Valikko
Ulkomaat

Kyproksen kreikkalaiset ja turkkilaiset hierovat sopua kartat pöydällä – yhdistyminen häämöttää yli 40 vuoden kahtiajaon jälkeen

Saaren kreikkalaiset ja turkkilaiset ovat loppusuoralla yhdistymisaikeissaan. Sopu ei silti ole varma, ja syntyessäänkin se pitäisi hyväksyä kansanäänestyksissä.

Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen puolen johtajien oli keskiviikkona määrä vaihtaa karttoja suljettujen ovien takana. Niihin he olivat piirtäneet näkemyksensä hallintoalueiden rajoista mahdollisessa yhdistyneessä Kyproksessa.

Kyse on maanantaina alkaneesta loppusuorasta neuvotteluissa, joiden tarkoitus on lopettaa yli 40 vuotta kestänyt saaren kahtiajako, Euroopan pisin jäätynyt konflikti. YK:n norjalainen välittäjä Espen Barth Eide kuvaili keskiviikkona, että neuvottelut ovat kolmen päivän jälkeen yhä raiteillaan, joskin sopuun on matkaa.

”Valtuuskunnat eivät ole koskaan ennen vaihtaneet tai esitelleet itse luomiaan karttoja”, Eide sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Suunnitelmakarttoja ei julkisteta, vaan ne lukitaan YK:n tallelokeroon.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kutsui neuvotteluja ”vihoviimeiseksi mahdollisuudeksi” keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Runsaan miljoonan asukkaan Kyproksen saari on jaettu kreikkalaiseen ja turkkilaiseen osaan. Niiden välillä on YK:n valvoma puskurivyöhyke, joka kulkee muun muassa jaetun pääkaupungin Nikosian läpi. Turkki miehitti Pohjois-Kyproksen kesällä 1974 reaktiona Kreikan tukemaan Kyproksen vallankaappaukseen estääkseen saaren liittämisen Kreikkaan.

Kypros itsenäistyi Britannian alaisuudesta vuonna 1960. Se on ollut EU:n jäsenmaa vuodesta 2004, joskin käytännössä EU:hun kuuluu vain kreikkalainen puoli.

Kansainvälisesti tunnustetun Kyproksen tasavallan presidentti Nikos Anastasiades neuvotteli turkkilaisen puolen johtajan Mustafa Akıncın kanssa maanantaista keskiviikkoon. Torstaina pöydän ääreen istuvat myös muiden muassa Britannian, Kreikan ja Turkin edustajat sekä YK:n portugalilainen pääsihteeri António Guterres.

Ratkaisevia kysymyksiä ovat rajanveto mahdollisen liittovaltion kahden osan välillä sekä Turkin sotilaiden kohtalo. Heitä on Pohjois-Kyproksessa noin 30 000. Kreikkalaiset haluaisivat kaikkien sotilaiden lähtevän, mutta turkkilaiset haluaisivat jättää osan.

Turkkilaiset toivovat, että liittovaltion presidentin virkaa kierrätettäisiin kansanryhmien välillä. Kreikkalaisten parissa ajatus on epäsuosittu, koska saarella on kreikkalaisia noin nelinkertaisesti turkkilaisiin verrattuna.

Tarkoituksena on myös sopia, kuinka paljon kreikkalaisen puolen asukkaita saisi palata Pohjois-Kyproksen puolelle jääneisiin koteihinsa, joista he joutuivat pakenemaan Turkin miehityksen alta. Palaaminen on ongelmallista, koska osaa vanhoista kodeista ei enää ole olemassa tai niissä asuu muita ihmisiä.

Mikä tahansa saavutettu sopu vaatisi hyväksynnän kansanäänestyksessä saaren molemmissa osissa. Äänestystä on veikkailtu Reutersin mukaan kesäkuulle, mikäli sopu syntyy.

Vuonna 2004 turkkilaisen puolen asukkaat hyväksyivät mutta kreikkalaisen puolen asukkaat hylkäsivät suunnitelman, jonka mukaan saaren kaksi osaa olisi yhdistetty liittovaltioksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kyproksen kahtiajako
 • Kypros
 • Turkki
 • Kreikka
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää