Valikko
Ulkomaat

Kyproksen kreikkalaiset ja turkkilaiset hierovat sopua kartat pöydällä – yhdistyminen häämöttää yli 40 vuoden kahtiajaon jälkeen

Saaren kreikkalaiset ja turkkilaiset ovat loppusuoralla yhdistymisaikeissaan. Sopu ei silti ole varma, ja syntyessäänkin se pitäisi hyväksyä kansanäänestyksissä.

Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen puolen johtajien oli keskiviikkona määrä vaihtaa karttoja suljettujen ovien takana. Niihin he olivat piirtäneet näkemyksensä hallintoalueiden rajoista mahdollisessa yhdistyneessä Kyproksessa.

Kyse on maanantaina alkaneesta loppusuorasta neuvotteluissa, joiden tarkoitus on lopettaa yli 40 vuotta kestänyt saaren kahtiajako, Euroopan pisin jäätynyt konflikti. YK:n norjalainen välittäjä Espen Barth Eide kuvaili keskiviikkona, että neuvottelut ovat kolmen päivän jälkeen yhä raiteillaan, joskin sopuun on matkaa.

”Valtuuskunnat eivät ole koskaan ennen vaihtaneet tai esitelleet itse luomiaan karttoja”, Eide sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Suunnitelmakarttoja ei julkisteta, vaan ne lukitaan YK:n tallelokeroon.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kutsui neuvotteluja ”vihoviimeiseksi mahdollisuudeksi” keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Runsaan miljoonan asukkaan Kyproksen saari on jaettu kreikkalaiseen ja turkkilaiseen osaan. Niiden välillä on YK:n valvoma puskurivyöhyke, joka kulkee muun muassa jaetun pääkaupungin Nikosian läpi. Turkki miehitti Pohjois-Kyproksen kesällä 1974 reaktiona Kreikan tukemaan Kyproksen vallankaappaukseen estääkseen saaren liittämisen Kreikkaan.

Kypros itsenäistyi Britannian alaisuudesta vuonna 1960. Se on ollut EU:n jäsenmaa vuodesta 2004, joskin käytännössä EU:hun kuuluu vain kreikkalainen puoli.

Kansainvälisesti tunnustetun Kyproksen tasavallan presidentti Nikos Anastasiades neuvotteli turkkilaisen puolen johtajan Mustafa Akıncın kanssa maanantaista keskiviikkoon. Torstaina pöydän ääreen istuvat myös muiden muassa Britannian, Kreikan ja Turkin edustajat sekä YK:n portugalilainen pääsihteeri António Guterres.

Ratkaisevia kysymyksiä ovat rajanveto mahdollisen liittovaltion kahden osan välillä sekä Turkin sotilaiden kohtalo. Heitä on Pohjois-Kyproksessa noin 30 000. Kreikkalaiset haluaisivat kaikkien sotilaiden lähtevän, mutta turkkilaiset haluaisivat jättää osan.

Turkkilaiset toivovat, että liittovaltion presidentin virkaa kierrätettäisiin kansanryhmien välillä. Kreikkalaisten parissa ajatus on epäsuosittu, koska saarella on kreikkalaisia noin nelinkertaisesti turkkilaisiin verrattuna.

Tarkoituksena on myös sopia, kuinka paljon kreikkalaisen puolen asukkaita saisi palata Pohjois-Kyproksen puolelle jääneisiin koteihinsa, joista he joutuivat pakenemaan Turkin miehityksen alta. Palaaminen on ongelmallista, koska osaa vanhoista kodeista ei enää ole olemassa tai niissä asuu muita ihmisiä.

Mikä tahansa saavutettu sopu vaatisi hyväksynnän kansanäänestyksessä saaren molemmissa osissa. Äänestystä on veikkailtu Reutersin mukaan kesäkuulle, mikäli sopu syntyy.

Vuonna 2004 turkkilaisen puolen asukkaat hyväksyivät mutta kreikkalaisen puolen asukkaat hylkäsivät suunnitelman, jonka mukaan saaren kaksi osaa olisi yhdistetty liittovaltioksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kyproksen kahtiajako
 • Kypros
 • Turkki
 • Kreikka
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  10. 10

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää