisen puheensa lopussa. ”Yes, we did”, hän sanoi. Eli: ”Kyllä me teimme”.


Tutkija Millerin mukaan Obama kyllä toi monella tapaa toivoa ja muutosta. Valtaan tullessaan presidentit joutuvat kuitenkin aina huomaamaan vaikutusvaltansa rajat. Ihanteiden sijaan joutuu usein tyytymään siihen, mikä on mahdollista, hän sanoo.

Obama on ollut maailmalla suositumpi presidentti kuin kotimaassaan. Yhdeksän päivän päästä Yhdysvaltoja alkaa johtaa republikaanipresidentti Donald Trump, joka on arvoiltaan, politiikaltaan ja käytökseltään hyvin erilainen kuin Obama.

Muulla maailmalla on usein taipumus katsoa Yhdysvaltoja ja sen vallitsevia asenteita presidentin mukaan.

”On väistämätöntä, että presidentti nähdään laajemmin kansakunnan kuvana, että tuollaisia amerikkalaiset ovat. Enemmän kyse on kuitenkin stereotypioista”, Miller sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  4. 4

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää